Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

AΦIEPΩMA: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΙδιωτική εκπαίδευση:
Επόμενο βήμα η αναγνώριση
και των αμερικανικών κολεγίων


Τα αμερικανικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας θα αναγνωριστούν, όπως και τα ελληνικά που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αυτή είναι η επόμενη φάση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για να βάλει τάξη στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.Tο Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι, σε εύθετο χρόνο, θα προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των κολεγίων που έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς ως πανεπιστήμια ή παραρτήματα πανεπιστημίων, ήτοι όχι μόνο των ευρωπαϊκών, που προηγήθηκαν νομνοθετικώς (λόγω της πίεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), αλλά και των αμερικανικών.
Το πρώτο βήμα έγινε από το υπουργείο Παιδείας με την κατάθεση του νομοσχεδίου για ελέγχους σε όλα τα κολέγια και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου είναι η υψηλή (500.000 ευρώ) εγγυητική επιστολή που πρέπει να καταθέσουν τα κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εάν θέλουν να πάρουν άδεια λειτουργίας. Η εγγυητική επιστολή συνδυάζεται με τη μελέτη βιωσιμότητας και τις προδιαγραφές υποδομών και προσωπικού που πρέπει να πληρούν τα κολέγια. Το ύψος του πήχη θεωρείται ότι θα αφήσει πολλούς εκτός νυμφώνος, αφού θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις το μέγεθος των οποίων, προς το παρόν, δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Παράγοντες των κολεγίων εκτίμησαν ότι περί το 60% των υφισταμένων έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει, ικανοποιώντας όχι μόνο την προϋπόθεση του ποσού της εγγύησης, αλλά και τους όρους για βιβλιοθήκες, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και διδάσκοντες με ακαδημαϊκά προσόντα ανάλογα με αυτά που απαιτεί το συνεργαζόμενο ξένο ΑΕΙ.


Επίκεινται ανακατατάξεις
Οι όμιλοι που θα ικανοποιήσουν τους όρους που θέτει ο νόμος, θα μπορέσουν να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο. Οι υπόλοιποι θα περιοριστούν να προσφέρουν υπηρεσίες κατάρτισης, όπως είναι τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών (π.χ., εργαστήρια μηχανικών αυτοκινήτων, κομμωτικής, κ.λπ.), ή να κλείσουν. Σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, λειτουργούν περίπου 5.000 εργαστήρια ελευθέρων σπουδών.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, λειτουργούν περίπου 45 κολέγια. Εξ αυτών 18 συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, λειτουργώντας ως παραρτήματά τους. Σε αυτά, φοιτούν περί τους 11.000 σπουδαστές. Περίπου 3.500 σπουδαστές φοιτούν σε κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε., πλην της Μεγάλης Βρετανίας.
Η ανάγκη ρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς αναδεικνύεται από τα υπάρχοντα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία σχετικά με τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), τα αναγνωρισμένα ελληνικά κολέγια από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης είναι σύμφωνα με το Συμβούλιο 16, σύμφωνα με την βρετανική πρεσβεία 18 και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων 10.
Μετά το ξεκαθάρισμα της αγοράς, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05 στο ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με την Οδηγία, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα. Η ενσωμάτωση θα γίνει, αφού εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής κατά της Ελλάδας ότι δεν εφαρμόζει ορθά της Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/48 και δεν χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Η απόφαση επί της προσφυγής για την 89/48 αναμένεται να είναι καταδικαστική για την Ελλάδα. Ομως, το υπουργείο Παιδείας περιμένει την αιτιολόγηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να δει τα περιθώρια που θα έχει η Ελλάδα για να προχωρήσει στο κρίσιμο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Μάλιστα, τα ζήματα είναι τα εξής:
* Εάν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων, οι οποίοι δεν σπούδασαν καθόλου στο μητρικό πανεπιστήμιο, αλλά ολοκλήρωσαν όλες τις σπουδές τους στο ελληνικό κολέγιο-παράρτημα.
* Εάν θα μπορεί να επιβάλλει στους μελλοντικούς αποφοίτους των ελληνικών κολεγίων να έχουν κάνει μέρος των σπουδών τους στο μητρικό, ξένο ΑΕΙ.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης εξετάζει την προοπτική αυτή, όπως δήλωσε ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού εάν υιοθετηθεί θα αποκλείσει από επαγγελματικά δικαιώματα μια μεγάλη μερίδα από τους περίπου 25.000 αποφοίτους των κολεγίων από τη δεκαετία του '90, όταν και άρχισαν οι συνεργασίες των ελληνικών κολεγίων με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης των EuroUniversities και ιδιοκτήτης κολεγίου κ. Μανώλης Αμαργιανάκης «η νέα Οδηγία 36/05 αναγνωρίζει τίτλους εκπαίδευσης και επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να απαιτείται ο εκπατρισμός του φοιτητή, όπως φαίνεται και στην παράγραφο 3 του άρθρου 50».
Πηγές του Yπουργείου τόνισαν ότι ο τρόπος εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 50 είναι θέμα ερμηνείας. Ετσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας νέος γύρος δικαστικών διενέξεων μεταξύ κολεγίων και πολιτείας. Ωστόσο, η ρύθμιση για το καθεστώς των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά θα ανοίξει τον δρόμο για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα. Σήμερα, υπάρχουν έξι αμερικανικά ιδρύματα, στα οποία φοιτούν περί τους 8.000 σπουδαστές. Τα ιδρύματα αυτά θα αναγνωριστούν μέσω του ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον ακολουθούν τις αρχές λειτουργίας των αμερικανικών AEI.


