Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2008                              

META THN AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ...


του ΛOYKIANOY*


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ!


Η «κρατικοποίηση» εταιριών στις ΗΠΑ από ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο ανακηρύσσει το μικτό οικονομικό μοντέλο ως το μόνο αξιόπιστο. Η Ελλάδα υιοθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά καλό θα ήταν να το κάνει με καλύτερο τρόπο...Η είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και που εκτόξευσε τις τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναλάβει υπό την προστασία της τις υπηρεσίες στεγαστικής πίστης των εταιριών Fannie Mae και Freddie Mac.


To νέο είχε ως αποτέλεσμα ένα θεαματικό ράλι τιμών που κατέγραψαν οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία και τα futures της Wall Streat, καθώς η κίνηση αυτή  θεωρείται πιθανό ότι θα σηματοδοτήσει την «αρχή της λήξης» των προβλημάτων που πλήττουν τις διεθνείς αγορές εξαιτίας της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων!


Για τους θεωρητικούς της οικονομίας, η κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδοτεί και το «θάνατο» του νεοφιλελευθερισμού! Ποιος θα περίμενε ότι μέσα στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μάλιστα από μια ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση, θα αποφασιζόταν η κρατικοποίηση εταιριών...


Ποιος θα περίμενε ότι οι θιασώτες της πολιτικής που ήθελε το κράτος να μην παρεμβαίνει πουθενά στην οικονομία και απλά και μόνο, να φροντίζει για το στρατό και τη δικαιοσύνη, θα έβλεπαν το αμερικανικό δημόσιο να βάζει ουσιαστικά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου!


Θα θυμίσουμε βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Μπους αποφασίζει να ανοίξει τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να στηριχτεί η αμερικανική οικονομία: το είχε πράξει και κατά την πρώτη θητεία του μέσα από ένα «πακέτο» ενίσχυσης κυρίως προς τις επιχειρήσεις...


Το εάν τώρα η κίνηση αυτή του Τζωρτζ Μπους θα σημαίνει τελικά και την αλλαγή του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία, προκειμένου να φέρει την ανάκαμψη αρκετούς μήνες νωρίτερα, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.


Μπορούμε καλύτερα!
Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός υπέστη ένα ακόμη βαρύτατο πλήγμα και ότι το μικτό οικονομικό μοντέλο αποδεικνύεται ως το πλέον ενδεδειγμένο και αξιόπιστο, ιδίως σε περιόδους κρίσεων.


Και είναι θετικό το ότι η Ελλάδα ακολουθεί το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, έστω και αν σε ορισμένους επιμέρους τομείς θα μπορούσε να το βελτιώσει, έστω και αν η κρατική της μηχανή θα μπορούσε σε αρκετές περιπτώσεις να δουλεύει πιο παραγωγικά.


Και επίσης, τίποτε δεν εμποδίζει ένα μικτό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης να είναι και ευέλικτο, έτσι ώστε να προσελκύει επενδύσεις και κεφάλαια από το εξωτερικό.


Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε ούτε οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, ούτε ο ΟΣΕ, ούτε και άλλες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ξεπεράσουν τόσο χαρακτηριστικά το «δεν πάει άλλο», προκειμένου να φιλοτιμηθούμε και να πάρουμε κάποια μέτρα.


Δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα «κουρελού» και τώρα να προσπαθούμε με αμφίβολες παρεμβάσεις να παρατείνουμε την επιβίωσή του.


Δεν θα έπρεπε να έχουμε μια τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να παίρνουμε φορολογικά μέτρα επί δικαίων και αδίκων, όπως έγινε πρόσφατα.


Και φυσικά, υπάρχει και το θέμα της εκτεταμένης διαφθοράς, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπήρχε, ανεξάρτητα από το ποιο οικονομικό μοντέλο θα επιλέγαμε…


 


* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου των Μολάων...


 


 


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα ΔΕΘ-Βόρεια Ελλάδα
Αφιέρωμα:Ιδιωτική Εκπαίδευση
Αφιέρωμα:Αγορά Ακινήτων
Αφιέρωμα:Corporate Banking
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία: Ανερχόμενη δύναμη στην εταιρική διακυβέρνηση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY - Τουρκία:Σε διαρκή ανοδική πορεία οι τραπεζικές χορηγήσεις
¶ρθρο - Ελληνική οικονομία: Ζητείται διέξοδος και ελπίδα
Έρευνα - Κλαδική μελέτη της ICAP:Σε ανοδική πορεία ο κλάδος διαμεταφορών
¶ρθρο - Επιχειρηματικό περιβάλλον:Ευκαιρίες και απειλές
Έρευνα RepTrak:Toyota, Google και Ikea oι πρωταθλητές στη φήμη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: Η ατέλειωτη άνοιξη της αγοράς συναλλάγματος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY:Ραγδαία εξάπλωση του Private Equity* στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ανάλυση
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site