Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

AΦIEPΩMA CEO & CSR 2008CEO & CSR 2008:
Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή,
δεύτερη διοργάνωση


* Θέμα: Επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε
* Παρουσιάσθηκε η πρωτοποριακή φιλοσοφία «Cradle-to-Cradle»
* Ήταν το πρώτο κλιματικά ουδέτερο συνέδριο ΕΚΕ στην Ελλάδα


Η Money Conferences, η EuroCharity και το Centre for Sustainability and Excellence (CSE), διοργάνωσαν στις 28 Μαΐου 2008, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών το δεύτερο συνέδριο CEO & CSR, με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε».
Το CEO & CSR 2008 ήταν το πρώτο Κλιματικά Ουδέτερο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα, πιστοποιημένο από τον οργανισμό myclimate. Το myclimate υπολόγισε την επιβάρυνση στο περιβάλλον που προκάλεσαν οι μετακινήσεις συνέδρων και άλλες ενέργειες σχετικές με το Συνέδριο, και ως αντιστάθμιση οι διοργανωτές του CEO & CSR 2008 συνέβαλαν οικονομικά σε συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού εκπομπής ρύπων.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε τέσσερις ενότητες, με τους εξής θεματικούς άξονες:


- Εισαγωγή στην έννοια «Cradle-to-Cradle»,
- Πράσινες Χρηματοδοτήσεις & Κοινωνικά Υπεύθυνες  Επενδύσεις,
- Οικολογική Δόμηση και
- Λύσεις για την Κλιματική Αλλαγή.


Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Έλληνας Νομπελίστας Ακαδημαϊκός καθ. Χρήστος Ζερεφός (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2007, ως μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών).
Ο κ. Michael Braungart (σημαντικός Γερμανός επιστήμονας και «γκουρού» σε θέματα «Cradle-to-Cradle», ιδρυτής της EPEA International Umweltforschung GmbH, συνιδρυτής της McDonough Braungart Design Chemistry, LLC (MBDC) που εδρεύει στις Η.Π.Α.) παρουσίασε στους συνέδρους τη φιλοσοφία του «Cradle-to-Cradle», μιας σχετικά νέας έννοιας, που γεννήθηκε στις Η.Π.Α. και τη Γερμανία, καθώς και των ωφελειών της, περιγράφοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις και παραδείγματα.
Στους υψηλού κύρους προσκεκλημένους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων αρμόδιος για το Περιβάλλον, κ. Άγγελος Μοσχονάς και o Erkki Huittinen, Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα.
Μεταξύ των διακεκριμένων εισηγητών από το εξωτερικό ήταν επίσης ο κ. Joe Sibilia, Διευθύνων Σύμβουλος της Meadowbrook Lane Capital, LLC και Πρόεδρος του CSRwire LLC, η κ. Franca Morroni, Γενική Διευθύντρια & Συνιδρύτρια, OpenSRI, Γαλλία, και ο κ. Rene Estermann, Διευθύνων Σύμβουλος του myclimate, Ελβετία.
Χορηγοί του φετινού Συνεδρίου «CEO & CSR 2008» ήταν οι εξής: Platinum Sponsor: ALAPIS, Silver: Coca-Cola 3E, COSMOTE, Bronze: ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΥΔΑΠ, Audio Visual Entertainment, JETOIL, YALCO, Interamerican, Fortis Investments, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΠΛΑΙΣΙΟ, ενώ χορηγοί Επικοινωνίας τα παρακάτω ΜΜΕ: ΧΡΗΜΑ, EuroCharity, sbc business channel, ΚΕΡΔΟΣ, EURO2day, adBusiness, City Press, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ21, goNatural, CSRwire, ECOWEEK. Το Συνέδριο είχαν θέσει υπό την αιγίδα τους: Υπουργείο Ανάπτυξης, Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Ελλάδα, Δήμος Αθηναίων, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών.


