Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2008                              

EDITORIAL


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανασύνταξη δυνάμεων,
για να βγούμε από την κρίση


Χρονικώς και από πλευράς μεγάλων εξελίξεων, πρέπει να βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης. Οι πεσόντες στο πεδίο της μάχης υπήρξαν, με μεγαλύτερο από αυτούς την πάλαι ποτέ κραταιά Lehman Brothers. Οι παράπλευρες απώλειες, που ίσως αγγίζουν όλους εμάς, ήδη γίνονται αισθητές και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού θα φθάσουν.


Tα hedge funds, πάντως, από το συνολικό ανά τον κόσμο απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό τους, που ανερχόταν σε 150.000 άτομα, έχουν ήδη απολύσει τρεις με πέντε χιλιάδες, ενώ εκτιμάται ότι άλλα 10.000 άτομα θα χάσουν σύντομα τη δουλειά τους. Ο κλάδος της οικοδομής (και) στην Ελλάδα στενάζει, το λιανεμπόριο ανησυχεί σοβαρά, ενώ οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να σχεδιάζουν αναδιαρθρώσεις. Σε τροχιά εξαγορών και συγχωνεύσεων, λοιπόν, οι οποίες θα καθιστούν τις τράπεζες πιο ανταγωνιστικές, αλλά και τις θέσεις εργασίας σε αυτές λιγότερες.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν το κέντρο βάρος του ανταγωνισμού τους από τη λιανική τραπεζική (ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), στις χορηγήσεις ποιοτικών δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις, φροντίζοντας να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και μεγάλη ρευστότητα.
Οφείλουμε, πάντως, να υπογραμμίσουμε ότι τα προβλήματα αυτά των ελληνικών τραπεζών (κλάδου που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών) ωχριούν εμπρός σε όσα περνούν πολλά πιστωτικά ιδρύματα σε ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη.
Κι ενώ οι Έλληνες επενδυτές οφείλουν να ανασυνταχθούν και οι ίδιοι, να αξιολογήσουν πού βρίσκονται και πού πηγαίνουν, η προσοχή των ΜΜΕ περνά σιγά σιγά από τον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης στις κομματικές αντιπαραθέσεις και στα σενάρια ανασχηματισμού, δίνοντας – ίσως – μια ανάσα ψυχραιμίας και περισυλλογής στην τραυματισμένη Σοφοκλέους.


«Μαϊμουδιές» made in EU
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες (27 χρόνια εταίροι με τους Έλληνες...) κάτι έμαθαν περί «ευελιξίας», που κάνει το ανώτατο όριο του 3% επί του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα να μπορεί να τεντωθεί μέχρι το 3,5% και 4% ή και παραπάνω. Κάτι πρέπει να έμαθαν και για... «μαϊμουδιές», όμως. Με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), η ΕΕ όρισε ότι τα χρεόγραφα που κατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αποτιμώνται στους ισολογισμούς τους στην τρέχουσα τιμή (mark to market) και όχι σε τιμή κτήσης. Έτσι είχε κριθεί ότι απεικονίζεται ακριβέστερα η πραγματικότητα και έτσι εξυπηρετείται το δικαίωμα ελέγχου από τους μετόχους μειοψηφίας και ορθής ενημέρωσης του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Τώρα, όμως, κρίνεται ότι οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν την καθαρή τους θέση από τις υποαξίες των χρεόγραφων. Και η ανάγκη αυτή κρίνεται, σήμερα, σημαντικότερη από την προαναφερθείσα της διαφάνειας, οπότε και τα ΔΛΠ αποφασίσθηκε να τροποποιηθούν. Σε τιμή κτήσης, λοιπόν, οι αποτιμήσεις, και οι ισολογισμοί... μαγική εικόνα...
Ο Νικολά Σαρκοζί κάτι έμαθε κι αυτός, αφού τώρα πιστεύει πως: «Μία νέα μορφή καπιταλισμού ειναι αναγκαία, που θα βασίζεται σε αξίες οι οποίες θα θέτουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και των πολιτών, και όχι το αντίθετο». «Πάθαμε και μάθαμε»,  φαίνεται να λέει τώρα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που προωθεί νέα παγκόσμια οικονομική συνθήκη, αλλά και ρόλο πλανητάρχη για τον ίδιο.
Αεί διδασκόμενος, όμως, και ο υπουργός της Οικονομίας μας, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος του ελληνικού πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ, εκτός από την ενίσχυση των τραπεζών είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τους πολίτες και για τους επιχειρηματίες με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και το να διασφαλιστεί η απασχόληση και να μην πληγεί η πραγματική οικονομία.
Όντως, η πραγματική οικονομία είναι αυτή που πρέπει να προσεχθεί τώρα, η δική της ακεραιότητα και ισχύς να τύχει φροντίδας και κινήτρων. Και αυτή να αποτελέσει τη βάση του επόμενου κύκλου ανόδου στο ΧΑ, που θα πάρει λίγο καιρό να αρχίσει. Πλην όμως, εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν. Οι ευκαιρίες, τώρα ή μετά από κάποιο διάστημα, μπορεί να βρεθούν μπροστά μας...

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Asset Managemnet
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα: Αμυντική Βιομηχανία
Αφιέρωμα: Αγορά Διαδικτύου
Επικαιρότητα
Φάκελοι
¶ρθρο: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών
Αποκλειστικότητα Euromoney - Πώς τα κατάφερε η Goldman Sachs:Στη διαχείριση κινδύνου "παίζει μπάλα" μόνη της
Αποκλειστικότητα Euromoney: Η κρίση των ακινήτων, γόνιμο έδαφος για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια
¶ρθρο: Η μετάβαση στα ΔΠΧΠ και η επίδρασή της στις εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας του ΧΑ
Έρευνα της Stat Bank: ¶νω των 11 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς αυτοκινήτου
Έρευνα: Βιομηχανία "δύο ταχυτήτων" η ελληνική τουριστική αγορά
Επενδυτικά Θέματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site