Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙ


ΤΙΤΑΝ:
Αλλάζει ριζικά από το 2010!


Πώς οι τελευταίες κινήσεις του Ομίλου διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό το γεωγραφικό του «κέντρο βάρους», τις προοπτικές του και την κεφαλαιακή του διάρθρωση - Η αισιοδοξία για την επένδυση στις ΗΠΑ και για τη μακροπρόθεσμη  πορεία της μετοχής. 

 του Στέφανου Κοτζαμάνη


Ξεχάστε τον Τιτάνα που ξέρατε. Οι κινήσεις που έγιναν το τελευταίο δωδεκάμηνο οδηγούν σε ριζικές αλλαγές τον εισηγμένο Όμιλο, διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό το γεωγραφικό του κέντρο βάρους, τις προοπτικές ανάπτυξής του, αλλά και τη χρηματοοικονομική του κατάσταση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2007, το 82% των πωλήσεων του Ομίλου κατευθύνθηκε σε αναπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Από το 2010 και μετά, το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει κάτω από το 50%, με το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών (όχι όμως και των κερδών) να προέρχεται από αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως, τα Βαλκάνια (θα προστεθεί η μονάδα της Αλβανίας), η Τουρκία (αποκτήθηκε συμμετοχή σε μονάδα παραγωγής που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής) και η Αίγυπτος (αποκτήθηκε το υπόλοιπο 50% που κατείχε η Lafarge στην κοινοπραξία Lafarge-Titan Egyptian Investments, ενώ παράλληλα μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο Beni Suef).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι από το 2010 η πορεία του Τιτάνα θα επηρεάζεται περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρά από τις αναπτυγμένες. Στις χώρες αυτές, μπορεί θεωρητικά οι κίνδυνοι να είναι μεγαλύτεροι, ωστόσο διαθέτουν πολύ ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά (συνεχής και σημαντική αύξηση του πληθυσμού) και χαμηλή μέση κατανάλωση τσιμέντου, η οποία θα αυξάνεται σταδιακά, στο βαθμό που οι συγκεκριμένες οικονομίες θα συγκλίνουν με τις αναπτυγμένες.
Δηλαδή, ο Τιτάνας θα δραστηριοποιείται πολύ περισσότερο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, παρά σε μάλλον ώριμες αγορές, όπως αυτές της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Η Αλβανία για παράδειγμα έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει το «στοίχημα» της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Αίγυπτο ήδη κατευθύνονται μεγάλες επενδύσεις πετροδολαρίων από τις αραβικές χώρες, σε μια χρονική περίοδο όπου η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρίσκεται στα ύψη.
Πέρα όμως από την γεωγραφική κατανομή των δραστηριοτήτων του Ομίλου που θα αρχίσει ουσιαστικά να φαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις από το 2010 και μετά, ήδη έχει μεταβληθεί δραστικά και η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2007 ο καθαρός δανεισμός του Τιτάνα ανερχόταν γύρω στα 560-570 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα -έξι μήνες μόλις αργότερα- έχει εκτιναχθεί στο ένα δισ. ευρώ!
Η διοίκηση του Τιτάνα δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρώντας το ύψος του δανεισμού λογικό (λίγο πάνω από το διπλάσιο της λειτουργικής κερδοφορίας). Και επιπλέον, δεν αποκλείει κάποια νέα επιθετική κίνηση, αν βρεθεί κάποια ευκαιρία. Ωστόσο, προτεραιότητα αποτελεί η δρομολόγηση των υπαρχόντων projects.


