Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2006                               Τεύχος 323

Επιχειρήσεις: Μπαίνοντας στην... τελική ευθεία των εξελίξεων


 Μέσα στην επόμενη διετία θα κριθούν οι ηγέτιδες επιχειρήσεις στους σπουδαιότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας
 Περισσότερο διεθνοποιημένες, αλλά λιγότερο ελληνικές, οι εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους


Η σκηνή στους δρόμους των μεγάλων αποστάσεων είναι συνηθισμένη: πριν την τελευταία στροφή των 400 μέτρων, πολλοί αθλητές είναι «στριμωγμένοι σε απόσταση «μιας ανάσας» και -γεμάτοι αγωνία- θα πρέπει να σχεδιάσουν με μεγάλη προσοχή τις ενέργειές τους για το τελευταίο, και πιο αποφασιστικό κομάτι, της κούρσας. Από το κομάτι αυτό, θα προκύψει τελικά ο χρυσός νικητής, τα υπόλοιπα μετάλλια, αλλά και αυτοί που απλώς θα λάβουν –για διαδικαστικούς λόγους- μια θέση στην τελική κατάταξη.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σήμερα στους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπου αντί για αθλητές έχουμε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και αντί για τετρακόσια μέτρα απόσταση, «τρέχουμε» στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων...


Η τρέχουσα κατάσταση


Τηλεπικοικωνίες: Στρατηγικός εταίρος στον ΟΤΕ το 2007, (με ή όχι τη διεκδίκηση από Intracom-Sistema), σειρά αναδιατάξεων στους εναλλακτικούς της σταθερής τηλεφωνίας (η συγχώνευση Lannet-Telepassport αποτελεί μόνο την αρχή), αλλαγή τοπίου στην κινητή μετά το δρομολογούμενο deal Cosmote-Γερμανού, κ.λπ.
Τράπεζες: Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του θέματος της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια αγορά τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων και στην ισχυρή αντεπίθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Πετρελαιοειδή: Οι εξελίξεις θα παιχτούν στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά ενδεχομένως και με αποχώρηση κάποιου εκ των «μεγάλων» από τη λιανική.
Ενέργεια: Όλοι οι «μεγάλοι» είτε έχουν λάβει ήδη θέσεις, είτε παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις...
Κατασκευές: Εδώ οι ισχυροί παίκτες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει και αυτό που απομένει είναι το ποιοι εξ αυτών θα αναλάβουν τελικά το «φιλέτο» των νέων συμβάσεων που θα «τρέξουν» κατά τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες.
Ιδιωτικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις: Λιμάνια, εταιρίες υδάτων, αεροδρόμια και πιθανή νέα κίνηση για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέσα στο 2007.


 


Οι χρηματιστηριακές επιπτώσεις:
 
Αναμφίβολα, οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι Όμιλοι που θα επικρατήσουν στη δύσκολη μάχη για την κορυφή υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις στους μετόχους τους, αλλά και όσοι δεν θα ακολουθήσουν με την ίδια ταχύτητα, πολύ πιθανόν να δώσουν και αυτοί κέρδη, λόγω του ότι ενδεχομένως να πουληθούν, ή να απορροφηθούν, ή ακόμη και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, συνεχίζοντας να επιτυγχάνουν μια σημαντική κερδοφορία.
Ο κίνδυνος έγκειται στο πόσο οι επενδυτές καλούνται σήμερα να ενσωματώσουν στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, το σενάριο της μελλοντικής επικράτησής τους στο «αγώνα του πρωταθλητισμού» και μάλιστα όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά πολλές φορές και σε περιφερειακό (βλέπε τράπεζες). Το θετικό είναι ότι οι τρέχοντες χρηματιστηριακοί δείκτες δεν ενσωματώνουν σημαντικού ύψους προεξοφλήσεις και επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου των εταιρικών κερδών, ακόμη και αν τα deals τελικά δεν προχωρήσουν.
Η νέα κατάσταση στη Σοφοκλέους –η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα- θέλει τις εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. περισσότερο διεθνοποιημένες, αλλά λιγότερο ελληνικές: το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η συμμετοχή των ξένων θα συνεχίσει να αυξάνει.


