Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ


Οι ταύροι θα αργήσουν,
οι ισχνές αγελάδες μένουν


Όλα τα είχε η αγορά, η πολιτική αστάθεια της έλειπε. Το πετρέλαιο πέφτει, αλλά οι επιπτώσεις του subprime crash είναι και... παραείναι αισθητές στη μητρόπολη των κεφαλαιαγορών, άρα και οπουδήποτε αλλού. Εγχωρίως, οι θεαματικές εκτινάξεις εταιρικών κερδών, τα μεγάλα deals και οι σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις απλώς απουσιάζουν από την επικαιρότητα. Εύλογο συμπέρασμα, λοιπόν, για τον επενδυτή που επιθυμεί να προβλέψει πότε θα έρθουν οι καλύτερες μέρες, είναι ότι μάλλον οφείλει να επενδύσει σε... υπομονή.του Στέφανου Κοτζαμάνη


Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια άνοδο των τιμών των μετοχών, η οποία να μην είναι, απλά, τεχνικής φύσεως, αλλά επιπλέον να είναι διατηρήσιμη; Ας δούμε τι λέει η οικονομική θεωρία:
Πρώτον, άνοδος τιμών μπορεί να προκληθεί μετά από μια αδικαιολόγητη πτώση των τιμών, η οποία έχει προηγηθεί. Ωστόσο, εδώ και κάτι μήνες, οι τιμές των μετοχών είναι λίγο-πολύ σταθερές και έτσι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε –τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο- ότι οι αποτιμήσεις σήμερα είναι σαφώς ελκυστικότερες από αυτές του Μαΐου, ή αυτές του Αυγούστου.
Δεύτερον, άνοδος τιμών μπορεί να προκύψει λόγω της ανοδικής πορείας των εταιρικών κερδών, αλλά και λόγω επιχειρηματικών συμφωνιών και άλλων εξελίξεων, οι οποίες θα διαμόρφωναν θετικές προσδοκίες για την πορεία των εταιρικών κερδών στο μέλλον. Η τρέχουσα πραγματικότητα όμως δεν συμβαδίζει με τα παραπάνω. Δεν έχουμε ακούσει κάποια εισηγμένη εταιρία να διατυπώνει ότι βαδίζουμε καλύτερα σε σχέση με τους αρχικούς μας στόχους. Αντίθετα, θεωρούμε θετικό το γεγονός, τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι εταιρίες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να θεωρούν εφικτό το guidance που έδωσαν για την τρέχουσα χρήση.
Όσο για την υλοποίηση deals αυτά είναι πολύ πιο λίγα σε σχέση με το παρελθόν, με την κυβέρνηση να έχει περιορίσει τη δραστηριότητα των αποκρατικοποιήσεών στα λιμάνια και στον ΟΤΕ (αν μπορεί να θεωρηθεί αποκρατικοποίηση η... περιπετειώδης πώληση του 3% του Οργανισμού).
Τρίτον, άνοδος τιμών θα μπορούσε να προέλθει από τη στιγμή που διαφαινόταν κάποιο φως στο βάθος του τούνελ, σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας (τονίζουμε κάποιο φως στο τούνελ και όχι απαραίτητα την απαρχή της ίδιας της ανάκαμψης). Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το πότε θα τελειώσει η κρίση, με ενδεικτική τη θέση του νέου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι «είναι άγνωστο το πόσο ακόμη θα διαρκέσει η κρίση». Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πολλές φορές έπεσαν έξω οι αναλυτές, όταν προέβλεπαν το τέλος της χρήσης, πότε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και πότε μέχρι τη λήξη της φετινής χρονιάς.
Τέταρτον, μια σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, η οποία θα άμβλυνε τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα βοηθούσε τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Μια τέτοια διαδικασία ξεκίνησε ήδη και βλέπουμε τις τιμές των commodities να έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα φετινά τους μέγιστα. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις «κακές γλώσσες» που στο παρελθόν εξύφαιναν σενάρια για πετρέλαιο στα 200 δολάρια, τώρα οι «καλές γλώσσες» μιλούν για «σπάσιμο της φούσκας» και για επιστροφή του «μαύρου χρυσού» στο επίπεδο των 80 δολαρίων ΗΠΑ.
Αυτός λοιπόν θα μπορούσε να ήταν ο κυριότερος λόγος για να δούμε μια κάποια διατηρήσιμη άνοδο στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ωστόσο οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι θετικές. Γιατί ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει γύρω στα 40 δολάρια από το υψηλό που κατέγραψε φέτος, μέχρι τώρα δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια σημαντική θετική επίπτωση στις τιμές των μετοχών, ακόμη και εκείνων που οι κερδοφορίες τους επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις του «μαύρου χρυσού».


