Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

ΑΝΑΛΥΣΗ


Schroders:
Ώρα για κυνήγι ευκαιριών
στις ευρωπαϊκές αγορές


Οι ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική κρίση συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τους ισολογισμούς των εταιριών, ενώ η διπλή μάστιγα της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης και του αυξανόμενου πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Οι επενδυτές έχουν γίνει ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και οι αγορές διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις.


Του Gary Clarke*Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών ήταν εξαιρετικός, τα δε περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Παρόλα αυτά, πρόσφατα άρχισε να φρενάρει αυτό που μέχρι πρότινος φαινόταν ένας ασταμάτητος κύκλος όλο και υψηλότερης κερδοφορίας και αισιόδοξων προοπτικών.
Το γεγονός αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό την αξιοπιστία των εταιρικών κερδών. Σαν επακόλουθο της υποβάθμισης των κερδών και των σχετικών profit-warnings, οι αγορές έπαψαν να πιστεύουν πλέον ότι οι εταιρείες θα έχουν τα «αναμενόμενα» θετικά αποτελέσματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών που αντέδρασε πουλώντας, βρίσκεται τώρα σε κατάσταση αναμονής μέχρι να κατακαθίσει η σκόνη.  Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αυτή την περίοδο  βλέπουμε τίτλους εταιριών να διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Ο δείκτης MSCI Europe έχει P/E 12 μηνών ίσο με περίπου 9,5 - επίπεδο στο οποίο δεν έχει βρεθεί εδώ και μία δεκαετία.
Ο αστρονομικός ρυθμός ανάπτυξης κερδών που απολάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι εταιρίες, δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα τωρινά κέρδη είναι περισσότερο από 20% υψηλότερα του μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης των τελευταίων 20 ετών, που φτάνει στο  5,4%. Κατά συνέπεια, κάποιου είδους επιστροφή στο μέσο επίπεδο κερδοφορίας ήταν πιθανή. Τα κέρδη θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν σε επίπεδα μέσης τάσης με το πέρασμα του χρόνου. Και ακόμα περισσότερο τώρα, απέναντι σε ένα  οικονομικό σκηνικό γεμάτο προκλήσεις, είναι δύσκολο να δει κανείς τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ουσιαστικά ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται. Έστω κι αν τα κέρδη πέσουν κατά 20 %, οι τιμές πολλών μετοχών θα εξακολουθούσαν να φαίνονται υποτιμημένες.  Για όσο διάστημα θα κυριαρχεί αβεβαιότητα, οι επενδυτές θα παραμένουν επιφυλακτικοί. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει φτηνή.


Να επιστρέψουμε στις μετοχικές αξίες;
Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα αναστραφεί η πορεία της αγοράς από τα τωρινά χαμηλά. Επ' ουδενί δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε αγγίξει πάτο. Είναι πιθανό να υπάρξουν στο μέλλον πιο άσχημα νέα από εταιρίες των οποίων η κεφαλαιακή θέση είναι τεταμένη ή των οποίων η προοπτική κερδών έχει εξασθενήσει, λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα ακόμη.
Παρ' όλα αυτά, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου φαντάζει λογικό να αρχίσει κανείς το κυνήγι ευκαιριών. Υπάρχουν τόσες πολλές εταιρίες που διαπραγματεύονται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες τιμές των μετοχών παραβλέπουν κάποια πολύ άσχημα νέα, χωρίς αυτό να σημαίνει  αναγκαστικά ότι θα συμβούν όλα μαζί.
Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντοτε -και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπως το τωρινό- είναι σημαντικό να εξετάζει κανείς με προσοχή και να επιλέγει με σύνεση.  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά είναι να δούμε κι άλλες αρνητικές αναθεωρήσεις στα κέρδη. Γι' αυτό το λόγο, παράγοντας κλειδί στην αποτίμηση επενδυτικών ευκαιριών είναι η βεβαιότητα των μελλοντικών κερδών. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μία εταιρία μπορεί να έχει την απόδοση που υπόσχεται.
Να είστε βέβαιοι ότι οι συνθήκες τελικά θα σταθεροποιηθούν και ότι οι αγορές θα ανέβουν και πάλι. Σε τελική ανάλυση, ένα portfolio με μετοχές εταιριών υψηλής ποιότητας - με προοπτικές ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο - θα αντέξει τις θύελλες και θα προσφέρει στους επενδυτές τα επιθυμητά μακροπρόθεσμα κέρδη.
· Head of European Equities, Schroders


 


Πιάστηκαν σε παγίδα
οι κεντρικές τράπεζες


Η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει την ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός που θα πρέπει να συμβάλει στον έλεγχο του πληθωρισμού.