1η συνεδρία: Cradle-to-Cradle
Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Σταύρου Καλαφάτη, ενώ η εισαγωγή στην κυρίως θεματολογία του έγινε με την προβολή βίντεο, με το οποίο παρουσιάσθηκε η έννοια του «Cradle-to-Cradle».
Στην ίδια έννοια αναφέρθηκε, ως κύριος ομιλητής του Συνεδρίου, και ο - εκ των εμπνευστών της - Γερμανός καθηγητής Michael Braungart. Ο κ. Braungart αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα επικρατούσα συμπεριφορά έναντι του περιβάλλοντος, η οποία οδηγεί αφ' ενός στη διαρκή αύξηση του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού με παράλληλη δραστική μείωση του πληθυσμού πολλών άλλων ειδών, καθώς και στην καταστροφή και μη ανανέωση πολύτιμων φυσικών πόρων.
Σε αντίθεση με την κατεστημένη, καταστροφική πρακτική, η οπτική του «Cradle-to-Cradle» ζητά από παραγωγούς και καταναλωτές να θεωρήσουν αλλήλους συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές, ορίζοντας ως κοινό στόχο τους την ποιότητα και την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων, τα οποία θα παράγονται με διαδικασίες που διασφαλίζουν το υγιές μέλλον του ανθρώπινου γένους και του «σπιτιού» του, του φυσικού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο καθ. Braungart, Οικολογία, Οικονομία και Επιχειρηματική Κερδοφορία μπορούν να συνδυασθούν αποτελεσματικά και αρμονικά.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ, το οποίο συντόνισε ο κ. Νίκος Αυλώνας, Γενικός Διευθυντής, Centre for Sustainability & Excellence (CSE), παρουσιάστηκε εκτενώς από τον Καθηγητή Michael Braungart, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η έννοια του Cradle-to-Cradle, επιχειρηματικού μοντέλου που υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και της οικολογίας μπορούν όχι μόνο να συμβαδίσουν αλλά και να αποτελέσουν τρόπο περαιτέρω κερδοφορίας των εταιρειών. Ο κ. Braungart, εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία του μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα έδωσε παραδείγματα για το πώς οι διαδικασίες παραγωγής ή τα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν με τρόπο τέτοιο ώστε να ακολουθούν τις αρχές του Cradle-to-Cradle, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα δεν έχουν ευθεία αλλά κυκλική πορεία ζωής.
Ο κ. Ken Alston, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDC, εστίασε στη διαφορά του υπάρχοντος επιχειρηματικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μειώνουν τις αρνητικές συνέπειές τους προς το περιβάλλον, με αυτό του Cradle-to-Cradle, όπου οι αρνητικές συνέπειες μηδενίζονται. Τόνισε ότι το μοντέλο αυτό κινείται προς μια σωστότερη, κοστολογικά αποδοτικότερη επιχειρηματικότητα με μειωμένο ρίσκο και αυξημένη ποιότητα προϊόντων.
Ο κ. Jack Wysocky, Υπεύθυνος Ανάπτυξης του CSRwire, κατέδειξε την ανάγκη που έχει προκύψει, το «κίνημα» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) να υποστηρίξει και να ακολουθήσει το μοντέλο του Cradle-to-Cradle, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι ασχολούνται με την επικοινωνία της ΕΚΕ θα πρέπει να βοηθούν στην διάδοση και να ενισχύουν την ενημέρωση που αφορά σε μοντέλα επιχειρηματικότητας τα οποία υποστηρίζουν την πραγματική και ουσιαστική αειφόρο ανάπτυξη, όπως αυτό του Cradle-to-Cradle.
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Μοσχονάς, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες και τον προσανατολισμό του Δήμου Αθηναίων προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών, αλλά και προς την υλοποίηση ουσιαστικών έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας.


