Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙJUMBO - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:
ΔΥΟ RECESSION STORIES ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!


Εταιρίες που έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν καλά και στις δύσκολες περιόδους της αγοράς, διαπραγματεύονται ήδη με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

του Στέφανου Κοτζαμάνη


Σε μια περίοδο που η γενικότερη συγκυρία είναι δυσμενής και που οι επενδυτές φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και μετά, έχει σημασία να εντοπιστούν τα recession stories της Σοφοκλέους: μετοχές δηλαδή που είναι σε θέση να διατηρούν, ή ακόμη και να βελτιώνουν την κερδοφορία τους σε δυσμενείς συγκυρίες.
Το όλο θέμα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στο βαθμό που οι αποτιμήσεις των συγκεκριμένων εταιριών έχουν περιοριστεί σε επίπεδα πχ μονοψήφιου P/E, ή υψηλής μερισματικής απόδοσης. Σήμερα, θα παρουσιάσουμε, ενδεικτικά, δύο από τα recession stories της Σοφοκλέους, την Jumbo με το μονοψήφιο P/E και την εταιρία Πετρόπουλος, η μερισματική απόδοση της οποίας κυμαίνεται γύρω στο 10%.


Jumbo: Με μονοψήφιο P/E
Από τα πλέον αγαπημένα χαρτιά των ξένων η Jumbo, αλλά φαίνεται ότι σε δύσκολες χρηματιστηριακές συγκυρίες, οι ξένοι αφήνουν κατά μέρος τις αγάπες και ρευστοποιούν. Η μετοχή λοιπόν που μέσα σε ένα δωδεκάμηνο κατρακύλησε από τα 27 περίπου ευρώ στα 16, διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 9 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη της χρήσης (βλέπε Citigroup) που έκλεισε στις 30 Ιουνίου.
Βλέπουμε λοιπόν ένα από τα ισχυρά growth stories της Σοφοκλέους να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E με βάση τα ιστορικά(!) και όχι τα προβλεπόμενα κέρδη.
Πολλοί βέβαια θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ενδεχομένως να έρθουν δυσκολότερες μέρες στο εμπόριο και αυτό να έχει αναμφίβολα τις δικές τους επιπτώσεις στα κέρδη των εταιριών.
Αυτό όμως που φαίνεται από την πορεία των αποτελεσμάτων είναι ότι η Jumbo αναδεικνύεται και σε ένα «recession story» καθώς λόγω του αντικειμένου των εργασιών της και της τοποθέτησής της στην αγορά, δείχνει να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις δυσκολίες. Έτσι, μέσα στη δωδεκάμηνη χρήση 2007-2008, οι πωλήσεις της Jumbo αυξήθηκαν κατά 18%, όπου το 14%-15% προήλθε από τα προϋπάρχοντα καταστήματα (like for like) και μόλις το 3%-4% από το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Για να φανεί η ανθεκτικότητα της Jumbo στις συγκυρίες, αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά την πολύ ισχυρή προηγούμενη οικονομική χρήση (2006-2007) η like for like αύξηση των πωλήσεων ήταν περίπου ίδια (15%-16%)…

Πετρόπουλος: Τη «σώζουν» οι πολλές δραστηριότητες
Στον ρυθμό του πρώτου τριμήνου φαίνεται να κινούνται και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Πετρόπουλος, με την εισηγμένη εταιρία να καταφέρνει να διατηρήσει τα περσινά κεκτημένα.
Το 2007 η Πετρόπουλος είχε σημειώσει άνοδο πωλήσεων κατά 29,7% (στα 119,1 εκατ. ευρώ) και κερδών κατά 79% (στα 5,65 εκατ. ευρώ), ενώ για φέτος το guidance αναφέρεται σε διατήρηση των πωλήσεων και των κερδών στα περσινά επίπεδα.
Γεγονός πάντως είναι ότι τα στελέχη της παραδέχονται πως«τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα πυκνώνουν και ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια και στις δουλειές μας».
Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι «η αγορά των τρακτέρ μειώθηκε κατά 40% τον Μάιο και κατά 15% μέσα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο».
Επίσης, «στα Pick Up Isuzu τον Μάιο η αγορά ήταν πτωτική κατά περίπου 14% και κατά 4,2% από την αρχή του έτους».
Παρ' όλα αυτά, το συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πετρόπουλος είναι το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε πολλές αγορές, καθιστώντας κατ' αυτόν τον τρόπο πιο μεγάλο τον επιχειρηματικό κίνδυνο.
Έτσι, για παράδειγμα, σημαντική αύξηση για φέτος παρουσιάζει η αγορά των γεννητριών, στην οποία η Πετρόπουλος δραστηριοποιείται με το brand name Petrogen. Οι φόβοι για black out στο σύστημα της ΔΕΗ (αύξηση της ζήτησης, καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων μονάδων, αυξημένη ζήτηση για κλιματιστικά, κ.λπ) έχουν επιδράσει θετικά στη συγκεκριμένη αγορά και προφανώς στις πωλήσεις της Πετρόπουλος.