«Στενωπός» το 2008, ανάκαμψη μετά
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μια νέα μείωση οικονομικών επιδόσεων φέτος για τον Τιτάνα, καθώς η κρίση στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει ενταθεί, ενώ στην Ελλάδα το 2008 αναμένεται να είναι μια -δεύτερη συνεχόμενη- χρονιά μειωμένων πωλήσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον όγκο. Η άνοδος των κερδών σε Βαλκάνια και Αίγυπτο δεν φαίνεται ικανή να αντισταθμίσει την υποχώρηση στις «ώριμες» αγορές.
Τα στελέχη του Ομίλου δεν παραβλέπουν τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, ωστόσο βλέπουν με σαφή αισιοδοξία τη μακροπρόθεσμη προοπτική τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο μετοχής «για βραχυπρόθεσμες συγκινήσεις υπάρχουν πολύ καλύτερες μετοχές από τη δική μας» υποστηρίζουν, ενώ παράλληλα η εταιρία προτίθεται να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της. «Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση μας σε μετοχές της ίδιας της εταιρίας αποτελεί μια καλή επένδυση», σημειώνουν.
Δύο πράγματα υποστηρίζουν τα στελέχη του Ομίλου:
Πρώτον, ότι μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπίσει τις πλέον δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο με απώλειες κερδών μόλις κατά 9% πέρσι, ενώ ούτε και για φέτος οι αναλυτές βλέπουν μια καθίζηση στα κέρδη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, παρά την μεγάλη πτώση της ζήτησης (-11% αναμένεται φέτος), αυτό που παρατηρείται είναι μια υποκατάσταση εισαγωγών από εγχώρια παραγωγή και μια διατήρηση των τιμών στα περσινά περίπου επίπεδα. Αν συνεκτιμηθούν όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη θετική έκβαση στην υπόθεση της Lake Belt, τότε η πτώση των κερδών στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.
Και δεύτερον, ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον των επενδύσεων που έχουν γίνει στις ΗΠΑ παραμένει ευνοϊκό, καθώς οι αναλυτές βλέπουν την εκκίνηση μιας ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μετά.
Αν όλα αυτά, συνδυαστούν με τις νέες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τότε από το 2010 πολύ πιθανόν να έχουμε μια πολύ ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό Όμιλο.


Ο φόβος του Ντουμπάι
Με λίγα λόγια, η άποψη των αναλυτών είναι ότι αργά ή γρήγορα, η κρίση στις ΗΠΑ θα περάσει και αυτό που μένει τώρα είναι να εξεταστούν διάφοροι άλλοι κίνδυνοι για τον κλάδο του τσιμέντου.
Κατά πόσο δηλαδή θα μπορούσε το αυξημένο κόστος των ναύλων, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, ή οι αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις να πλήξουν τον κλάδο.
Οι παράγοντες της αγοράς δεν φαίνεται να ανησυχούν. Όσο μεγαλώνει το κόστος των ναύλων, υποστηρίζουν, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι εξαγωγές προς όφελος των επιτόπιων παραγωγών, με τον Τιτάνα να διαθέτει περισσότερες από δέκα μονάδες παραγωγής ανά τον κόσμο.
Οι αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με τη σειρά τους, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των υπαρχουσών τσιμεντοβιομηχανιών, αλλά δυσκολεύουν και τη δημιουργία νέων μονάδων, επηρεάζοντας πτωτικά την προσφορά στον κλάδο.
Σε ό,τι αφορά τέλος στο ενδεχόμενο της αύξησης των πρώτων υλών, οι τάσεις συγκέντρωσης που επικρατούν διεθνώς, αλλά και η δομή της προσφοράς επιτρέπει επί του παρόντος τις μετακυλήσεις του αυξημένου κόστους στην κατανάλωση.
Ο μόνος κίνδυνος που φαίνεται να προβληματίζει τις τσιμεντοβιομηχανίες, είναι το τί θα γίνει στην περίπτωση εκείνη που σταματήσει για κάποιο λόγο η τεράστια ζήτηση τσιμέντου στο Ντουμπάι και στην ευρύτερη περιοχή. Με στόχο την κάλυψη αυτής της ζήτησης έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες μονάδες, οι οποίες αν δεν μπορέσουν να κατευθύνουν στην περιοχή την παραγωγή τους, τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μαζικές εξαγωγές, με ό,τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο στις τιμές του τσιμέντου.
ΟΜΙΛΟΣ LOUIS:
ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ REBOUND!