Tου Keith Wade*


Χάρη στο στασιμοπληθωρισμό, οι αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.  Ο στασιμοπληθωρισμός - η ατυχής σύγκρουση του αυξανόμενου πληθωρισμού με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης - φέρνει τώρα τις κεντρικές τράπεζες ολόκληρου του κόσμου αντιμέτωπες  με ένα σημαντικό δίλημμα.  Να προσπαθήσουν, άραγε, να τον καταπολεμήσουν με μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική και με αύξηση των επιτοκίων σε μία απόπειρα ελέγχου του πληθωρισμού; Ή να συνεχίσουν να εστιάζουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πιστωτικής ασφυξίας, διατηρώντας τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα - ή ακόμη και μειώνοντάς τα;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζουν να γίνονται αισθητές στους καταναλωτές. Οι τράπεζες είναι ακόμη διστακτικές στη χορήγηση δανείων, γεγονός το οποίο έχει ήδη επιδράσει αρνητικά τόσο στην αγορά κατοικίας, όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση. Κατά τη γνώμη μας, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει για λίγο χρόνο ακόμη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί, χωρίς να υπάρξει καμία παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. Καθώς οι καταναλωτές θα συγκρατούν τα έξοδά τους, η μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών τους.

"Κλειδί" το πετρέλαιο
Ένας άλλος τρόπος εξόδου από την παγίδα του στασιμοπληθωρισμού θα αποτελούσε μία μείωση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στον υψηλό πληθωρισμό της φετινής χρονιάς. Η τιμή του πετρελαίου, μέχρι τη συγγραφή του παρόντος, φαίνεται να εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. Η ζήτηση έχει μειωθεί και οι τιμές έχουν ακολούθως πέσει από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα. Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στα συγκεκριμένα νέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επενδυτές ίσως αρχίζουν να επιστρέφουν, από την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, σε πιο ριψοκίνδυνες αξίες.
Μία βελτίωση στο πεδίο του πληθωρισμού θα ήταν χωρίς αμφιβολία ένα πολύ καλό νέο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χρηματιστήρια. Με τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες θα απελευθερώνονταν από την παγίδα του στασιμοπληθωρισμού κι έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για μία μείωση των επιτοκίων. Τότε, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εστιάσουν την προσοχή τους στην οικονομική ανάπτυξη.


"Συναγερμός" από τα ακίνητα
Στην Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη απέχει ακόμη από το να επιστρέψει στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει στην περιοχή, αλλά τα δυσάρεστα νέα από την αγορά κατοικίας και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες επαναφέρουν το θέμα της ανάπτυξης σε κεντρική θέση. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για το υπόλοιπο του 2008, πριν προχωρήσει το επόμενο έτος σε μείωση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξασθενημένοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Στη Μεγάλη Βρετανία, η εικόνα της οικονομίας είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- ζοφερή. Οι τιμές των κατοικιών πέφτουν με ταχύτητα, ενώ οι σκληρότεροι όροι χορήγησης στεγαστικών δανείων σημαίνουν, πιθανότατα, ότι ο κατήφορος των τιμών θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμη. Η ανεργία αυξάνεται και παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να προσεγγίσει το υψηλότερό του σημείο κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2008, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί τελικά σε μείωση των επιτοκίων και να εστιάσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
· Chief Economist, SchrodersJP Morgan:
Χαμηλές προσδοκίες
για τα εταιρικά κέρδη