Υπάρχουν όμως και άλλες «εφεδρείες» στις οποίες μπορεί να ποντάρει φέτος η εισηγμένη εταιρία, όπως για παράδειγμα:


> Στην αγορά των λεωφορείων, όπου οι επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών πούλμαν αναμφίβολα λειτουργούν τονωτικά.
> Στην αγορά των φορτηγών που εμφανίζεται επίσης σχετικά «δυνατή».
> Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο των περσινών λογιστικών καταστάσεων υπήρχε μη επαναλαμβανόμενη ζημία της τάξεως των 800 χιλιάδων ευρώ (απομείωση αξίας ακινήτου), η οποία δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.AEEAΠ:
ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ EUROBANK ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Σημαντικές αλλαγές με φόντο την επέκτασή τους και την προσέλκυση ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.Συνήθως οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ συγκαταλέγονται στις αμυντικότερες τοποθετήσεις της Σοφοκλέους και αυτό θεωρητικά συμβαίνει για αρκετούς λόγους:
Πρώτον, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης την οποία προσφέρουν. Με βάση τα περσινά μερίσματα (0,13 λεπτά και 0,48 ανά μετοχή, αντίστοιχα), η σχετική απόδοση υπολογίζεται γύρω στο 8% για την Πειραιώς Ακινήτων και περίπου στο 6,4% για τη Eurobank Properties.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα ακίνητα των ΑΕΕΑΠ είναι νοικιασμένα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, συνάγεται ότι η μερισματική απόδοση αναμένεται να είναι τουλάχιστον διατηρήσιμη.
Δεύτερον, γιατί η άνοδος του πληθωρισμού ενισχύει τα έσοδα ενοικίων των ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος είναι ότι στα πλείστα συμβόλαια, η ετήσια ποσοστιαία αναπροσαρμογή αποτελείται από το άθροισμα του εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή συν ένα προσυμφωνημένο περιθώριο (spread).
Άρα, ο αυξημένος φέτος πληθωρισμός θα επηρεάσει ανοδικά και τα έσοδα από ενοίκια του 2009 και κατ' επέκταση τα μερίσματα, καθώς οι εταιρίες του κλάδου συνηθίζουν να διανέμουν το 80% - 95% του συνόλου των ενοικίων.
Παρ' όλα αυτά, οι ΑΕΕΑΠ στη Σοφοκλέους δεν έχουν αποφύγει τις μεγάλες απώλειες κατά τους τελευταίους μήνες.
Όταν οι εταιρίες του κλάδου στην Ευρώπη διαπραγματεύονται με μέσο discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (NAV) γύρω στο 20%, με βάση τα χθεσινά κλεισίματα τιμών και τις NAV της 31ης/3/2008, το discount για την Πειραιώς Ακινήτων υπολογίζεται στο 23% και για τη Eurobank Properties στο 34,5%(!), ποσοστό εξόφθαλμα υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει για τις μετοχές του κλάδου είναι το ενδεχόμενο μιας έντονης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων.
Παράγοντες πάντως της αγοράς εκτιμούν ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι αποτιμήσεις των ακινήτων δεν έχουν υποχωρήσει στην Ελλάδα.
«Στη χώρα μας τα fundamentals παραμένουν ισχυρά, ιδίως σε ό,τι αφορά στα ακίνητα λιανικής και τα logistics. Επιπλέον, είναι πολύ λίγα τα ακίνητα που μπορούν να προσφερθούν για τέτοιες επενδύσεις. Έτσι, μπορεί μεν να περνάμε μια κατάσταση στασιμότητας, χωρίς ωστόσο να έχουμε υποστεί τις επιπτώσεις από τα subprime loans», υποστηρίζουν.
Στη Eurobank Properties υποστηρίζουν ότι η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής τους δεν έχει μειωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο να αναμένεται τουλάχιστον στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου (11,55 ευρώ).
Αυτό επίσης που υποστηρίζουν στην εισηγμένη εταιρία είναι οι ευνοϊκοί όροι με τους οποίους αποκτήθηκαν ακίνητα κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα μικτά yields αυτών των τοποθετήσεων κυμάνθηκαν μεταξύ του 6,5% και του 9,4%.
Σε ό,τι δεν αφορά στην πιθανότητα υποχώρησης των τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζουν μεν ότι τα ακίνητα είναι κυκλική αγορά, αλλά υποστηρίζουν ότι τοποθετούνται σε επενδύσεις που για πολλά χρόνια εξασφαλίζουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση και που μεσομακροπρόθεσμα είναι πεπεισμένοι ότι θα αποφέρουν και κεφαλαιακά κέρδη.
Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρουν ένα ακίνητο στη Ρουμανία που θα περιέλθει στην κυριότητα της Eurobank Properties, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Έπειτα από προπέρσινη συμφωνία, θα αποκτηθεί από την εισηγμένη έναντι 38,3 εκατ. ευρώ, όταν το «δίδυμό» του ακίνητο ρευστοποιήθηκε πρόσφατα σε γερμανικό fund προς 60 εκατ. ευρώ…
Η μεγέθυνση της εισηγμένης εταιρίας αλλά και οι «υποδείξεις» των ξένων θεσμικών ήταν αυτές που οδήγησαν τη Eurobank Properties στο να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της δομής της εταιρίας. Η ΕΥΠΡΟ θα βασίζεται περισσότερο σε δικές της δυνάμεις και θα είναι λιγότερο εξυπηρετούμενη από τον όμιλο Eurobank.
Οι ξένοι επενδυτές γενικότερα δυσφορούν σε περιπτώσεις όπου σημαντικές λειτουργίες μιας ΑΕΕΑΠ δεν πραγματοποιούνται εντός των εταιριών, αλλά ανατίθενται εξωτερικά σε άλλες εταιρίες (outsourcing).
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν εκ των λόγων για τον οποίο σήμερα η ΕΥΠΡΟ διαπραγματεύεται με πολύ υψηλότερο discounts σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά.
Η νέα προσπάθεια αναδιοργάνωσης εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει προς όφελος της Eurobank Properties λειτουργικά έξοδα και δαπάνες μεσιτείας.