Οι «άμυνες» της Σοφοκλέους


Πόσο ευάλωτη όμως θα μπορούσε να είναι, έστω βραχυπρόθεσμα, η ελληνική αγορά σε μια επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στο εξωτερικό. Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα καταλήξουμε στην απάντηση «πολύ». Και αυτό γιατί σε περιόδους χρηματιστηριακών αναταράξεων, συνήθως τα διεθνή funds αποχωρούν από τις «περιφερειακές αγορές» στις οποίες λίγο-πολύ εντάσσουν και την Αθήνα, για να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερους επενδυτικούς λιμένες. Ακόμη και μετά από την 8η Μαϊου είδαμε το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να υποχωρεί σαφώς εντονότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και να συμπεριφέρεται αρκετά παρόμοια με χρηματιστήρια των λεγόμενων αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο, η ιστορία παύει να επαναλαμβάνεται όταν αλλάζουν τα δεδομένα και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα στη Σοφοκλέους είναι ριζικά διαφοροποιημένα σε σχέση με το παρελθόν.
Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται το δημοσίευμα του προηγούμενου μήνα στο Bloomberg, όπου γνωστοί αναλυτές παραδέχονταν το σφάλμα τους, λέγοντας ότι συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδα σαν να ήταν μια αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά, με τη διαφορά όμως ότι αυτή εμφανίζει, συγκριτικά, μειωμένο κίνδυνο.
Ενδεικτικές είναι οι αξιολογήσεις του οίκου Business Monitor International, όπου αξιολογώντας την Ελλάδα την κατατάσσει:
Στην τρίτη θέση –και φυσικά πολύ πιο πάνω σε σχέση με το μέσο όρο- ως προς το βραχυπρόθεσμο πολιτικό, αλλά και ως προς το βραχυπρόθεσμο οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βαθμολογείται στους δύο αυτούς παράγοντες με 80 και 72 βαθμούς αντίστοιχα, όταν οι μέσες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών ήταν 65,1 και 60,1.
Στην πρώτη θέση, ως προς το μακροπρόθεσμο πολιτικό, αλλά και ως προς το μακροπρόθεσμο οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα βαθμολογείται στους δύο αυτούς παράγοντες με 85 και 71,6 βαθμούς αντίστοιχα, όταν οι μέσες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών ήταν 58,1 και για τους δύο δείκτες.
Πέραν όμως αυτών, υπάρχουν και αρκετά άλλα στοιχεία, ικανά να προσδώσουν ισχυρή άμυνα στη Σοφοκλέους, απέναντι σε ένα σενάριο δυσμενές για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου:
Πρώτον, όπως φαίνεται από τους παρατιθέμενους πίνακες, οι διεθνείς αγορές διαπραγματεύονται με δείκτες P/E που είναι χαμηλότεροι από τους μέσους των διεθνών αγορών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που σηματοδοτεί ότι –σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον- μια επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ έχει προεξοφληθεί.
Και δεύτερον, ακόμη και σε περίπτωση επαλήθευσης του αρνητικού σεναρίου για τις ΗΠΑ, οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη θα είναι σχετικά περιορισμένες και ακόμη πιο μικρές θα είναι οι παρενέργειες στις οικονομίες της Ελλάδας και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι ελληνικοί Όμιλοι έχουν επεκταθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Business Monitor International, η συνολική επίπτωση στο Α.Ε.Π. της Ελλάδας θα είναι μόνον της τάξεως του 0,2% και μάλιστα επιμερισμένο τόσο μέσα στο 2007, όσο και στο 2008. Και αυτό γιατί η μόνη ουσιαστικά επίπτωση είναι οι ελληνικές εξαγωγές στις Η.Π.Α. που αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ή ποσοστό 0,4% (στοιχεία 2004). Συνολικότερα, μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση θα υπάρξει στις χώρες της Ν.Α. Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, παρά στην Ευρώπη.


