Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

AΦIEPΩMA ΔΕΘ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


73η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ     
   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ώθηση για έργα υποδομής
και πολιτική ανάπτυξηςΣυνολικά 975 εκθέτες από 39 χώρες φιλοξενήθηκαν στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που ο θεσμός έχει για τους ξένους εκθέτες. Η ΔΕΘ σήμανε και πάλι την έναρξη της πολιτικής αντιπαράθεσης για μία πολύμηνη περίοδο, που θα κρατήσει μέχρι το κλείσιμο της Βουλής τον ερχόμενο Αύγουστο για τις καλοκαιρινές διακοπές των "300".


Του Μάκη Αποστόλου


Είναι γνωστό ότι η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση γενικού ενδιαφέροντος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα, ένα γεγονός με ιδιαίτερη οικονομική, πολιτιστική, εμπορική και πολιτική βαρύτητα.
Στην 73η ΔΕΘ συμμετείχαν οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κονγκό, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μ. Βρετανία, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Σουηδία, Συρία και Τουρκία.
Ακόμη, στη φετινή διοργάνωση επέστρεψε στη ΔΕΘ ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη επιλογή την Ιταλία. Παράλληλα, στα περσινά αφιερώματα, προστέθηκαν τέσσερα νέα, το Real Estate, το Domisis, το Modacasa και το Gardenland. Πιο συγκεκριμένα, στην 73η ΔΕΘ, όπου το κεντρικό μήνυμα ήταν «600.000 μάτια πάνω σας», παρουσιάστηκαν τα εξής αφιερώματα:


Global Exchange: Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, που φέτος επικεντρώνεται στο Περιβάλλον, περιελάμβανε όλες τις ξένες συμμετοχές, το 4ο BusinessForum της ΔΕΘ και το πρόγραμμα Expopartenariat (προκαθορισμένες επιχειρηματικές - B2B - συναντήσεις), το οποίο επικεντρώθηκε επίσης στις επιχειρήσεις τεχνολογίας - προστασίας περιβάλλοντος. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου Business Forum της ΔΕΘ ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, τόνισε ότι «κύριος στόχος είναι η ένταξη της χώρας μας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα ενέργειας μέσα από την προώθηση και την υλοποίηση διεθνών και διακρατικών συμφωνιών. Κατοχυρώνουμε για την Ελλάδα μια θέση – κλειδί πάνω στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη με πρωτοβουλίες μας όπως, η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό South Stream, η λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και η επέκτασή του προς την Ιταλία και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».
Παράλληλα,  ο κ. Φώλιας γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού επέκτασης του φυσικού αερίου στον χώρο της διανομής, προωθείται η ίδρυση και λειτουργία τριών νέων ΕΠΑ (Εταιρίες Παροχής Αερίου) στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός της Θεσσαλονίκης) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, υπογράμμισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ αποτελούν βασικούς πυλώνες για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, διευκολύνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ, ενώ επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει μεταξύ των στόχων υψηλής προτεραιότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας.
- Intellectia: Αφιέρωμα στην Εκπαίδευση, τις Τηλεπικοινωνίες, την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Χορηγός του Εκθεσιακού Αφιερώματος Intellectia ήταν ο Όμιλος ΟΤΕ.


Autoland: Αφιέρωμα στο αυτοκίνητο. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν τα μοντέλα τους, τους νέους σχεδιασμούς και τις νέες τεχνολογίες, στο χώρο του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα οι Alpha Romeo, Cadilac, Citroen, Corvette, Ferrari, Fiat, Ford, Hyundai, Hummer, Kia, Lamborghini, Lancia, Peugeot, Renault, Skoda, SsangYong, Suzuki, Volvo μέχρι στιγμής. Οι επισκέπτες είχαν επίσης, την ευκαιρία να βιώσουν στιγμές Formula-1, χάρη στους ειδικούς προσομοιωτές που τους περίμεναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Autoland για να οδηγήσουν το αγαπημένο τους μοντέλο με αφετηρία την αψίδα της ΧΑΝΘ σε ένα Test Drive.


Hobbymania - Playland: Αφιέρωμα στον ελεύθερο χρόνο, στα παιχνίδια και στα hobby, με παγοδρόμιο, πίστες αναρρίχησης, επιδείξεις μοντελισμού, διαδραστικά παιχνίδια για τα μικρά παιχνίδια, κ.ά.


Eneregyland: Αφιέρωμα στην ενέργεια, την ψύξη, θέρμανση, κλιματισμό, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση των συνθηκών στους τομείς της παραγωγής, διανομής και εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων, καθώς και των συστημάτων και εξοπλισμών αξιοποίησης τους, η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας εναλλακτικών και ανανεώσιμων καθώς και των συμβατικών ενίσχυσε την αναγκαιότητα του ειδικού αφιερώματος ENERGY LAND στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. Κάποιοι από τους σημαντικούς τομείς που παρουσιάστηκαν στο θεματικό αφιέρωμα ήταν η Θέρμανση, Ψύξη, Κλιματισμός, τα Υλικά Εγκαταστάσεων και οι Συμβατικές, Ανανεώσιμες & Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.


Fashion Forward: Το γνωστό αφιέρωμα στη μόδα πραγματοποιήθηκε, όπως και το 2007, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάστηκε - μεταξύ άλλων - αφιέρωμα στην Ιταλική μόδα με τίτλο «50 χρόνια Ιταλικής μόδας», όπου εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 155 μουσειακά κομμάτια των πλέον διάσημων σχεδιαστών, καθώς και επιλεγμένες Συλλογές διάσημων Ιταλικών Οίκων Μόδας, όπως π.χ. των Dolce & Gabbana, Enrico Coveri, Eltro, Fendi, Gattinoni, Gianfranco Ferre, Gianni Versace, GiorgioArmani, Gucci, Jenny, Krizia, Laura Biagiotti, LaPerla, MaxMara, Missoni, Moschino, Prada, Roberto Cavalli, Salvatore Ferragamo, Trussardi, Valentino, κ.ά. Στο FFIT 2008 συμμετείχαν επίσης, επώνυμοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες σχεδιαστές όπως, Aslanis, Parthenis, KathyHeyndels, Veloudakis, Simeoni, Andria, Konstantinos, Nikos-Takis, Μelina Pispa, Karitsiotis, Εvangelia Pari Masouraki, Kατερίνα Δάπη-ΑNGELD, Ioli Mihalopoulou καθώς και καταξιωμένοι ξένοι σχεδιαστές από άλλες εννέα χώρες όπως, AliantoOcariz (Ισπανία), Julia & Renata (Μεξικό), MarijaSabic (Σερβία), Fani Couture (Κύπρος), Chistova Endourova (Ρωσσία), AlenK (Κροατία), Catalin Botezatu (Ρουμανία), Palesa Mokubung (Ν. Αφρική), OslemSuer (Τουρκία). Μέγας Χορηγός του εκθεσιακού αφιερώματος Fashion Forward ήταν η Vodafone.


Decoland: Η Decoland αποτελεί πλέον θεσμό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς έχει καταξιωθεί ως η επαγγελματική έκθεση στο χώρο των Εποχιακών ειδών, είδη δώρων, επίπλων, υαλικών, είδη οικιακής χρήσης, χαλιών, φωτιστικών, μπιζού και διακοσμητικών. Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκε ό,τι πιο καινούριο κυκλοφορεί στα είδη τους, ορίζοντας τις νέες τάσεις και εξελίξεις της αγοράς.