Οι εμμένουσες δυσκολίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο και η αναποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να δεσμευθούν σε μια πολιτική χαλάρωσης καθιστούν μη-ελκυστική την επένδυση σε μετοχές, δεδομένου του ρίσκου που συνεπάγονται, όπως προκύπτει από οικονομική ανασκόπηση της Global Multi-Asset Group (ομάδας διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων) της JP Morgan.Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της κρίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τα νέα προβλήματα των Fannie Mae και Freddie Mac διέψευσαν τα προγνωστικά ότι η κρίση οδεύει προς επίλυση. Εξάλλου, τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου.
Η προοπτική της οικονομίας παγκοσμίως έχει εξασθενήσει και πρόσφατα τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα εκτός ΗΠΑ, εμφανίζονται κατά πολύ αποδυναμωμένα. Επί πολλούς μήνες, στην αμερικανική αγορά εργασίας υπάρχουν απώλειες με τις εκτός αγροτικής απασχόλησης θέσεις να μειώνονται σημαντικά, ωθώντας ανοδικά το ποσοστό ανεργίας. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα και η οικονομία σημείωσε τριμηνιαία άνοδο κατά 1,9%, υπολογιζόμενη σε ετησιοποιημένη βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο απόηχος των μέτρων αναμένεται να είναι εν μέρει αισθητός και κατά το τρίτο τρίμηνο. Εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι, ελλείψει αυτής της υποστηρίξεως, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά το τέλος του έτους και εντός του 2009.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει φαινομενικά προσκολλημένη στην αντιπληθωριστική πολιτική της, αλλά το μείγμα ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει σαφώς επιδεινωθεί. Ο βασικός οικονομικός δείκτης της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency team) σημείωσε σημαντική πτώση και τα στοιχεία του καλοκαιριού δείχνουν ότι η οικονομική εξασθένηση στην Ευρωζώνη δεν περιορίζεται πλέον σε περιφερειακές χώρες ή σε κράτη όπως, η Ισπανία και η Ιρλανδία, στα οποία είχε παρατηρηθεί άνθηση χάρη στον στεγαστικό κλάδο. Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo έφθασε σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2005. Εκτιμάμε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τόσο στις κύριες, όσο και στις περιφερειακές χώρες, θα εξασθενήσει περαιτέρω, ενώ περιορισμένη θα είναι και η υποστήριξη από τις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς φθίνει η ζήτηση παγκοσμίως.
Μεγάλη επιδείνωση παρατηρήθηκε και στη Μ. Βρετανία, όπου η στεγαστική αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε καθοδική πορεία, γεγονός που θα επηρεάσει την κατανάλωση και τη ζήτηση. Η ήδη δυσχερής θέση της Τράπεζας της Αγγλίας επίσης επιδεινώθηκε, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Και ενώ δεν προβλέπουμε ακόμη κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τα δεδομένα έχουν σαφώς εξασθενήσει και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη σε Ευρώπη, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία θα είναι της τάξης του 0%-1% κατά τα αμέσως επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, αν και η πτώση στις τιμές των αγαθών ενδέχεται να είναι επωφελής για την Ασία, αλλά να λειτουργήσει εις βάρος της Λατινικής Αμερικής.