2η συνεδρία: Πράσινες επενδύσεις
Κύρια ομιλήτρια στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ήταν η κα Emmy Labovitch, Επικεφαλής Εξειδικευμένου Τμήματος Επενδύσεων, Fortis Investments.
Ήδη, υπό την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και της ίδιας της λογικής, αρκετοί επαγγελματίες και εταιρίες εμπλεκόμενες στον κύκλο των επενδύσεων προτιμούν τις τοποθετήσεις σε εταιρίες που -με τη δραστηριότητά τους- προωθούν λύσεις στα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ αποκλείουν τις τοποθετήσεις σε εταιρίες που δεν προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες και εξακολουθούν να προκαλούν υπέρμετρη ρύπανση και καταστροφή φυσικών πόρων, ανέφερ η κα Labovitch.
Η κ. Labovitch συνέχισε παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα μεγάλων εταιριών, που φροντίζουν οι παραγωγικές δραστηριότητές τους ή οι υπηρεσίες που παρέχουν να σέβονται τους φυσικούς πόρους και γενικότερα το περιβάλλον, τονίζοντας πως οι εταιρίες αυτές μπορούν να ενθαρρυνθούν και να πληθύνουν, με κίνητρο τη συμπεριφορά και τις επιλογές των επενδυτών.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κώνστας, συζητήθηκε η νέα τάση που αφορά στην τοποθέτηση επενδύσεων σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, οι λόγοι που οδηγούν τους επενδυτές σε τέτοιου είδους επενδύσεις αλλά και το πώς μπορεί να μετρηθεί η απόδοση των εταιρειών σ’ αυτούς τους τομείς.
Η κ. Emmy Labovitch, Επικεφαλής Εξειδικευμένου Τμήματος Επενδύσεων της Fortis Investments με έδρα το Λουξεμβούργο, μίλησε για την ανάγκη οι επιχειρηματικές επενδύσεις να γίνονται με κριτήρια την ανανεωσιμότητα και την υπευθυνότητα έναντι του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, καθώς η οπτική αυτή είναι η μόνη ισορροπημένη, που διασφαλίζει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ίδιων των επενδυτών.
Ο κ. Joe Sibilia, Διευθύνων Σύμβουλος της Meadowbrook Lane Capital και Πρόεδρος του CSRwire, αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρησης της κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης μιας επιχείρησης, η οποία μπορεί να της προσδώσει προστιθέμενη αξία. Τόνισε δε, ότι οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικονομικοί αναλυτές αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τους παράγοντες αυτούς. Εξήγησε πως το είναι μια εταιρεία «καλός επιχειρηματικός πολίτης», έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρική της φήμη, δημιουργεί πιστούς πελάτες, προσωπικό και συνεργάτες και μέσω των προηγούμενων μειώνει ή θέτει υπό καλύτερη διαχείριση οποιοδήποτε πιθανό ρίσκο. Ο κ. Sibilia υποστήριξε ότι τέτοιες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες από τον ανταγωνισμό τιμές και να διατηρούν αλλά και να αυξάνουν την κερδοφορία τους.
Η κ. Franca Morroni, Γενική Διευθύντρια & Συνιδρύτρια του OpenSRI, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης παγκόσμιων δεικτών μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η μέτρηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων και θα διευκολυνθούν οι αειφόρες επενδύσεις. Η κ. Morroni εξήγησε ότι η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη μιας παγκοσμίως αποδεκτής μεθοδολογίας και η έλλειψη σωστής πληροφόρησης, είναι τα βασικά εμπόδια προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσολακίδης, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, του Ομίλου Interamerican, μίλησε για τον βαθμό στον οποίο σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σε θέση να κάνουν αποτίμηση των ρίσκων τους, αλλά και την ανάγκη για μια βιώσιμη προσέγγιση. Τόνισε δε, ότι μια τέτοια προσέγγιση απαιτεί σοβαρότητα, καινοτομία και μακροπρόθεσμη δέσμευση έναντι των πελατών. Ο κ. Τσολακίδης πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, ως τα ΜΜΕ και τους καταναλωτές. Η αγορά, εξήγησε, μόλις έχει ανοίξει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και οι παίκτες πρέπει να πάρουν τις θέσεις τους.