Stateland: Το εν λόγω αφιέρωμα αφορά στις σχέσεις κράτους – πολίτη και παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες που βελτιώνουν την εξυπηρέτηση.


- Disc Festival: Συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών έδωσαν το δικό τους ρυθμό σε μια έκθεση ιδιαίτερα ζωντανή. Την αρχή έκαναν οι MauroPalma και ElenaLeda και ακολούθησαν οι Nuova Compania Di Canto Popolare, οι Γ. Κότσιρας και Ε. Τσαλιγοπούλου, οι Going Through (Ν.Βουρλιώτης), ο Ν. Πορτοκάλογλου και ο Π. Κιάμος. Χορηγοί του εκθεσιακού αφιερώματος Disc Festival ήταν η ΑΤΕ Βank και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind.


Urban Street Festival: Φιλοξένησε όλα τα είδη του street culture, συνδυάζοντάς τα σε ένα μοναδικό φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες από ελληνικά συγκροτήματα, που αντιπροσωπεύουν μουσικά την street κουλτούρα και djsets. Μεταξύ άλλων, στήθηκε σύμπλεγμα από mini ramps skateboard και bmx, ενώ κορυφαίοι Έλληνες graffitiartists δημιούργησαν εντυπωσιακές τοιχογραφίες και πρωταθλητές Βαλκανίων στο breakdance πραγματοποίησαν ένα εκπληκτικό show.


Real Estate: Εκθεσιακό αφιέρωμα στην ακίνητη περιουσία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε κατοικία, εξοχικό ή επαγγελματικούς χώρους, αλλά και για επενδυτές του τουριστικού τομέα και των εμπορικών ακινήτων. Οι εργασίες του πλαισιώθηκαν από το 3ο Διεθνές Συνέδριο RealEstate με τίτλο «Ακίνητη Περιουσία - Προοπτικές χωρίς όρια». Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων, ιδιοκτήτες τουριστικών ακινήτων, αναπτυξιακές, τεχνικές, κατασκευαστικές και προμηθευτικές εταιρίες, εταιρίες διαχείρισης εμπορικών κέντρων και εμπορικών πάρκων, εταιρίες συμβούλων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, retailers και μεσίτες. Χορηγός του εκθεσιακού αφιερώματος Real Estate ήταν η κατασκευαστική εταιρία Bendora.


Domisis: Θεματικό αφιέρωμα για τα δομικά και οικοδομικά υλικά, κουφώματα, τζάκια, πατώματα, μπάνια, κ.ά. Συμμετείχαν εταιρίες από τους κλάδους: Δομικά & Μονωτικά υλικά, Κουφώματα, πόρτες και μηχανισμοί, Είδη Υγιεινής, αξεσουάρ, έπιπλα μπάνιου και πλακίδια, Προκατασκευές, Τεχνολογία και εξοπλισμοί.

Moda Casa: Θεματικό αφιέρωμα, το οποίο φιλοξένησε έπιπλα και διακόσμηση εσωτερικών χώρων.


Gardenland: Θεματικό αφιέρωμα που απευθυνόταν σε όσους ασχολούνται με τον κήπο, τα λουλούδια και τα φυτά. Μεταξύ των εκθεμάτων ήταν κλαδευτικά μηχανήματα και εργαλεία, μηχανήματα κοπής, καθαρισμού γκαζόν, κηπευτικά μηχανήματα και εργαλεία κλαδέματος, τεμαχιστές κλαδιών, κηπουρικά εργαλεία χειρός, ηλεκτρικά εργαλεία, αξεσουάρ κήπου – γλάστρες, θαμνοκοπτικά, εμβολιαστήρια, σπόροι φυτών – ανθέων, βολβοί, δενδρύλλια, μικρόφυτα, ετικέτες φυτών, λιπάσματα, υποστηρίγματα φυτών και γκαζόν.Ο μέγας χορηγός

Σημειώνεται τέλος, ότι Μέγας Χορηγός της 73ης ΔΕΘ ήταν η ΟΠΑΠ, η οποία όπως τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: «Για 5η συνεχόμενη χρονιά επέλεξε να είναι μέγας χορηγός της ΔΕΘ, αποδεικνύοντας και με τον τρόπο αυτό την έμπρακτη υποστήριξη της εταιρείας στην κοινωνία και τους θεσμούς της. Όπως και η Helexpo με τη ΔΕΘ έχουν την αναγνώριση της κοινωνίας, έτσι και η ΟΠΑΠ το ποσό που θα συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, δηλαδή το ποσό που αναλογεί στα καθαρά έσοδα της εταιρίας από την συμμετοχή στα παιχνίδια της Ο.Π.Α.Π. μέσω των τερματικών μηχανών που θα λειτουργήσουν στη διάρκεια της 73ης ΔΕΘ, θα διατεθούν σε κοινωφελή Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος».Τί καινούριο είδαμε στην 73η ΔΕΘ
Στην 73η ΔΕΘ, υπήρχαν σημαντικές «πρωτιές» (πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις), από αμερικανικές, ιταλικές και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως:


- Το «φετίχ» της σύγχρονης αμερικανικής τεχνολογίας, το i-phone 3G της Apple που έφερε στην Ελλάδα η Vodafone, μέγας χορηγός του αφιερώματος στη μόδα Fashion Forward Iinternational Thessaloniki.


- Το νέο μοντέλο C06 του αμερικανικού «θρύλου» Corvette, που παρουσίασε ο Όμιλος Σφακιανάκη στo αφιέρωμα για το αυτοκίνητο Autoland.


- Το νέο μοντέλο Mito της Alpha Romeo παρουσίασε η Fiat Group Automobile Hellas, καθώς και τα νέα επιβατικά κι επαγγελματικά Fiat Fiorino Cubo.


- Τη νέα κάρτα κινητής τηλεφωνίας "One World One Card", που λειτουργεί σε όλα τα συστήματα και το κυριότερο δεν χρεώνει roaming, που παρουσίασε ο αμερικανικός όμιλος Europhone, μαζί με τις ψηφιακές τηλεοράσεις 86" της θυγατρικής του EUGRO στο αφιέρωμα Global Exchange.


- Την ομάδα της Formula 1 Williams Toyota, παρουσίασε η Royal Bank of Scotland, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ΑΤ&Τ που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, με τη χορηγική υποστήριξη της ΕΚΟ.

- Το πρώτο διαδικτυακό τηλεοπτικό πρόγραμμα, το πρώτο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι, παρουσίασαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «εκπέμποντας» από το περίπτερό του στη ΔΕΘ.


- Τρία νέα ρομποτικά συστήματα, ρομπότ ξεναγός, ανθρωπόμορφο ρομπότ που κινεί χέρια και πόδια, ρομποτική κεφαλή που κινεί το πρόσωπο και μιλάει, έξυπνα υφάσματα με αντιμικροβιακές ιδιότητες, ολογράμματα μουσειακών αντιγράφων, νοήμονα πολυλειτουργικά ενδύματα για πιο ασφαλή κι αποτελεσματική άθληση, καινοτόμα μαθησιακά περιβάλλοντα, φορητό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, κ.ά. ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα παρουσίασε στο Περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η ΓΓΕΤ και οι ερευνητικοί φορείς που φιλοξένησε.


