Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2006                               Τεύχος 323

Η επανεμφάνιση των γεωπολιτικών εντάσεων και της πετρελαϊκής αναταραχής βοηθά στο να αναπτυχθεί άλλο ένα πιθανό κύμα χρηματιστηριακών διορθώσεων το οποίο όμως απαιτεί μια αισιόδοξη και όχι παρορμητική αντιμετώπιση


«Εάν κάποια πράγματα έχουν μια πιθανότητα να εξελιχθούν τελείως στραβά, τότε όλα μαζί θα εξελιχθούν προς αυτή τη λάθος κατεύθυνση». Αυτό λέει ένα γνωμικό γνωστό και ως «νόμος του Μέρφι» και πιστεύουμε ότι ταιριάζει απόλυτα στην εκτράχυνση των διεθνών πλανητικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς την οποία βιώνουμε αυτό το διάστημα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη μέση Ανατολή, τη Βόρειο Κορέα, το θέμα της παραπομπής του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και η συνεπαγόμενη πετρελαϊκή κρίση μπορεί να συνέπεσαν, αλλά επισκίασαν επικοινωνιακά την αρνητική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων και των προειδοποιήσεων για το Β΄ τρίμηνο που υποβόσκει κάτω από τη χρηματιστηριακή «επιφάνεια» αλλά και την ίδια τη μακροοικονομική καμπή του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου.
Δεν είναι λοιπόν ο γεωπολιτικός παράγοντας αυτός που βρίσκεται στη βάση της επανεμφάνισης της νευρικότητας των διεθνών αγορών, αλλά μάλλον η θρυαλλίδα για την εκτύλιξη μιας γενικότερης αμφισβήτησης απέναντι στη μακροοικονομία και τις υπέρμετρες ίσως προσδοκίες εταιρικής κερδοφορίας, οι οποίες είχαν συστηματικά διαμορφωθεί υπό το προηγούμενο κλίμα διάχυτης χρηματιστηριακής ευφορίας. Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι μήνες του έτους προέκυψαν ως ένα δώρο εξ’ ουρανού για τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι ξεθάρρεψαν αναλαμβάνοντας υπέρμετρα ίσως ρίσκα στη βάση μιας πρωτοφανούς υπερβάλλουσας ρευστότητας. Η πρώτη «ανάσα» των αγορών εκδηλώθηκε λοιπόν από το Μάιο ως τα μέσα Ιουνίου και τώρα βιώνουμε το δεύτερο κύμα της φετινής «διόρθωσης». Εξακολουθούμε όμως να μιλάμε για «διόρθωση» και όχι αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης, αφού οι περισσότερες ενδείξεις στηρίζουν αυτή την εκτίμηση. Για το λόγο αυτό η χρηματιστηριακή πτώση το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει μια καλή ίσως ευκαιρία για ψύχραιμες και μετρημένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, όπως θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια.
Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι συσσωρεύονται οι αρνητικοί μακροοικονομικοί δείκτες και όλα τα στοιχεία πλέον καταδεικνύουν εμφαντικά ότι η αμερικανική οικονομία κατά πρώτο λόγο οδεύει προς μια σημαντική καμπή του ρυθμού ανάπτυξής της. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως αυτή η οικονομική «κόπωση» στους περισσότερους κλάδους συνοδεύεται από πληθωριστικές πιέσεις και η κατάσταση δείχνει ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνη γιατί ο πραγματικά χειρότερος συνδυασμός είναι αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμός. Οι ασκούντες λοιπόν τη νομισματική πολιτική δείχνουν όμως ότι είναι αποφασισμένοι να ισορροπήσουν το σύστημα, ακόμα και με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί και σίγουρα διαθέτουν στη φαρέτρα τους σημαντικά ακόμα όπλα για το κατευνασμό των τιμών.