3η συνεδρία: Οικολογική δόμηση
Λαμβάνοντας υπ’ όψη την υπερβολική συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρά, η δόμηση βάσει του μοντέλου Cradle-to-Cradle αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία προς την επίλυση του προβλήματος. Το τρίτο πάνελ συντόνισε ο κ. Μιχάλη Σπανός, Διευθύνων Εταίρος της EuroCharity, και κατά τη διάρκειά του οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στο κοινό σχετικά με την οικολογική δόμηση και τον βιοκλιματικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Ο κ. Αλέξανδρος Τομπάζης, Αρχιτέκτονας, μιλώντας για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για προνόμιο μιας «ελίτ» και ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία σε μεγάλο αριθμό κτιρίων και κτιριακών μονάδων μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο και δεν στοιχίζει αναγκαστικά παραπάνω.
Συνδέοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό με την οικολογική δόμηση ο κ. Ηλίας Μεσσίνας, Αρχιτέκτονας, Ιδρυτής & Πρόεδρος της ECOWEEK, εξήγησε ότι δεν αρκεί το να σχεδιάσουμε ένα κτίριο με σωστούς προσανατολισμούς και επαρκή θερμομόνωση, όταν δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα υλικά ή από πόση απόσταση έρχονται στην οικοδομή. Μιλώντας για το μέλλον ο κ. Μεσσίνας ανέφερε ότι η οικολογική δόμηση είναι πλέον μονόδρομος και είναι μόνο ζήτημα χρόνου πρωτού αυτή εφαρμοστεί ευρέως σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.
Ο κ. Νίκος Βιταντζάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ποιότητας & Ανάπτυξης της Sol Energy Hellas, εταιρείας που δημιούργησε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτήριο, μίλησε για την έλλειψη κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ πρόσθεσε ότι για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτείται η συνεργασία Αρχιτεκτόνων και Μηχανολόγων.
Η συνέργια των δύο ειδικοτήτων μπορεί να έχει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και να κάνει βιώσιμη τη λύση των Α.Π.Ε. για ηλεκτροπαραγωγή και παράλληλα να έχει και εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.
Ο κ. Γεώργιος Καζαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Challenges, μιλώντας για τη διεθνή διάσταση των εφαρμογών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής υποστήριξε ότι η φιλική προς το περιβάλλον δόμηση είναι συνειφασμένη με την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και πλέον η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ενεργειακό αποτύπωμα τόσο στη φάση του σχεδιασμού, όσο και στη φλαση της λειτουργία με βάση τη λογική του “embedded energy”.


Χρ. Ζερεφός: Δύσκολος δρόμος...
Κεντρικός Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2007, Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο καθηγητής Ζερεφός, αναφέρθηκε στις έρευνες που έκανε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του Ο.Η.Ε. (IPCC), οι οποίες έδειξαν ότι όχι μόνον το προστατευτικό όζον ελαττώνεται κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά και ότι αυξάνονται συνεχώς και με ανησυχητικό ρυθμό οι συγκεντρώσεις αερίων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του «θερμορυθμιστικού» συστήματος του πλανήτη. Τα αέρια αυτά είναι κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη βιομηχανία και τις μεταφορές, και το μεθάνιο, που προέρχεται από την κτηνοτροφία και άλλες οικολογικές και μη διαδικασίες.
Αυξάνονται λοιπόν τα αέρια του θερμοκηπίου και οι συνέπειες γίνονται σοβαρές: το διοξείδιο του άνθρακα ζει περίπου 100 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Επομένως, ακόμα και αν ληφθούν δρακόντεια μέτρα σήμερα, η απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα θα αργήσει. Είναι προφανές ότι όσο τα «θερμοκηπικά» αέρια αυξάνουν, τόσο διαταράσσεται και το κλίμα του πλανήτη. Αλλάζουν οι ζώνες βροχής και περιοχές με προβλήματα ερήμωσης ή εμφάνισης καυσώνων είναι οι πιο ευπαθείς.
Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που βρίσκεται πραγματικά στο σταυροδρόμι όλων των αλλαγών. Η έναρξη της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο στις 16 Φεβρουαρίου 2005 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο για τη σταθεροποίηση των αλλαγών στο κλίμα, κατά το μέρος που οφείλονται στις ανθρωπογενείς εκπομπές. Ο δρόμος γι' αυτή τη σταθεροποίηση θα είναι μακρύς και δύσκολος, διότι υπεισέρχονται νέες χώρες με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης - και βεβαίως εκπομπών - όπως η Κίνα. Εμείς, με συγκρατημένη αισιοδοξία, θα συνεχίσουμε να μελετούμε και να παρακολουθούμε το πλανητικό μας ατμοσφαιρικό περιβάλλον, υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός.


