Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2008                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ


Εμπορεύματα:
Ιδανικό έδαφος για ισχυρές τιμές


Ενώ για δεκαετίες ο αγροτικός τομέας είχε βαλτώσει σε ένα περιβάλλον χαμηλών κερδών και πτωτικών πραγματικών τιμών, η πρόσφατη ανοδική πορεία προκλήθηκε κυρίως από μακροοικονομικές τάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταβαλλόμενη δημογραφία και η εκβιομηχάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και μακροπρόθεσμα, θα παράσχουν στους επενδυτές, σημαντικές ευκαιρίες.


Της Evy Hambro*


Δεν είναι δυνατόν να μην παρατήρησαν οι επενδυτές ότι οι κεφαλαιαγορές παρουσιάζουν απότομες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, καθώς στο σύνολό τους είναι αποπροσανατολισμένες από τη συνεχιζόμενη κρίση του τραπεζικού τομέα. Η αποφυγή του κινδύνου έφτασε σε μάλλον υψηλά επίπεδα κατά το τέλος του προηγούμενου τριμήνου, καθώς ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του περιμένοντας να δει εάν οι μεγάλες τράπεζες επενδύσεων θα κατέρρεαν σαν ντόμινο. Τελικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έσωσε την κατάσταση και αποφεύχθηκε η αμείωτη κατάρρευση, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή των πιο δημοφιλών συναλλαγών κατά το 2008, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε πώληση χρηματιστηριακών εμπορευμάτων ευνοώντας άλλους τίτλους.
Ενώ αυτό είχε αρνητική επίπτωση στις τιμές των εμπορευμάτων, στα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύονται σε χρηματιστηριακά εμπορεύματα και τις μετοχές που σχετίζονται με χρηματιστηριακά εμπορεύματα, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν μας επηρεάζουν τέτοιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις αγορές.Παραμένει ισχυρή η ζήτηση
Στη BlackRock, η Ομάδα Φυσικών Πόρων, κορυφαία του τομέα, εξετάζει τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη, με βάση την ανάλυση των τάσεων στην προσφορά και ζήτηση χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Αναλύοντας ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη: η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο κράτος σε κατανάλωση φυσικών πόρων, δημιουργώντας σχεδόν τέλειο έδαφος για ισχυρές τιμές των εμπορευμάτων.
Επιπλέον, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο, η Ινδία, αστικοποιεί τον πληθυσμό της με παρόμοιους ρυθμούς, ακολουθώντας κατά πόδας την Κίνα. Πράγματι, η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει ποσό άνω των 500 δισ. δολαρίων σε υποδομές από τώρα έως το 2013 για να υποστηρίξει αυτήν την τάση - δημιουργώντας και πάλι ευνοϊκό κλίμα για τις τιμές των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Ακόμα και το πρώην ανατολικό μπλοκ ανανεώνει την παραμελημένη υποδομή της σοβιετικής εποχής με διψήφιους ρυθμούς αύξησης της οικοδόμησης.
Το μελανό σημείο στον ορίζοντα όσον αφορά στη ζήτηση είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Εντούτοις, αποτελεί κοινή παρερμηνεία να πιστεύει κανείς ότι οι εν λόγω οικονομίες απετέλεσαν παράγοντα ώθησης της ζήτησης σε εμπορεύματα κατά τα τελευταία χρόνια και ο μειωμένος ρόλος των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων κρατών στις αγορές εμπορευμάτων δεν αποτελεί νέα τάση. Πράγματι, η ζήτηση στις ΗΠΑ για χαλκό σημειώνει ουσιαστική ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ και η ζήτηση αλουμινίου έχει σημειώσει πτώση, παρά το ευρύτερο σκηνικό στο οποίο παρουσιάστηκε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου κατά πλέον του 9% το 2007.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι πλέον εξίσου σημαντικός, εάν όχι περισσότερο σημαντικός, με τον ανεπτυγμένο κόσμο ως προς τη ζήτηση σε εμπορεύματα και είναι αυτή ακριβώς η μεταβολή στην ισορροπία ισχύος που αποκάλυψε τους "bears".