H πολιτική αστάθεια έλειπε...


Ανεξήγητη πράγματι ήταν η ένταση της επίθεσης εναντίον του κ. Βουλγαράκη, με βάση τουλάχιστον τα δημοσιευμένα στοιχεία. Επίθεση που δεν προήλθε μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από πολλά κυβερνητικά στελέχη και media. Και λέμε ανεξήγητη, γιατί δεν καταλάβαμε κάποιο ιδιαίτερο «ολίσθημα» του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Γιατί άραγε αυτή η σφοδρότατη επίθεση; Υπήρχαν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να βγουν στη φόρα στη συνέχεια; Είχε «ενοχλήσει» ο κ. Βουλγαράκης τόσο έντονα, ορισμένα «κέντρα» της κυβερνητικής παράταξης; Μήπως «χτυπώντας» τον κ. Βουλγαράκη, κάποιοι ήθελαν να πλήξουν τον κ. Ρουσόπουλο, όπως χτυπώντας το σαμάρι, πονάει ο γάιδαρος; Μήπως συνέβη κάτι άλλο;
Σε κάθε περίπτωση, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η χρηματιστηριακή αγορά συνειδητοποίησε ότι πέραν όλων των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα. Πέρα δηλαδή από τη διεθνή συγκυρία, πέρα από τη «χαμηλή πτήση» των εταιρικών κερδών, πέρα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα, έχει αρχίσει να τίθεται και θέμα πολιτικής σταθερότητας.
Ενώ δηλαδή πέρσι τέτοια εποχή, επικρατούσε ένα κλίμα αισιοδοξίας, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να συνδυάσει τη δεύτερη τετραετία της με «γενναίες» τομές στο μέτωπο της οικονομίας, φέτος συζητάμε για τις δηλώσεις των κ.κ. Τατούλη, Μανώλη και Μιχαλολιάκου, ή ακόμη για τις υποθέσεις Μαγγίνα, Ζαχόπουλου και Παυλίδη.
Και το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο, όπου –σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να λάβει κυβερνητική αυτοδυναμία, στην περίπτωση που διεξάγονταν πρόωρες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., υποστηρίζοντας ότι η ισχνή κυβερνητική μειοψηφία δεν κινδυνεύει και ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνησή του να προχωρήσει στο έργο της, υλοποιώντας το προεκλογικό της πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει τη χρηματιστηριακή αγορά, σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης -δυστυχώς- έχει σοβαρότερους λόγους για να υποχωρήσει. Για παράδειγμα, το να κρατικοποιούνται οι δύο μεγάλες στεγαστικές τράπεζες των ΗΠΑ και η άνοδος των μετοχών να διαρκεί μόλις μία συνεδρίαση, αυτό δείχνει ότι το μέγεθος της διεθνούς κρίσης είναι μεγάλο και ότι είναι δύσκολο να δούμε οικονομική ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2009.


Ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο
Τράπεζες                     Alpha Bank, Εθνική
Ενέργεια                     Motor Oil
Τσιμεντοβιομηχανίες      Τιτάν(π)
Τηλεπικοινωνίες            Forthnet
Μεταλλουργίες             Αλουμύλ,  Βιοκαρπέτ
Πληροφορική               Inform Λύκος, Byte,Profile
Εμπορικές                    Σφακιανάκης, Σαράντης,
                                 FG Europe, Βάρδας
Λοιπές                        ΟΠΑΠ, Mevaco,
                                Sprider, Πετρόπουλος, Frigoglass
Ορυκτά                      S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Κατασκευές                 Ελληνική Τεχνοδομική,
                                J & P Aβαχ, ΓΕΚ


 Προς εξέταση
Sato, Πλαστικά Κρήτης,
ΓΕΚΕ, AS Company,
Μινέρβα, Folli-Follie,
Lamda Develpoment, Byte