Ο νόμος που ψηφίσθηκε
«Το σχέδιο νόμου που συζητούμε δεν ρυθμίζει δικαιώματα αναγνώρισης ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών προσόντων», ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας. «Αυτό συνδέεται άμεσα και με τη σχετική κοινοτική οδηγία και με την εκκρεμούσα δίκη, ενώπιον του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων».
Για την δίκη αυτή, ο υπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος: «Επίκειται η καταδίκη της Ελλάδας, για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας που υπέγραψε η Β. Παπανδρέου. Γνωρίζω την εισήγηση του εισαγγελέα και τη γνώμη της Επιτροπής. Εμείς το 2005, καταψηφίσαμε την μετεξέλιξη αυτής της Οδηγίας, υπερασπιστήκαμε με συνέπεια, όλ' αυτά που συζητούμε, προσπαθώντας να περιφρουρήσουμε την εθνική κυριαρχία στο επίπεδο της αρμοδιότητας για την εκπαίδευση. Πριν τοποθετηθούμε για το θέμα της Οδηγίας, αναμένουμε να δούμε την απόφαση του Δικαστηρίου και μετά να εναρμονίσουμε το εθνικό δίκαιο μ’ αυτήν».
Στο νόμο υπάρχουν διατάξεις που καθορίζουν τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για τους διδάσκοντες, ώστε να εξασφαλίζεται ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Ερωτηματικό παραμένει, αν οι εξετάσεις που θα διενεργούνται θα είναι υπό την κρατική εποπτεία ή θα έχουν τον πρώτο λόγο τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται.
Καθορίζονται επίσης τα κριτήρια αξιολόγησης των Κολεγίων και είναι πολύ πιθανό ορισμένα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις είτε να κλείσουν, είτε να απαιτηθούν ορισμένες αλλαγές σε υποδομές και προσωπικό προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Αναφορικά με τους πτυχιούχους που εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία (36/2005), η οποία θα ενσωματωθεί το προσεχές διάστημα στο εθνικό μας δίκαιο, υπολογίζονται σε περίπου 4.000.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι φοιτούν περίπου 25 χιλιάδες άτομα σε ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται -κυρίως- με βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, 11 Κολέγια που υπάγονται στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια ενώ άλλα 22, έχουν συνεργασίες με ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.


