Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2008                              

AΡΘΡΟ


Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ
ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΙΝA


Η εμπειρία έχει διδάξει, ότι όποιος αλλοδαπός επιχειρηματίας επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί εμπορικά ή επενδυτικά στην Κίνα, πρέπει προηγουμένως να έχει εμπεδώσει «τον κινεζικό τρόπο του επιχειρείν»


Του Νεκτάριου Γ. Σμυρνή*


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2020, η Κίνα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφήνοντας τις ΗΠΑ και Ιαπωνία στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Από τότε που το Πεκίνο εγκαινίασε την πολιτική της «ανοικτής πόρτας» στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Κίνα έχει διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας δύο παραγόντων: της ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, με τους δύο αυτούς παράγοντες να είναι στενά συνδεδεμένοι.
Έτσι η Κίνα είναι από τις δημοφιλέστερες αγορές προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων. Σχεδόν το 60% των παγκόσμιων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, μεταξύ 2000 και 2004, πραγματοποιήθηκε στα εδάφη της. Το 2004 εγκρίθηκε η σύσταση 43.664 επιχειρήσεων από ξένες επενδύσεις (+6,29%) με συμβατική αξία κεφαλαίων 153.479 εκατ. δολ. (+33,38%), ενώ το ίδιο έτος η αξιοποίηση των ξένων κεφαλαίων ανήλθε σε 60.630 εκατ. δολ. (+13,32%). Μέχρι το τέλος του 2004, η Κίνα ενέκρινε σωρευτικά 508.941 επιχειρήσεις από επενδύσεις αλλοδαπών με συμβατική αξία κεφαλαίων 1.096.608 εκατ. δολ. και αξία αξιοποιούμενων κεφαλαίων 562.101 εκατ. δολ.
Επιπλέον, κατά το εντεκάμηνο 2005, η Κίνα ενέκρινε τη σύσταση 39.679 επιχειρήσεων από αλλοδαπά κεφάλαια, ήτοι 1,17% περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Η συμβατική αξία των ξένων κεφαλαίων ανήλθε σε 167.212 εκατ. δολ. (+23,99%), ενώ τα αξιοποιούμενα κεφάλαια ανήλθαν σε 53.127 εκατ. δολ. (-1,90%). Στο πρώτο εξάμηνο του 2006 συνεχίστηκε η ίδια τάση και εγκρίθηκαν 19.750 ξένες επενδύσεις με υλοποιούμενη αξία 28,4 δις δολ.
Μέχρι πρότινος, το συγκριτικό πλεονέκτημα των ξένων άμεσων επενδύσεων επικεντρώνονταν κυρίως στην ελαφρά βιομηχανική - βιοτεχνική παραγωγή εντάσεως εργασίας, όπως κλωστοϋφαντουργικά, πλαστικά παιχνίδια, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, προστέθηκαν τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ανεβάζοντας αισθητά την προστιθέμενη αξία των εξαγωγών, βελτιώνοντας έτσι και τους όρους εξωτερικού εμπορίου της χώρας.
Αφού οι 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) γίνονται σε τομείς με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, οι ξένες επενδύσεις προάγουν τον εξωτερικό τομέα του κινεζικού εμπορίου. Η κυβέρνηση του Πεκίνου εφάρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων που θα διευκόλυναν την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά, με στόχο την άντληση κεφαλαίων, τα οποία θα κατευθύνονταν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.
Πράγματι, το ξένο συνάλλαγμα, και κυρίως τα αμερικανικά δολάρια που εισέρρευσαν στα ταμεία της κινεζικής διοίκησης, αποτέλεσαν τη βάση για τη χρηματοδότηση των τεράστιων εισαγωγών τεχνολογίας και κεφαλαίου που απαιτούνταν για το σκοπό αυτό. Έτσι, η εισροή ΑΞΕ βοήθησε στην αύξηση του διαθεσίμου κεφαλαίου και κατ' επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Γενικότερα, τα οφέλη της Κίνας από τις ΑΞΕ είναι συνοπτικά τα εξής:
> Μεταφορά τεχνολογίας,
> Ανάπτυξη στελεχών,
> Αύξηση εξαγωγών,
> Εξοικονόμηση συναλλάγματος,
> Υποκατάσταση εισαγωγών,
> Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το τεράστιο μέγεθος της εγχώριας αγοράς προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επενδυτών στη χώρα, που εκπροσωπούν πάνω από 100 κράτη, με την πλειονότητα ωστόσο του επενδεδυμένου κεφαλαίου να προέρχεται από το γειτονικό Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ελκυστική κινεζική αγορά.
Η ευνοϊκή τοποθεσία και η καλύτερη υποδομή των νότιων παραθαλάσσιων επαρχιών συντέλεσαν στη γεωγραφική συγκέντρωση των επενδύσεων. Κατά συνέπεια, το επίπεδο εισοδήματος σε αυτές τις επαρχίες ανέρχεται με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη χώρα και το αναπτυξιακό κενό μέσα στην ίδια την Κίνα διευρύνεται. Τα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες: τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι παραθαλάσσιες περιοχές συγκεντρώνουν το 75% των συνολικών ΑΞΕ, ενώ μόνο μία βιομηχανική περιοχή (Γκουαντόγκ) κατέχει ποσοστό περί το 30%.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι κινεζικές αρχές ενθαρρύνουν τώρα τους επενδυτές να μετακινηθούν και στην ενδοχώρα της Κίνας, κίνηση η οποία σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος στις ήδη υπάρχουσες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες έχει επιφέρει σχετική διάχυση της ανάπτυξης και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, οι τοπικές διαφορές παραμένουν σημαντικές και θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.
Έτσι, υπάρχουν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις με ξένα κεφάλαια που απασχολούν 17,5 εκατ. εργάτες (πρόκειται για το 10% του συνολικού μη αγροτικού εργατικού δυναμικού) και παράγουν το 14,9% του εθνικού βιομηχανικού προϊόντος. Παρόλα αυτά, πολλές ξένες επιχειρήσεις διαμαρτύρονται έντονα για τη μεγάλη και αργή γραφειοκρατία, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας κατά την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Για παράδειγμα, ανακοινώνονται φοροαπαλλαγές για τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονται.