Νομισματική πολιτική
Σε πορεία εξασθένησης εξακολούθησαν να βρίσκονται τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τη ζήτηση για αγαθά στις ανεπτυγμένες αγορές, ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξασθένηση παγκοσμίως.
Παρά το γεγονός ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες δεν προέβησαν σε μεταβολή των βασικών επιτοκίων τους, εξακολουθούν να διαφέρουν οι στάσεις που τηρούν καθώς και οι πιέσεις που δέχονται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εμμένει στην ουδέτερη ή αμερόληπτη στρατηγική της, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την άλλη, διατηρεί την επιφυλακτική αντιπληθωριστική στάση της, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να έχει πλήρως ακινητοποιηθεί, εγκλωβισμένη από την απότομη επιδείνωση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, υπήρξαν κεντρικές τράπεζες που διαφοροποίησαν την πολιτική τους. Συγκεκριμένα, στη Νέα Ζηλανδία η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας φαίνεται διατεθειμένη να περικόψει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασθενέστερη προοπτική ανάπτυξης.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι η μεταβολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που υποδηλώνει ενδεχομένως μια τάση χαλάρωσης. Με τα επιτόκια στο 2%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια, αν και περιορισμένα, περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης, ακόμη και αν μειωθεί ο πληθωρισμός. Το ερώτημα παραμένει, βεβαίως, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η περικοπή των επιτοκίων εντός του σημερινού περιβάλλοντος. Παρά τη συνολική μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 325 μονάδες βάσης (3,25%), τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν από τον Αύγουστο του 2007, υποδεικνύοντας ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της περικοπής επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο αμερικανικό νοικοκυριό και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και ότι ίσως χρειάζεται κάποιας μορφής περαιτέρω χαλάρωση. Ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης ή ακόμη και η παρέμβαση στη στεγαστική αγορά, είναι όλα εφικτά ως μέτρα, αν και εκτιμάμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει στάση αναμονής έως το τέλος του έτους. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές για τους επόμενους 12 μήνες εξακολουθεί να συνιστά υπέρμετρα ανοδική εκτίμηση, κατά την άποψή μας.
Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις στις αρχές Ιουλίου που προέβλεπαν άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Το πλήθος ασθενών οικονομικών στοιχείων έως το τέλος Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα μια μείζονος κλίμακας αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων. Ωστόσο, δεν προβλέπουμε απότομη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι πιθανότερο οι περικοπές των επιτοκίων να επέλθουν στις αρχές του 2009 και όχι εντός του τρέχοντος έτους.
Αποτιμήσεις μετοχών
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη εντός του 2008 εξακολούθησαν να κινούνται καθοδικά. Αν και κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα κέρδη υπήρξαν καλύτερα των αναμενόμενων, οι περισσότεροι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη σε 19 από τις 21 αγορές που παρακολουθούμε. Εάν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα του IBES Aggregate σχετικά με την προσέγγιση ανάλυσης που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρίες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία (γνωστή ως bottom-up), τότε σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις εντός του έτους, τα κέρδη για το σύνολο της αγοράς θα είχαν άνοδο 13%, ενώ για τον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμενόταν αύξηση της τάξεως του –απίστευτου- 14% για το 2008.
Τα ποσοστά αυτά φαίνονταν υπέρμετρα αισιόδοξα τότε και, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη η προς τα κάτω αναθεώρηση που τοποθετεί την αγορά στο 7% και τον χρηματοοικονομικό κλάδο στο -7% για το 2008, με ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας από 13% στο 30%. Αυτή, ωστόσο, είναι ίσως και η μόνη ευχάριστη εξέλιξη. Ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών εντός του 2008 προσαρμόστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, η επιδείνωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα κέρδη το 2009 θα είναι συμπιεσμένα. Παρά ταύτα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις του IBES σύμφωνα με την προσέγγιση ανάλυσης «bottom-up» τοποθετούν την αύξηση των κερδών στο +17% για το επόμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν μια ταχεία ανάκαμψη ή/και αρκετά επιθετική αναδιάρθρωση για να διατηρούν τόσο υψηλά περιθώρια.
Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, από πλευράς προοπτικής της αγοράς και ακολουθώντας μια προσέγγιση που δίνει έμφαση πρώτα στην πορεία της οικονομίας, μετά στους κλάδους και έπειτα στην πορεία μεμονωμένων εταιριών (γνωστή ως «top-down»), τα κέρδη θα μειωθούν κατά έως και 2% εντός του 2009, αν και δεν αποκλείεται το ποσοστό να είναι χαμηλότερο από αυτή την πρόβλεψη. Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα σε όλες τις μεγάλες αγορές. Ο λόγος προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E) είναι σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές, καθώς επίσης και σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Εν τω μεταξύ, οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές.
Καθώς όμως ο σχετιζόμενος με τα κέρδη κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος, θα ήταν σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και ένας ευρύτερος δείκτης. Σύμφωνα με τον δικό μας σύνθετο τρόπο μέτρησης των αποτιμήσεων (με χρήση των λόγων προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E), χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book), τιμής προς ταμειακές ροές (price-to-cash flow) και των μερισματικών αποδόσεων), όλες οι ανεπτυγμένες αγορές εμφανίζονται φθηνές συγκριτικά με την πορεία τους κατά το παρελθόν.


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site