- Μία ακόμη τεχνολογική καινοτομία που συνάντησαν οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης είναι η ενημέρωσή τους μέσω Bluetooth κατά την είσοδό τους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στα κινητά τους τηλέφωνα «κατέβαιναν» δωρεάν χρήσιμες εφαρμογές όπως, ο Κατάλογος Εκθετών, το Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων, κ.ά., ενώ παρεχόταν η δυνατότητα ενημέρωσης σε διάφορα σημεία του εκθεσιακού κέντρου για ενδιαφέροντα γεγονότα και πάλι μέσω Bluetooth. Παράλληλα ξεκίνησε η παροχή μιας νέας υπηρεσίας προβολής των εκθετών με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.Forza Italia!
Με τη μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή στην ιστορία της πολύχρονης παρουσίας της στη ΔΕΘ και με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα αφήσουν εποχή στην πόλη και στη ΔΕΘ, έδωσε το «παρών» στην 73η ΔΕΘ η Ιταλία, στο πλαίσιο της αναγόρευσής της σε «Τιμώμενη χώρα της 73ης ΔΕΘ».
«Ποτέ άλλοτε τόσες πολλές ιταλικές εταιρίες και όμιλοι δεν ήταν συγκεντρωμένοι στη ΔΕΘ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευτυχισμένοι για αυτό»
, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης της Ιταλίας, κ. Gianpaolo Scarante, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος εξήρε τη σημασία της ΔΕΘ, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τη Helexpo και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την πρόθεση να διοργανωθούν από κοινού περισσότερες εκδηλώσεις με τη Helexpo μελλοντικά.
Κατά τη διάρκεια της 73ης ΔΕΘ, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μία μεγάλη ποικιλία των καλύτερων ιταλικών επιχειρήσεων, Ομίλων και προϊόντων όπως, οι εταιρίες Impregilo, Edison, Fiat και Eni και να γνωρίσει τη μεγάλη συμβολή της ιταλικής οικονομίας στους τομείς της βιομηχανίας, της μηχανικής και της ενέργειας. Παρούσες στην 73η ΔΕΘ ήταν, επίσης, σημαντικές ιταλικές επιχειρηματικές αποστολές, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Global Exchange».
Παράλληλα, ο κ. Scarante γνωστοποίησε την ύπαρξη ενδιαφέροντος από μεγάλο αριθμό ιταλικών επιχειρήσεων να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον, προσδιορίζοντας ως κύριους τομείς ενδιαφέροντος τον ενεργειακό τομέα, τον τραπεζικό τομέα, τον ασφαλιστικό και τον ναυπηγικό. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ιταλίας-Ελλάδας, όπως επεσήμανε ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ, με την Ιταλία να αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, μετά τη Γερμανία, ενώ οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κυμάνθηκαν την τελευταία πενταετία στο επίπεδο των 850 εκατ. ευρώ ετησίως. Προέβλεψε, μάλιστα, πολλαπλασιασμό των ιταλικών κεφαλαίων στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της αναμενόμενης έναρξης λειτουργίας του ελληνοϊταλικού αγωγού αερίου.Εκδηλώσεις
Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των ιταλικών πολιτιστικών παράλληλων εκδηλώσεων, μετέφεραν αυθεντικές στιγμές της Τοσκάνης, της Βενετίας, της Νάπολης και όλης της Ιταλίας, τόσο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όσο και σε ολόκληρη την πόλη.


- Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2008 σε Διεθνές Έτος Περιβάλλοντος, η Telespazio, αεροναυπηγική εταιρία του Ομίλου Finmeccanica, παρουσίασε στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ τις δραστηριότητες του προγράμματος GMES (Global Monitoring for Environment and Security) και πρόπλασμα του δορυφόρου, του οποίου η εταιρία είναι κύριος ανάδοχος. Την οργάνωση ανέλαβε το Pnykart Foundation.


- Η 73η ΔΕΘ αποτέλεσε, επίσης, την αφετηρία του πρώτου Ιταλο-Ελληνικού Μουσικού Φεστιβάλ, που περιελάμβανε δύο συναυλίες στον χώρο της ΔΕΘ: με το γνωστό ιταλικό παραδοσιακό συγκρότημα «Nuova Compagnia di canto popolare di Napoli", που πραγματοποίησαν μία μουσική αναδρομή στις αξίες και τις παραδόσεις της Νάπολης, καθώς και με τους Elena Ledda και Mauro Palmas να παρουσιάζουν αντίστοιχα παραδοσιακά τραγούδια και μουσική της Σαρδηνίας.


- Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, οι περίφημοι μεσαιωνικοί σημαιοφόροι της Τοσκάνης με παραδοσιακές στολές εποχής και στον ρυθμό παραδοσιακής ιταλικής μουσικής παρέλασαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ερμηνευτές του «Consorzio Rievocazioni Storiche di Venezia» παρουσίασαν σε αναπαράσταση, στιγμές τις ιστορίας και παραδόσεις της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Τις ίδιες ημέρες παραδοσιακές βενετσιάνικες γόνδολες έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Αριστοτέλους και στο Λευκό Πύργο.


- Στο πλαίσιο του εκθεσιακού αφιερώματος «Fashion Forward International Thessaloniki» της 73ης ΔΕΘ, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Helexpo A.E. και το Studio Galgano διοργάνωσαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Έκθεση των μεγαλύτερων Ιταλών σχεδιαστών στην ιστορία της ιταλικής μόδας, με τίτλο «50 χρόνια Ιταλικής Μόδας» που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ενδύματα και κοστούμια και από ταινίες όπως οι «Dolce Vita», «Guerra e Pace», κ.ά.

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν την Έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος» -έργα από τις συλλογές της Μακεδονίας και εικονογραφία του Μύθου στην Ιταλία θα εκθέτονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.


Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου: από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου προβλήθηκαν στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» διάσημες ιταλικές ταινίες.


- Ο διάσημος Ιταλός ζωγράφος Armando Arpaja παρουσίασε σειρά έργων του εμπνευσμένα από την Ελλάδα και την Ιταλία στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας.


- Αντιπροσωπεία της ιταλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982 στην Ισπανία αντιμετώπισε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο ομάδα βετεράνων του Ηρακλή, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων του ελληνικού Συλλόγου. Συμμετείχαν αστέρια του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως οι Antognoni, Altobelli, Rizzitelli, Vierchowod, κ.ά.Οι 32 «πράσινες» επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο του 4ου Business Forum της ΔΕΘ, και με την υποστήριξη των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και με σκοπό την επιβράβευση και κινητροδότηση του «πράσινου επιχειρείν» η HELEXPO διοργάνωσε Διαγωνισμό Οικολογικής Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ο οποίος κορυφώθηκε με την απονομή των «Πράσινων Βραβείων Επιχειρηματικής Καινοτομίας» («Green Business Innovation Awards»).
Σημειωτέον ότι στον Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 32 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που παράγουν τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος ή προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και επιχειρήσεις που εφαρμόζουν αντίστοιχη τεχνολογία και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ενίσχυση της κατανόησης του κοινού για τα περιβαλλοντικά θέματα.
Οι 32 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της HELEXPO για τα «Πράσινα Βραβεία Επιχειρηματικής Καινοτομίας» ήταν οι:
Agrino, Aloumil Μυλωνάς, Coca Cola 3Ε, Coco-Mat, Compact, Cyclon Hellas, Eneresave Hellas, Helion Υιοί Ναλμπάντη, Interplast, Kleemann, Paraplast, Pilux & Danpex, Porto Carras Grand Resort, Toyota Ελλάς, Α. Χατζόπουλος, Αγροτική Τράπεζα, Αειφόρος Εταιρεία Επεξεργασίας Μετάλλων,  Αθανάσιος Κουτσούκος,  Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βαρβαρέσος, Δερπανόπουλος Ενεργειακή, Ευάγγελος Τσάνταλης, Waveland Group, Καρακάσης - Αρχιτεκτονικές & Διακοσμητικές Εφαρμογές, Κρι Κρι, Λεύκα Αγροτική Κωπαΐδος, Μακεδονική Εταιρία Χάρτου, Hellenic Pellets, Νικ. Θεοχαράκης, Πλαίσιο ΑΕΤΑΒΕ, Πλαστικά Κρήτης και ΣΚΑΪ.
Τι ζήτησαν οι επιχειρηματικοί φορείς
από την κυβέρνηση