Ελκυστικοί οι δείκτες της μετοχής αν επιβεβαιωθεί η φετινή ανάκαμψη της κερδοφορίας του κυπριακού Ομίλου - Υποσχόμενο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείταιΑπό τις σοβαρότερες επιλογές του κυπριακού χρηματιστηρίου και «προσβάσιμη» μέσω της Κοινής Πλατφόρμας στους Ελλαδίτες επενδυτές, η μετοχή της Louis διαπραγματεύεται με αρκετά ελκυστικούς δείκτες.
Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) είναι χαμηλότερος της μονάδας και μάλιστα με βάση την τρέχουσα αποτίμηση λίγο χαμηλότερος και του 0,80. Ως προς το δείκτη P/E, με βάση τα κέρδη του 2007 κυμαίνεται γύρω στο 18 και με βάση τα κέρδη του 2006 γύρω στις 11 φορές. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το 2007 δεν ήταν μια «κανονική» χρονιά για τον Όμιλο Louis, λόγω της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond έξω από τη Σαντορίνη. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το πλοίο ήταν πλήρως ασφαλισμένο (τα ασφάλιστρα έχουν ήδη εισπραχθεί) υπήρξαν μεγάλες έμμεσες επιβαρύνσεις, όπως το υψηλό ενοίκιο άλλου πλοίου που ενοικιάστηκε, κ.λπ.
Για φέτος, η διοίκηση του κυπριακού Ομίλου έχει προβλέψει βελτίωση της κερδοφορίας του, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει συγκεκριμένο guidance. Χρηματιστηριακοί αναλυτές από την Κύπρο ωστόσο, έχουν κάνει εκτιμήσεις για μια επίδοση από 20 εκατ. ευρώ και πάνω. Μια τέτοια επίδοση κατεβάζει το δείκτη P/E κοντά στο επίπεδο του 10.
Με βάση τέλος το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος, η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται στο 2,5% περίπου (διανέμεται το 42% των κερδών).


Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης


Από πέρσι μέχρι φέτος, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στον Όμιλο και αυτό έγινε μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Υπήρξαν για παράδειγμα δραστηριότητες στις οποίες υπήρξε συρρίκνωση, καθώς διαπιστώθηκε ότι μέσα από την απεμπλοκή από αυτές, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα κέρδη. Είχαμε για παράδειγμα τις αποχωρήσεις από κάποια ζημιογόνα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Στον τομέα της κρουαζιέρας, πουλήθηκαν δύο παλιά πλοία και παραγγέλθηκαν δύο σύγχρονα που ήδη δρομολογούνται στην πολύ απαιτητική αγορά των ΗΠΑ και που αναμένεται να προκαλέσουν θετική αίσθηση όταν έρθουν στην Κύπρο (το 2009 ή το 2010).
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους αναμένει η κυπριακή εταιρία ότι φέτος θα βελτιώσει την κερδοφορία της, όπως για παράδειγμα, το ότι έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες ναυλώσεων δύο κρουαζιερόπλοιων της με καλύτερους όρους, ή ακόμη ότι στον τομέα των ξενοδοχείων οι κρατήσεις παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με πέρσι.
Πέρσι επίσης, είχαμε την πώληση της πλειοψηφίας της εταιρίας Cyprus Tourism Development (Hilton Cyprus) στην οποία ωστόσο διατήρησε το 20%.
Στα νέα σχέδια περιλαμβάνονται επίσης:


1. Η εκμετάλλευση του μέχρι πρότινος ξενοδοχείου στον Άγιο Ηλία Κύπρου ως πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών.
2. Η εκκίνηση της λειτουργίας του ξενοδοχείου στην Αίγυπτο (χερσόνησο του Σινά) από τον προσεχή Νοέμβριο.
3. Τη σταδιακή στροφή των κρουαζιέρων από τη Μέση Ανατολή προς την κεντρική και δυτική Μεσόγειο θάλασσα.


Θέματα προς επίλυση


Υπάρχουν ωστόσο και θέματα που πρέπει να επιλυθούν για τον Όμιλο και τη μετοχή του. Πρώτα απ’ όλα, το ποσοστό των βασικών μετόχων είναι υψηλό, καθώς 69,9% κατέχει η οικογένεια Λοΐζου και 3,6% επιπλέον τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό. Γύρω στο 7% κατέχουν τα κυπριακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, 1,1% οι ξένοι θεσμικοί και 18,4% το ευρύ κοινό.
Το δεύτερο θέμα είναι η «ρηχότητα» του κυπριακού χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία στο σύνολο των διεθνών κεφαλαιαγορών. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Όμιλος Louis θα ήταν καλό να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει και νέες επενδύσεις.


