Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2008                              

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Οι επενδυτές πληρώνουν τον πληθωριστικό φόβο


Δεν φαίνεται ανάγκη αύξησης επιτοκίων σε ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς η γενική εικόνα του πληθωρισμού ισοσκελίζεται από τους
υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.


Του Keith Wade*


Ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να έχει περάσει. Αντιθέτως, οι αγορές παλεύουν να αντιμετωπίσουν την επίδραση που έχει στον πληθωρισμό η απότομη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και των τροφίμων. Το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού συνεχίζει να ανεβαίνει, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, να υπερβαίνει το 4%.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών έρχεται το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι, αντί οι Κεντρικές Τράπεζες να προσπαθήσουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα υποχρεωθούν να κρατήσουν μία σκληρή στάση απέναντι στον πληθωρισμό και τα επιτόκια θα αυξηθούν απότομα. Μία τέτοια κίνηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μικρή αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του μήνα, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο από τους επενδυτές.
Παρόλα αυτά, η εικόνα του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αναλυθεί με διαφορετικό τρόπο για τις αναδυόμενες και διαφορετικό τρόπο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στον αναδυόμενο κόσμο, η αύξηση είναι πολύ πιο έντονη. Ο πληθωρισμός στην Κίνα και την Ινδία τρέχει με ποσοστό κοντά στο 8%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσοστιαία συμμετοχή των τροφίμων στην κατανάλωση είναι μεγαλύτερη στις οικονομίες αυτές.
Γι' αυτό το λόγο δεν περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική έχει διαμορφωθεί στα σωστά επίπεδα. Όσο η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να προξενεί πτώση των ρυθμών της πραγματικής οικονομίας, οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρούν επίσης.
Παρόλα αυτά, οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν τα επιτόκια δανεισμού σε άμεση αναλογία με την καταρρέουσα στεγαστική αγορά των ΗΠΑ ( για τον λόγο ότι το εθνικό τους νόμισμα συνδέεται με το αμερικανικό δολάριο),  γεγονός, το οποίο δε συνάδει με κανέναν τρόπο με τα ισχυρά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης που συνεχίζουν να έχουν οι οικονομίες αυτές. Εάν δεν τιθασευτεί η οικονομική δραστηριότητα, η υπερθέρμανση της οικονομίας θα αποτελέσει μία αναπόφευκτη συνέπεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσει  μεγάλη πρόοδο σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής.


· Chief Economist, Schroders


Στριμωγμένες οι αγορές ομολόγων

Τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν αμετάβλητα για διάστημα μεγαλύτερο απ' όσο αναμένει η αγορά.


Του Bob Michele*


Τους τελευταίους μήνες αντίρροπες δυνάμεις κάνουν τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων να κινούνται από το ένα άκρο στο άλλο. Στην αρχή του έτους, τα ομόλογα είχαν ανοδική πορεία καθώς φόβοι για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ οδήγησαν τους επενδυτές από τις μετοχές στη σχετική ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Αλλά, με τις τιμές των αγαθών και του πετρελαίου να καλπάζουν προς όλο και υψηλότερα επίπεδα, προκαλώντας επιθετικές πωλήσεις στις αγορές των ομολόγων, οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι τα επιτόκια έχουν μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται και τώρα ίσως αρχίσουν να κινούνται ανοδικά.
Η χρηματοπιστωτική κρίση πιθανόν να διαρκέσει έως και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Παρά τις γενναίες ενέσεις ρευστότητας που έκαναν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στο τραπεζικό σύστημα, τα spread στο βασικό επιτόκιο LIBOR παραμένουν μεγάλα, αφού οι τράπεζες παλεύουν να απεμπλακούν από ισολογισμούς φουσκωμένους με δάνεια που έχουν χαμηλές αποδόσεις.
Οι επενδυτές θα πρέπει να δουν τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν για να επιστρέψει η σταθερότητα στις αγορές. Οι αγορές ομολόγων έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο μεταβλητότητας που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν για μία παρατεταμένη περίοδο, όπου θα υπάρχουν είτε πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, είτε στασιμοπληθωρισμός - μία όχι και τόσο αρμονική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί μια οικονομία.
Κατά την άποψή μας, μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα δημιουργήσει χαλάρωση τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην παραγωγή, και θα οδηγήσει σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα προκύψει προς το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα εκτοξευθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.
Με τις παρούσες συνθήκες, πιστεύουμε ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν αμετάβλητα για διάστημα μεγαλύτερο απ' όσο αναμένει τώρα η αγορά. Σε αυτές τις χώρες, η ευαισθησία του τραπεζικού συστήματος και των καταναλωτών είναι μεγαλύτερη από την απειλή του πληθωρισμού. Οι δύο αυτές κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων πριν τα μέσα του 2009 ή ακόμη και του 2010. Με δεδομένο το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, οι αγορές ομολόγων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχουν καλή απόδοση.


· Head of Global Fixed Income, Schroders


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ελληνική Κεφαλαιαγορά-Το μπαλάκι τώρα στην κυβέρνηση...
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Επενδυτικές Επιλογές
Συνέντευξη: Γιώργος Διαμαντόπουλος-Κεφάλαιο της General Union είναι οι άνθρωποί της
Αφιέρωμα: Banking Conference
Έρευνα:Πανελλαδική έρευνα της Stat Bank-Αυξήθηκε η κερδοφορία των ελληνικών βιομηχανιών
Άρθρο:Ποια είναι η αγορά των παραγώγων προϊόντων καιρού
Φάκελοι
Αφιέρωμα:Χρηματιστήριο Κύπρου
Αφιέρωμα: Ελληνικά λιμάνια-Ανάπτυξη σε..."ξένα χέρια"
Euromoney: Αγορά άνθρακα
Άρθρο: Εξελίξεις και προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία
Επενδυτικά θέματα
Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site