Θεόδωρος Βάρδας
Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ
Να καταργηθούν
τα αντικίνητρα
για επενδύσειςΗ προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, την τριετία (2004-2007), να περιορίσει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού επιτυγχάνοντας τη δημοσιονομική ισορροπία και εξαγωγή της χώρας από την κοινοτική επιτήρηση παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία κληρονόμησε, εξάντλησε το 2008 τα όρια αντοχής της μπροστά στις απρόβλεπτες και έκτακτες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, όπως:
- Την απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου,
- Την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και λοιπών πρώτων υλών,
- Την πολιτική ακριβού ευρώ και υψηλών επιτοκίων που πεισματικά συνεχίζει η ΕΚΤ,
- Την πιστωτική κρίση των επισφαλών στεγαστικών δανείων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών,
- Την ύφεση, η οποία φαίνεται ότι έχει πλέον χτυπήσει όλες τις δυτικές οικονομίες.
Είχαμε τονίσει σε συνάντηση μας με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας αλλά και σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας τον κίνδυνο αυτό επισημαίνοντας την ανάγκη όπως μαζί με την σταθεροποιητική εφαρμοσθούν και οι παράλληλες πολιτικές της:
διαρθρωτικής μεταβολής με προσπάθεια «επανίδρυσης» του Κράτους και στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και τον περιορισμό συμμετοχής  του Κράτους στην οικονομική δραστηριότητα.
αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελληνικής Οικονομίας, με στόχο την αύξηση του πλούτου και των εισοδημάτων που θα οφείλεται σε αύξηση της πραγματικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών μέσω πραγματοποιήσεως επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου και τεχνολογίας, και δημιουργίας υποδομών.
Δυστυχώς, η επιτυχής προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης της περιόδου 2004-2007 δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και διαρθρωτικής  αλλαγής της Ελληνικής Οικονομίας. Έτσι, σήμερα, η κυβέρνηση σαν τον "Σίσυφο" ξαναβρίσκεται εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε το 2004. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενίσχυση των εσόδων των προϋπολογισμών 2008-2009, με φοροεισπρακτικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο έντονης ύφεσης της οικονομίας, θα μειώσει άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα  τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Επειδή δε οι κρατικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνουν και οι πιέσεις για νέα φορολογικά έσοδα τον επόμενο χρόνο θα γίνουν δυσβάστακτες, επιβάλλεται το οικονομικό επιτελείο να στραφεί στη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης των δημοσίων δαπανών.


Προτάσεις
Ο ΣΕΛΠΕ έχει κατά καιρούς διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του εμπορίου, την φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πάγια φιλοσοφία των προτάσεών του, η αποφυγή λήψης μέτρων, που μειώνουν την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση, αυξάνουν τη φοροδιαφυγή και μειώνουν  τα κίνητρα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή την ανακοίνωση μέτρων του ΥΠΕΘΟ  και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,  που ήταν ιδιαίτερα πενιχρές, ο ΣΕΛΠΕ προτείνει την:
- Κατάργηση του μέτρου μηδενισμού των αφορολογήτων ορίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και αντικατάστασή του από ένα σύστημα μερικής αντικειμενικοποίησης του φορολογικού προσδιορισμού των κερδών δύο επιλογών. Στο σύστημα θα μπορούν να συμμετέχουν και οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ως εξής:
- Στην πρώτη επιλογή, η οποία θα είναι προαιρετική, θα υφίσταται η δυνατότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων σε ένα σύστημα κριτηρίων αντικειμενικής φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή κέρδους επί των πωλήσεων, προσδιοριζόμενου ανά κλάδο δραστηριότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με ένα φόρο επιτηδεύματος πάλι οριζόμενου ανά κλάδο δραστηριότητας.
Οι επιλέγοντες να συμμετάσχουν στα κριτήρια αντικειμενικής φορολόγησης δεν θα υφίστανται περαιτέρω φορολογικούς ελέγχους παρά μόνο για την περίπτωση απόκρυψης πωλήσεων ή εσόδων.
- Στην δεύτερη επιλογή οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι δεν επιλέγουν να συμμετέχουν στα κριτήρια αντικειμενικής φορολόγησης, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής έλεγχου με το ισχύον ελεγκτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότατες και κυρίως αδιάβλητες ελεγκτικές διαδικασίες, εξονυχιστικός έλεγχος πόθεν έσχες και πλήρης ποινικοποίηση ακόμη και με ποινή φυλάκισης, για τα αδικήματα που σχετίζονται με απόκρυψη πωλήσεων και εσόδων για αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ και φόρου επί των κερδών.
Ρητή διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού περί εφάπαξ και όχι μόνιμης επιβολής των έκτακτων αντιαναπτυξιακών φόρων, οι οποίοι ανακοινώθηκαν όπως:
- Η έκτακτη φορολόγηση μερισμάτων με 10% που στην ουσία καταργεί τη επαναστατική φορολογική μεταρρύθμιση της ΝΔ και ξανανεβάζει την φορολογία επί των κερδών από 25% σε 35%. Οι επιχειρήσεις υπάρχουν, όχι μόνο για να επενδύουν, να προσφέρουν απασχόληση και να πραγματοποιούν κέρδη, αλλά και για να διανέμουν κέρδη στους μετόχους τους. Δεν θα πρέπει οι τελευταίοι να τιμωρούνται για αυτό σε μια λογική «δαιμονοποίησης» του κέρδους, ιδίως όταν σε όμορες χώρες της ΕΕ οι συντελεστές φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών δεν ξεπερνούν το 10% (Βουλγαρία) έως 19% (Πολωνία).
- Η αύξηση της προείσπραξης φόρου από 65% σε 80%
 Πλήρη κατάργηση ή έστω απλοποίηση του αναχρονιστικού ΚΒΣ και κυρίως της εκβιαστικής διάταξής του, που αφορά στην απόρριψη βιβλίων κατά την εκτίμηση του εφόρου προτού υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
- Τα οποία πραγματοποιούνται από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και τα οποία επαναπατριζόμενα στην έδρα τους στην Ελλάδα φορολογούνται εκ νέου, για τη διαφορά ποσοστού φόρου, μεταξύ της χώρας που πραγματοποιήθηκαν και της Ελλάδας. Η πρόσθετη φορολόγηση και η -με τα νέα μέτρα- έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων και αύξηση της προείσπραξης θα αποτελέσουν σοβαρά αντικίνητρα για τον επαναπατρισμό τους.Δημήτρης Μπακατσέλος
Πρόεδρος ΕΒΕΘ
Να τονωθεί
η ανταγωνιστικότητα
της Β. ΕλλάδαςΤο 2008 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία αφενός λόγω της κρίσης των χρηματαγορών και του αυξανόμενου κόστους κεφαλαίων και αφετέρου λόγω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και των επακόλουθων επιπτώσεων στον πληθωρισμό, στοιχείων που δημιουργούν μια αυξημένη αβεβαιότητα.
Αυτή η δυσμενής διεθνής συγκυρία αναμφισβήτητα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων και περιορίζει την κατανάλωση στην οποία στηρίχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία της Β. Ελλάδας ειδικότερα, που έχει υποστεί αποβιομηχάνιση και εμφανίζει σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, υπέστη μια ακόμη δοκιμασία από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Πολλές εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε καθυστερήσεις ή ακόμη και αδυναμία ανταπόκρισης σε συμβατικές υποχρεώσεις τους, με συνέπεια όχι μόνο την άμεση οικονομική επιβάρυνση (καταβολές ποινικής ρήτρας, καταπτώσεις εγγυητικών, υψηλότερο κόστος μεταφοράς λόγω επιλογής εναλλακτικού δρομολογίου, κ.λπ.) αλλά και τη μείωση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων αναφορικά με το χρόνο παράδοσης των αγαθών και κυρίως την απώλεια πελατών από το εξωτερικό, καθώς αυτοί στρέφονται προς άλλους προμηθευτές.
Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη για το επιχειρείν συγκυρία ανακοινώθηκαν τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης κάποια από τα οποία δρουν αρνητικά στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων είναι ένα θετικό μέτρο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι προσκρούει στην κοινή λογική να θέλουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από τη μια και από την άλλη, να αιφνιδιάζουμε τους επενδυτές επιβάλλοντας φόρο στα ήδη φορολογημένα μερίσματα και ανεβάζοντας την προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων. Άδικη είναι επίσης η κατάργηση του αφορολογήτου στους εμπόρους που τους θεωρεί defacto φοροφυγάδες τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι ως καταναλωτές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το εμπόριο κάνουν χρήση ταμειακής μηχανής.