Το προφίλ του Ομίλου


Ο Όμιλος Louis είναι ένα διαφοροποιημένος διεθνής Όμιλος, με ιστορία 73 ετών στην τουριστική βιομηχανία. Σήμερα, δραστηριοποιείται στα κρουαζιερόπλοια και στα ξενοδοχεία.
Οργανώνει διεθνείς κρουαζιέρες, είτε κάτω από το δικό του brand name, είτε δρομολογώντας το στόλο της και προσφέροντας υπηρεσίες προς τρίτους. Ο Όμιλος λειτουργεί έντεκα κρουαζιερόπλοια και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για να αποκτήσει άλλα δύο.
Ο Όμιλος επίσης κατέχει ή διευθύνει 21 τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ και ένα Hilton στη Λευκωσία.
ΚΛΩΣΤΕΣ:
ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ...


Ζημιές ρεκόρ για τον κλάδο, καθώς οι ήδη δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι πέρσι, επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο...


 


Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2008 έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί για το μέλλον της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. 
Πέρα από τα γνωστά προβλήματα του κλάδου, αυτό το τρίμηνο προστέθηκαν και άλλα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:


> Η περαιτέρω χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου, με αποτέλεσμα τα προϊόντα από τη ΝΑ Ασία, την Τουρκία, κ.ά. να καταστούν ανταγωνιστικότερα των ελληνικών.


> Η άνοδος των επιτοκίων επηρέασε αρνητικά το κόστος χρηματοδότησης των εταιριών.


> Η ζήτηση για βαμβακερό νήμα συνέχισε να είναι υποτονική.


> Η άρση των ποσοστόσεων στα προϊόντα της ΝΑ Ασίας έληξε το Δεκέμβριο του 2007.Ζημιές ρεκόρ...


Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα (πηγή Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου επιδεινώθηκαν κατά 227%, με το άθροισμα των ζημιών να φτάνει στα 9,73 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα εξαιρέσουμε τα Πλαστικά Θράκης που μάλλον θα έπρεπε να εντάσσονται στον κλάδο των χημικών προϊόντων, τότε η συνολική ζημιά υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ! Οι ζημιές βέβαια είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν προστεθούν οι τεράστιες ζημιές της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και δευτερευόντως, των εταιριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου και Ελφίκο.


Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι εταιρίες:


α) Μουζάκης (εξειδίκευση στις κλωστές, άριστη ρευστότητα, υψηλά πάγια)


β) Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (μηδέν δάνεια, ταμείο αρκετών εκατ. ευρώ, προσπάθεια στροφής στο εμπόριο ρούχων)
 
γ) Ελληνική Υφαντουργία (έμφαση στο εξειδικευμένο ύφασμα τύπου denim)


δ) Καράτζης (ανήκει μάλλον στη χημική βιομηχανία, ενώ μέρος των δραστηριοτήτων του σχετίζεται με τον ξενοδοχειακό κλάδο)


ε) Fintexport (σχετικά μικρές ζημιές, εξειδίκευση στη μάλλινη μοκέτα).


Η Επίλεκτος έχει στρέψει την προσοχή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένοντας την τελική αδειοδότηση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.
ΤI ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Επί του παρόντος δεν φαίνεται να προκύπτει ένα αυξημένο κύμα επισφαλειών σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξημένου πληθωρισμού. Τι θα γίνει όμως αν η κρίση οξυνθεί και το πετρέλαιο φτάσει στα ύψη;


Του Θεοφάνη Λιβέρα, εκδότη του κυπριακού, οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ


Γιατί όσο παρατείνεται η κρίση των subprime loans και όσο οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε τέτοια ύψη, οι κυπριακές -και όχι μόνο- τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν;