Επιχειρείν με ιδιαίτερη προσέγγιση


Η Κίνα πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς ως η επερχόμενη οικονομική υπερδύναμη. Εκτός από απειλές - που μπορούμε να μάθουμε να αποφεύγουμε - παρουσιάζει και τεράστιες ευκαιρίες για αυτούς που θα επιχειρήσουν με τον σωστό τρόπο. Η αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών και  η είσοδος στην κινεζική αγορά απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση, η οποία διαφέρει σημαντικά από τις συμβατικές δυτικοευρωπαϊκές πρακτικές.
Το επιχειρείν στην Κίνα  απαιτεί όχι μόνο δημιουργικότητα, ευστροφία και ένστικτο, αλλά και σημαντικούς πόρους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι δυσκολίες αλλά και οι περιορισμοί στους οποίους προσκρούουν συνήθως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιβάλλουν καλή προετοιμασία, γνώση των συνθηκών και επιχειρηματικών συνηθειών που επικρατούν εκεί, σωστή καθοδήγηση και υιοθέτηση όσο το δυνατόν πιο συστηματικής και μακροπρόθεσμης προσέγγισης όσον αφορά στην είσοδό τους και την συνεργασία τους με την δύσκολη αυτή αγορά.
Η μεταφορά γνώσης των συνηθειών αλλά και των συνθηκών που επικρατούν εκεί, όπως και η μεταφορά πολύτιμων εμπειριών βοηθούν στην αποφυγή λαθών και παρέχουν εναλλακτικές λύσεις καθώς και διάφορες δυνατότητες αντιμετώπισης και χειρισμού των θεμάτων που θα αντιμετωπίσει όποιος θελήσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της μεγάλης αγοράς της Κίνας.
Η εμπειρία έχει διδάξει, ότι όποιος αλλοδαπός επιχειρηματίας επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί εμπορικά ή επενδυτικά στην Κίνα, πρέπει προηγουμένως να έχει εμπεδώσει «τον κινεζικό τρόπο του επιχειρείν» ("the Chinese way of doing things"). Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολύ συχνά ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, είναι ότι αλλάζουν τα αρμόδια για την Κίνα στελέχη τους μετά από μικρό χρονικό διάστημα, χάνοντας έτσι πολύτιμη εμπειρία, η οποία είναι απαραίτητη γι' αυτό το ιδιόμορφο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ακόμη χειρότερα, πολλά στελέχη ξένων επιχειρήσεων αρκούνται σε ένα - δύο ταξίδια στην Κίνα και στη συνέχεια, αφήνουν όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν σε άλλους (συνήθως Κινέζους μη εξειδικευμένους στο αντικείμενο).
Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με συμβουλές που έχει διατυπώσει το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Πεκίνο, πρέπει κανείς να γνωρίζει τις παρακάτω αρχές που διέπουν τα συναλλακτικά ήθη της Κίνας:


1. Ευελιξία - Προσαρμοστικότητα


Προκειμένου να επιβιώσουν, οι Κινέζοι έχουν μάθει από παλιά να είναι ευέλικτοι.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι νόμοι και οι κανονισμοί διαρκώς αλλάζουν. Επομένως, υπάρχει μία αστάθεια - αβεβαιότητα, σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και ένας ξένος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κίνα, πρέπει να μάθει κι αυτός να προσαρμόζεται εύκολα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις, όπως ακριβώς έχουν μάθει οι Κινέζοι. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ικανότητα διαχείρισης της αβεβαιότητας.


2. Υπομονή


Στην Κίνα, πρέπει να διαθέτει κανείς υπομονή. Δεν μπορεί να κινείται κανείς όσο γρήγορα επιθυμεί, καθώς τα πράγματα, συνήθως, δεν επιτυγχάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και χρειάζεται χρόνος και υπομονή.
Ιδίως, η διαφορά νοοτροπίας και η αδυναμία επικοινωνίας, λόγω γλώσσας, δημιουργεί πολλές φορές εκνευρισμό και αδημονία.


3. Προσωπικές σχέσεις και
γνωριμίες (κινεζ. «GUANXI»)


Οι προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες είναι πολύ σημαντικές στην Κίνα. Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία εντοπίζονταν ανέκαθεν μέσα στον κύκλο της οικογένειας και των φίλων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται από τους Κινέζους στην έννοια του «προσώπου» (face), δηλαδή της «τιμής» που πρέπει να συνεπάγεται η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για περιπτώσεις καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζονται πολλές φορές (και) ως συναισθηματικές και όχι ως σχέσεις προσδιορισμένες αποκλειστικά από ψυχρούς αντικειμενικούς όρους, όπως το κέρδος.
Οι Κινέζοι είναι, γενικά, επιφυλακτικοί έναντι των ξένων, φοβούμενοι ότι έρχονται μόνο και μόνο για να τους εκμεταλλευτούν. Αντίθετα, πολλοί επιτυχημένοι ξένοι επενδυτές στην Κίνα απέδειξαν έμπρακτα στον κόσμο της περιοχής στην οποία πήγαν, τη δέσμευσή τους ως προς την πρόσληψη ταλαντούχων ντόπιων υπαλλήλων, στους οποίους έδωσαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν μέσα στην επιχείρηση και να γίνουν υψηλόμισθα στελέχη της, μέσω του κατάλληλου συστήματος προαγωγών και αμοιβών. Εν ολίγοις, πρέπει όλες οι συμφωνίες με τους Κινέζους να είναι αμοιβαίως επωφελείς και όχι «λεόντιες συμφωνίες».
Ως προς τις σχέσεις του ξένου επιχειρηματία με το κινεζικό κράτος, η κατανόηση του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας της κινεζικής γραφειοκρατίας είναι το προαπαιτούμενο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισυναφθούν πολύ καλές σχέσεις με τις αρχές, τόσο σε τοπικό (δημοτικό - επαρχιακό) όσο και σε εθνικό επίπεδο, διότι οι τοπικές κυβερνήσεις και η κεντρική κυβέρνηση έχουν η κάθε μία τις δικές τους επιθυμίες και εξουσίες. Είναι αναγκαίο, λ.χ., να γνωρίζει κανείς μέχρι πού ακριβώς εκτείνονται οι αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου και του κάθε κρατικού λειτουργού σχετικά με την αδειοδότηση μιας μεικτής επιχείρησης (μια διαδικασία που από μόνη της απαιτεί πολύ χρόνο), ώστε να μην απευθύνονται ερωτήσεις σε αξιωματούχους που είναι αναρμόδιοι. Το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη της αίτησης. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως η Κίνα κυβερνάται κυρίως με κανονιστικές πράξεις της διοικήσεως και λιγότερο με νόμους.