4η συνεδρία: Λύσεις για την κλιματική αλλαγή
Το πάνελ συντόνισε η κα Ρίκα Βαγιάννη, Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια της εκπομπής “Green Team” της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το θέμα της επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων προσεγγίστηκε από πολλές πλευρές.
Ο κ. Erkki Huittinen, Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο επιλύθηκε το πρόβλημα που δημιούργησε η Δασική Βιομηχανία της Φινλανδίας, η οποία για διάστημα κάποιων ετών αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στη χώρα. Έδωσε παραδείγματα, τονίζοντας ότι πλέον, ενώ η παραγωγή χαρτιού στη χώρα έχει αυξηθεί, η ρύπανση του αέρα ή του νερού έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση.
Ο κ. Rene Estermann, Διευθύνων Σύμβουλος της myclimate, περιέγραψε το πώς η αντιστάθμιση ρύπων, μέσω οργανισμών όπως η myclimate, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να εντάσσουν τέτοιες πρακτικές μέσα στη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.
Ο κ. Μανόλης Κουτλής, Γενικός Διευθυντής της Talent, έκανε φανερό μέσα από παραδείγματα, το πώς μπορεί η χρήση της μοντέρνας τεχνολογίας και του ίντερνετ, να αποβούν αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση ή τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η προστασία των δασών, η καταγραφή και η απεικόνιση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, και η καταγραφή περαιτέρω περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία
CEO & CSR 2008
Το συνέδριο κορυφώθηκε με την τελετή απονομής των «Βραβείων CEO & CSR 2008» του περιοδικού «ΧΡΗΜΑ».
Τα βραβεία παρέδωσαν στους βραβευθέντες ο κ.κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Μελέτιος Τζαφέρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Thomas M. Countryman, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Money Conferences, ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Εταίρος, EuroCharity και ο κ. Νίκος Αυλώνας, Γενικός Διευθυντής, Centre for Sustainability & Excellence (CSE)
Η σχετική ψηφοφορία διεξήχθη το Μάιο του 2008, ενώ οι βραβευθέντες ήταν:


- Ηγέτης CEO/Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΚΕ 
1o Βραβείο: κ. Δημήτριος Μαντζούνης (Alpha Bank) 
2o Βραβείο: κ. Σωκράτης Κομινάκης (Wind Hellas Telecommunications)  
3o Βραβείο: κ. Μιχάλης Σάλλας (Τράπεζα Πειραιώς)


- Καλύτερος Διευθυντής / Υπεύθυνος ΕΚΕ 
1o Βραβείο: Γεωργιοπούλου Μαριάννα (Wind Hellas Telecommunications)
2o Βραβείο: Ελευθερία Πατακάκη (Alpha Bank) 
3o Βραβείο: Αναστασία Σιδέρη (Coca-Cola Hellas)


Καλύτερος Απολογισμός ΕΚΕ  
1o Βραβείο: Alpha Bank    
2o Βραβείο: Coca-Cola 3E    
3o Βραβείο: A.E. Tσιμέντων Τιτάν
 
- Καλύτερη Εισηγμένη Εταιρεία στην ΕΚΕ 
1o Βραβείο: Coca-Cola 3E    
2o Βραβείο: Τράπεζα Πειραιώς   
3o Βραβείο: Intralot


Καλύτερη Πρακτική / Πρωτοβουλία ΕΚΕ /   Λύση Βιώσιμης Ανάπτυξης  
1o Βραβείο: Toyota Hellas (Ecomobility)   
2o Βραβείο: Microsoft Hellas - COSMOTE Κινητές   Τηλεπικοινωνίες (Smart Eyes)
3o Βραβείο: Alpha Bank (Αθλητικό Πανόραμα & Κέντρο Ανακύκλωσης)


