Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2008                              

ΘΕΜΑ


7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:
Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα


Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Douglas McWilliams, από τους κορυφαίους γκουρού των οικονομικών στην Ευρώπη και ο Καθηγητής Dan Galai, αυθεντία σε θέματα Risk Management.Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών, της ετήσιας συνάντησης στελεχών Οικονομικής Διεύθυνσης και της ευρύτερης χρηματοοικονομικής κοινότητας της χώρας, που διοργανώθηκε από την KPMG, στις 22 και 23 Μαΐου 2008, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι. Το συνέδριο παρακολούθησαν 350 άτομα, ενώ μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατέθεσαν τις απόψεις τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό. Το ΧΡΗΜΑ ήταν εκ των χορηγών επικοινωνίας του Συνεδρίου.
Κεντρικοί ομιλητές του 7ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών ήταν ο Καθηγητής Douglas McWilliams, ένας από τους κορυφαίους γκουρού των οικονομικών στην Ευρώπη, και ο Καθηγητής Dan Galai που θεωρείται, παγκοσμίως, αυθεντία σε θέματα Risk Management. Επιπλέον, σε παρουσιάσεις ομιλητών από ελληνικές και διεθνείς εταιρίες και σε επιμέρους πάνελ στα οποία συμμετείχαν επιτυχημένα στελέχη μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, συζητήθηκαν θέματα όπως, ο φορολογικός έλεγχος, η διαδικασία προβλέψεων με ακρίβεια, η συμβολή των Οικονομικών Διευθυντών στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης, η διαχείριση κινδύνου, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τα επίπεδα αμοιβών και οι προοπτικές καριέρας που παρουσιάζονται για τους Οικονομικούς Διευθυντές.


Εταιρική διακυβέρνηση και ανάπτυξη
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου έκανε ο Αλέξης Πιλάβιος, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το θέμα «Εταιρική διακυβέρνηση και κανονιστικό πλαίσιο σε ένα ανταγωνιστικό και καινοτόμο περιβάλλον». Αμέσως μετά, η Πέλη Παπακυριάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, EFG Eurobank Ergasias Leasing, μίλησε για τους «Κρίσιμους παράγοντες επιτυχούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα της σημερινής συγκυρίας» και ανέλυσε τη στρατηγική επιτυχούς χρηματοδότησης ως εξής: ο δανειστής πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως, ισχυρή κεφαλαιακή αγορά και μέγεθος, μακροχρόνια στρατηγική, καινοτομικά και ευέλικτα προϊόντα, αποδεδειγμένη κατανόηση του κλάδου δραστηριότητας του δανειζόμενου και δυνατότητα για networking πιστούχων. Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες μορφές χρηματοδότησης που τείνουν να κυριαρχήσουν πλέον, τα εξω-ισολογιστικά χρηματοδοτικά προϊόντα υψηλού bankability (leasing, factoring με αναγωγή).
Στη συζήτηση πάνελ που ακολούθησε, με θέμα «Η συμβολή των Οικονομικών Διευθυντών στην αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων στη νέα εποχή», και στο οποίο συμμετείχαν οι Ιωάννης Δήμου, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, Μυτιληναίος, Παύλος Κατσιβέλης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, PepsiCo IVI, Χάρης Σταυρινουδάκης, Οικονομικός Διευθυντής, Νεοχημική-Λ.Β. Λαυρεντιάδης, Αλέξανδρος Τασόπουλος, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών & Ελέγχου Διαχείρισης, L’Oreal Hellas και συντόνισε ο Μάριος Τ. Κυριάκου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, KPMG, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες του σύγχρονου Οικονομικού Διευθυντή ως εξής: υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομική παιδεία, επιχειρηματική αντίληψη επικεντρωμένη στο μέλλον, ρόλος συνδετικού κρίκου μεταξύ των επιμέρους διευθύνσεων και τέλος, έγκαιρη αντίληψη των αλλαγών στην οικονομία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.