Σύγκριση Σοφοκλέους με διεθνείς αγορές


Με ελαφρά υψηλότερο δείκτη P/E σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (όχι όμως και σε σχέση με Dow Jones και το NASDAQ) διαπραγματεύεται η Σοφοκλέους, υστερώντας ελαφρά και ως προς το δείκτη της μερισματικής απόδοσης. Η υστέρηση αυτή των ελληνικών μετοχών αιτιολογείται -σύμφωνα τουλάχιστον με πολλούς- με βάση τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ομίλων για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί ο ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. στη χώρα μας είναι περίπου διπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) με την Ελλάδα να αναμένεται φέτος να «τρέχει» κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο με 4,1%, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 1,40% για τη Γερμανία, 1,50% για τη Γαλλία, 2,30% για τη Μεγάλη Βρετανία και  1,9% για το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, γιατί ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητας των ελληνικών Ομίλων διεξάγεται πλέον στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ακόμη υψηλότεροι και οι πιθανές παρενέργειες από μια κάμψη του αμερικανικού growth, μικρότερες.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους (2,66% για το Γενικό Δείκτη και 2,67% για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-ASE/20) είναι συγκρίσιμη με το επιτόκιο των τριμηνιαίων Έντοκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (που για φέτος αναμένεται να κλείσουν στο 2,6%) χωρίς να συνυπολογίζονται τα κέρδη των εταιριών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά επανεπενδύονται στις εταιρίες με στόχο το μελλοντικό συμφέρον των μετόχων.
Υπάρχει βέβαια η προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά την προσεχή διετία, αλλά από την άλλη πλευρά αναμένεται και μια άνοδος των μερισμάτων, καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς.


Ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο


Σε περιόδους διεθνούς αναστάτωσης, καλό είναι οι επενδυτές να αποφεύγουν τις πωλήσεις, συστήνουν οι ειδικοί. Ίσως να πρέπει να γίνει κάποια αναδιάρθρωση του μετοχικού μας χαρτοφυλακίου, ίσως θα πρέπει να ασφαλιστούμε μερικώς στην αγορά παραγώγων, αλλά τη μαζική πώληση των μετοχών, ελάχιστοι τη συστήνουν.
Έχοντας αυτό ως δεδομένο, προχωρούμε με μια αρνητική διαπίστωση: η πρόσφατη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να συσχετιστεί με τις εξελίξεις στην Κορέα ή στο Ιράν. Είναι πολύ πιο σύνθετη και πολύ πιο επαχθής για τις αγορές. Αν μάλιστα στο τεταμένο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί προστεθεί και κάποιος τυφώνας στην «άλλη άκρη του Ατλαντικού» μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι πού θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει η τιμή του «μαύρου χρυσού»;
Το επόμενο χρονικό είναι κρίσιμο για την μετέπειτα πορεία των χρηματιστηριακών τιμών, γιατί μέχρι τότε θα έχουμε μια σαφέστερη γνώμη για ερωτήματα, όπως:
> Η πρόσφατη γεωπολιτική κρίση θα «ξεφουσκώσει» όπως και οι προηγούμενες, ή θα συνεχίσει να αποτελεί μόνιμη απειλή για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πυροδοτώντας ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.
> Στο εσωτερικό, η «μάχη της Εμπορικής» θα κριθεί στα 23,5 ευρώ ή αρκετά ψηλότερα, γεγονός που θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μεσοπρόθεσμα οι τιμές των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
> Το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα και φήμες που αναφέρονται σε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, με κυρίαρχη μια ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ της Eurobank και της Alpha Bank, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα της χώρας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχουμε παρά να τηρήσουμε στάση αναμονής, διατηρώντας στο 65% το ποσοστό του μετοχικού μας χαρτοφυλακίου.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ


Μόνο οφέλη για τη Σοφοκλέους μπορεί να προκαλέσει ο συνωστισμός των ξένων επενδυτών να τοπoθετηθούν στην Ελλάδα.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα αξιοσημείωτο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, αλλά και μια υπεροχή σε μια σειρά από σημαντικούς «ποιοτικούς» δείκτες. Κρίσιμα θέματα που κάτω από άλλες περιστάσεις θα μπορούσαν να «φορτώσουν» κάθε κυβέρνηση με πολιτικό κόστος (υποκλοπές, Πακιστανοί, παιδεία, κ.λπ.) το μόνο που καταφέρνουν ενδεχομένως είναι να πλήττουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και το κυβερνητικό κόμμα στο σύνολό του.
Μέσα στο επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πολιτικό της πρόβλημα: να ξανακερδίσει τα ποσοστά της σε εκείνο το 15% του -φτωχότερου μέρους- του πληθυσμού που επί διακυβερνήσεώς της περνάει χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Σύμμαχός της στο μέτωπο αυτό θα είναι το... προεκλογικό 2007 όπου αναμένεται να χαλαρώσει η οικονομική πολιτική του κράτους και να ξεκινήσει η ανοδική φάση του λεγόμενου «πολιτικού κύκλου» στην οικονομία.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία τα πηγαίνει τόσο καλά σε ό,τι αφορά την πορεία του κυβερνητικού της έργου. Πολλοί εκ των συμπολιτών μας θα μπορούσαν να απαριθμήσουν πολλά κενά, λάθη και παραλείψεις. Σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που ορίζει την πολιτική ατζέντα και που με την άνεση του πρωτοπόρου είναι σε θέση να προχωρήσει το πρόγραμμα των τομών που σχεδιάζει.
Ενός προγράμματος που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά υπέρ αυτής:
Πρώτον, γιατί ενισχύει τα κρατικά ταμεία είτε μέσω της άντλησης επιπλέον εσόδων, είτε μέσω της περικοπής δαπανών.
Δεύτερον, γιατί συρρικνώνει σταδιακά το πεδίο δράσης των συνδικαλιστών και ιδίως σε εκείνους τους τομείς (τράπεζες, ΔΕΚΟ) που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο.
Και τρίτον, γιατί τα προγράμματα απελευθέρωσης έχουν προσελκύσει μια σειρά επενδυτών από το εξωτερικό, που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δείχνουν διατεθειμένοι να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Από τους Ρώσους της Sistema και τους Ισπανούς της Iberdrola, έως τους Γάλλους της Credit Agricole και τα ανά τον κόσμο funds (Dubai Financial, BC Partners, κ.α.) το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας διευρύνεται και αυτό έχει επιδράσει θετικά στις οικονομικές προσδοκίες (βλέπε τους σχετικούς δείκτες της ICAP) και στην ίδια την οικονομία. Οι θετικές επιπτώσεις όλων αυτών για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι προφανείς.