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα περσινά επιτόκια καταθέσεων ήταν σαφώς χαμηλότερα από τα φετινά. Ακόμη και όταν κατά το φετινό Μάρτιο οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τον πήχη στο 5%-5,3% προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από τους πελάτες τους, το μέσο κόστος των τραπεζών από τις προθεσμιακές καταθέσεις δύσκολα ξεπερνούσε το 4%. Και αυτό γιατί στο κόστος δεν συνυπολογιζόταν μόνο το επιτόκιο 5% του φετινού Μαρτίου, αλλά και επιτόκιο των καταθετών και των προηγούμενων μηνών, που ήταν σαφώς χαμηλότερο.
Όσο λοιπόν περνάει ο χρόνος και τα τρέχοντα επιτόκια διατηρούνται στα επίπεδα του 5%, τότε αντικαθιστούν τα αντίστοιχα περσινά και έτσι το μέσο κόστος καταθέσεων ανεβαίνει.
Αν σ΄ όλα αυτά συνεκτιμήσει κάποιος ότι το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τη διατραπεζική αγορά προσεγγίζει πλέον και αυτό το 5% (μέσο ομολογιακών δανείων είναι πολύ υψηλότερο), τότε κατανοεί το γιατί στο μέτωπο του κόστους του χρήματος, οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν το παραμικρό.
Η λογική απάντηση των τραπεζών ήταν να «απαντήσουν» μέσα από μια πολιτική αύξησης των επιτοκίων στις χορηγήσεις και μεταφοράς του αυξημένου αυτού κόστους στους δανειολήπτες. Κατά το τελευταίο δίμηνο άλλωστε είδαμε τέτοιες κινήσεις από όλες σχεδόν τις τράπεζες.
Όμως, όπως φαίνεται, και αυτή η πολιτική έχει κάποια όρια, για τον εξής κυρίως λόγο. Γιατί οι τράπεζες φοβούνται μήπως αυτή η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων οδηγήσει σε κάποια εκτίναξη των επισφαλειών στα δάνεια, από τους πελάτες χαμηλών εισοδημάτων, που μάλιστα είναι και σε κάποιο βαθμό υπερδανεισμένοι.
Η κατάσταση μάλιστα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για πολλά νοικοκυριά εξαιτίας των επιπτώσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από την εκτίναξη των τιμών σε μια ευρύτατη σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο.

Όλα υπό έλεγχο
Μέχρι σήμερα βέβαια, δεν έχουμε διαπιστώσει στην Κύπρο κάποια σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας και κάποιες επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες στα επιτελεία των τραπεζών. Στην Ελλάδα τώρα (ας μην ξεχνούμε ότι σημαντικό ποσοστό των εργασιών των κυπριακών τραπεζών βρίσκεται στην Ελλάδα), τα πράγματα είναι κάπως χειρότερα, χωρίς όμως ούτε και εκεί να έχουν φτάσει στα άκρα.
Ενδεικτικά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, όπου κατά το πρώτο τρίμηνο του  2008 παρατηρήθηκε μια άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,6% (+2,2% στην Ευρωζώνη) και μια περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας (στο 8% το φετινό Φεβρουάριο, έναντι 9% τον αντίστοιχο περσινό).
Από έρευνα επίσης που έγινε στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 14% των δανεισμένων νοικοκυριών πληρώνει στις τράπεζες κάθε χρόνο τόκους και χρεολύσια που υπερβαίνουν το 40% του συνολικού τους δηλωμένου εισοδήματος, άρα μόνο αυτό θα μπορούσε να είναι επίφοβο, το να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, σε περίπτωση μιας νέας σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.
Και αν το ποσοστό του 14% φαντάζει τεράστιο και ανησυχητικό, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αν κάποιος συνεκτιμήσει δύο ακόμη γεγονότα: Πρώτον, ότι μπορεί το τοκοχρεωλύσιο σε αυτά τα νοικοκυριά να υπερβαίνει το 40% του ετήσιου δηλωμένου εισοδήματός τους, αλλά λόγω της φοροδιαφυγής, το πραγματικό εισόδημα πολλές φορές είναι υψηλότερο από το δηλωμένο. Και δεύτερον, ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν ήδη μεριμνήσει και έχουν τις αντίστοιχες εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Έχοντας καταλήξει ότι, μέχρι σήμερα, η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό πλήρη -ή έστω υπό σχετικό έλεγχο- ο προβληματισμός που επικρατεί για τον τραπεζικό κλάδο, έγκειται στο πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, στην περίπτωση εκείνη που η κρίση παραταθεί για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα (ορισμένοι οριοθετούν την αρχή της ανάκαμψης στο τέλος του 2009, ή και στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αλλά βέβαια υπάρχουν και σαφώς θετικότερες εκτιμήσεις).


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
¶ρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
¶ρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
¶ρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site