Προβλέψεις μετά βεβαιότητος
Στη συνέχεια, ο Paul Searles, Director, KPMG UK, παρουσίασε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας «Forecasting with Confidence» που το Economist Intelligence Unit διενήργησε για λογαριασμό της KPMG International και στην οποία καταγράφονταν οι απόψεις 540 υψηλόβαθμων στελεχών (168 εκ των οποίων ήταν Διευθύνοντες Σύμβουλοι). Ο ομιλητής παρουσίασε τις πρακτικές των επιχειρήσεων εκείνων που επιτυγχάνουν τη μικρότερη δυνατή απόκλιση στη διαδικασία προβλέψεων (forecasting), τους τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις αυτές ωφελούνται από τις ακριβείς προβλέψεις (εμπιστοσύνη μετόχων, υψηλότερη τιμή μετοχής), καθώς και τα συνηθέστερα λάθη που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε λανθασμένες προβλέψεις (χρήση ανεπαρκούς τεχνολογίας, αναξιοπιστία των δεδομένων, προβλήματα κουλτούρας, αντίληψη ότι η πρόβλεψη είναι μια διαδικασία που αφορά μόνο «τους οικονομικούς»).
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου έκλεισαν με τη συζήτηση σε πάνελ «Αντιμετωπίζοντας το φορολογικό έλεγχο- προκλήσεις για τον Οικονομικό Διευθυντή», το οποίο συντόνισε ο Διονύσης Κεφαλάκος, Διευθυντής Ναυτεμπορικής, και συμμετείχαν οι Κώστας Λυμπέρης, Υποδιευθυντής, Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, Γεώργιος Σ. Μαυραγάνης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Φορολογικού Κλάδου, KPMG, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Διευθυντής Φορολογικών Θεμάτων, Alpha Bank και Κρίστιαν Τόμας, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Ρόκας. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν θέματα όπως, τι αναμένει η φορολογική αρχή από τον Οικονομικό Διευθυντή σε έναν φορολογικό έλεγχο, ο σχεδιασμός και οι ενέργειες που καλείται να κάνει ο Οικονομικός Διευθυντής πριν και κατά τη διεξαγωγή του φορολογικού ελέγχου, οι επιπτώσεις του ελέγχου στη λειτουργία της οικονομικής διεύθυνσης, αλλά και το ζήτημα της πληροφόρησης των μετόχων.


Ο κίνδυνος του φθηνού δανεισμού
Την Παρασκευή, 23 Μαΐου, τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Καθηγητής Douglas McWilliams, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Center for Economics and Business Research (CEBR) & Καθηγητής στο Kingston University, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό  έναν ουσιαστικό προβληματισμό γύρω από το θέμα «Οδηγείται τελικά η παγκόσμια οικονομία, αργά αλλά σταθερά σε μετωπική σύγκρουση;». Εδώ ο Καθηγητής εξήγησε οτι η επίτευξη οικονομικής ευημερίας από τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, σε συνδυασμό με την απόφαση των περισσότερων αναδυόμενων οικονομιών να διατηρήσουν σε υποτίμηση το νόμισμά τους (γεγονός που οδήγησε στη σημερινή παγκόσμια πιστωτική κρίση), οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες φθηνού δανεισμού, ο οποίος, ωστόσο, ενέχει, πλέον, πολύ υψηλό ρίσκο. Ανέφερε ακόμη οτι, οι επιδράσεις στην ισορροπία του παγκόσμιου πληθυσμού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, θα είναι ισχυρότατες- πιθανότατα, τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές που προκάλεσε το ιστορικό οικονομικό γεγονός της βιομηχανικής επανάστασης.
Στη δεύτερη ομιλία του «Πώς μπορεί η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα να "πλεύσουν" με ασφάλεια μέσα σε μια θάλασσα από παγόβουνα», ο McWilliams ανέλυσε τις συνέπειες της παρατηρούμενης οικονομικής ευημερίας στην αγορά των Ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα στην Ελληνική Οικονομία και έφερε την προσοχή των συνέδρων στην ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο, αυτή επηρεάζεται από την υπερτίμηση του ευρώ και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των αναδυόμενων οικονομιών.

