Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: EUROMONEY


Τουρκία:
Ανερχόμενη δύναμη
στην εταιρική διακυβέρνηση


Οι τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν να βελτιώνονται στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης, ως μέρος της όλης διαδικασίας σύγκλισης με την ΕΕ.


Της Chloe Hayward


Ανερχόμενος αστέρας της εταιρικής διακυβέρνησης αναδείχθηκε η Τουρκία στη σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Euromoney μεταξύ εταιριών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2008. Η Garanti Bank εκτοξεύθηκε στη δεύτερη θέση της φετινής κατάταξης από την ένατη πέρσι, ενώ η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Turkcell μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα, κατακτώντας μάλιστα την τρίτη θέση. Αντιθέτως, το 2007 καμία τουρκική εταιρία δεν είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη πεντάδα.
«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφεραν αυτή την αλλαγή στην Τουρκία», λέει ο Μπυλέντ Ακγκιούλ, διευθυντής της Fitch Ratings στην Κωνσταντινούπολη. «Τα τελευταία χρόνια πολλοί ξένοι επενδυτές εισήλθαν στην τουρκική αγορά, δίνοντας ανοδική ώθηση στις προδιαγραφές της εταιρικής διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Πράγματι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αυξήθηκαν θεαματικά από το 1,1 δισ. δολ. το 2001 στα 19,9 δισ. δολ. το 2006. Σύμφωνα δε με στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, το 2007 έφθασε τα 21,7 δισ. δολ.
Οι εισροές αυτές δείχνουν πόσο αποτελεσματικά η Τουρκία ανέκαμψε μετά τη σοβαρή οικονομική και νομισματική κρίση στις αρχές του 2001. Η αύξηση των ΑΞΕ οφείλεται κυρίως στις οικονομικές μεταρυθμίσεις, που αύξησαν τη σταθερότητα στην αγορά και εναρμόνισαν την επιχειρηματική νομοθεσία με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ παραμένουν ισχυρή κινητήρια δύναμη για την εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών, καθώς νέοι σχετικοί νόμοι συνεχίζουν να υιοθετούνται. Οι διοικήσεις των τουρκικών εταιριών έχουν ευρέως αποδεχθεί να μεταρυθμίσουν τους εταιρικούς κανόνες, προσαρμόζοντάς τους στο Κοινοτικό Κεκτημένο.
Το 2005, η Τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε σε όλες τις εισηγμένες εταιρίες την εφαρμογή κανόνων απεικόνισης της οικονομικής κατάστασής τους βασισμένων στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ). Από το 2005, επίσης, πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους τουρκικές εταιρίες έχουν υιοθετήσει τα ΔΛΠ.
Σχετικά με τις δύο διακριθείσες τουρκικές εταιρίες, η Σερτζάν Σοϊλού, αναλύτρια ερευνών στην Eczacibasi Securities, λέει: «Η Garanti Bank αύξησε την κερδοφορία της και το μερίδιό της στην αγορά. Πούλησε τις μη βασικές δραστηριότητές της σε συμφέρουσες τιμές. Η Turkcell είναι ο γίγαντας της χώρας στις υπηρεσίες GSM. Η απόδοση των επενδύσεών της καθώς και το κύρος της στην αγορά εξακολουθούν να αυξάνουν».
Είναι όμως σαφές ότι η Turkcell και η Garanti Bank είναι μόνο δύο από τις πολλές τουρκικές εταιρίες με σημαντικές επιδόσεις. Η κα Σοϊλού συνεχίζει: «Η Akbank ανταποκρίνεται πολύ σοβαρά στις απαιτήσεις συμμόρφωσης προς τους κανόνες του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος, καθώς και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η Halkbank, επίσης, συνιστά ένα καλό παράδειγμα επιτυχούς μετεξέλιξης». Ο Ντέιβιντ Μπελόντ, αναλυτής της Lehman Brothers, αναφέρει ακόμη μία εταιρία: «Η Coca-Cola Icecek πιστεύω ότι είναι μακράν η πλέον πειστική εταιρία [στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη]. Διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική σχετικά με το πώς θα αναπτύξει τη δραστηριότητά της στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ανήκει στην Coca-Cola την κάνει να εφαρμόζει υψηλότερα πρότυπα λογιστικής καταγραφής, αλλά και επικοινωνίας με την αγορά όσον αφορά στις στρατηγικές αποφάσεις της».


