Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

ΕΡΕΥΝΑ


Η Ernst & Young για τα Βαλκάνια Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή,
υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων


Η χώρα μας έρχεται πρώτη σε θέματα υποδομής, κατάρτισης προσωπικού και πολιτικής σταθερότητας, αλλά πολύ πίσω από Τουρκία και Ρουμανία στον τομέα της προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, λόγω λιγότερο φιλικής εταιρικής νομοθεσίας, εργασιακών σχέσεων και φορολογικού - επενδυτικού περιβάλλοντοςΈρευνα της Ernst & Young μέτρησης της αντίληψης διεθνών επενδυτών για την ελκυστικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνει ότι η Ελλάδα δύναται να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή ως περιφερειακός κόμβος.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στα μισά κριτήρια της έρευνας, κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με τις υποδομές, την επαγγελματική κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, την ποιότητα και με τη σταθερότητα του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος. Η θετική αυτή εικόνα, όμως, δεν μεταφράζεται σε πραγματικές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ).
Εντός της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοπρόσεκτη είναι η αναβαθμισμένη θέση της Σερβίας ως επενδυτική επιλογή με βάση τις πραγματικές επενδύσεις του 2007 ενώ Τουρκία και Ρουμανία συνεχίζουν να αποτελούν τους βασικότερους επενδυτικούς προορισμούς των διεθνών κεφαλαίων.
Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή της αντίληψης υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών εταιριών για την ελκυστικότητα της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης για ΑΞΕ και η σύγκρισή της με την πραγματική επενδυτική κατάσταση στην περιοχή.


Κύρια συμπεράσματα της έρευνας
> Η ΝΑ Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως η πιο ελκυστική περιοχή της Ευρώπης για επενδύσεις γενικά συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 33% του συνόλου των ερωτηθέντων (ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη - 25%) αλλά και ειδικά όσον αφορά σε τρία σημαντικά κριτήρια: εργατικό κόστος (49%), αύξηση της παραγωγικότητας (36%) και ευκαμψία της εργατικής νομοθεσίας (33%).
> Η Ελλάδα, ως η πιο ανεπτυγμένη χώρα της περιοχής, διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και κατατάσσεται πρώτη έναντι των άλλων χωρών της περιοχής στους εξής τομείς: τηλεπικοινωνιακή υποδομή, σταθερότητα του πολιτικού της περιβάλλοντος, υποδομές μεταφορών και logistics, πρόσβαση σε χρηματοδότες, διαθεσιμότητα και ποιότητα Έρευνας και Ανάπτυξης.
> Η θετική της εικόνα δεν είναι αντίστοιχη με την προσέλκυση πραγματικών ΑΞΕ. Οι επενδυτές κατατάσσουν την Ελλάδα ως 3ο πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εντός της ΝΑ Ευρώπης, αλλά έρχεται 7η όσον αφορά στον αριθμό των πραγματικών ΑΞΕ για το 2007 και 5η όσον αφορά στην αξία των επενδύσεων αυτών.
> Η Τουρκία και η Ρουμανία πρωταγωνιστούν όσον αφορά στην εικόνα που διαμορφώνουν γι’ αυτές οι επενδυτές (1η και 2η αντίστοιχα) αλλά και στην προσέλκυση πραγματικών ΑΞΕ. Συγκεντρώνουν, δε, μαζί με τη Σερβία (τοποθετείται 6η από τους διεθνείς επενδυτές) σχεδόν το 72% του συνολικού αριθμού ΑΞΕ προς την περιοχή και το περισσότερο από το 77% της αξίας τους.
> Η μείωση της εταιρικής φορολογίας, η υιοθέτηση περισσότερο εύκαμπτης εργατικής νομοθεσίας αλλά και απλουστευμένων διοικητικών πρακτικών, είναι τα κυριότερα μέτρα που προτείνουν οι ερωτηθέντες για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
> Η έρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που αν συνδυαστούν με τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις καθώς και με μια στρατηγική πολιτική ενδυνάμωσης του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης και της διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της θέσης της Ελλάδας ως περιφερειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η "Southeast Europe Attractiveness Survey 2008" διενεργήθηκε από τη CSA, ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ερευνών αγοράς, με τη χρήση του συστήματος CATI (Computer-Assisted Telephonic Interviews) για λογαριασμό της Ernst&Young Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει γραφεία σε δέκα χώρες της περιοχής.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 216 υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών εταιριών, 114 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
¶ρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
¶ρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
¶ρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site