Διαρθρωτικές αλλαγές
Η διεθνής αυτή κρίση θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή προκειμένου να εντείνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να θωρακιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελληνική οικονομία από τον πληθωρισμό. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής λόγω αυτών των διαρθρωτικών προβλημάτων παρατηρούμε μια σταθερή απόκλιση του πληθωρισμού στη χώρα μας από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς τείνουν να γίνουν χρόνια, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατική δομή του κράτους και την πολυνομία, ιδιαίτερα αυτή που αφορά στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της η ανταγωνιστικότητα είναι ακόμη χαμηλότερη λόγω της έλλειψης υποδομών αφενός και της μη αποκεντρωμένης δομής του κρατικού μηχανισμού καθώς η συγκέντρωση εξουσιών στην πρωτεύουσα αναγκάζει τις επιχειρήσεις της περιφέρειας να δαπανούν χρόνο και χρήμα ακόμη και για μια άδεια εξαγωγής ή ένα απλό πιστοποιητικό.


Έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη
Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας τα επόμενα 15 χρόνια μπορεί να στηριχθεί στα εξής έξι έργα-πυλώνες:
Εγνατία Οδός (θα αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας  στις διεθνείς μεταφορές ιδιαίτερα τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται προς την περιοχή της Βαλκανικής),
Λιμάνι (Η αναβάθμιση λιμανιού με την ολοκλήρωση της 6ης προβλήτας και τη σύναψη συνεργασίας με global operator θα βάλει το λιμάνι στο διεθνές δίκτυο μεταφορών),
Αεροδρόμιο (Η επέκταση του διαδρόμου τροχοδρόμησης του αεροδρομίου Μακεδονία θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διηπειρωτικών πτήσεων),
Εκθεσιακό Κέντρο (η Θεσσαλονίκη, παραδοσιακή εκθεσούπολη, χρειάζεται άμεσα ένα νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο),
- Ζώνη Καινοτομίας και
Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής γιατί διαθέτει τόσο το επιστημονικό, όσο και το επιχειρηματικό δυναμικό. Το μέλλον της μεταποίησης και του επιχειρείν γενικότερα βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Στην σημερινή εποχή της γνώσης, η Ζώνη Καινοτομίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη του εμπορίου και της βιομηχανίας στην περιοχή συγκεντρώνοντας παραγωγικές μονάδες εντάσεως γνώσης όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι για την επιτυχία του έργου χρειάζεται αφενός η παροχή ισχυρών κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα εγκαταστασθούν και αφετέρου η ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του έργου. Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται μια βραδυπορία λόγω γραφειοκρατίας και διαδικασιών χωροθέτησης.
Σε όλα όμως τα αναγκαία έργα υποδομής και τις ζητούμενες παρεμβάσεις, ο παράγων χρόνος έχει καθοριστική σημασία και κυρίως τώρα που το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και μια που οι εξελίξεις στην περιοχή μας τόσο από τα βόρεια όσο και τα ανατολικά σύνορά μας είναι ταχύτατες.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για έργα ύψιστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας και πως κάθε μέρα που περνάει χωρίς να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας πάει πίσω καθώς η ανταγωνιστικότητα της περιοχής μας μειώνεται και άλλες περιοχές εμφανίζονται δυναμικότερες και μετατρέπονται σε πόλους προσέλκυσης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικότητας.
Γιώργος Μυλωνάς

Πρόεδρος ΣΒΒΕ
Η ανάπτυξη απαιτεί
ταχύτερα βήματαΟι προτάσεις του Συνδέσμου για την περιφερειακή σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού τόξου έχουν ως εξής:


Ανάδειξη της επιχειρηματικότητας σε βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής
Στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων βάλλονται από παντού, αδιακρίτως, ισοπεδωτικά, με τρόπο και ένταση που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στα όρια της δυσφήμισης και του διασυρμού. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ιδιωτικός τομέας να πληρώνει:
1. Το κόστος της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τραπεζικών συναλλαγών και προϊόντων,
2. Τις αυξήσεις των τιμολογίων των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, και το χαμηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών από το κράτος,
3. Το κόστος της γραφειοκρατίας που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
4. Την αδυναμία του κράτους να περιορίσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή,
5. Τις συνέπειες από τις απεργίες των εργαζομένων, κυρίως του δημόσιου τομέα, που επικαλούνται ότι προασπίζουν συνταγματικά συμφέροντα.
Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η πολυνομία και η γραφειοκρατία παραμένουν ως βασικά προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μεγεθύνονται. Για την άρση των παραπάνω διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΒΒΕ προτείνει:
1. Την ανάδειξη της έννοιας της επιχειρηματικότητας σε βασική κυβερνητική πολιτική,
2. Τη ριζική μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, με στόχο τον περιορισμό της στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2010,
3. Την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την περαιτέρω απλοποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου,
4. Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και,
5. Τη θέσπιση χρονικών ορίων και δεσμεύσεων για το κράτος, σ’ όλα τα θέματα που αφορούν χρηματοδότηση επενδύσεων.