Αμβλύνθηκε η προσφορά
Η άλλη πλευρά της συνάρτησης είναι η προσφορά. Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα έχουν τελικά ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς σε σημείο, ώστε η αγορά να έχει πλεόνασμα και να πέσουν οι τιμές. Σε έναν τυπικό κύκλο στις τιμές των εμπορευμάτων, αυτό διαρκεί από τρία έως τέσσερα έτη προτού το βελτιωμένο περιβάλλον των τιμών επιφέρει νέα προσφορά, ώστε να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω. Εντούτοις, αυτός ο κύκλος έχει ήδη διαρκέσει επτά χρόνια και για τα περισσότερα εμπορεύματα η προσφορά αμβλύνθηκε.
Όσον αφορά στο χρυσό, για παράδειγμα, η προσφορά των ορυχείων μειώθηκε κατά 6,4% από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχε φθάσει το 2001. Τι περιορίζει την αύξηση της προσφοράς; Ή μας περιμένει απλώς στη γωνία και πρόκειται να μας εκπλήξει; Η απλή απάντηση είναι ότι η προσφορά για τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα έχει πράγματι αυξηθεί και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά. Εντούτοις, η αύξηση της ζήτησης ήταν τόσο έντονη που επισκίασε αυτές τις επιπρόσθετες ποσότητες, αφήνοντας τις αγορές σε έλλειμμα.
Στο μέλλον, θα δούμε περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, κυρίως στα σιδηρομεταλλεύματα, αλλά ταυτόχρονα προβλέπουμε πρωτοφανή επίπεδα διάσπασης της υφιστάμενης προσφοράς. Μόνο κατά το τρέχον έτος, υπήρξε ενεργειακή κρίση στη Νότια Αφρική, σοβαρές πλημμύρες στην Αυστραλία, λειψυδρία στη Χιλή και πολυάριθμες απεργίες στα μεταλλεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα γεγονότα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν υπεραρκετά, ώστε να αντισταθμιστεί η επιπρόσθετη προσφορά των μεταλλείων που καταλήγει στην παραγωγή.
Ο άλλος λόγος για την περιορισμένη προσφορά σχετίζεται με το κόστος κατασκευής νέων μεταλλείων έναντι της αγοράς εκείνων που βρίσκονται ήδη στην παραγωγή. Κατά τα τελευταία πέντε έτη πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές σε αυτόν τον τομέα που υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη εξ αυτών πραγματοποιήθηκε από τη Rio Tinto κατά το περασμένο έτος όταν αγόρασε την Alcan. Στο υψηλό επίπεδο δραστηριοποίησης έχει συμβάλλει η υποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού του μεταλλευτικού κλάδου στην αγορά μετοχών έναντι των κινδύνων και του κόστους κατασκευής νέων μεταλλείων. Με τις αποτιμήσεις να εξασθενούν στα κατώτερα επίπεδα που έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, αναμένουμε περαιτέρω μάχες για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και επιπρόσθετες καθυστερήσεις για νέα έργα.
Τα θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης θέτουν πιέσεις και στα αγροτικά χρηματιστηριακά εμπορεύματα.
Ενώ για δεκαετίες ο αγροτικός τομέας είχε βαλτώσει σε ένα περιβάλλον χαμηλών κερδών και πτωτικών πραγματικών τιμών, η πρόσφατη ανοδική πορεία προκλήθηκε κυρίως από μακροοικονομικές τάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταβαλλόμενη δημογραφία και η εκβιομηχάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και θα παράσχουν στους επενδυτές, μακροπρόθεσμα, σημαντικές ευκαιρίες.
Πράγματι, οι σχετικές αυξήσεις των τιμών στον αγροτικό τομέα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια μακροπρόθεσμη "ανατίμηση" παρόμοια με εκείνη που συνέβη στα μέταλλα και την ενέργεια. Ο πληθυσμός του αναπτυσσόμενου κόσμου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 71% από το 2007 έως το 2050 και οι αστικοποιημένοι πληθυσμοί θα επιφέρουν την αύξηση της ζήτησης σε αγροτικά προϊόντα και τη μείωση της διαθέσιμης γης.
Το λεγόμενο "wealth effect" (η διαφοροποιημένη αντίληψη του καταναλωτή για τον πλούτο του) μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα αγροτικά εισοδήματα, καθώς οι πιο εύποροι καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα αγροκτήματα. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και θέτουν στόχους για την παραγωγή βιοκαυσίμων ανά τον κόσμο. Αυτές οι αντικρουόμενες αξιώσεις για τη χρήση γης εντείνουν την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και η τεχνολογία πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων σπόρων ή βιοτεχνολογικών χαρακτηριστικών για τη βελτίωση της παραγωγής καρπών.


Η ώθηση θα συνεχιστεί
Τα βασικά οικονομικά στοιχεία που περιγράφηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με μια πιθανή απομάκρυνση από την αντιστάθμιση μέσω εμπορευμάτων, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ισχυρής ώθησης, παρά το δυσμενές κλίμα των περαιτέρω υποτιμήσεων των στοιχείων ενεργητικού, της οικονομικής εξασθένησης των ΗΠΑ και της γενικότερης νευρικότητας της χρηματοοικονομικής αγοράς.
Με τις αποτιμήσεις μετοχών να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, άλλοι παράγοντες στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αναταραχών σε θέματα ενέργειας και τις τιμές πολύτιμων μετάλλων, αλλά και τις θεσμικές κατανομές προς την κατηγορία των στοιχείων ενεργητικού, τα εμπορεύματα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.· Natural Resources Team, BlackRock


ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 2008 ΕΝΑΝΤΙ 2007
Χρυσός                 31,50%
Πλατίνα                45,00%
Χαλκός                12,40%
Αλουμίνιο              5,50%
Πετρέλαιο            41,90%
Σιδηρομετάλλευμα 71,00%
Αραβόσιτος           45,30%
Πηγή: DataStream, 16/4/08

  Περιεχόμενα
Editorial: Ελληνική Κεφαλαιαγορά-Το μπαλάκι τώρα στην κυβέρνηση...
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Επενδυτικές Επιλογές
Συνέντευξη: Γιώργος Διαμαντόπουλος-Κεφάλαιο της General Union είναι οι άνθρωποί της
Αφιέρωμα: Banking Conference
Έρευνα:Πανελλαδική έρευνα της Stat Bank-Αυξήθηκε η κερδοφορία των ελληνικών βιομηχανιών
Άρθρο:Ποια είναι η αγορά των παραγώγων προϊόντων καιρού
Φάκελοι
Αφιέρωμα:Χρηματιστήριο Κύπρου
Αφιέρωμα: Ελληνικά λιμάνια-Ανάπτυξη σε..."ξένα χέρια"
Euromoney: Αγορά άνθρακα
Άρθρο: Εξελίξεις και προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία
Επενδυτικά θέματα
Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site