Καλύτερο Web site Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης
1o Βραβείο:
http://www.coca-colahbc.com/  
2o Βραβείο:
http://www.ote.gr/   
3o Βραβείο:
http://www.greenbanking.gr/Κριτήρια επιλογής των βραβευθέντων


Ηγέτης Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΚΕ
α) Έχει καθαρές αρχές και όραμα για την ΕΚΕ στην επιχείρηση
β) Υπό την ενεργή επίβλεψή του η επιχείρηση ενσωματώνει τις αρχές και βέλτιστες πρακτικές ΕΚΕ στην επιχειρηματική στρατηγική και στον τρόπο σκέψης και δράσης των εργαζομένων
γ) Η επιχείρηση της οποίας ηγείται έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία, το περιβάλλον, στο προσωπικό και στους συμμετόχους της.


Καλύτερος Διευθυντής / Υπεύθυνος ΕΚΕ
α) Προσεγγίζει υπεύθυνα την ΕΚΕ
β) Εξασφαλίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική ΕΚΕ στην εταιρία του
γ) Εξασφαλίζει ότι η στρατηγική ΕΚΕ εκφράζει μία ηθικά υπεύθυνη εταιρική κουλτούρα
δ) Έχει συνεχή επικοινωνία και αντιμετωπίζει τις ανάγκες των κύριων συμμετόχων
ε) Επιδεικνύει προσπάθεια ώστε οποιεσδήποτε αλλαγές και αναδιοργάνωση εντός του Οργανισμού να λαμβάνουν υπ' όψη τους συμμετόχους και τις αρχές της ΕΚΕ.


Καλύτερος Απολογισμός ΕΚΕ
Οι απολογισμοί ΕΚΕ αξιολογούνται βάσει της δομής τους, της χρήση συγκεκριμένων μοντέλων / οδηγιών, το περιεχόμενό τους αλλά και το βαθμό αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας του Απολογισμού στους συμμετόχους του οργανισμού.


Καλύτερη Εισηγμένη Εταιρεία στην ΕΚΕ
α) Εντός του Απολογισμού ΕΚΕ υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με τις ενέργειες και τους στόχους του οργανισμού που αφορούν στο περιβάλλον
β) Η πολιτική και στρατηγική του οργανισμού λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στους συμμετόχους
γ) Ο οργανισμός αξιολογεί σε τακτική βάση τις προσδοκίες των συμμετόχων του και υλοποιεί διορθωτικές ενέργειες, τις οποίες και αναφέρει στον Απολογισμό ΕΚΕ
δ) Έχει συσταθεί συγκεκριμένο τμήμα ΕΚΕ και έχει διοριστεί συγκεκριμένος υπεύθυνος τμήματος, ο οποίος έχει ευρείες αρμοδιότητες και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη λήψη των αντιστοίχων αποφάσεων
ε) Οι πελάτες του οργανισμού ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.


Καλύτερη Πρακτική / Πρωτοβουλία ΕΚΕ / Λύση Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η Πρακτική / Πρωτοβουλία / Λύση που κρίνεται ότι συνδύαζε με τον καλύτερο τρόπο: αποτελεσματικότητα, ευρηματικότητα, ενδιαφέρον, απήχηση, κοινωνική αποδοχή και δημοσιότητα.


Καλύτερο Web site EKE
α) Κατανοητή, εύκολα αναγνώσιμη ύλη
β) Ουσιαστική πληροφόρηση για τη δομή, τις στρατηγικές και τις δράσεις ΕΚΕ της επιχείρησης
γ) Διαδραστική και με επαρκείς πληροφορίες για τους υπεύθυνους ΕΚΕ της επιχείρησης
δ) Η ύλη ΕΚΕ βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του εταιρικού Web site, είναι σωστά δομημένη και εύκολα προσβάσιμη
ε) Υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση της ύλης ΕΚΕ.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
¶ρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
¶ρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
¶ρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site