Επισημάνσεις με ενδιαφέρον


Sato: Τα δύσκολα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν για τη Sato, καθώς πλέον εισέρχεται δυναμικότερα στον πολλαπλάσιου μεγέθους χώρο των οικιακών επίπλων και μάλιστα στο εμπορικό του κομμάτι, χωρίς να αναλαμβάνει έτσι τον κίνδυνο της παραγωγής χαμηλού κόστους από διάφορα σημεία του πλανήτη. Πώς θα γίνει η ανάπτυξη; Μέσα από την αντιπροσώπευση επώνυμων brand names στην ελληνική αγορά και την παράλληλη διεύρυνση του δικτύου λιανικής σε κάθε ένα από τα brand names αυτά.
Στο χώρο του επίπλου γραφείου, η Sato θα επιμείνει, στοχεύοντας στο μεσοανώτερο κομάτι της αγοράς. Γνωρίζει όμως ότι τα περιθώρια ανάπτυξης δεν είναι μεγάλα (κατέχει ήδη ηγετική θέση) και ο κλάδος χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα. Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι να συνεχίσει την παραγωγική αναδιάρθρωση μεταξύ των παραγωγικών της μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Τουρκία και Γερμανία.
Έχοντας λοιπόν διευρύνει τις δραστηριότητές της, προχωρώντας σε ριζικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και διδασκόμενη από λάθη του παρελθόντος, η Sato έχει θέσει ως στόχο να σημειώσει ένα μέσο ετήσιο growth της τάξης του 10% για την επόμενη τριετία. Το τρέχον P/E είναι λογικό, οι προοπτικές ανοδικές και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ, μπορούν να αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ταμειακές ροές των επόμενων ετών, αλλά και από πωλήσεις των συμμετοχών σε Denka και Αναστηλωτική (η τελευταία ήδη ολοκληρώθηκε).
Αλουμύλ: Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την Αλουμύλ από την επικείμενη δημόσια εγγραφή της θυγατρικής της στο ρουμανικό χρηματιστήριο. Η εκεί θυγατρική σημείωσε πέρυσι κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ, για φέτος αναμένει επίδοση ανώτερη των 4 εκατ., την ώρα που ο κλάδος διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 15 και που το ετήσιο growth του κλάδου είναι 10%-15% και στην ελληνική αγορά μόλις 5% περίπου.
Γιατί όμως οφελείται η Αλουμύλ; Πρώτον, γιατί θα γίνεται πάντα μια σύγκριση μεταξύ της χρηματιστηριακής αξίας της θυγατρικής στη Ρουμανία και της αξίας του μητρικού Ομίλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους, γεγονός που πολύ πιθανόν να επηρεάσει και την τιμή του τίτλου στη Σοφοκλέους. Δεύτερον, γιατί από τη δημόσια εγγραφή η θυγατρική της Ρουμανίας αναμένεται να αντλήσει πάνω από 8 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει για νέες επενδύσεις, αλλά και για να αποπληρώσει υποχρεώσεις της προς τη μητρική της, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της τελευταίας.
Αxon-Euromedica: Κινητικότητα επικρατεί στον Όμιλο Axon, τόσο στον κλάδο της υγείας, όσο και στον κλάδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στον τομέα της υγείας, το deal με τους Αμερικανούς μπορεί μεν να έχει «παγώσει», ωστόσο όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά: για φέτος προβλέπονται αυξημένος κύκλος εργασιών κατά 17% και κερδών προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 96% (13,7 εκατ. ευρώ), ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η κλινική στη Ρόδο με βασικό μέτοχο τη Euromedica και συμμετοχή τοπικών γιατρών. Το ενδιαφέρον για μεγάλη κλινική παραμένει ζωηρό και έτσι το θέμα της άντλησης νέων κεφαλαίων (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή ομολογιακό δάνειο) βρίσκεται «παρά πόδας»...
Σε ό,τι αφορά τώρα στο κομάτι των εξοπλισμών και της Sonak, τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Η πρώτη είναι ότι εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε ένα έργο στην αγορά, οπότε απομένει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 125 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία. Η δεύτερη είναι ότι αναμένεται με ενδιαφέρον, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσεχή πενταετία. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό θα είναι μεγάλο και πιθανότατα θα περιλαμβάνει και παραγγελίες που θα άπτονται των εργασιών του Ομίλου Sonak. Κινήσεις επίσης κάνει ο Όμιλος προκειμένου να αναλάβει και εργασίες σε ξένες χώρες, έχοντας υπογράψει ΜοU με εταιρίες του εξωτερικού...
Πετζετάκις: Δεν ικανοποίησε κανέναν το γεγονός ότι το κοινοπρακτικό δάνειο του Ομίλου Πετζετάκι δεν έχει ακόμη «κλείσει» και επίσης ότι κάποιες από τις 17 τράπεζες δείχνουν να το σκέφτονται προκειμένου να συμμετάσχουν στην έκδοση. Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης δρομολογεί την υποκατάσταση του ενδεχόμενου «ανοίγματος» που θα υπάρξει, από δάνειο μειωμένης εξασφάλισης (και προφανώς υψηλότερου επιτοκίου) που θα δοθεί από ιδιωτικά, και όχι από τραπεζικά, κεφάλαια.
Το βασικό επιχείρημα του εισηγμένου Ομίλου είναι ότι πέρυσι παρήγαγε θετικές ταμιακές ροές και ότι το πρόγραμμα των περικοπών εξόδων της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει για τη διετία 2006-2007 θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα πολύ υψηλό EBITDA.
Σε ό,τι αφορά τώρα στις πωλήσεις, αυτές εξετάζονται ανά περιοχή και ανά κατηγορία προϊόντος: στην Αφρική για παράδειγμα αναμένεται μια σημαντική άνοδος, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα θα υπάρξει μια αποφυγή εργασιών σε δραστηριότητες με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
Πηγαίνοντας τώρα στο ταμπλό, βλέπουμε έναν πολυεθνικό όμιλο με κεφαλαιοποίηση μόλις 33 εκατ. ευρώ και με ίδια κεφάλαια 26 εκατ. ευρώ. Αν το turn around που επιχειρείται εδώ και τρία χρόνια τελικά επιτύχει, τότε η μετοχή θα αφήσει πολλά λεφτά... Οι δυσκολίες πάντως δεν έχουν εκλείψει.