Ωφελούμενα είναι βέβαια τα ομόλογα, τα οποία έδειχναν, όπως είχαμε τονίσει στα περασμένα μας τεύχη, ότι οδεύουν προς κάποια ανοδική αντίδραση λόγω τεχνικής υποτίμησής τους, αλλά και εκεί το ευρύτερο περιβάλλον και οι τάσεις σε βάθος έτους δείχνουν ότι δεν τελειώνει η bear market. Άρα μια πιθανή στρατηγική στις αγορές ομολόγων είναι οι σταδιακές μειώσεις θέσεων όσο η θετική αυτή αντίδραση κερδίζει έδαφος. Η ουσία όλων αυτών των αρνητικών συγκυριών είναι πως η αγορά βρήκε την αφορμή που ζητούσε για να ορθολογικοποιήσει τις τιμές σε απόλυτο συγχρονισμό με την επιδείνωση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων.


Μακροοικονομική εικόνα
Με σαρδόνια χαμόγελα υποδέχθηκαν οι αναλυτές την τελική τιμή του ρυθμού ανάπτυξης του Α’ τριμήνου για την αμερικανική οικονομία, η οποία αναθεωρήθηκε υψηλότερα από το προηγούμενο ποσοστό του 5,3% και έφθασε το 5,6%. Βέβαια με αυτό τον τρόπο ίσως φανεί εντονότερη η καμπή στο ρυθμό των επόμενων τριμήνων, καθώς εκεί οι εκτιμήσεις μιλούσαν από πριν για κάμψη (βλέπε σχετικό πίνακα μακροοικονομικών προβλέψεων).
Για δεύτερο συνεχή μήνα φέτος ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM σημείωσε πτωτική πορεία και προβλημάτισε τους οικονομολόγους. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο 53,8% τον Ιούνιο από το 54,4% του Μαΐου, ανατρέποντας τις προβλέψεις για άνοδο. Πάντως ο υποδείκτης των παραγγελιών αυξήθηκε ικανοποιητικά.
Από την άλλη πλευρά όμως εξέπληξαν τους αναλυτές οι βιομηχανικές παραγγελίες Μαΐου στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν κατά 0,7% ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις τους για οριακή μόνο μεταβολή κατά 0,1%. Εάν μάλιστα αφαιρεθεί ο κλάδος των μέσων μεταφοράς τότε η αύξηση εκτοξεύεται στο 1,2% δείχνοντας απόλυτη ευρωστία στην οικονομία. Η μείωση των συνολικών παραγγελιών διαρκών αγαθών Μαΐου κατά 0,3% κινήθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών με βασική αιτία τη μείωση των παραγγελιών νέων αεροσκαφών κατά 17,9%. Επιπλέον αρνητικό στοιχεία είναι και η πτωτική αναθεώρηση των παραγγελιών Απριλίου από το -4,4% στο -4,7%.
Θετικά στοιχεία προέκυψαν από δυο δείκτες του βιομηχανικού κλάδου για τον Ιούνιο. Ο δείκτης Philly FED, της βιομηχανικής περιοχής της Φιλαδέλφειας, μειώθηκε οριακά στο 13,1 από το 14,4 του Μαΐου αλλά οι λεπτομέρειες έδειξαν σημαντική ανάπτυξη. Επίσης ο δείκτης Empire State της Νέας Υόρκης αυξήθηκε θεαματικά από το 16,2 στο 25,8.
Ο δείκτης Chicago PMI, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή του Σικάγο, σημείωσε απροσδόκητη πτώση από το 61,5% του Μαΐου στο 56,5% του Ιουνίου. Δυστυχώς οι λεπτομέρειες αποκάλυψαν αυξητικές τάσεις στις τιμές και πτωτική πορεία στον υποδείκτη παραγγελιών, οπότε εδώ αμαυρώνεται τοπικά η εικόνα των προηγουμένων στοιχείων. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή Μαΐου μειώθηκε κατά 0,1% σημειώνοντας την πρώτη πτωτική κίνηση μετά τον Ιανουάριο. Επίσης το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των βιομηχανιών μειώθηκε οριακά από το 81,9% στο 81,7%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη.
Η επιβεβαίωση όμως ουσιαστικά του σεναρίου κάμψης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το Β΄ τρίμηνο του έτους ήρθε με το δείκτη ISM του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος εξέπληξε αρνητικά τους αναλυτές με πτώση στο 57% τον Ιούνιο από το 60,1% του Μαΐου. Πάντως και πάλι δεν υπάρχει ανησυχία για ύφεση, παρά για προσωρινή πτωτική «διόρθωση» της ανάπτυξης.