Δυσφορία για τους νέους φόρους


Η εξαγγελία των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων προκάλεσε προβληματισμό στους επιχειρηματίες και οδήγησε τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς σε απόγνωση. Οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη φόρο, ο οποίος, μάλιστα, τους επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά. Πουθενά στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος δεν υπήρχε εξαγγελία, ή έστω νύξη, για αύξηση της φορολογίας των διανεμόμενων μερισμάτων.
Αντίθετα, η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι μέσα στην πρώτη θητεία της είχε καταφέρει να περιορίσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 35% στο 25%. Η ίδια κυβέρνηση είχε πολλές φορές διακηρύξει ότι βασικός στόχος της ήταν η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις. Τώρα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διατυμπανίζουν στα καφενεία και στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι «επιτέλους φορολογήθηκε για πρώτη φορά το κεφάλαιο»...
Το παράδοξο, όμως, με την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων είναι ότι καλούνται να «πληρώσουν τη νύφη» κυρίως εκείνες οι επιχειρήσεις που -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- σεβάστηκαν και αξιοποίησαν καλύτερα τα κεφάλαια των επενδυτών και κατάφεραν έτσι να τους ανταμείβουν με ικανοποιητικά μερίσματα...
Επιχειρήσεις που είχαν «καλομάθει» τους επενδυτές σε ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, οι τράπεζες, η ΕΧΑΕ, κ.ά., τώρα θα δουν αυτή τη «φιλοεπενδυτική» πολιτική τους να τους κοστίζει πολύ ακριβότερα, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους, προκειμένου οι μέτοχοι να εισπράττουν το ίδιο καθαρό ποσό μερίσματος.
Από την αυξημένη φορολογία των μερισμάτων θα πληγούν επίσης και τα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία που διαθέτουν σημαντικά ποσοστά μετοχών κυρίως σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.


Απόγνωση: Αν όμως οι επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκονται σε απόγνωση. Κι αυτό γιατί οι πρόσθετες φορολογίες έρχονται να επιβαρύνουν την κατάσταση σε μία περίοδο όπου:
> Οι ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μόλις λίγες δεκάδες χιλιάδες, με την πλειονότητα των επενδυτών να καταγράφει κεφαλαιακές απώλειες της τάξεως του 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο (για να μην υπολογίσουμε τις απώλειες από το 1999 μέχρι σήμερα)...
> Πολλές από τις χρηματιστηριακές εταιρίες θα υποχρεωθούν φέτος σε ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ τόσο η MiFID όσο και μία σειρά άλλες διατάξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ύψωσαν -και αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον- το λειτουργικό κόστος τους.
> Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν στο γενικότερο κλίμα της παγκοσμιοποίησης μία χώρα όπως η Ελλάδα θα «δικαιούται» να διαθέτει το δικό της χρηματιστήριο...


Η διοίκηση της ΕΧΑΕ εφαρμόζει σειρά μέτρων (μείωση προμηθειών, προσπάθεια διεύρυνσης της Κοινής Πλατφόρμας, κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών, κ.λπ.), έτσι ώστε να μην είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες των συναλλαγών ελληνικών μετοχών που θα γίνονται από τις νέες πλατφόρμες, ή έστω των συναλλαγών εκείνων που δεν θα περνούν μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το timing της φορολογίας είναι το χειρότερο δυνατό. «Όταν επιβλήθηκε κατά το παρελθόν το τέλος επί των πωλήσεων των μετοχών, το κλίμα στη Σοφοκλέους ήταν πολύ καλύτερο από το σημερινό, έτσι ώστε η χρηματιστηριακή αγορά να μπορέσει να αντέξει έναν επιπλέον φόρο. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά», δήλωσε γνωστός χρηματιστής.
Απειλούνται με εξαφάνιση: Αν όμως οι νέοι φόροι θέσουν σε δοκιμασία το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου σε μία δύσκολη συγκυρία για το σύνολο των διεθνών αγορών, αποτελούν «σκέτο δυναμίτη» για τους Έλληνες μικροεπενδυτές, τους οποίους «βάζουν στο απόσπασμα»! Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:
> Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και το εγχώριο «μεγάλο κεφάλαιο» θα καταφέρουν, σε γενικές γραμμές, είτε να αποφύγουν πλήρως τη φορολόγηση της υπεραξίας με 10%, και την αυξημένη φορολογία μερισμάτων, είτε έστω να την περιορίσουν δραστικά.