«Είθε να ζήσεις σε καιρούς ενδιαφέροντες»


Καθώς η παγκόσμια κρίση ρευστότητας εξακολουθεί, οι αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται σοβαρά. Στη Ρουμανία η διαφορά απόδοσης (spread) των πενταετών Συμβολαίων Πιστωτικής Ανταλλαγής (CDS) έχει διπλασιασθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στο υψηλό σημείο της αύξησης κατά 175 μονάδες βάσης, ενώ στην Τουρκία διευρύνθηκε μέχρι και τις 283 μονάδες βάσης λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατούσε στη χώρα.
Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του αντιμετώπισαν δίωξη, που επέφερε κίνδυνο απαγόρευσης της πολιτικής δραστηριότητάς τους, λόγω «ισλαμιστικών ενεργειών» που ανώτατος δικαστικός λειτουργός θεώρησε ότι θέτουν σε κίνδυνο το κοσμικό πολιτικό καθεστώς της χώρας. Η υπόθεση [που πλέον έχει λήξει, με αίσια έκβαση για την κυβέρνηση] προκάλεσε μία πολύμηνη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία με τη σειρά της επέφερε αστάθεια στην αγορά.
Εν μέσω, όμως, του ανταγωνισμού των κέντρων πολιτικής επιρροής στην Τουρκία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ντουρμούς Γιλμάζ, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρυθμίσεις και στην εταιρική διακυβέρνηση μπορεί να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που η πολιτική κατάσταση έχει, ως προς τον καθορισμό του πιστωτικού και επιχειρηματικού κινδύνου στην Τουρκία.
Αφού άρχισε μία ομιλία του αναφερόμενος στο ταραχώδες παγκόσμιο πολιτικό τοπίο μέσω της κινεζικής κατάρας «είθε να ζήσεις σε καιρούς ενδιαφέροντες», ο κεντρικός τραπεζίτης συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει μία ημερήσια διάταξη γεμάτη μεταρρυθμίσεις, που μας περιμένει. Μακροοικονομική σταθερότητα, δομικές μεταρυθμίσεις και προσήλωση στις αρχές χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης θα απελευθερώσουν την οικονομική δυναμική της Τουρκίας, η οποία έτσι θα επιτύχει την σύγκλισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο διοικητής πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη παγκόσμια πιστωτική αναταραχή έθεσε τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου. Όμως, σύμφωνα με την Fitch, ζητήματα ιδιοκτησίας και ανεξάρτητοι διοικούντες είναι δύο τομείς στους οποίους οι τουρκικές εταιρίες δείχνουν ακόμη αδυναμία.
Παρά την κατάκτηση από την Τουρκία της τρίτης θέσης, στην κατάταξη του Euromoney, και των ισχυρών επιδόσεών της στους τομείς της λογιστικής καταγραφής και της διαφάνειας, παράγοντες που την κάνουν να ξεχωρίζει θετικά μεταξύ των χωρών της περιοχής, υφίστανται ακόμη ζητήματα ως προς την ιδιοκτησία εταιρικών μεριδίων και τον έλεγχο που ασκείται σε μεγάλες εταιρίες.
Οι δύο κύριοι μέτοχοι της Turkcell, Cukurova Holding (CG) και Telia Sonera (TS) κατέχουν από κοινού το 51% της εταιρίας μέσω της μητρικής της Turkcell Holding. Η Altimo, μέσω της θυγατρικής της Alfa, κατέχει το 13,2% του κεφαλαίου της Turkcell. Οι εταιρίες μέτοχοι της Turkcell έχουν εμπλακεί σε διαφωνίες σχετικά με κάποιες μεταξύ τους μεταβιβάσεις μετοχών. Την ίδια στιγμή, το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Turkcell απαρτίζεται από δύο μέλη εκπροσωπούντα έκαστον των τριών μεγάλων μετόχων και ένα ανεξάρτητο μέλος. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα της διοίκησης.
Πάντως, αυτά ακριβώς τα ζητήματα υπογραμμίζουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της διευθυντικής ομάδας της Turkcell, όπως αντιθέτως αναδεικνύουν τις αδυναμίες άλλων εταιριών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. «Πιστεύω ότι τουλάχιστον το 33% ενός διοικητικού συμβουλίου πρέπει να αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη», λέει ο κ. Ακγκιούλ. «Για πολλούς, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το να έχει μια εταιρία έστω και ένα ανεξάρτητο διοικητικό μέλος προβάλλεται ως εντυπωσιακό στοιχείο». Προσθέτει όμως: «Την ίδια ώρα, η κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση των δανείων sub-prime υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων διοικητικών μελών με γνώση παντού στον κόσμο. Οι εταιρίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι οι μόνες που παλεύουν στο συγκεκριμένο τομέα».

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
Άρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
Άρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site