Η ανάκαμψη των πωλήσεων νέων κατοικιών το Μάιο στις Η.Π.Α. κατά 4,6% στις 1,234 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες μπορεί να εξέπληξε τους αναλυτές αλλά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, καθώς οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν κατά 1,2%, ενώ πτώση κατά 31% σημείωσαν και οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων. Μετά από τρεις μήνες πτωτικής πορείας και απογοήτευσης των αναλυτών ο αριθμός των ενάρξεων κατασκευών κατοικιών για το Μάιο αυξήθηκε κατά 5% στις 1,96 εκατ, ετησιοποιημένες μονάδες. Όμως οι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 2,1%. Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να αναμένεται σταδιακή «διόρθωση» της αγοράς.
Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις του μηνός Μαΐου αυξήθηκαν κατά το πενιχρό μέγεθος του 0,1% επηρεασμένες από την πτωτική πορεία του κλάδου των αυτοκινήτων και με βασική «βοήθεια» από τις πωλήσεις βενζίνης. Οι πωλήσεις εκτός του κλάδου των αυτοκινήτων κυμάνθηκαν 0,5% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.
Σε μια από τις πιο δύσκολα προβλεπόμενες ανακοινώσεις για τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης στις Η.Π.Α. επικράτησε προβληματισμός όταν ανακοινώθηκε πως οι νέες θέσεις εργασίας του Ιουνίου ανήλθαν στις 121.000, αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων. Αυτή η εξέλιξη κατεύνασε λίγο τις προσδοκίες περί πολλαπλών ακόμα αυξήσεων επιτοκίων, αλλά και πάλι τίποτα δεν έχει κριθεί στο σημείο αυτό.
Η τελική τιμή του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε υψηλότερα στο επίπεδο του 84,9 σε σχέση με το 79,1 του Μαΐου. Οι υποδείκτες τρεχουσών συνθηκών αλλά και προσδοκιών αυξήθηκαν παράλληλα και γενικά η είδηση αποτέλεσε θετική έκπληξη.
Μετά τη δέκατη έβδομη κατά σειρά αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο επίπεδο του 5,25% οι αναλυτές και οι αγορές εξακολουθούν να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων και νομισματικής σύσφιξης με πιθανό εύρος διακύμανσης μεταξύ 6% - 6,5% μέχρι τα τέλη του επομένου έτους.
ΔιεθνεΙΣ αγορΕΣ
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται για δεύτερη φορά φέτος σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, το οποίο όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των αντικρουόμενων και καθοριστικών ίσως μέσο-μακροπρόθεσμων τεχνικών προοπτικών οι οποίες διαγράφονται πίσω από τις γραμμές της γκρίζας επικαιρότητας. Πιο συγκεκριμένα αξίζει να αναφερθούμε στο τι δείχνει η βραχυπρόθεσμη νευρικότητα έναντι των πιο ξεκάθαρων και ακλόνητων μακροπρόθεσμων γραφημάτων των τιμών.
Οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες στις Η.Π.Α. την Ευρωζώνη και την Άπω Ανατολή διέγραψαν ένα πρώτο γύρο «διορθώσεων» από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου για να ξανακυλίσουν μετέπειτα σε μια δεύτερη πτωτική «ανάπαυλα» με αφορμή τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Κορέα και το Ιράν αλλά και τη σοβούσα πετρελαϊκή κρίση. Φαίνεται λοιπόν πως ο φετινός κύκλος «εξαέρωσης» της βίαιης αρχικής ανοδικής κίνησης των μετοχικών τιμών δεν έχει πιθανότατα εκτονωθεί ακόμα ολοκληρωτικά και διαθέτει ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης έντασης.
Πόσο ανησυχητικό είναι όμως αυτό; Ο σχηματισμός ελεγχόμενης μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας όλων των χρηματιστηριακών αγορών στη βάση ανάπτυξης και ωρίμανσης της ανοδικής τους τάσης των τελευταίων τριών και πλέον ετών διατηρείται αναλλοίωτος και δείχνει ότι υπάρχουν τα αποθέματα για να επανενεργοποιηθεί κάποια στιγμή η συγκεκριμένη κατεύθυνση των τιμών. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν έχουν παρατηρηθεί τεχνικές αρνητικές αποκλίσεις ή άλλοι σχηματισμοί κορύφωσης ή αναστροφής ώστε να αμφισβητήσουν τη σταθερότητα του οικοδομήματος.