Shelman: Ένα αντίστοιχο μετοχικό στοίχημα αποτελεί και η περίπτωση της Shelman που διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το μισό της λογιστικής της αξίας... Δυσκολίες σοβαρές λοιπόν και στην Shelman, όπου παρά το μεγάλο ύψος των ιδίων κεφαλαίων (135,7 εκατ. ευρώ), η εταιρία προσπαθεί να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία και να επιβιώσει. Ο βασικός μέτοχος κ. Ηλιάδης (αναγωνρίζοντας λάθη του παρελθόντος) έχει εμπιστευτεί το σχετικό εγχείρημα στον γνωστό manager κ. Κομνηνό και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο θα έχουμε μια «καλή πρόγευση» για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επί του παρόντος, η εταιρία προχώρησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου κόστους 6,5 εκατ. και αναμενόμενου οφέλους 3 εκατ. ανά  έτος και από το τελευταίο τρίμηνο ξεκινά το λανσάρισμα μιας σειράς νέων προϊόντων. Θετικό πάντως στοιχείο είναι ότι οι τιμές φέτος έχουν αυξηθεί κατά 7%.
«Κλειδί» για το όλο εγχείρημα είναι και το πρόγραμμα stock options όπου μέσω του οποίου θα αμοιφθούν σημαντικά τα στελέχη που θα «βάλουν πλάτη», μόνο στην περίπτωση που το turn around επιτευχθεί!
Crown Hellas: Για το θέμα της Crown Hellas, η ΧΡΗΜΑ Week είχε αναφερθεί αναλυτικά προ μηνών και αυτό που είδαμε στην γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια επανάληψη της μάχης του βασικού μετόχου εναντίον των μετόχων μειοψηφίας (Ι. Τζιβέλλης μέσω Mitica, ο γνωστός χρηματιστής της Μετοχικής ΑΧΕ κ. Κώστας Κομηνάτος και πελάτες του, αλλά και όλοι οι άλλοι μικρομέτοχοι που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση).
Η μειοψηφία κατηγορεί τη διοίκηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βασικού μετόχου και όχι της εταιρίας συνολικά (παραβαίνοντας και τις αρχές περί Εταιρικής Διακυβέρνησης), με σκοπό να απαξιωθεί περαιτέρω η μετοχή και να ακολουθήσει μια νέα δημόσια πρόταση σε πολύ χαμηλή τιμή.
Οι εξηγήσεις που έδωσε η διοίκηση δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές. Ανέφερε για παράδειγμα ότι δεν επέλεξε τη διαπραγμάτευση της μετοχής στη διεθνή αγορά, λόγω των υψηλών εξόδων(!) και ότι την απόφαση αυτή την έλαβε με τη σύμφωνη γνώμη του 85% των μετόχων, για να φανεί στη συνέχεια ότι την έλαβε μετά από απόφαση μόνο του βασικού μετόχου...
Σε ότι τώρα αφορά τις λειτουργικές επιδόσεις της Crown Hellas, η απάντηση της διοίκησης περί αποτελεσματικού management ήταν μεν σωστή, αλλά εκτός θέματος: γιατί ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία της επιχείρησης...
Τιτάν: Από πλευράς αποτίμησης για τον Τιτάνα, αρκεί ένα στατιστικό στοιχείο: κατά την τελευταία πενταετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των κερδών είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό ανόδου της τιμής της μετοχής.
Από πλευράς προοπτικών τώρα, μπορεί βέβαια οι εκληκτικοί ρυθμοί του πρώτου τριμήνου να μην συνεχιστούν και στους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους, αλλά όλα δείχνουν ότι το 2006 θα είναι μια (ακόμη) σαφώς ανοδική χρονιά για τον εισηγμένο Όμιλο.
Σε ό,τι αφορά τώρα, το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον του Ομίλου, ο ουσιαστικός παράγοντας αβεβαιότητας είναι η σημαντική αύξηση της προσφοράς που αναμένεται να «πέσει» στην αγορά, λόγω των νέων κλιβάνων που χτίζονται. Ωστόσο, ο ελληνικός Όμιλος είναι ήδη κατάλληλα τοποθετημένος σε αγορές με καλά δημογραφικά στοιχεία (Η.Π.Α., Αίγυπτος) και σε αγορές με υψηλούς ρυθμούς προσδοκώμενης ανάπτυξης (Βαλκάνια). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα που κατά την τελευταία διετία παρατηρείται κάμψη της κατανάλωσης, τα έργα που έρχονται πολύ πιθανόν να τονώσουν τη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τιτάνας, παρά το ότι δραστηριοποιείται σε έναν κυκλικό κλάδο, έχει καταφέρει να αντιμετωπίζει πολύ θετικά τον κίνδυνο και γι’ αυτό μόλις μια χρονιά κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, υποχρεώθηκε να παρουσιάσει μειωμένα κέρδη!
Βάρδας: Το 1% του Βάρδα έχει αγοράσει ο Όμιλος Eurobank, σε τιμές λίγο πιο κάτω από τις τρέχουσες. Μπορεί βέβαια να έχει αποκοπεί το μέρισμα της χρήσης 2005, αλλά η μερισματική απόδοση κάθε άλλο, παρά μικρή είναι. Ιδίως, όταν για φέτος η προβλεπόμενη άνοδος του 5%-10% στα κέρδη κρίνεται μάλλον συντηρητική...
Ξυλεμπορία: Υποχρεωμένοι να συμβιώσουν αρμονικά είναι πλέον οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι της Ξυλεμπορίας (οικογένειες Καπράλου-Εφραίμογμου) με την Interwood, καθώς καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την συναίνεση και των δύο πλευρών. Έχουμε λοιπόν και λέμε: 1) δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ένας από κάθε πλευρά 2) δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, πέντε από κάθε πλευρά, και 3) Κατοχή από τέτοιο ποσοστό μετοχών, έτσι ώστε να μην μπορεί να «περάσει» οποιαδήποτε απόφαση που να απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία (π.χ. αύξηση κεφαλαίου, συγχώνευση, κ.λπ.) χωρίς ομοφωνία.
Η Interwood είχε αρκετές φορές προσπαθήσει να εισέλθει στη Σοφοκλέους και όλα δείχνουν ότι η επιθετική κίνηση στην Ξυλεμπορία δεν έχει ως απώτερο στόχο μόνο κάποιες συνέργιες που θα δημιουργηθούν στις προμήθειες, στη διανομή, ή σε κάποια κοινά joint ventures. Θα ζήσουμε λοιπόν μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίοδο, χωρίς όμως να προμηνύονται μεγάλες αλλαγές σύντομα.


