Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2006                               Τεύχος 323

Βιολογικά προϊόντα: Κερδίζουν συνεχώς έδαφος


Τα ουκ ολίγα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά και οι συχνές πλέον ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ περί «επικίνδυνων» τροφίμων στη χώρα μας, έχουν στρέψει πολλούς Έλληνες προς την αγορά των βιολογικών προϊόντων


Διατροφικά σκάνδαλα, όπως αυτά των «τρελών αγελάδων» ή των «διοξινών» προκαλούν δικαιολογημένα πανικό, εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης αντιβιοτικών, χημικών, μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, συντηρητικών και βελτιωτικών τροφίμων.
Παράλληλα, ώθηση στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων δίνει ασφαλώς και η σύνδεση της καλής διατροφής με την υγεία και τη μακροβιότητα, αφού οι θάνατοι που συνδέονται πλέον με τις διατροφικές ασθένειες υπερβαίνουν πολλαπλάσια τους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και ο καρκίνος αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς υποδηλώνοντας ολοφάνερα την κακή ποιότητα ζωής και διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου.
Στην Ελλάδα, ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων είναι σχετικά νέος. Η εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας στη χώρα μας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80, από λίγους παραγωγούς οι οποίοι κατήργησαν τη χρήση χημικών ουσιών από την παραγωγική διαδικασία.
Σήμερα, όλο και περισσότεροι παραγωγοί υιοθετούν την οργανική γεωργία αποκλείοντας τα φυτοφάρμακα, τα χημικά λιπάσματα, τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση ετήσια αύξηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων φθάνει το 10%, ενώ μόνο στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη - το 2005 οι καταναλωτές έδωσαν 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά περίπου 15% μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2004.
Πάντως και στην Ελλάδα οι προοπτικές είναι ευοίωνες αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται σωστά για τα βιολογικά προϊόντα και τη διατροφική τους αξία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτησή τους.  
Η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς - παραγωγής, αλλά και των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων - τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη και αποτυπώνεται και στην αξία της εγχώριας αγοράς βιολογικών τροφίμων, η οποία από 18,5 εκατ. ευρώ το 2002 έφθασε στα 20,5 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 27 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται ως ανερχόμενος και με σχετικά χαμηλό ανταγωνισμό, ο οποίος όμως αναμένεται να ενταθεί, αφενός με την είσοδο νέων επιχειρήσεων και αφετέρου με τη διεύρυνση των υπαρχουσών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνολικός αριθμός των βιοκαλλιεργητών το 2005 ανήλθε σε 7.137, από μόλις 165 το 1993. Ακόμη, ενώ το 2002 τα βιολογικά προϊόντα κάλυπταν μόλις το 2% του συνόλου των τροφίμων που κατανάλωναν οι Έλληνες, το 2003 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 4%, ενώ για το 2006 οι αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό που θα καλύπτουν τα βιολογικά προϊόντα στο σύνολο των τροφίμων να φτάνει το 10%.


Τα οφέλη


Τα οφέλη από την κατανάλωση και τη διαδικασία παραγωγής των βιολογικών προϊόντων είναι πολύ σημαντικά γιατί δεν αφορούν τον καταναλωτή μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αφορούν και το κοινωνικό σύνολο και είναι τα εξής:
1. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, πλουσιότερα σε πρωτε¨ίνες, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες κ.λ.π. από τα αντίστοιχα συμβατικά.
2. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν αναλλοίωτη φυσική γεύση και άρωμα και είναι πάντα φρέσκα, αφού συλλέγονται και πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
3. Η κατανάλωση των βιολογικών τροφίμων συμβάλλει στην προστασία της υγείας του καταναλωτή, μιας και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου βλαβερές χημικές ουσίες για την παραγωγή και τη συντήρησή τους.
4. Η παραγωγική διαδικασία των βιολογικών προϊόντων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού δεν δημιουργεί απόβλητα που δηλητηριάζουν το έδαφος, τα νερά, την ωφέλιμη χλωρίδα και πανίδα, όπως οι συμβατικές παραγωγικές διαδικασίες. Η φυσική λίπανση διατηρεί τα εδάφη ζωντανά και γόνιμα μακροπρόθεσμα.
5. Η παραγωγική διαδικασία των βιολογικών προϊόντων αλληλεπιδρά με εποικοδομητικό και ζωτικό τρόπο σε όλα τα φυσικά συστήματα και κύκλους και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημα.
6. Η υψηλή ποιότητα και η γνησιότητα των βιολογικών προϊόντων είναι εγγυημένη από τους οργανισμούς πιστοποίησης, οι οποίοι διενεργούν ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων.


