Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

EDITORIAL


Χρηματιστηριακή συγκυρία:
Όταν μαλώνουν οι ελέφαντες
την πληρώνουν τα μυρμήγκια


Παράξενος και ταραχώδης ήταν ο φετινός Σεπτέμβρης στο ξεκίνημά του όσον αφορά στο εγχώριο πολιτικό - οικονομικό σκηνικό, με off-shore υπουργών και με βατοπεδινά τσιφλίκια ελέω... Σουλτάνου, αλλά και με φορο-λογική (;) μεταρύθμιση, που ήθελε τους επενδυτές να πληρώνουν φόρο για το κερδοφόρο τμήμα των δραστηριοτήτων τους αδιαφορώντας αν σε αυτές υπάρχει (μικρότερο ή μεγαλύτερο) ζημιογόνο τμήμα!
Αυτό το τελευταίο, ήτοι ο τρόπος με τον οποίο παρά λίγο να εφαρμοσθεί ο φόρος υπεραξίας επί των πωλήσεων μετοχών (παρ’ ό,τι η διεθνής επενδυτική επικαιρότητα τρέχει ήδη σε άλλα ζητήματα, σοβαρότερα ή και τραγικότερα), δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο.


Σύμβουλοι ανοησίας...
Υπέβαλε νομοσχέδιο ο κ. υπερ-υπουργός Οικονομίας (και καθηγητής Οικονομικών - ας μην το ξεχνάμε αυτό), που μας ζητούσε φόρο επί του όποιου κέρδους μας είχαν αποδώσει συγκεκριμένες χρηματιστηριακές πράξεις, έστω και - αν με το σύνολο της χρηματιστηριακής δραστηριότητάς μας - είχαμε χάσει πολύ περισσότερα ή ακόμη και το... σπίτι μας. Ανάγκασε, λοιπόν, ο κ. υπουργός (και καθηγητής...) σοβαρούς ανθρώπους, κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να αφιερώνουν κόπο και χρόνο σε επιχειρηματολογία επεξήγησης του αυτονόητου!
Επειδή, όμως, καμία πρόθεση αμφισβήτησης δεν έχουμε ούτε της επιστημονικής επάρκειας του κ. καθηγητού ούτε του πολιτικού κριτηρίου του κ. υπουργού, προτιμάμε να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση οφειλόταν σε κάποιον «σύμβουλό» του και ο κ. Αλογοσκούφης – έχοντας πλείστα όσα να μελετήσει και να υποστηρίξει - δεν την πρόσεξε εγκαίρως.
Παραμένει, όμως, μετά από μια τέτοια εξήγηση, η απορία μας. Ο «σύμβουλος» αυτός του υπουργού εξακολουθεί να ευρίσκεται παρά τω πλευρώ του και να τον συμβουλεύει; Ο κ. Αλογοσκούφης προτίμησε να εμφανίσει την εύλογη (από όποια πλευρά και αν την δει κανείς) τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης ως παραχώρηση προς τους επενδυτές και τους παράγοντες της αγοράς που (με όλη την ευγένειά τους) επεσήμαναν την ανοησία που προτεινόταν, αντί να βγει ευθαρσώς και να παραδεχθεί ότι κάποιος συνεργάτης του άξιζε την αμέριστη συμπάθειά μας για τις διανοητικές δυνατότητές του, αλλά όχι και θέση συμβούλου στο Υπουργείο Οικονομίας. Παραμένει, λοιπόν, στο Υπουργείο ο εν λόγω φωστήρας; Άρα, να περιμένουμε... κι άλλα τέτοια;


... και σύμβουλοι καταστροφής
Ας αφήσουμε, όμως, τα πταίσματα και ας δούμε πού μας πάει η μετα-Lehman εποχή...
Δεν χωρά αμφιβολία ότι, από τον μικρότερο ιδιώτη επενδυτή μέχρι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό ίδρυμα, η κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού προκάλεσε σοκ και έντονο προβληματισμό σε όλους μας. Τα ερωτήματα πολλά. Όχι μόνο περί του γιατί και του πώς φθάσαμε ως εδώ, αλλά και περί του τι πρέπει (και μπορούμε) να πράξουμε, προκειμένου να αισθανθούμε επενδυτικώς κατά το δυνατόν ασφαλείς.
Οι πάντες έχουν ανάγκη να αποφύγουν τις κακοτοπιές, αφού η επανόρθωση των όποιων άστοχων επιλογών - στην τρέχουσα επενδυτικώς «μίζερη» συγκυρία - δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Είναι σαφές, όπως αναφέρεται και σε έκθεση της Morgan Stanley, ότι «ευρισκόμαστε στην αρχή του πτωτικού κύκλου της κερδοφορίας. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα αφήσει τα εταιρικά κέρδη ανεπηρέαστα. Ιστορικά, τα κέρδη των επιχειρήσεων υποχωρούν, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κάτω του 1,5%, εξέλιξη που αναμένεται στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη το 2008-09». Είναι, επίσης, αναμενόμενο ότι τα περιθώρια κέρδους θα πιεσθούν από τον πληθωρισμό, που επιβαρύνει το κόστος των πρώτων υλών, της χρηματοδότησης και της εργασίας.
Οικονομική ανάκαμψη και επενδυτική ευφορία, λοιπόν, δεν μπορούν να προσδοκώνται σε χρονικό ορίζοντα μικρότερο του έτους (και βλέπουμε). «Εγκλωβισμένοι» ή μη, ως εκ τούτου, με ρευστότητα ή όχι, χρειαζόμαστε ψυχραιμία, υπομονή και έγκυρη ενημέρωση!
Μέρος της έγκυρης ενημέρωσης, κατά παράδοσιν, προέρχεται από αναλυτές και συμβούλους των μεγάλων και έμπειρων χρηματοοικονομικών οίκων. Όπως η Lehman Brothers, ας πούμε. Δεν είναι, όμως, εύλογο ο απλός επενδυτής να διερωτηθεί: «Πώς κάποιος μπορεί να συμβουλεύσει εμένα πώς να έχω κέρδη, όταν ο ίδιος δεν μπορεί να αποφύγει την καταστροφή»;
Η δύσκολη απόφαση, όμως, ήταν και είναι πάντα: «με ποιους να πας και ποιους ν’ αφήσεις». Και οι καιροί, για μια ακόμη φορά, μας καλούν να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Εδώ θα είμαστε κι εδώ θα είστε, ελπίζουμε, για να κουβεντιάζουμε σχετικά μ’ αυτές τις αποφάσεις...


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site