4. Σεβασμός


Ο σεβασμός προς όλους και ιδίως προς τους πρεσβύτερους και τους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία αποτελεί βασικό συστατικό της παράδοσης του κομφουκιανισμού εδώ και 2.500 χρόνια. Γενικά, πρέπει να κατανοήσουμε την κουλτούρα και την ιστορία που έφεραν την Κίνα εκεί που βρίσκεται σήμερα. Οι Κινέζοι είναι υπερήφανοι για όλα αυτά και απαιτούν το σεβασμό τους και από τους άλλους. Η Κίνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν μια μεγάλη αγορά του 1,3 δισ., αλλά ως χώρα της οποίας ο λαός έχει το δικό του τρόπο σκέψης, τη δική του νοοτροπία και συγκεκριμένες δοξασίες και πεποιθήσεις, που δε συμπίπτουν αναγκαστικά με τις δικές μας. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αλλάξει κανείς και τον ίδιο τον εαυτό του. Καλό είναι να μην κάνει κανείς συγκρίσεις, ούτε για καλό ούτε για κακό, αλλά, καλύτερα, να αναγνωρίζει τις διαφορές και να τις αποδέχεται, στο μέτρο, βέβαια, που δεν τον θίγουν ή δεν τον φέρνουν σε δύσκολη θέση.


 


· Ο Νεκτάριος Γ. Σμυρνής είναι Εμπορικός Διευθυντής της PETROCOLL SA και Υποψήφιος Διδάκτωρ «International Business» στο European University


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού...
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Cradle-to-Cradle: A case study
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η ΕΚΕ ως εργαλείο του Μάρκετινγκ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Γέφυρα Α.Ε.
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - go natural
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - H κοινωνική αξία τρέφει και την εμπορική
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Χάλυψ / Italcementi
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - BNP Paribas
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη της ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Amita Motion - Ίδρυμα Λεβέντη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθήνη - ΟΤΕ:«365 ημέρες προσπαθούμε για το καλύτερο»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Wind: Πολιτιστικό πρόγραμμα «¶γονη Γραμμή Γόνιμη»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Aldemar: Το πρόγραμμα «Mare Verde»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Τράπεζα Πειραιώς:Στρατηγική επένδυση η ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης:Ο Δείκτης CRI στην Ελλάδα
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Cisco: Η ΕΚΕ εφαλτήριο για την προστασία του Πλανήτη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Coca-Cola:Δράση για Υγεία και Περιβάλλον
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Αύρα: "Ιt’s so easy being green"
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Pfizer Hellas: Για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - PricewaterhouseCoopers:Βράβευση υποτρόφων
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Elite: «Βήματα αισιοδοξίας»
Αφιέρωμα - Investment Banking
7η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου - Γενεύη 2008
Ξένη Δημοσίευση - Η ελληνική οικονομία
Φάκελοι
¶ρθρο - Τι δείχνει η πρόσφατη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα - Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρίες: Καλή χρονιά το 2007, αστάθεια για το 2008
¶ρθρο - Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα
Έρευνα - Αγορά καυσίμων: Μικρή κάμψη στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το 2007
Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2008
¶ρθρο - Η αγορά του κακάο
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site