Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

EDITORIAL

Πώς θα περιοριστούν
οι δημόσιες σπατάλες


Ο αντιπρόεδρος της MIG όταν εταιρίες του Ομίλου προέβαιναν σε μειώσεις τιμών, έλεγε ότι οι υγιείς εταιρίες έχουν χρέος σε δύσκολες συγκυρίες να βοηθούν το κοινωνικό σύνολο.
Αντίθετα με τις εταιρίες του Ομίλου MIG, η ΔΕΗ δεν μπορεί να πράξει κάτι ανάλογο και μάλιστα προσπαθεί να μετακυλήσει το σύνολο των επιβαρύνσεών της (ή και κάτι παραπάνω) στην τελική κατανάλωση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι για τη συγκεκριμένη αδυναμία, δεν ευθύνεται ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος. Πληρώνουμε σφάλματα πολλών δεκαετιών...


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το γεγονός ότι στη χώρα μας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σαφώς χαμηλότερη από το εξωτερικό, δεν οφείλεται στην υψηλή παραγωγικότητα της ΔΕΗ, (όπως κάποιοι συνδικαλιστές αφήνουν να εννοηθεί), αλλά στο γεγονός ότι η Επιχείρηση χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό ως πρώτη ύλη τον φτηνό μεν, αλλά ρυπογόνο λιγνίτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν (γιατί αν περιμέναμε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, «χαιρέτα μας τον πλάτανο»...) στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος, είτε επιβαρύνει ρυπογόνες δραστηριότητες, είτε ενθαρρύνει «καθαρούς» τρόπους παραγωγής και έτσι αναμένεται να επιβαρύνει τη ΔΕΗ με μεγάλα οικονομικά ποσά, εξαιτίας των ρύπων που εκπέμπει.


Η διοίκηση του κ. Αθανασόπουλου έχει προτείνει να περάσει στην κατανάλωση (και) η επιβάρυνση αυτή, πρόταση φυσικά που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ανεξάρτητα όμως από το ποιος θα πληρώσει τη ρύπανση της ΔΕΗ, το μήνυμα είναι ότι «το καθαρό περιβάλλον κοστίζει». Καλές και χρυσές οι αιολικές και οι φωτοβολταϊκές ενέργειες, αλλά είναι πανάκριβες.


Και επειδή με το περιβάλλον δεν παίζει κανένας, είτε όλοι μας αγόγγυστα θα πρέπει να δεχτούμε ότι θα πληρώνουμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- υψηλούς λογαριασμούς, είτε θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να εξοικονομήσουμε το κόστος αυτό με άλλους τρόπους.

Πολλά προγράμματα, αλλά...


Και το ευτύχημα είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί με πολύ μεγάλη άνεση να περιορίσει το κοστολόγιό της, καθώς λειτουργεί γραφειοκρατικά, διαθέτει υπεράριθμο προσωπικό, δεν έχει εκμεταλλευθεί ακόμη την ακίνητη περιουσία της, κ.λπ. Έχουν εξαγγελθεί από το 2000 μέχρι σήμερα τόσα πολλά προγράμματα εξοικονόμησης δαπανών, χωρίς όμως να έχει εντυπωσιάσει ούτε ένα από αυτά. Να δούμε τώρα τί θα αποδώσει το τελευταίο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται...
Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να δράσουμε και στα υπόλοιπα μέτωπα. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τις χώρες που εισάγουν αυτές τις πρώτες ύλες. Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, οι πολιτικές μείωσης του κόστους δεν αποτελούν «ευχή» όπως στο παρελθόν, αλλά άμεση προτεραιότητα.
Και στον ευρύτατο δημόσιο τομέα της χώρας μας, πολιτικές περιορισμού των σπαταλών θα μπορούσαν να γίνουν με χαρακτηριστική άνεση. Στα 10 δισ. ευρώ ετησίως, τις είχε υπολογίσει άλλωστε, προεκλογικά, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας.


Ανάγκη για στοχευμένη πολιτική


Πέραν, όμως, των όποιων περιορισμών των σπαταλών θα μπορούσε να κάνει το κράτος, υπάρχει φόβος ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων βασικών πρώτων υλών (αλουμίνιο, χαλκός, κ.λπ.),  τότε ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων θα βρεθεί σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία μας δεν αντέχει να προσφέρει πολύ μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες σε σχέση με τις τρέχουσες, ενώ παράλληλα τα περί περιστολής της σπατάλης απαιτούν πολύ χρόνο…
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μόνη λύση είναι η δημιουργία τομών στο σύστημα των κοινωνικών δαπανών με την επικέντρωσή τους μόνο στους πολίτες που την έχουν ανάγκη και όχι σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που δεν την έχουν. Γιατί το «κράτος πρόνοιας» της Ελλάδας δεν υστερεί σε ό,τι αφορά στις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά κυρίως στο πού κατευθύνονται οι δαπάνες αυτές.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
Άρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
Άρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
Άρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site