Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2008                              

EDITORIAL


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ:


Το μπαλάκι τώρα
στην κυβέρνηση…


Πράγματι, κατανοούμε ότι σε μια περίοδο δύσκολη για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, (όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει πολύ περιορισμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και μάλιστα μόνο στους ιδιαίτερα φτωχούς) είναι πολύ δύσκολο σε μια κυβέρνηση να αναγγείλει κατάργηση φόρων που επιβάλλεται στους χρηματιστηριακούς επενδυτές.
Είναι δύσκολο να αρνείσαι να αυξήσεις τα επιδόματα ανεργίας, ή να μην υιοθετείς το επίδομα θέρμανσης και παράλληλα να μειώνεις τις φορολογίες στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Ωστόσο, αλήθεια είναι ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του ιδεατού, αλλά του εφικτού. Και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χειρίζεται τα θέματα, επιλέγοντας συχνά τη λιγότερο κακή επιλογή από όλες τις εναλλακτικές («το μη χείρον βέλτιστον» που λένε)…
Έτσι λοιπόν, το θέμα της επιβολής φόρου επί των κερδών των συναλλαγών, τέθηκε ως «αντάλλαγμα» από ορισμένους, για την κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων των συναλλαγών προκειμένου το ελληνικό χρηματιστήριο να μην περιθωριοποιηθεί. Γιατί είναι φυσικό, ότι από τη στιγμή που η φορολογία αυτή θα επιβάλλεται μόνο σε όσους συναλλάσσονται μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, οι μεγάλοι επενδυτές έχουν κίνητρο να προτιμήσουν τις ανταγωνιστικές πλέον αγορές του ΧΑ.
Αν όμως τώρα, φορολογηθεί η υπεραξία, τότε οι στρεβλώσεις που θα προκύψουν θα είναι πολύ μεγαλύτερες...
Πρώτα απ’ όλα, γιατί -όπως σωστά σημειώνουν και στο ΣΜΕΧΑ- ο φόρος αυτός θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα, καθώς το σύνολο των ξένων, αλλά και οι μεγάλοι εγχώριοι επενδυτές, έχουν τη δυνατότητα να τον αποφύγουν… Και αφού εξαιρούνται και τα Αμοιβαία Κεφάλαια (αυτά φορολογούνται επί του ενεργητικού) μένει μόνο να επιβαρυνθούν οι Έλληνες μικροεπενδυτές.
Δεύτερον, γιατί η επιβολή μιας τέτοιας φορολογίας στην παρούσα συγκυρία, θα δώσει πλέον τη χαριστική βολή σε αυτό που λέμε «Έλληνας μικροεπενδυτής του χρηματιστηρίου».
Ο οποίος αφού έχει υποστεί (ας ξεχάσουμε τα του 1999) απώλειες άνω του 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο, θα καλείται τώρα να φορολογείται επί των όποιων ενδεχόμενων κερδών του, ή καλύτερα επί της όποιας μερικής επανάκτησης των μεγάλων απωλειών του…
Και τρίτον, θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό τις πλείστες από τις μη τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρίες, συρρικνώνοντας την αγορά σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Και -κακά τα ψέματα και παρά τις όποιες ακρότητες έχουν κάνει και τα όποια λόμπι έχουν ανεχτεί- οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές είναι εκείνες που προσελκύουν τον Έλληνα μικροεπενδυτή στη Σοφοκλέους. Οι τραπεζικές, βασίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα πολύ υψηλά μερίδια αγοράς τους στους ξένους, στα ταμεία, κ.λπ.
Η πρόταση λοιπόν του ΣΕΒ για φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχικών κερδών ήταν άστοχη και τώρα τον λόγο έχει η κυβέρνηση η οποία καλείται να στηρίξει το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς σε μια δύσκολη καμπή της.


Και η έλλειψη αυτοκριτικής


Πέρα όμως από τα αιτήματα για την απόσυρση άδικων φόρων, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι οι άδικοι φόροι αυτοί που έχουν διώξει το επενδυτικό κοινό από τη Σοφοκλέους.
Τα επενδυτικά λόμπι που μετά τη «γενναία» δράση τους κατά την περίοδο 2000-2003, επανήλθαν εκ νέου: Δριμύτερα όχι, αλλά επανήλθαν…
Οι τράπεζες που μέσα από μια επιθετικότατη πολιτική marketing, μετέτρεψαν τους επενδυτές σε δανειολήπτες.
Τα profit centers των χρηματιστηριακών εταιριών, που προτρέπουν τους πελάτες τους σε συχνές συναλλαγές, προκειμένου αυτά –και οι χρηματιστηριακές εταιρίες- να αποκομίσουν προμήθειες.
Και φυσικά, το γεγονός ότι η μία περίπου στις τρείς εισηγμένες εταιρίες, δεν θα έπρεπε να βρισκόταν εντός Σοφοκλέους. Με φτωχότατες οικονομικές επιδόσεις και ανύπαρκτες προοπτικές. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οι Αρχές θα πρέπει να δώσουν κίνητρα, έτσι ώστε όσες εξαυτών των εταιριών το επιθυμούν, να εξέλθουν από τη Σοφοκλέους, πουλώντας το «όχημά» τους σε άλλες δυναμικότερες εταιρίες.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ελληνική Κεφαλαιαγορά-Το μπαλάκι τώρα στην κυβέρνηση...
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Επενδυτικές Επιλογές
Συνέντευξη: Γιώργος Διαμαντόπουλος-Κεφάλαιο της General Union είναι οι άνθρωποί της
Αφιέρωμα: Banking Conference
Έρευνα:Πανελλαδική έρευνα της Stat Bank-Αυξήθηκε η κερδοφορία των ελληνικών βιομηχανιών
¶ρθρο:Ποια είναι η αγορά των παραγώγων προϊόντων καιρού
Φάκελοι
Αφιέρωμα:Χρηματιστήριο Κύπρου
Αφιέρωμα: Ελληνικά λιμάνια-Ανάπτυξη σε..."ξένα χέρια"
Euromoney: Αγορά άνθρακα
¶ρθρο: Εξελίξεις και προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία
Επενδυτικά θέματα
Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site