Πειραιώς Ακινήτων
Την «επόμενη μέρα» της Πειραιώς Ακινήτων σχεδιάζουν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοί της, που είναι ο όμιλος Πειραιώς και η Pasal Development, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε στην εισηγμένη η Sciens.
Ο όμιλος Πειραιώς είχε δηλώσει ήδη και πριν από την παραπάνω εξαγορά ότι σχεδίαζε αλλαγή στρατηγικής για τη θυγατρική της Πειραιώς Ακινήτων. Η ένταξη στο μετοχικό σχήμα της Pasal Development, μιας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των ακινήτων, έχει ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες για την αλλαγή στρατηγικής και την εκμετάλλευση των ισχυρών συνεργιών που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Μάλιστα, λέγεται ότι η όλη διαδικασία πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ΑΕΕΑΠ ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά στις οργανωτικές δομές και με ένα νέο business plan. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε έχει ζητηθεί και η συμβολή γνωστού πολυεθνικού συμβούλου.
Η μέχρι τώρα πορεία της Πειραιώς Ακινήτων ήταν σαφώς συντηρητική, βασισμένη κυρίως σε παλαιές ενοικιάσεις ακινήτων, χωρίς την απόκτηση σημαντικών νέων.
Λόγω και του ήδη μικρού μεγέθους της, είναι κοινή λογική ότι οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Ακινήτων, με καταβολή μετρητών.
Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι όμως μόνο η αύξηση του μεγέθους της αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών.
Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής και τρίτων στην αύξηση κεφαλαίου και ήδη φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες αρχικές επαφές. Στόχος επίσης είναι να μπορούν να προσελκυστούν κεφάλαια από το εξωτερικό.IDEAL:
Η ΑΜΚ, OI ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΩΝ


Ζημιές ρεκόρ για τον κλάδο, καθώς οι ήδη δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι πέρσι, επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο…Αύξηση κεφαλαίου ύψους 15,64 εκατ. ευρώ (μεγαλύτερη από το ύψος της κεφαλαιοποίησής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!) δρομολογεί η Ideal, εκδίδοντας 4 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά, κοινή ή προνομιούχο, προς 1,44 ευρώ ανά μετοχή.
Προορισμός των κεφαλαίων αυτών είναι:
> Η εξόφληση δανείου προς την Citibank ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
> Η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης, για την ανάπτυξη των πωλήσεων, για τη μείωση της εξάρτησης από τους προμηθευτές και για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων σε δικαστικές διεκδικήσεις τρίτων (για το θέμα αυτό έχουν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις 2 εκατ. ευρώ).
Εκτός από το δάνειο της Citibank, η Ideal είχε υποχρεώσεις προς την Κύπρου Factors ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, λόγω προεξόφλησης απαιτήσεων της θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπών ειδών πληροφορικής.
 Ο δανεισμός λοιπόν μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στις μεγάλες οφειλές προς τους προμηθευτές της (19,7 εκατ. στις 31/3/2008) σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από μικρά περιθώρια κέρδους, κίνδυνο επισφαλειών και μεγάλα περιθώρια πίστωσης.


Το κρίσιμο όριο των 10 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal, «το κεφάλαιο κίνησης σε ενοποιημένο επίπεδο δεν επαρκεί για την κάλυψη των τρεχουσών δραστηριοτήτων υπό τις παρούσες συνθήκες» καθώς επίσης ότι αν από την δρομολογούμενη ΑΜΚ «αντληθούν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, η εταιρία να μην είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης»…
Κατά πόσο όμως είναι δυνατόν να αντληθούν τα 10 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη για το χρηματιστήριο περίοδο, από μια εταιρία που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης και επίσης δεν διανέμει μέρισμα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Πρώτον, ο βασικός μέτοχος της Ideal, η εταιρία Trush Investments του Ομίλου Δαυίδ έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει τουλάχιστον το ποσό που της αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη τουλάχιστον του 41% της έκδοσης, δηλαδή γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, ο Όμιλος Δαυίδ ελέγχει έμμεσα, μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων, ένα επιπλέον 12% περίπου των κοινών μετοχών εταιρίας, για το οποίο δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το ποια στάση θα τηρήσει.
Τρίτον, τρείς τράπεζες (Alpha Bank 7,1%, Citibank 5,7%, Eurobank 4,1%) κατέχουν συνολικά το 17% των κοινών μετοχών της Ideal, χωρίς ούτε αυτές να έχουν διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσουν.
Και τέταρτον, υπάρχει και το 36,6% των κοινών μετοχών, καθώς και το 2,9% των προνομιούχων που εντάσσονται στο λεγόμενο free float.
Καθώς λοιπόν τα 10 εκατ. ευρώ αποτελούν τα 2/3 της δρομολογούμενης έκδοσης, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αρκούν μόνο οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις του βασικού μετόχου για να εξασφαλιστούν. Πρέπει, είτε ο βασικός μέτοχος να βάλει «βαθύτερα το χέρι στην τσέπη» σε σχέση με αυτό που έχει δεσμευτεί, είτε τράπεζες και μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν και αυτοί με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στην έκδοση.


Ευνοούν οι όροι της έκδοσης
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολύ πιθανό είναι να επηρεάσουν θετικά το ποσοστό κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου οι όροι της έκδοσης, σύμφωνα με τους οποίους, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι πολύ μικρότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή και το ποσοστό των νέων μετοχών είναι τεράστιο (4ν/1π). Ο συνδυασμός αυτών των δύο, μεγαλώνει κατά πολύ το κόστος της μη συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει επαρκής αγορά δικαιωμάτων, προκειμένου να απορροφηθεί ολόκληρη η προσφορά.
Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα στους μετόχους πέραν από την άσκηση των δικαιωμάτων τους, να προεγγραφούν μέχρι και για το τριπλάσιο ποσό, προκειμένου να αποκτήσουν το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης, χωρίς να καταβάλουν κόστος για την απόκτηση δικαιώματος.
Τέλος, σε περίπτωση χαμηλής συμμετοχής των μικρομετόχων και κάλυψης του υπόλοιπου τμήματος από το βασικό μέτοχο, τότε θα δούμε το ποσοστό του free float να περιορίζεται δραστικά.ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:
ΤΟ «ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΚΥΡΙΑΚΟΥ


Επί του παρόντος δεν φαίνεται να προκύπτει ένα αυξημένο κύμα επισφαλειών σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξημένου πληθωρισμού. Τι θα γίνει όμως αν η κρίση οξυνθεί και το πετρέλαιο φτάσει στα ύψη;


 


Οι δυσκολίες δεν λείπουν, ωστόσο ο βασικός μέτοχος των Ευρωπαϊκών Συμμετοχών κ. Μίνως Κυριακού φαίνεται αποφασισμένος να δώσει εκ νέου πνοή (και δραστηριότητα) στην εισηγμένη εταιρία, προσδοκώντας ότι οι μέτοχοι θα ανακτήσουν μέρος τουλάχιστον των μεγάλων μέχρι σήμερα απωλειών τους (η μετοχή από 4 ευρώ που είχε προ πενταετίας σήμερα είναι διαπραγματεύσιμη κάτω από τα 40 λεπτά).
Πρόθεση λοιπόν του κ. Κυριακού είναι να προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να υποβάλει προτάσεις, ώστε η ΕΥΡΩΣ να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο χώρο των συμμετοχών.
Τα περί συμβούλου, βέβαια, είχαν ακουστεί από το περσινό καλοκαίρι, χωρίς μέχρι σήμερα το θέμα να έχει προχωρήσει, πλην όμως αυτό αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση που υπήρξε στη διευθέτηση του τελευταίου δανείου της εισηγμένης (προς την ΑΤΕbank) βάσει της οποίας η αρχική υποχρέωση των 6,8 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 2 εκατ. ευρώ, και μάλιστα συνοδευόμενο από ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
Η ευνοϊκή εξέλιξη βέβαια σχετικά με το δάνειο προς την ΑΤΕbank σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα θέματα έχουν επιλυθεί. Αντίθετα, παραμένει προς αντιμετώπιση μια σειρά από προβληματισμούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε:
Πρώτον, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εισηγμένης εταιρίας (εκτιμώνται γύρω στα -3 εκατ. ευρώ) παρά τα έκτακτα κέρδη που προέκυψαν από τη ρύθμιση του προαναφερόμενου δανείου.
Δεύτερον, οι συνεχιζόμενες οφειλές προς την ΑΤΕbank ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να εξοφληθούν σε βάθος χρόνου.
Τρίτον, οι οφειλές της εισηγμένης εταιρίας προς τον βασικό της μέτοχο κ. Μίνω Κυριακού, το ύψος των οποίων πρέπει να υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ.
Και τέταρτον, το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα που δεν αποτελεί και τον θετικότερο παράγοντα για μια εταιρία η οποία αναμένεται κάποια στιγμή να ζητήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ενδεχομένως να προκύψει και μια «άσπρη τρύπα» μέσα στο 2009. Πρόκειται για μια παλιά δικαστική διεκδίκηση ύψους πέντε περίπου εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να γίνει μέσα στο 2008 και η σχετική απόφαση να προκύψει μέσα στο επόμενο έτος.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ελληνική Κεφαλαιαγορά-Το μπαλάκι τώρα στην κυβέρνηση...
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Επενδυτικές Επιλογές
Συνέντευξη: Γιώργος Διαμαντόπουλος-Κεφάλαιο της General Union είναι οι άνθρωποί της
Αφιέρωμα: Banking Conference
Έρευνα:Πανελλαδική έρευνα της Stat Bank-Αυξήθηκε η κερδοφορία των ελληνικών βιομηχανιών
¶ρθρο:Ποια είναι η αγορά των παραγώγων προϊόντων καιρού
Φάκελοι
Αφιέρωμα:Χρηματιστήριο Κύπρου
Αφιέρωμα: Ελληνικά λιμάνια-Ανάπτυξη σε..."ξένα χέρια"
Euromoney: Αγορά άνθρακα
¶ρθρο: Εξελίξεις και προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία
Επενδυτικά θέματα
Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site