Οι πολιτικές θέσεις
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κ.Αλυσανδράκης επεσήμανε ότι από τα Πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου, προκύπτει ότι το ψήφισμά του, το φιλικό προς τα ιδιωτικά ΑΕΙ, καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, μόνο από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ υπερψηφίστηκε από τους παρόντες ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
Παράλληλα,ο κ. Αλυσανδράκης ζήτησε «να μας πει ευθέως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η επίσημη άποψη του κόμματος για τους ήδη αποφοίτους των ΚΕΣ». «Οι 25.000 απόφοιτοι των ΚΕΣ δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας για πέταμα. Μπορούμε να συζητήσουμε διάφορους τρόπους για το τί θα γίνει με τους αποφοίτους αυτούς», απάντησε ο κος Κουράκης.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης τασσόμενος υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, υποστήριξε πως η Πολιτεία δεν θα έπρεπε να αφήσει την αξιολόγηση των Κολεγίων στα ξένα πανεπιστήμια, αλλά «να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες ότι αυτός που θα αγοράζει Χάρβαρντ, θα αγοράζει Χάρβαρντ». Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ένα εμπόριο ελπίδας, ότι με το όποιο χαρτί, οιουδήποτε Κολεγίου, κάποιος θα μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη πρόσβαση στην αγορά».
«Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια, κυρίως για τη λειτουργία των Κολεγίων, επιβάλλοντας τον εσωτερικό κανονισμό. Και επιτέλους, το ΥΕΠΘ ασκεί τον έλεγχο της ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών»,απάντησε ο Κ. Γκιουλέκας.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης παρατήρησε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία του νομοσχεδίου, στις θέσεις και απόψεις άλλων κομμάτων». Η ουσία, είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το υπουργείο, «χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να ρυθμίσει τον χώρο των ΚΕΣ», αφήνοντας πολλά κενά: «δεν τολμά να αναθέσει τον έλεγχό τους σε ανεξάρτητη αρχή, αλλά σε επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, δεν προσδιορίζει τι εννοεί όταν ζητά «επαρκείς υποδομές».


Κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα


Τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων είναι:
> AAS – Applied Arts Studies
    Partner Institute of UCLan
> Aegean College / Omiros Group
> AKTO Art & Design
    Validated College of Middlesex University
> Βακαλό
> BCA / Business Studies
> British Hellenic College
> City Liberal Studies
    The University of Sheffield
> Ellanion Μεταπτυχιακά
    South European College
> ICBS Business School
    (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισσα)
> IST Studies
> Mediterranean College


Ενώ σημαντική δραστηριότητα αναπτύσσουν επίσης:
> American College of Greece / Deree College
    (το αρχαιότερο εν Ελλάδι)
> Trinity International School of Tourism Management
> iCon International Training
    (σε συνεργασία με τα Κρατικά Βρετανικά Πανεπιστήμια University of Leicester και Heriot-Watt University Εδιμβούργου),
> Centre of European Managemen
> American College of Thessaloniki
    (πανεπιστημιακό τμήμα του ιστορικού ιδρύματος Ανατόλια)
> DEI Bachelor and Master Degrees
> North Education in Excellence
    (University of Abertay Dundee),
> Institution d'Etudes Francophones (IdEF)
> New York College
    (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
> Alba Graduate Business School
> Εuropean University
> American University of Athens κ.ά.


Οι τράπεζες για τους φοιτητές
Στην επικαιρότητα των ημερών εντάσσεται και η τοποθέτηση στην αγορά, συνοδευόμενη από πλούσια προβολή, τραπεζικών προϊόντων, σχεδιασμένων ειδικά για τις ανάγκες των νέων σπουδαστών.