ΚΑΤΣΕΛΗΣ: ΚΑΛΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο του βιομηχανικού άρτου, με μερίδια αγοράς 40% και ακόμη υψηλότερο σε συγκεκριμένες κατηγορίες (φρέσκο 55%, τοστ 44%, τύπου Γερμανίας 45%, rolls 55%).
Πολιτική της εταιρίας είναι η σταδιακή έμφαση σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, οι καλύτερες επιδόσεις στο εξωτερικό (Νιγηρία, Ρουμανία), η επέκταση στη λιανική πώληση, καθώς και η εκμετάλλευση της διάθεσης του ψωμιού τύπου bake off. Από μια τέτοια εξέλιξη, το μερίδιο του βιομηχανοποιημένου ψωμιού θα μπορούσε να αυξηθεί από 7% στο 13%-14%, αυξάνοντας σε ένα βάθος τετραετίας κατά 40% τον τζίρο της Κατσέλης και αυξάνοντας το περιθώριο EBITDA.
O στόχος για φέτος είναι η διατήρηση της περυσινής κερδοφορίας των 5,1 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι το 2005 υπήρξαν έκτακτα θετικά αποτελέσματα άνω των 2 εκατ. ευρώ (πώληση θυγατρικής στην Αλλατίνη).
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
> Με κεφαλαιοποίηση στα 61,5 εκατ., το P/E υπολογίζεται στις 12 φορές και η μερισματική απόδοση είναι ελκυστική.
> Οι παράγοντες του κλάδου, προβλέπουν διπλασιασμό της αγοράς του βιομηχανοποιημένου ψωμιού μέσα στην επόμενη τετραετία, η οποία θα προέλθει κυρίως μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς bake off. Η τόσο μεγάλη άνοδος του όγκου των πωλήσεων θα «πέσει» σε μεγάλο βαθμό στις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, τον Κατσέλη, τον Καραμολέγκο και την Elbisco.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Ψ Η αύξηση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή από το 2007, λόγω διακοπής των φορολογικών κινήτρων.
Ψ Οποιαδήποτε πιθανή καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ψωμιών bake off, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL 18 χρόνια περιοδικό «ΧΡΗΜΑ»
ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ: Επιχειρήσεις: Μπαίνοντας στην... τελική ευθεία των εξελίξεων
¶ρθρο: Πόσο ζοφερή είναι η οικονομική πραγματικότητα;
AΦIEPΩMA ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ-ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
AΦIEPΩMA ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
AΦIEPΩMA ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
AΦIEPΩMA ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
AΦIEPΩMA Ελλάδα-Κύπρος
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site