Διαχείριση κινδύνου
Το θέμα «Risk Management: Πώς να αποφύγετε τις "δυσάρεστες" εκπλήξεις» ανέπτυξε ο Καθηγητής Dan Galai, Καθηγητής Οικονομικών & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Hebrew University, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι, μολονότι ο τραπεζικός χώρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε, σε παγκόσμια κλίμακα, ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ευκολότερη διαχείριση του ρίσκου, αυτό δε σημαίνει ότι και άλλοι οργανισμοί και εταιρίες δεν έχουν τρόπους να μετριάζουν το ρίσκο τους, αν ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα:
> Καθορισμός αντικειμενικών στόχων
> Εντοπισμός και εξέταση πιθανών κινδύνων
> Εφαρμογή στρατηγικών για την αντιμετώπισή τους
> Αξιολόγηση της διαδικασίας και επανεξέταση
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν οι Βαγγέλης Αποστολάκης, Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής Συμβουλευτικού Κλάδου, KPMG και Πέγκυ Βελλιώτου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Τμήμα παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG, αναφερόμενοι στο θέμα «Αμοιβές και Παροχές των Οικονομικών Διευθυντών - Τάσεις και προοπτικές καριέρας». Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τις μεταβολές στα επίπεδα αμοιβών και παροχών των στελεχών της Οικονομικής Διεύθυνσης κατά την τελευταία πενταετία, τα οποία αντλήθηκαν από την ετήσια έρευνα αμοιβών και παροχών που η KPMG διεξάγει τα τελευταία 14 χρόνια για οκτώ διαφορετικούς κλάδους. Τέλος, μέσα από την ευρεία εμπειρία της KPMG σε θέματα επιλογής στελεχών της Οικονομικής Διεύθυνσης, αναλύθηκε το προφίλ του Οικονομικού Διευθυντή όπως το αντιλαμβάνονται οι ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες- εργοδότες σήμερα, καθώς και οι προοπτικές καριέρας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και εντός και εκτός Οικονομικής Διεύθυνσης.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα CEO & CSR 2008: Ιδιαίτερα επιτυχής η φετινή, δεύτερη διοργάνωση
Παρουσίαση: South-East Europe Banking Conference 2008
Αφιέρωμα - Ελληνικές τράπεζες: Οι εξωστρεφείς προηγούνται σε επιδόσεις
Συνέντευξη - Γιώργος Μιχελής: Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τη ΝΑ Ευρώπη
Αφιέρωμα Τηλεπικοινωνίες: Στα "πακέτα" ποντάρουν οι εταιρίες
Αφιέρωμα Αγορά Φαρμάκου: Νέα δεδομένα από τη βιοτεχνολογία
Φάκελοι
Euromoney: Ασφαλιστές σε ρόλο risk managers
Euromoney: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Ενέργεια: Τρεις λόγοι για την ευφορία στην αγορά πετρελαίου
¶ρθρο - Αγορά καυσίμων: Κέρδη για τις μετοχές ενέργειας
¶ρθρο - Real Options: Πλοήγηση στην απόκρυψη αξίας
¶ρθρο - Έκθεση της Ernst & Young: Λιγότερες δημόσιες εγγραφές λόγω διεθνούς ύφεσης
Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές έναντι επιχειρήσεων και ΜΜΕ
Έρευνα - Εταιρικά αποτελέσματα 2007: Το ελληνικό επιχειρείν αντιστάθηκε στη διεθνή κρίση
Θέμα - Έργα υποδομής: Απαραίτητες οι ιδιωτικές επενδύσεις
Έρευνα - Ελλάδα: προηγείται σε υποδομή, υστερεί σε προσέλκυση επενδύσεων
Επενδυτικά θέματα
Έρευνα - Αγορά Αυτοκινήτου: Αύξηση 5% στις πωλήσεις Αύξηση 5% στις πωλήσεις
Θέμα - 7ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG:Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site