Σύγκριση βιολογικών και μη βιολογικών προϊόντων


Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά και τα βιολογικά προϊόντα είναι όχι μόνο πολλές αλλά και ουσιαστικές. Επιλέγοντας να φάμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας πετυχαίνουμε:
- να θωρακίσουμε την υγεία μας,
- να παρέχουμε στον οργανισμό μας υψηλής διατροφικής αξίας τροφές,
- να έχουμε καλύτερη γεύση, καθώς τα βιολογικά προϊόντα αναπτύσσονται με φυσική διαδικασία και διατηρούν ανέπαφη τη φυσική τους κατάσταση,
- να βοηθήσουμε στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας,
- να σεβαστούμε το φυσικό μας περιβάλλον ενισχύοντας τη γονιμότητα του εδάφους με τη μέθοδο της εναλλαγής των ειδών καλλιέργειας κάθε φορά,
- να είμαστε σίγουροι, ότι καταναλώνουμε όντως προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, αφού ελέγχονται, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Συγκρίνοντας την ευπάθεια των προϊόντων, σημειώνουμε ότι τα συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και των μεγάλων συγκεντρώσεων σε φυτοφάρμακα και συντηρητικά  προϊόντα έχουν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης συγκριτικά με αυτά της βιολογικής καλλιέργειας. Για αυτό το λόγο τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφέστατα πιο ευπαθή, καθώς καλλιεργούνται και αναπτύσσονται πάντα στην εποχή τους και η διαδικασία ωρίμανσής τους γίνεται στους σωστούς χρόνους.
Ωστόσο, οι φορείς του κλάδου αναφέρουν ότι τα βιολογικά προϊόντα, εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονται με φυσική διαδικασία και διατηρούν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, έχουν πιο αυθεντική γεύση και άρωμα σε σχέση με τα συμβατικά.


Η διαφορά στην τιμή


H διαφορετική τιμή πώλησης που παρατηρείται ανάμεσα στα βιολογικά και συμβατικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην ποιοτική ανωτερότητα των βιολογικών. Τα βιολογικά προϊόντα αναμφισβήτητα αξίζουν κάτι παραπάνω από τα συμβατικά, αφού υπερέχουν σαφώς σε θρεπτική αξία, γεύση και άρωμα και επιπλέον μας προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα συμβατικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό μας επιτρέπει να πούμε πως στην ουσία η φαινομενικά αυξημένη τιμή των βιολογικών εξισώνεται με αυτή των συμβατικών.
Πέρα όμως από την ποιότητα, το υψηλό κόστος παραγωγής των βιολογικών προϊόντων δικαιολογημένα ανεβάζει την τιμή πώλησης. Οι ακριβότερες πρακτικές που απαιτεί η βιολογική γεωργία και οι περισσότερες καλλιεργητικές φροντίδες που καταβάλλουν οι βιοκαλλιεργητές, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, το οποίο υπερβαίνει αρκετά εκείνο των συμβατικών προϊόντων.
Η χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και άλλων επιβλαβών ουσιών βοηθά το συμβατικό παραγωγό στην επίτευξη της μεγιστοποίησης της παραγωγής με ελάχιστα εργατικά χέρια. Αντίθετα, στη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε χημικού και επομένως παρουσιάζεται αυξημένη η ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια αφού όλες οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικών τροφίμων που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων στη χώρα μας, παράγονται στο εξωτερικό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι υψηλή η τιμή των προϊόντων αυτών και σε μεγάλο ποσοστό οι καταναλωτές να τα θεωρούν άγνωστα λόγω της μη εντοπιότητάς τους, με αποτέλεσμα την ελάχιστη κατανάλωσή τους. Για αυτό το λόγο πρέπει να παράγουμε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα στη χώρα μας, διότι μπορούμε να έχουμε άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, λόγω του Μεσογειακού μας κλίματος που προσφέρεται για πολλών ειδών καλλιέργειες και με χαμηλότερη τιμή.


Ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά


Ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό μόνο όταν:
1. Παράγεται σύμφωνα με τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας του Κανονισμού της Ε.Ε. 2092/91.
2. Κατά τη διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας και διανομής τους δεν χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετες συνθετικές ουσίες και ανορθόδοξες τεχνικές. Στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η γονιμότητα του εδάφους, η καταπολέμηση των ασθενειών, η εκτροφή και διαβίωση των ζώων, πραγματοποιείται με πλήρη απουσία: μεταλλαγμένων σπόρων, χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, ορμονών, χημικών συντηρητικών, τεχνητών ακτινοβολιών, μη εγκεκριμένων πρόσθετων ουσιών (τεχνητών αρωμάτων, χρωστικών υλών κ.α.).
3. Ελέγχεται καθ΄όλη τη διαδικασία παραγωγής του (από την αναγγελία έναρξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, έως την τελική παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων) και τελικά πιστοποιείται από έναν εκ των επισήμων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης της Ελλάδας : ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ, ΔΗΩ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ, ή αντίστοιχο της Ε.Ε.
4. Φέρει υποχρεωτικά, σε εμφανές σημείο της συσκευασίας του, το σήμα και τον κωδικό του Οργανισμού Πιστοποίησης και την ένδειξη "προϊόν βιολογικής γεωργίας" ή "προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο".