Σύνδεση της βιομηχανίας της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες
Η σύνδεση της βιομηχανίας με τους κλάδους του τουρισμού και των υπηρεσιών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ουσιαστικά και συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.
Στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη) θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την προσέλκυση αλλοδαπών που επιθυμούν να δημιουργήσουν στη χώρα μας μόνιμες κατοικίες, αξιοποιώντας έτσι το φυσικό κάλλος των περισσότερων περιοχών του Βορειοελλαδικού Τόξου.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει:
- Να αρθούν οι απαγορεύσεις που χαρακτηρίζουν τη Βόρεια Ελλάδα ως παραμεθόρια περιοχή,
- Να αποτυπωθούν και να πολεοδομηθούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές, στο πλαίσιο του τρέχοντος χωροταξικού σχεδιασμού.
Αν τα παραπάνω συνδυασθούν με:
- Την ολοκλήρωση των οδικών διευρωπαϊκών αξόνων,
- Τη βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, (οδικών, θαλάσσιων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών),
- Την αξιοποίηση εκτάσεων του δημοσίου,
τότε ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και με θετική επίδραση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Είναι φανερό, ότι η επίτευξη του στόχου αυτού θα υποβοηθήσει σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας, και κατά συνέπεια όλη τη βιομηχανική δραστηριότητα περί αυτόν, αφού, χωρίς αμφιβολία, η κατασκευαστική δραστηριότητα απετέλεσε τα τελευταία χρόνια την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας.


Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, με τις τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα κατάλληλες πολιτικές που θα υποστηρίζουν ουσιαστικά τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με τη μεταποίηση.
Η Βόρεια Ελλάδα κατέχει μοναδική τεχνογνωσία στη χώρα μας στη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Προτείνουμε, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, να αναδειχθεί κατάλληλα, ούτως ώστε σταδιακά τόσο τα τρόφιμα που προκύπτουν από τη διαδικασία της μεταποίησης όσο και η ίδια η περιοχή να συνιστούν ουσιαστικό συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Προς τούτο, προτείνουμε τη θέσπιση ειδικής κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τη μεταποίηση, με ειδικότερα μέτρα όπως: α) δημιουργία φορέων εφαρμοσμένης έρευνας σε συγκεκριμένους κλάδους και προϊόντα, και, β) εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης της εξωστρέφειας των παραπάνω επιχειρήσεων.
Στις πολιτικές αυτές θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.


Ειδικά προβλήματα βιομηχανικού ενδιαφέροντος

Φορολογία
Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Επίσης, επιβάλλεται η αναθεώρηση εισπρακτικών μέτρων όπως το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ), για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει άμεση τροποποίηση της άδικης διάταξης που προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε βιομηχανοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους, όπου η αντικειμενική τους αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο μέτρο πολλαπλασιάζει το σχετικό ποσό φόρου έως και έξι φορές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, με άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργείται στις επιχειρήσεις ένα αίσθημα αδικίας και ανισοβαρούς κατανομής των φορολογικών βαρών.


Περιβάλλον
Το θέμα της διάθεσης των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων σε όλους τους νομούς της χώρας, έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Ενώ η χώρα μας υποχρεούται να δημιουργήσει τους σχετικούς χώρους εναπόθεσης των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, εν τούτοις για πάνω από μια δεκαετία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ. Ως αποτέλεσμα της κρατικής ανακολουθίας και αδράνειας είναι η πρόκληση δυσλειτουργιών στις επιχειρήσεις και ο άμεσος κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων από την ΕΕ προς τη χώρα μας και τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του θέματος.

Τιμές προϊόντων λιανικής πώλησης
Διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις προμηθευτών και αλυσίδων λιανικής πώλησης: στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, θα πρέπει να επανεξετασθεί το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και αλυσίδων λιανικής πώλησης. Η δημιουργία ενός υγιέστερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικού εμπορίου θα έχει άμεση επίπτωση τόσο στη μείωση των τιμών όσο και στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας,


Έλεγχος αγοράς
Λειτουργία των μηχανισμών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς, που αφορούν στην κυκλοφορία προϊόντων είτε χαμηλής ποιότητας, είτε απομιμήσεων, που παράγονται σε τρίτες χώρες. Το ζήτημα της συμμόρφωσης των προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ο έλεγχος της αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί περισσότερο εντατικά από την πολιτεία, έτσι ώστε οι συμμορφούμενες ελληνικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στον συνεχώς αυξανόμενο εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό.


Εξυγίανση συστήματος πληρωμών
(μεταχρονολογημένες επιταγές)
Σύστημα πληρωμών: οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις που προέρχονται από την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών, που μπορούν να φθάνουν και ως τους εννέα μήνες, δημιουργούν σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος που επιβαρύνει κατ' αποκλειστικότητα τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετασθεί η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων με στόχο την εξυγίανση της αγοράς.


Ποιότητα
Η παραγωγή δημοσίων έργων στη χώρα μας δεν χρησιμοποιεί προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας, με αποτέλεσμα τη χρήση υλικών και προϊόντων χαμηλού κόστους και εισαγωγής.
Είναι αμφίβολο αν τα τελικά παραδοτέα από τις κατασκευαστικές εταιρίες ακολουθούν τις προδιαγραφές ποιότητας, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος που τίθενται από την ΕΕ.
Για τον ΣΒΒΕ θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία που θα καθορίσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές πετυχαίνοντας αφενός την καλύτερη ποιότητα των δημοσίων έργων και αφετέρου, τη στήριξη τη εγχώριας παραγωγής που, σε κάθε περίπτωση, έχει τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων συγκεκριμένων και υψηλών προδιαγραφών.
Απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων
Μια από τις κύριες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι η μη απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων. Αν η απελευθέρωση γίνει πράξη είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός και θα μειωθούν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Προτείνουμε τη σταδιακή απελευθέρωση των μεταφορών με τη θέσπιση ετήσιων στόχων, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος.
Βασίλης Ρηγόπουλος
Δ/ντής Τηλ/κής Περιφ. Β. Ελλάδος ΟΤΕ


Κομβικό σημείο η Θεσσαλονίκη


Η ραγδαία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια έχει ως συνέπεια μια παγκόσμια επανάσταση που επιφέρει ριζική αλλαγή στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος επικοινωνεί, εργάζεται, συναλλάσσεται, ενημερώνεται, διασκεδάζει ή αντλεί πληροφορίες για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.Ο ΟΤΕ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις πρασαρμοζόμενος κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του αναβαθμισμένες αλλά και διαρκώς επεκτεινόμενες γεωγραφικά υπηρεσίες, εισάγοντας παράλληλα νέες καινοτόμες λύσεις που απαντούν στις προκλήσεις των νέων αναγκών. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ψηφιακής μας εποχής και δίνουν προοπτικές, δυνατότητες και οφέλη που ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς μόλις λίγα χρόνια πριν.


Η Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Β. Ελλάδος
Η Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος (Τ.Π.Β.Ε.), καλύπτει γεωγραφικά το 43,2% της χώρας και εξυπηρετεί το 33% του συνόλου των πελατών του ΟΤΕ.
Με ένα σύγχρονο αστικό, υπεραστικό και διεθνές δίκτυο, η Τ.Π.Β.Ε. εξασφαλίζει στους περίπου 1.600.000 πελάτες της, υψηλού επιπέδου επικοινωνία και συμμετέχει ενεργά στη διαρκή πανελλαδική προσπάθεια του ΟΤΕ για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την ευρυζωνικότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη διαδραματίζει ιστορικά, κυρίαρχο ρόλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελεί διαχρονικά νευραλγικό, κομβικό σημείο προς Βορρά, Ανατολή και Δύση. Συγκεκριμένα, ως έδρα της Τ.Π.Β.Ε., έχει αναδειχθεί σε κεντρικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την τοπική και τη διεθνή τηλεπικοινωνιακή κίνηση (τηλεφωνίας, δεδομένων, internet).


