Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

ΑΡΘΡΟ


Έκθεση της Ernst & Young:
Λιγότερες δημόσιες εγγραφές
λόγω διεθνούς ύφεσης


Το συνολικό ποσό των συγκεντρωμένων κεφαλαίων
σημειώνει κατακόρυφη πτώση παρά τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών στις ΗΠΑ.


Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, οι δημόσιες εγγραφές (IPO) διεθνώς υποχώρησαν σημαντικά μετά την πιστωτική κρίση και τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young. Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών σημείωσε πτώση κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2008 συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και κατά 38% σε σχέση με πρώτο τρίμηνο του 2007.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 40,9 δισ. δολάρια Η.Π.Α. συγκεντρώθηκαν στις 236 δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, ποσό χαμηλότερο κατά 60% συγκριτικά με τα 102,1 δισ. δολάρια Η.Π.Α. που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τα 19,6 δισ. δολάρια Η.Π.Α. που συγκέντρωσε η εταιρία Visa Inc. στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών στις Η.Π.Α.
Απέναντι στη συνεχιζόμενη αστάθεια και τις αυστηρότερες αποτιμήσεις, 83 εταιρίες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, απέσυραν τις δημόσιες εγγραφές τους το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ 24 εταιρίες ανέβαλαν τη δημόσια εγγραφή τους (Πηγή: Dealogic).
«Η κρίση του πιστωτικού κλάδου και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς οδήγησαν αναπόφευκτα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας IPO» αναφέρει ο Χρήστος Πελεντρίδης, επικεφαλής του Τμήματος Ελεγκτικού και Συμβούλων Επιχειρηματικού Κινδύνου της Ernst & Young Ελλάδος, με σημαντική εμπειρία σε ξένα IPO. «Παρόμοια τάση παρατηρείται και στις ελληνικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν δημόσια εγγραφή σε ένα από τα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως του Λονδίνου. Παρόλ’ αυτά, τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρίες Visa Inc., China Railway Construction Corp Ltd και Reliance Power Ltd αποδεικνύουν ότι οι ισχυρές εταιρίες εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μολονότι οι ώριμες αγορές παρουσιάζουν ύφεση, οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους και θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την παγκόσμια δραστηριότητα IPO, όσο διαρκεί η εύρωστη οικονομική τους ανάπτυξη».
Τρεις από τις 10 κορυφαίες δημόσιες εγγραφές για το πρώτο τρίμηνο του 2008 σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ η Αυστραλία παρουσίασε το μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών (30) διεθνώς, και ακολουθούν η Κίνα (29), η Ιαπωνία (22), ο Καναδάς (20), η Πολωνία (17) και η Ινδία (16). Συνολικά, οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Ινδία κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε δημόσιες εγγραφές με βάση τη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθώς τους αναλογεί το 82% του παγκόσμιου συνόλου με 20,8 δισ., 8,6 δισ. και 4 δισ. δολάρια Η.Π.Α. αντίστοιχα.
Με βάση τα συγκεντρωμένα κεφάλαια, τα χρηματιστήρια New York Stock Exchange (NYSE), Hong Kong Stock Exchange (HKSE) και NASDAQ ήταν τα τρία κορυφαία χρηματιστήρια, αντίστοιχα, γι’ αυτό το τρίμηνο. Εντούτοις, η χρηματιστηριακή αγορά Australian exchange (ASX) εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά στον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, ενώ ακολουθούν οι αγορές AIM του Λονδίνου και NASDAQ της Νέας Υόρκης.
Χάρη στη δημόσια εγγραφή της Visa Inc., ο κλάδος χρηματοοικονομικών είναι με διαφορά ο επικρατέστερος, συγκεντρώνοντας άνω του 50% του συνόλου των κεφαλαίων, ενώ ακολουθούν τα βιομηχανικά προϊόντα (16%) και η ενέργεια και ο ηλεκτρισμός (14%). Με γνώμονα τον απόλυτο αριθμό των δημόσιων εγγραφών, οι εταιρίες υλικών διατηρούν το προβάδισμα με μερίδιο στην αγορά δημόσιων εγγραφών που ανέρχεται στο 26%, ενώ ακολουθούν τα βιομηχανικά προϊόντα (12%) και τα χρηματοοικονομικά (11%).
«Παρά την αναστάτωση στις αγορές το 2008, οι κορυφαίες εταιρίες στις αγορές με ισχυρά επιχειρησιακά μοντέλα θα εξακολουθήσουν να χαίρουν ικανοποιητικής αποδοχής από τις δημόσιες αγορές του κόσμου. Εκτιμούμε ότι η ροή δημόσιων εγγραφών παραμένει ισχυρή, ενώ οι εταιρίες που απέσυραν ή ανέβαλαν την αρχική δημόσια εγγραφή μετοχών τους θα επιχειρήσουν και πάλι τη δημόσια εγγραφή τους μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς» καταλήγει ο Χρήστος Πελεντρίδης.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
¶ρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
¶ρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
¶ρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site