Η τρέχουσα νευρική συμπεριφορά των αγορών εντάσσεται λοιπόν στο πλαίσιο «διορθώσεων» αλλά όχι αντιστροφών της ευρύτερης θετικής τους κατεύθυνσης και ίσως αποτελέσει για πολλούς διαχειριστές μια καλά ζυγισμένη ευκαιρία για επανατοποθετήσεις ή αύξηση της στάθμισης των αναπτυξιακών επενδύσεων ακριβώς την ώρα που η επικαιρότητα μονοπωλείται από αρνητικές ειδήσεις. Το ακριβές timing μιας τέτοιας τακτικής κίνησης αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων δεν μπορεί να ορισθεί ακόμα, διότι ενδεχομένως να υπάρχει περισσότερο «βάθος» στη διόρθωση, αλλά το πλαίσιο στο οποίο θα παρθεί μια τέτοια απόφαση δείχνει να είναι μακροπρόθεσμα ευνοϊκό.
Αντιθέτως στην αγορά σταθερού εισοδήματος, η οποία ταλαιπωρήθηκε σημαντικά φέτος με κατακόρυφη άνοδο των yields και καταπόντιση των τιμών των ομολόγων, δίνεται η βραχυπρόθεσμη κατά κύριο λόγο ευκαιρία να «ανασάνει» ανοδικά με την επανεμφάνιση πολλών αγοραστών που αναζητούν τους λεγόμενους «ασφαλείς παραδείσους». Αυτό το φαινόμενο από μόνο του φυσικά δεν αρκεί για να διατυμπανίσουμε το τέλος της αρνητικής εποχής των ομολόγων και την έναρξη ενός νέους σημαντικού θετικού κύκλου στην παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος.
Μάλλον αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλούς κατόχους τίτλων να προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε καλύτερες τιμές και για τους traders να «παίξουν» με τη βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση. Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, ας πούμε σε βάθος έτους, η bear market των ομολόγων διεθνώς δεν έχει αναστραφεί ούτε τερματιστεί όπως δείχνουν τα τεχνικά γραφήματα των yields. Αυτά τα ίδια εκπέμπουν σαφείς προσδοκίες για επέκταση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ίσως με κάποια ενδιάμεσα διαστήματα παύσεων.
Για να δώσουμε μια πιο σαφή εικόνα των συγκεκριμένων απεικονίσεων, φαίνεται πως οι αγορές μας δείχνουν ότι και το 2007 θα είναι ένα έτος υψηλότερων από τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα. Μάλιστα εάν προσπαθήσουμε να προβούμε σε κάποια εκτίμηση του μελλοντικού εύρους των επιτοκίων στις Η.Π.Α. θα το οριοθετήσουμε μεταξύ του 6% με 6,5% σε ενάμισι χρόνο από σήμερα και στην Ευρωζώνη μεταξύ του 3,75% και του 4,25% στο ίδιο χρονικό ορίζοντα. Στην Ιαπωνία ξεκίνησε μετά από πέντε και πλέον χρόνια ο πρώτος ανοδικός κύκλος των επιτοκίων και μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές αυξήσεις οι οποίες ίσως οδηγήσουν τα επιτόκια από το 0,25% σήμερα κοντά στο 1% - 1,5%. Συνεπώς το ευρύτερο παγκόσμιο μακροοικονομικό και πληθωριστικό περιβάλλον δεν συνάδει με την ανάπτυξη μιας νέας καθοριστικής θετικής τάσης των ομολόγων και παραπέμπει σε πιθανή μόνο «ανοδική διόρθωση» της ισχύουσας και κυριαρχούσας bear market.
Οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εντάσεις βέβαια έχουν θετικό αντίκτυπο σε μια άλλη «καυτή» αγορά, αυτή των πολύτιμων μετάλλων. Η τιμή spot του χρυσού αφού ολοκλήρωσε ένα φετινό πτωτικό κύκλο εκτόνωσης από το υψηλό των $730 ανά ουγκιά στο χαμηλό των $543 ανά ουγκιά, επανήλθε προς την κατεύθυνση της βασικής της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης και τώρα δείχνει ότι διαθέτει ξανά το momentum για να επιχειρήσει διάσπαση και καταγραφή ακόμα και νέου ιστορικού ρεκόρ. Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του πετρελαίου που θα μπορούσε βάσει των τεχνικών της ενδείξεων να επιμηκύνει την ανοδική της πορεία ακόμα και σε επίπεδα τριψήφιων αριθμών!
Στο χώρο της αγοράς συναλλάγματος, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επιχείρησε μια επανάκαμψη προς το τοπικό υψηλό των $1,30 ανά ευρώ, αλλά έχασε momentum και ακόμα δεν έχει κατασταλάξει ως προς τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της. Σε ορίζοντα έτους η ισοτιμία δείχνει να διανύει μια περιοχή ενός πλευρικού καναλιού διακύμανσης, το οποίο θα χρειαστεί κάποια νέα εξέλιξη για να μπορέσει να διασπαστεί. Για την ώρα αυτό που διαφαίνεται είναι μια ελαφρά ροπή προς τα πάνω για το ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να τεθεί κάποιος στόχος.


Επενδυτική στρατηγική
Στην προηγούμενη φάση αναδιάρθρωσης του πρότυπου επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου είχαμε αναφερθεί στη στρατηγική σταδιακής αύξησης των αγοραστικών θέσεων στις μετοχικές αγορές εφόσον αυτές θα «βάθαιναν» την πτωτική τους αντίδραση και θα μας προσέφεραν λογικότερες αποτιμήσεις. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με αύξηση της στάθμισης των αναπτυξιακών γενικά τοποθετήσεων από το 55% στο 57% εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή αναταραχή αλλά με προοπτική να ενισχυθεί κλιμακωτά εφόσον η «διόρθωση» οδηγήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου. Χωρίς καμία άλλη αλλαγή θέσεων στις υπόλοιπες επενδυτικές κατηγορίες, τα κεφάλαια αντλούνται από τη διαθέσιμη υψηλή ούτως ή άλλως ρευστότητα του 23%. Η διατήρηση του 17% του χαρτοφυλακίου σε ομολογιακούς τίτλους κρίνεται πλήρως ικανοποιητική με στόχο όμως τη σταδιακή τους «ελάφρυνση» εφόσον διογκωθεί η ανοδική αντίδραση της εν λόγω αγοράς με πρόφαση τις γεωπολιτικές εντάσεις. Όπως αναφέρθηκε άλλωστε στην προηγούμενη παράγραφο για τις διεθνείς αγορές, τα ετήσια γραφήματα των αγορών ομολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι η bear market δεν έχει παρέλθει ακόμα και καραδοκεί πίσω από τα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας.
Στο ομολογιακό τμήμα του διεθνοποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου δίνεται αυξημένη έμφαση στους τίτλους υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο το πόσο θα διαρκέσει η υποφαινόμενη χρηματιστηριακή μεταβλητότητα, η οποία πρώτα από όλα επηρεάζει τα εταιρικά spreads. Όσο η μεταβλητότητα στις μετοχικές αγορές αυξάνεται και μάλιστα όσο οι αποτιμήσεις υποχωρούν, τόσο ενισχύεται η ροπή των spreads των εταιρικών ομολόγων να αυξηθούν για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο των επενδυτών. Όσο αυξάνονται τα spreads τόσο ευκολότερα υποαποδίδουν τα εταιρικά ομόλογα έναντι των κρατικών τους ανταγωνιστών. Οι τίτλοι που επωφελούνται τα μέγιστα από την παγκόσμια αναταραχή είναι κατά κύριο λόγο τα κρατικά ομόλογα αλλά και αυτά των υπερεθνικών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.).ΤεχνικΗ ανΑλυση DAX
Οι αρνητικές αποκλίσεις ορισμένων τουλάχιστον τεχνικών δεικτών κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σχέση με τα υψηλά του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX, ήταν τελικά το προοίμιο της μετέπειτα καθοδικής έξαρσης της αγοράς και της διεύρυνσης της μεταβλητότητάς της. Σήμερα η τεχνική κατάσταση παραμένει αρνητική, με τα πλαίσια μεταβλητότητας να έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά πτωτική κλίση και να έχουν διευρύνει τα περιθώριά τους, αλλά και τους τεχνικούς δείκτες να στοχεύουν σε συνέχιση του πτωτικού κύκλου. Η «διόρθωση» που ξεκίνησε από το φετινό Μάιο δείχνει ότι διαθέτει πιθανότατα άλλο ένα ισχυρό σκέλος και παραπέμπει σε προσεκτικές κινήσεις. Ταυτόχρονα όμως το γράφημα των μηνιαίων στοιχείων του DAX εμφανίζει μια σταθερή και φυσιολογική μακροχρόνια ανοδική τάση σε εξέλιξη και διαθέτει κάποιες σημαντικές στηρίξεις που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν σε κάποιο σημείο την πτωτική ορμή των τιμών.