Ευρυζωνικότητα και τάσεις της αγοράς
Μειωμένες τιμές και αυξημένες ταχύτητες οδηγούν την αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2007 ήταν ένα έτος σημαντικών εξελίξεων για την αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ο ΟΤΕ προχώρησε στη διάθεση νέων σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων πρόσβασης ADSL, μειώνοντας ταυτόχρονα κατά πολύ τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των πακέτων conn-x, ενώ προχώρησε και σε περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του, αυξάνοντας τα σημεία παρουσίας ADSL στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.
Στο τέλος του 2007, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2006 και ξεπέρασαν το 1,13 εκατ. ενώ οι ίδιοι υψηλοί ρυθμοί διατηρούνται και το 2008. Το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών ξεπέρασε το 10% φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Νέες επενδύσεις σε υποδομές
Χάρη στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ την τελευταία διετία στο δίκτυο ADSL του -με έμφαση στην περιφέρεια- σήμερα, περίπου το 95% των τηλεφωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Το δίκτυο ADSL του ΟΤΕ αναπτύσσεται συνεχώς με συνέπεια να υπάρχουν σήμερα πάνω από 1.400.000 εγκατεστημένες πόρτες σε ολόκληρη την επικράτεια – κάνοντας την υπηρεσία διαθέσιμη σε περιοχές με όλο και μικρότερους πληθυσμούς. Ήδη το ευρυζωνικό δίκτυο του ΟΤΕ έχει παρουσία σε 1400 διαφορετικά σημεία σε όλη την Ελλάδα καλύπτοντας την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
Ειδικά στην Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος τα σημεία αυτά ανέρχονται σε 540 και μέσω αυτών δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης σε 370.000 χρήστες. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξης του 35%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων (IPTV), υπηρεσία που ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσφέρει στο άμεσο μέλλον, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση των κόμβων μέσω των οποίων θα προσφέρεται στους πελάτες.


Προϊόντα και υπηρεσίες
Τους τελευταίους μήνες το ευρυζωνικό brand του ΟΤΕ (conn-x) εμπλουτίστηκε με νέα πακέτα ονομαστικών ταχυτήτων και εξειδικευμένων προϊόντων. Η εταιρία προχώρησε στην αύξηση των ταχυτήτων των εμπορικών πακέτων 1Mb και 2Mb και στη διάθεση νέων πακέτων 4Mb, 8Mb και 24Mb, που, εκτός από ταχύτερη μεταφορά δεδομένων, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα παροχής προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών που απαιτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου.

Εταιρική υπευθυνότητα
Ο ΟΤΕ, διαχρονικά, έχει συνδέσει την παρουσία του με την κοινωνική προσφορά, ενώ, τα τρία τελευταία χρόνια, ενσωματώνει, σταδιακά, την Εταιρική Υπευθυνότητα στην επιχειρηματική του στρατηγική.
Οι προτεραιότητες του ΟΤΕ για την Εταιρική Υπευθυνότητα αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Σχέση Ευθύνης» και εστιάζονται στους παρακάτω άξονες:
- Την αγορά,
- Τους εργαζόμενους,
- Το περιβάλλον,
- Τους κοινωνικούς εταίρους.
Το 2007 δόθηκε έμφαση σε προγράμματα για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και αυτή θα είναι η κατεύθυνση στο μέλλον. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, το περίπτερο του Ομίλου ΟΤΕ στη φετινή ΔΕΘ είχε «πράσινη» - οικολογική διάσταση.*Ο κ. Βασίλης Ρηγόπουλος είναι Διευθυντής της Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος του ΟΤΕ. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Τμήμα Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Trans Jordan for Communications Services με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας.
Έρευνα της Stat Bank
«Έτρεξε» το βορειοελλαδικό εμπόριο,
βραδύτερη ανάπτυξη για τη βιομηχανία


Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε το 2007 η επιχειρηματική δράση των Μακεδόνων εμπόρων. Οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποί τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο της χώρας τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία.


Αντίθετα, η βιομηχανία της περιοχής προσπάθησε, αύξησε τα μεγέθη της αλλά κινήθηκε κάτω από τον μέσο όρο της χώρας, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την πορεία συγκεκριμένων κλάδων παραγωγής που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα όπως, η κλωστοϋφαντουργία. Σε αρνητικό έδαφος κινείται η παραγωγή στη Θράκη, ενώ στην ίδια περιοχή αμελητέα είναι η παρουσία εμπορικών επιχειρήσεων.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της Stat Bank, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στηρίχθηκε στα αποτελέσματα περίπου 700 επιχειρήσεων που έχουν ως έδρα κάποιον από τους νομούς της περιοχής με πωλήσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ το 2007. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι στατιστικές αδικούν ως ένα βαθμό το επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας. Ουκ ολίγοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της χώρας υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στην εφορία ανωνύμων εταιριών της Αθήνας, αλλά σημαντικό μέρος των εσόδων προέρχεται από τα υποκαταστήματα ή τα εργοστάσιά τους που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Μακεδονία συμβάλλει σε ποσοστό 17% στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, παρά τη μονοψήφια συμμετοχή της στον συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων.


Εισαγωγικές και εμπορικές
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Μακεδόνες έμποροι (δείγμα 260 επιχειρήσεων) το 2007 κατέγραψαν πωλήσεις 5,6 δισ. ευρώ έναντι 4,98 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,1%. Ταυτόχρονα τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 151,1 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα σε ποσοστό 18,66% έναντι της προηγούμενης χρονιάς οπότε ήταν 127,39 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, μέση αύξηση 13,3% των προ φόρων κερδών εμφάνισαν οι εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας. Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της Stat Bank, η οποία στηρίχθηκε σε δημοσιευμένα στοιχεία 2.100 επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια. Οι τελευταίες αύξησαν το συνολικό τζίρο τους από 61,3 δισ. ευρώ το 2006 σε 67,8 δισ. ευρώ το 2007, εμφανίζοντας άνοδο 10,6%. Ας σημειωθεί ότι από το δείγμα εξαιρέθηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν συγκρίσιμα οικονομικά αποτελέσματα την εξεταζόμενη διετία λόγω εταιρικών αλλαγών (συγχωνεύσεις κ.λπ.) ή επειδή εμφάνισαν έκτακτα αποτελέσματα τη μία από τις δύο οικονομικές χρήσεις.
Tα εύσημα βέβαια από τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας δεν μοιράζονται εξίσου σε όλες τις μακεδονικές επιχειρήσεις. Κόντρα στη γενικότερη άνοδο κινήθηκαν 83 επιχειρήσεις που είδαν τα προ φόρων κέρδη τους το 2007 να περιορίζονται. Έτσι η καλή εικόνα είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας 125 εταιριών που κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση κερδών άνω του 18%. Εξ αυτών οι δέκα πιο κερδοφόρες έβαλαν στα ταμεία τους 56,9 εκατ. ευρώ ή σχεδόν το 40% του συνόλου. Πρόκειται για την αλυσίδα Μασούτης, τη Φαρμαγορά, την Electromedical, την εταιρία ενδυμάτων Oxford Company, την εισηγμένη AS Company, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, την Παρουσίαση, την Τεχνομάτ και την Παπίστας Εμπορική.
Σε επίπεδο επιμέρους κλάδων, ισχυρή είναι η παρουσία του αυτοκινήτου. Συνολικά 41 μεγάλοι ντίλερς της Βόρειας Ελλάδας είχαν συνολικά έσοδα 669 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ. Από τους πλέον κερδοφόρους όμως είναι αυτός της διακίνησης φαρμάκων και συναφών ειδών. Οι δεκατέσσερις εταιρίες του δείγματος είχαν κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ. Στα σούπερ μάρκετ ξεχωρίζουν οι δύο αλυσίδες Μασούτης και Αρβανιτίδης και μεταξύ των 42 εταιριών εμπορίας τροφίμων η εισηγμένη Ελγέκα και η Αλλατίνη, που μοιράζονται τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη με βάση τον τζίρο.
Από την άλλη πλευρά, στη Θράκη έχουν έδρα μόλις δώδεκα εταιρίες με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 152,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,13%. Τα προ φόρων κέρδη ήταν 6,18 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 2,7 εκατ. ευρώ το 2006. Εξ αυτών τα 4,6 εκατ. ευρώ μοιράζονται δύο: η Agroline και η Agrohellas.