ΕΒΙΚ: η εικόνα της εισηγμένης εταιρίας του κλάδου


Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΒΙΚ παρουσίασε αύξηση κατά 36% και ανήλθε σε 9,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2004.
Σε ό,τι αφορά το μικτό κέρδος, αυτό αυξήθηκε κατά 31% και ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν στη χρήση 2005 αύξηση κατά 31% και ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το 2004.
Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 20% ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση 40%. και ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1 εκατ. ευρώ το 2004.
Σε επίπεδο εταιρίας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2005 σε 9 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2004, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32,35%. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 33,33%, φθάνοντας τα 4 εκατ. ευρώ το 2005 έναντι 3 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2005 σε 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2004, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,43%.
Εντός της χρήσης 2005, και προκειμένου να χρηματοδοτηθεί εν μέρει το τριετές επενδυτικό σχέδιο της ΕΒΙΚ, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών, κατά ένα μέρος με ιδιωτική τοποθέτηση και με δημόσια εγγραφή. Από την εν λόγω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΒΙΚ αναθεωρήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας τον Ιούνιο του 2005. Συγκεκριμένα αποφάσισε να αλλάξει η προβλεπόμενη εγκατάσταση της εταιρίας από τη θέση Άρμα Οινοφύτων στην περιοχή Βάρδα Ηλείας, καθώς και να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα διαθέσεως των αντληθέντων κεφαλαίων μεταφέροντας τις επενδύσεις που προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2005, στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.
Αυτό έγινε διότι η ΕΒΙΚ επέλεξε ως νέο τόπο εγκατάστασης της μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων που προτίθεται να δημιουργήσει, την περιοχή Βάρδα Ηλείας. Η γεωγραφική αυτή θέση κρίθηκε ως στρατηγικής σημασίας για την εταιρία, γιατί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα κύρια κέντρα πρωτογενούς παραγωγής βιολογικών προϊόντων (Πελοπόννησος, Κεντρική και Στερεά Ελλάδα κλπ).
Η εταιρία προχώρησε ακόμη στην αγορά του οικοπέδου στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Καπελέτου του δήμου Βάρδας (Βουπρασίων) του νομού Ηλείας με χρήση ιδίων κεφαλαίων. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 185.214,35 τ.μ. Στην εν λόγω έκταση υπάρχουν υαλόφρακτα θερμοκήπια, συνολικής επιφανείας 91.152 τ.μ. Η ΕΒΙΚ αποσκοπώντας στην πλήρη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της προέβη στην αγορά της ανωτέρω γεωργικής εκτάσεως, η οποία θα της παρέχει τον έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για κάποιες κατηγορίες προϊόντων, διατηρώντας την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων στα υψηλότερα επίπεδα και δημιουργώντας εσωτερικές συνέργιες.


Προοπτικές για το 2006


Φέτος προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας στη Βάρδα Ηλείας, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας από την εν μέρη αντικατάσταση της εμπορικής δραστηριότητας με την παραγωγική. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να ανέλθουν από 1,67 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005 σε 1,94 εκατ. ευρώ για το 2006 σε εταιρικό επίπεδο και από 1,81 εκατ. ευρώ σε 2,144 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο.
Το 2006 οι πωλήσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2005 αφού η διοίκηση της εταιρίας θα προσπαθήσει να γίνει ομαλά η μετάβαση του αντικειμένου δραστηριότητάς της από μία αμιγώς εμπορική εταιρία σε μία εταιρία, η οποία θα διαθέτει και παραγωγική δραστηριότητα πλέον.
Ήδη στο Α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,174 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με τα 2,135 εκατ. ευρώ το 2005, σημειώνοντας αύξηση 1,83%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 404 χιλ. ευρώ από 258 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 56,59%.
Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1,935 εκατ. ευρώ από 1,905 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,57%. Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 380 χιλ. ευρώ από 277 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 37,18%.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας με τη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας θα πρέπει να προσεγγισθούν όχι μόνο υπό το πρίσμα των άμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα η δημιουργία της παραγωγικής μονάδας θα βοηθήσει την ΕΒΙΚ να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, αλλά και να της προσδώσει επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγική δραστηριότητα. Η μέχρι σήμερα εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας συνεπάγεται περιορισμένο έλεγχο από αυτήν των κοστολογικών στοιχείων των εμπορευόμενων προϊόντων και εν μέρει και των ποιοτικών.
Η βιομηχανική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των κοστολογικών στοιχείων, όπως επίσης και ελέγχου της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στοιχείων κρίσιμων στην αγορά των βιολογικών προϊόντων.
Τέλος πρόσφατα, ο κ. Πέτρος Kυριακίδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υπέβαλε προαιρετική Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του 100% στην τιμή των 4 ευρώ ανά μετοχή της εταιρίας. Όπως εκτιμάται, πάντως, η επιτυχία της πρότασης θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κατέχει ποσοστό 58% του κεφαλαίου της ΕΒΙΚ.


 
Του Μάκη Αποστόλου

  Περιεχόμενα
EDITORIAL 18 χρόνια περιοδικό «ΧΡΗΜΑ»
ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ: Επιχειρήσεις: Μπαίνοντας στην... τελική ευθεία των εξελίξεων
¶ρθρο: Πόσο ζοφερή είναι η οικονομική πραγματικότητα;
AΦIEPΩMA ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ-ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
AΦIEPΩMA ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
AΦIEPΩMA ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
AΦIEPΩMA ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
AΦIEPΩMA Ελλάδα-Κύπρος
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site