ΤεχνικΗ ανΑλυση S&P500
Παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P500 δεν διέσπασε τα βασική μακροπρόθεσμη στήριξή του, βρισκόμενος περίπου στο σημείο που βρισκόταν και πριν από ένα μήνα, η τεχνική του δυναμική έχει σαφέστατα επιδεινωθεί με αύξηση των πτωτικών σημάτων και διόγκωση της μεταβλητότητας και των περιθωρίων πτωτικής διακύμανσης. Οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες τάσης της αγοράς εμφανίζουν σήματα πώλησης και στοχεύουν σε διάσπαση του προηγούμενου χαμηλού έτους των 1.219 μονάδων, καθώς φαίνεται πως η αγορά έχει σωρεύσει αρκετό αρνητικό momentum κατά τη φάση διανομής του πρώτου φετινού τετραμήνου. Αυτό το momentum αναζητά ζωτικό χώρο για να εκτονωθεί και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με το δεύτερο φετινό σκέλος της υπό εξέλιξη φάσης «διόρθωσης» των τιμών. Τώρα σε ορίζοντα έτους η θετική τάση δείχνει να διατηρείται και επομένως η ευρύτερη αισιόδοξη εικόνα της αγοράς δεν ακυρώνεται από τις τρέχουσες εξελίξεις.


 


Τεχνική ανάλυση ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου
Στο χώρο τώρα της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου η τεχνική εκτίμηση της δυναμικής της αγοράς είναι πιο δύσκολη, καθώς η ισοτιμία δείχνει να έχει εισέλθει σε μια χαλαρή πλευρική μακροπρόθεσμη ζώνη συναλλαγών με άνω όριο το ιστορικό υψηλό των $1,3667 και κατώτατο όριο το περυσινό χαμηλό του ευρώ στα $1,1640. Αυτή η τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών αντίστασης και στήριξης της ισοτιμίας δεν είναι καθόλου βοηθητική για να εξαχθούν πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά δείχνει ακριβώς ότι η αγορά αρχίζει να αναζητά κάτι πιο «βαθύ» και εδραίο πάνω στο οποία θα οικοδομήσει την επόμενη σημαντική της τάση. Σε πιο κοντινό χρονικό ορίζοντα, η ισοτιμία δείχνει να έχει κουραστεί από το φετινό ανοδικό της κύκλο και να επιχειρεί μια «ανάπαυλα» προς την κυλιόμενη στήριξη των $1,25. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ισχύς της στήριξης αυτής για να επανενεργοποιηθεί ο προαναφερθέν αγοραστικός κύκλος του ευρώ.του Χάρη Κουρούκλη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL 18 χρόνια περιοδικό «ΧΡΗΜΑ»
ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ: Επιχειρήσεις: Μπαίνοντας στην... τελική ευθεία των εξελίξεων
¶ρθρο: Πόσο ζοφερή είναι η οικονομική πραγματικότητα;
AΦIEPΩMA ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ-ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
AΦIEPΩMA ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
AΦIEPΩMA ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
AΦIEPΩMA ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
AΦIEPΩMA Ελλάδα-Κύπρος
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site