Εμπορική Τράπεζα


Younique: ειδικά για νέους φοιτητές
Ένα μοναδικό και καινοτόμο πακέτο προϊόντων, το Younique, σχεδίασε και προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα αποκλειστικά σε νέες και νέους φοιτητές και σπουδαστές 18-30 ετών, οι οποίοι καλούνται, για πρώτη φορά, να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και να διαχειριστούν τις προσωπικές τους δαπάνες.
Η Εμπορική Τράπεζα, στηρίζοντας τα πρώτα βήματα ανεξαρτησίας των νέων ενηλίκων, τους προσεγγίζει με σεβασμό και φιλικότητα και αναλαμβάνει να τους ενημερώσει και να τους συμβουλεύσει για τις τραπεζικές συναλλαγές μέσα από ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο εξοικείωσης με τους τραπεζικούς όρους και τους τρόπους συναλλαγών. Κυρίως όμως, η Εμπορική Τράπεζα εμπιστεύεται τους νέους και τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, να αναλάβουν την ευθύνη αλλά και την ελευθερία να διαχειρισθούν μόνοι τους τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους.
Το φοιτητικό πακέτο Younique συνδυάζει καταθετικό λογαριασμό με προνομιακό επιτόκιο για τα πρώτα 1.500 ευρώ και προεγκεκριμένη πιστωτική κάρτα με όριο 500 ευρώ και με δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως και 300 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, οι κάτοχοι του Younique έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-banking) της Εμπορικής Τράπεζας ώστε να πραγματοποιούν άνετα πληρωμές και πάγιες εντολές και να παρακολουθούν την κίνηση του λογαριασμού τους. Το νέο πακέτο προϊόντων Younique διατίθεται από τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα.


Ελληνική Τράπεζα


Πλάνο Σπουδών: Eπένδυση στη μόρφωση
Η Ελληνική Τράπεζα δημιούργησε το προϊόν «Ελληνική Πλάνο Σπουδών». Σκοπός του νέου προϊόντος είναι η χρηματοδότηση των σχολικών ή φοιτητικών διδάκτρων, καθώς και των καταναλωτικών αναγκών των φοιτητών. Απευθύνεται σε γονείς μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Ελλάδας, καθώς και σε φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων / οργανισμών όλων των κατηγοριών, εντός και εκτός Ελλάδας, στο πλαίσιο πλήρους ή μερικής παρακολούθησης.
Το νέο προϊόν «Ελληνική Πλάνο Σπουδών» συνδυάζει καταναλωτικό δάνειο με εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο, πιστωτική κάρτα με προνομιακούς όρους, τρεχούμενο λογαριασμό με δυνατότητα υπερανάληψης και άλλα ωφελήματα, με δυνατότητα επιλογής όλων ή κάποιων από αυτά, ανάλογα με τις εκάστοτε προσωπικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου.
Πιο συγκεκριμένα, το καταναλωτικό δάνειο δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων προϊόντων:
> Καταναλωτικό Δάνειο «Πλάνο Σπουδών 1» (χωρίς περίοδο χάριτος)
- Ύψος δανείου: 3.000 - 25.000 ευρώ
- Ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο
> Καταναλωτικό Δάνειο «Πλάνο Σπουδών 2» (με περίοδο χάριτος)
- Ύψος δανείου: 3.000 - 15.000 ευρώ
- Ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο
- Διάρκεια δανείου: έως 10 έτη
- Περίοδος χάριτος: έως 2 έτη
> Καταναλωτικό Δάνειο «Πλάνο Σπουδών 3» (με προσημείωση)
- Ύψος δανείου: 15.000 - 100.000 ευρώ
- Επιλογή ανταγωνιστικού επιτοκίου:
υπόλοιπη διάρκεια, ή κυμαινόμενο επιτόκιο
- Διάρκεια δανείου: έως 15 έτη
Το καταναλωτικό δάνειο μπορεί να συνδυαστεί με τα ακόλουθα προϊόντα:
> Πιστωτική Κάρτα «Hellenic Card Visa»
- Όριο συναλλαγών: 2.000 ευρώ
- Ανταγωνιστικό επιτόκιο αγορών
- Ανταγωνιστικό επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου
- Συνδρομή: δωρεάν για 2 χρόνια
> Καταθετικός Λογαριασμός
> Υπερανάληψη
Δυνατότητα ανάληψης μέχρι 1.500 ευρώ από το διαθέσιμο υπόλοιπου του τρεχούμενου λογαριασμού.


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site