Οι παραγωγικές εταιρίες
Συνολικά 387 βιομηχανίες, όλες με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, μπήκαν στη μάχη της διεκδίκησης μιας θέσης στο βάθρο της ελληνικής βιομηχανίας. Σε αντίθεση με τους εμπόρους όμως, οι Μακεδόνες παραγωγοί κινήθηκαν με χαμηλότερη ταχύτητα απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν το 2007, τα 5,9 δισ. ευρώ και σημείωσαν άνοδο 7,7% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Βελτιωμένη ήταν και η προ φόρων κερδοφορία, καθώς ανήλθε σε 231 εκατ. ευρώ από 209 εκατ. ευρώ το 2006 (άνοδος 10,35%).
Τι συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα; Έρευνα της Stat Bank σε 1.700 βιομηχανικές επιχειρήσεις δείχνει ότι πραγματοποίησαν το 2007 κέρδη 3,26 δισ. ευρώ έναντι 2,83 δισ. ευρώ το 2006 (αύξηση 15%), ενώ οι συνολικές πωλήσεις των ίδιων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 8,8% για να φτάσουν τα 58,5 δισ. ευρώ και το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε σε 5,6%.
Τα φαινόμενα συγκέντρωσης πάντως είναι στο χώρο της παραγωγής ακόμη πιο έντονα απ΄ ότι στο εμπόριο. Οι δέκα πλέον κερδοφόρες εταιρίες ούτε λίγο, ούτε πολύ μοιράζονται σχεδόν το 50% των κερδών. Μεγάλα κέρδη πραγματοποίησε η Καπνική Μιχαηλίδης, ενώ εκτινάχθηκε και η κερδοφορία της MΕΤΕ που δραστηριοποιείται στο χώρο της εξόρυξης. Η Φιμπράν, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από το σημερινό πρόεδρο Δημήτριο Αναστασιάδη, έχοντας δημιουργήσει δικά της προϊόντα και κάνοντας το πρώτο άνοιγμα στο εξωτερικό, σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης αντί για τα Βαλκάνια, έφθασε να συγκαταλέγεται στις είκοσι μεγαλύτερες της Ευρώπης στην παραγωγή προκατασκευασμένων στοιχείων κτιρίων.
Η Kleemann είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ απολαμβάνει ηγετική θέση στην Ελλάδα. Κάνει πωλήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες, με κύριες αγορές τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κύπρο.
Η HB Body, που είχε επί χρόνια τα υψηλότερα κέρδη στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, είναι μια βιομηχανία παραγωγής υποστρωμάτων, αντισκωριακών μειγμάτων και εν γένει χημικών για τα αυτοκίνητα, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Η ΗΒ Body είναι δημιούργημα του Ηλία Βασιλειάδη. Στέλεχος φαρμακευτικών εταιριών ως το 1982, διέγνωσε ότι στην ελληνική αγορά υπήρχε χώρος για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και έσπευσε να τον εκμεταλλευθεί.
Η Μάρμαρα Παυλίδης κατάφερε το 2007 να έχει άνοδο κερδών κατά 54% και έτσι έσπασε το φράγμα των 8 εκατ. ευρώ. Ανοδικά όμως κινήθηκαν και τα κέρδη της Olympic Catering, στα 7,6 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2007.
Η Isomat, με την τελευταία επένδυση που πραγματοποίησε η εταιρία το 2007, αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 200% φτάνοντας τους 1.500 τόνους ημερησίως και εξασφάλισε στην επιχείρηση για δεύτερη συνεχή χρονιά μια θέση μεταξύ των καλύτερων της ελληνικής βιομηχανίας. Παράγει και διαθέτει πλέον πάνω από 150 δομικά χημικά προϊόντα και κονιάματα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους οικοδομικές εργασίες.
Πρώτη σε τζίρο σε όλη τη Μακεδονία η Αλουμύλ-Μυλωνάς, είχε σε επίπεδο μητρικής εταιρίας έσοδα 238 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ. Για την προώθηση των πωλήσεών της στο εξωτερικό έχει ήδη αυτόνομη εμπορική παρουσία σε πάνω από 25 χώρες ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου σε Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Κύπρο, Βοσνία, Ουγγαρία, Πολωνία, Αίγυπτο, Τουρκία, Βαλτικές χώρες, Ρωσία, Ντουμπάι κ.α. Υπερδιπλάσια κέρδη (6 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ) πραγματοποίησε και η Κεραμοποιία Κοθάλη παρ’ ότι ο τζίρος της παρέμεινε στα 21 εκατ. ευρώ. Σε αυτό βοήθησε και η εισροή περίπου ενός εκατ. ευρώ από έσοδα συμμετοχών.
Μακράν πρώτος κλάδος σε αντιπροσώπευση μεταξύ των ισχυρών της Μακεδονίας είναι αυτός των τροφίμων με 110 εταιρίες, οι οποίες μοιράστηκαν τζίρο 1,8 δισ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 48,3 εκατ. ευρώ. Είκοσι εταιρίες από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας εμφάνισαν κύκλο εργασιών 378 εκατ. ευρώ αλλά είχαν συνολικά ζημιές 11 εκατ. ευρώ. Οι 49 εταιρίες παραγωγής ενδυμάτων με 372 εκατ. ευρώ είχαν κέρδη περίπου 14 εκατ. ευρώ. Για τις 40 επιχειρήσεις επεξεργασίας μετάλλων, ο τζίρος έφτασε τα 613 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 23,8 εκατ. ευρώ.


Ζημίες η Θράκη
Αρνητικό ήταν το τελικό αποτέλεσμα για 46 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται με έδρα τη Θράκη. Παρότι ο τζίρος έφτασε τα 593,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος σε ποσοστό 8,57%, παρουσίασαν ζημιές ύψους 751.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το δείγμα έχει εξαιρεθεί η Ακρίτας, η οποία επιβαρύνθηκε από σημαντικά έκτακτα έξοδα.
Τις μεγαλύτερες ζημιές εμφάνισαν οι επιχειρήσεις ΣΕΒΑΘ 6,5 εκατ. ευρώ, Χαρτοποιία Θράκης 2,4 εκατ. ευρώ και Μάξι 3,1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, από τις πλέον κερδοφόρες ήταν η Ντίαξον με κέρδη 5 εκατ. ευρώ και η Λάντσιον Μητ με κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ.


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site