Έχουν ήδη γίνει οι σχετικές επισημάνσεις στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Εκτός, όμως, από τους ξένους θεσμικούς και τους Έλληνες που επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους μέσω τραπεζών του εξωτερικού, φόρο υπεραξίας δεν θα πληρώνουν ούτε οι εγχώριες ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΧ, με αποτέλεσμα οι μόνοι ουσιαστικά που θα πληρώσουν φόρους να είναι οι Έλληνες μικροεπενδυτές που επιλέγουν να διαχειριστούν μόνοι τους τις μετοχικές επενδύσεις τους...
> Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στον φόρο ανάλογα με το χρόνο διακράτησης των μετοχών. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα διακράτησης των μετοχών, έτσι ώστε οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είτε να απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου υπεραξίας είτε έστω να τυγχάνουν ευνοϊκότερου καθεστώτος.


Όταν τα μετρητά... περισσεύουν!


Αναμφίβολα, οι εταιρίες που είναι εκτεθειμένες σε υψηλές δανειακές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξετάζονται δύο φορές πριν αποκτηθούν στην τρέχουσα συγκυρία. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες είναι διστακτικές στο να
χορηγήσουν επιπλέον δάνεια, ενώ επίσης μια περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων θα επιδείνωσε σε σημαντικό βαθμό το κόστος χρηματοδότησής τους.
Η αντίθετη λύση όμως είναι -δηλαδή η τοποθέτηση σε επιχειρήσεις με πλεονάζοντα κεφάλαια- είναι πάντοτε η καλύτερη; Ας δούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων εταιριών και το πώς προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια.


ΕΧΑΕ: Με ταμειακά διαθέσιμα 141,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συν 11,4 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα, συν 13,3 εκατ. ευρώ έσοδα από πώληση ακινήτου τον Ιούλιο, η ΕΧΑΕ διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα. Η τόσο υψηλή ρευστότητα μάλιστα βαίνει αυξανόμενη, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές της είναι θετικές (+37,7 εκατ. στο πρώτο φετινό εξάμηνο).  Πέρα από το υψηλό μέρισμα, η ΕΧΑΕ έχει κατά καιρούς προχωρήσει σε επιστροφές κεφαλαίων, ενώ φέτος προτίμησε αντί για επιστροφή κεφαλαίου να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών. Προτίθεται να δαπανήσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν.


Interteck: Τα κέρδη της εισηγμένης εταιρίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν πτωτική πορεία και αυτό κυρίως λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού στις αγορές όπου δραστηριοποιείται (αυτοματισμός γραφείου, είδη κινητής τηλεφωνίας, κ.λπ.). Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της διατηρήθηκε σε σταθερά περίπου επίπεδα στα 21,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τις 783.000 στις 395.000 ευρώ, λόγω του ότι δεν επαναλήφθηκαν περσινά έκτακτα κέρδη ύψους 477.000 ευρώ.
Εδώ και χρόνια, η εισηγμένη είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και διαθέσιμα αρκετών εκατ. ευρώ, χωρίς να αποφασίζει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και χωρίς να έχει προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς:
Πρώτον, κατά το α΄ εξάμηνο το ταμείο της Intertech μειώθηκε από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 4,74 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων (λειτουργικές ταμειακές ροές εξαμήνου -2,8 εκατ., έναντι -1,4 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Και δεύτερον, η εισηγμένη προχώρησε σε sale and lease back του ακινήτου της, αντλώντας 5,4 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (έως 4 εκατ.) θα διατεθεί ως συμμετοχή στην εταιρία Cosmotelco.
Μέσα από αυτές τις κινήσεις, το «καθαρό ταμείο» (διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις) μειώνεται μεν κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Intertech θα εξακολουθήσει να διαθέτει ρευστότητα γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.


Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Άλλη μία περίπτωση όπου το «καθαρό ταμείο» μειώθηκε σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε -2,15 εκατ. ευρώ, λόγω της ζημιογόνας νηματουργικής δραστηριότητας αλλά και της προσπάθειας της εισηγμένης να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της χονδρικής - λιανικής ενδυμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα διαθέσιμα υποχώρησαν από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες ταμειακές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από τα 3,7 εκατ. ευρώ στα 5,2 εκατ. ευρώ.
Πολιτική της διοίκησης της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου είναι η σταδιακή δραστηριοποίηση και σε άλλους τομείς (π.χ. εμπορία ενδυμάτων), ωστόσο κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνουν ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβαινε σημαντικά αν η εταιρία αποφάσιζε να... διακόψει πλήρως όλες τις δραστηριότητές της! Και αυτό γιατί όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό της Σοφοκλέους κυμαίνεται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, η διαφορά μεταξύ κυκλοφορούντος ενεργητικού και συνόλου υποχρεώσεων ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, πέρα από τα ακίνητα που διαθέτει στη Ναύπακτο και στην Πεύκη Αττικής και πέρα από την όποια αξία του εξοπλισμού...


Ζάμπα: Η αγορά έχει πειστεί ότι η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας δεν προτίθεται ούτε να προχωρήσει σε επενδύσεις ούτε να μεταβάλει τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων της, τα οποία στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στα 9,59 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο δραστηριότητας της ΖΑΜΠΑ είναι η αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Sharp, μέσα από την οποία επιτυγχάνει κάποια μικρά κέρδη (307.000 το πρώτο εξάμηνο, με τη βοήθεια μάλιστα και των χρηματοοικονομικών εσόδων).
Τα διαθέσιμα της εταιρίας (9,59 εκατ. ευρώ στις 30/6 πριν από την καταβολή του μερίσματος ύψους γύρω στα 500.000 ευρώ που έγινε μετά το πέρας του εξαμήνου) είναι περίπου ίσα με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, ενώ η ΖΑΜΠΑ διαθέτει και μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία. Άλλη μία περίπτωση μετοχής που θα μπορούσε να αποφέρει υψηλά κέρδη αν η εταιρία... έκλεινε!


Alpha Αστικά Ακίνητα: Μεταξύ άλλων θα μπορούσε να είναι και μία αρκετά μεγάλη εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς στις 30/6/2008 διέθετε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, διαθέσιμα 5,47 εκατ. ευρώ και ομόλογα (κυρίως της μητρικής Alpha Bank) ύψους 53,4 εκατ. ευρώ. Η μέχρι τώρα επιλεγείσα πολιτική ανάπτυξης της επιχείρησης περιλαμβάνει κινήσεις που δεν απαιτούν μεγάλες κεφαλαιακές εκροές (δημιουργία θυγατρικών στα Βαλκάνια, με στόχο τις υπηρεσίες συμβούλων στα ακίνητα), ενώ εδώ και αρκετά χρόνια η εισηγμένη δεν έχει προχωρήσει σε αξιοσημείωτες τοποθετήσεις στην αγορά ακινήτων. Η ρευστότητα, λοιπόν, της Alpha Αστικά Ακίνητα διατηρείται... «μέχρι νεωτέρας».


ΚΡΙ-ΚΡΙ: Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και ταμείο στα 2,69 εκατ. ευρώ στις 30/6/2008. Η εταιρία δεν προτίθεται να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της, αλλά με τη συνδρομή των κρατικών επιχορηγήσεων (νομός Σερρών, ποσοστό επιχορήγησης 50%) σκοπεύει να υλοποιήσει το φιλόδοξο τριετές επενδυτικό πρόγραμμά της χωρίς να καταφύγει σε δανεισμό. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο προέκυψαν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 1,92 εκατ. συν επιχορηγήσεις 785.000 ευρώ, προκειμένου να αγοραστούν πάγια 3,15 εκατ. ευρώ.


Crown Hellas Can: Στις 30 Ιουνίου η εισηγμένη διέθετε ταμείο 42,8 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της υπολειπόταν των 500.000 ευρώ... Από αυτά τα 28,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στην Ισπανία. Πέραν αυτών, η διοίκηση της εταιρίας έχει κατηγορηθεί από τους μετόχους μειοψηφίας πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να δυσαρεστήσει τους μικροεπενδυτές και να τους αναγκάσει να δεχτούν τις κατά καιρούς δημόσιες προτάσεις στις οποίες προβαίνει ο βασικός μέτοχος σε «χαμηλές» -όπως υποστηρίζουν- τιμές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Crown Hellas Can δεν προτίθεται να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site