Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2008                              

AΦIEPΩMA ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Ελληνική αγορά
διαδικτύου:
Διεθνείς «μάχες» για πίτα 9 δισ. Ευρώ


Στο χρηματιστηριακό πεδίο, ο κλάδος συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο ΟΤΕ αναμένεται να καρπωθεί σημαντικά οφέλη από το ξεσκαρτάρισμα στην αγορά, ενώ στις ευνοημένες του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται η Hellas On Line αλλά και η μητρική Intracom.


Του Μάκη Αποστόλου


Εμίρηδες και μεγιστάνες από τη Μέση Ανατολή, leaders των τηλεπικοινωνιακών κλάδων σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, αμερικανικά, γαλλικά και ολλανδικά επενδυτικά funds, καθώς και ελάχιστοι πλέον εγχώριοι όμιλοι - με κυρίαρχη την παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη - διεκδικούν μερίδιο σε μία πίτα που εκτιμάται γύρω στα 9 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον ευρύτερο κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, στον οποίο οι εξελίξεις τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο και δημιουργούν προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη μεγεθών σε όσους καταφέρουν και αντέξουν στον οξύ ανταγωνισμό.
Στην κινητή τηλεφωνία, οι πάλαι ποτέ ελληνο-κρατούμενες Panafon και Telestet (με μεγαλομετόχους τους κ.κ. Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη αντίστοιχα) ανήκουν πλέον στον αγγλικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Vodafone Plc και στην αιγυπτιακών συμφερόντων (Σαούιρις) Wind αντίστοιχα. Παράλληλα, πριν από μερικούς μήνες η γερμανική Deutsche Telekom απέκτησε το management του ομίλου ΟΤΕ και συνεπώς του τρίτου μεγάλου παίκτη στην κινητή, την Cosmote.
Στον τομέα των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών, αξιοσημείωτη είναι η είσοδος της Emirates International Telecommunications στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, ενώ και η Tellas (όπου το 51% κατείχε η ΔΕΗ) πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της Wind η οποία κατείχε έως τότε το 49% της εταιρίας.
Η Hellas On Line (του ομίλου Intracom) προχώρησε στις αρχές του 2007 στην εξαγορά των Αττικών Τηλεπικοινωνιών, της εταιρίας με το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Αττική, ενώ στη συνέχεια δρομολόγησε συγχώνευση με την εισηγμένη Unibrain, επίσης μέλους της Intracom Holdings. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φήμες που θέλουν την HOL να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά Vivodi (της Μελίνας Εμφιετζόγλου), αν και προς το παρόν οι διοικήσεις των δύο εταιριών απλά επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε… συζητήσεις. Εφόσον προχωρήσει το deal, θα δημιουργηθεί ο τέταρτος μεγαλύτερος εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός φορέας με περίπου 120.000 συνδρομητές (86.000 η HOL και 30.000 η Vivodi).


Ο ανταγωνισμός είχε θύματα
Ακόμη η On Telecoms, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της εταιρίας, έχει ήδη ένα πελατολόγιο 100.000 χρηστών, ενώ αυτή την περίοδο προωθεί το triple play ακολουθώντας τη Vivodi. Η On Telecoms ανήκει εξ ολοκλήρου στην ON Network Holdings NV που εδρεύει στην Ολλανδία. Μέτοχοι της εταιρίας είναι το διεθνές fund ARGO Capital Partners Ltd
Όπως υποστηρίζουν όμως παράγοντες της αγοράς, τόσο η On Telecoms όσο και η Vivodi, φροντίζουν να ενισχύουν τις εταιρίες τους και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση, με συνεχή αύξηση των ζημιών τους, με απώτερο σκοπό τους την πώλησή τους σε κάποιον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο και την αποκομιδή υπεραξιών. Στο τελικό στάδιο εξάλλου βρίσκεται η διαδικασία συγχώνευσης της On Telecoms με την εισηγμένη Ζήνων.
Από τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, ξεχωρίζει η Net One (η οποία έχει συγχωνευθεί με την Algonet), μια εταιρία με δεκαετή παρουσία στο χώρο και με βασικούς μετόχους ξένους θεσμικούς επενδυτές και πιο συγκεκριμένα την αμερικανική Sciens Capital Management (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) και το γαλλικό private equity της BNP Paribas.
Ο έντονος ανταγωνισμός στον κλάδο όμως έχει ήδη αφήσει πίσω του αρκετά… «θύματα» με πιο χαρακτηριστικά αυτά της Lannet (και της εξαγορασθείσας Telepassport), της Teledome και της Altec Telecoms, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι εταιρίες. Τις διαδικασίες «εκκαθάρισης» του κλάδου επίσπευσε η Deutsche Telekom, η οποία ως μεγαλομέτοχος πλέον του ομίλου ΟΤΕ, θέλησε να απαλλαγεί από τους καταχρεωμένους εναλλακτικούς παρόχους οι οποίοι είχαν «κλέψει» σημαντικό μερίδιο από το πάλαι ποτέ μονοπώλιο της χώρας.
Στο χρηματιστηριακό πεδίο, ο κλάδος συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο ΟΤΕ αναμένεται να «καρπωθεί» σημαντικά οφέλη από το ξεσκαρτάρισμα στην αγορά, ενώ στις ευνοημένες του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται η Hellas On Line αλλά και η μητρική Intracom. Στη Forthnet όλοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι πιέσεις από τα ξένα funds, ενώ για τον Ζήνωνα τα σπουδαία έπονται μετά το deal με την On Telecoms. Στη Lannet, όσοι πίστεψαν στο… όραμα του Λαναρά διαψεύστηκαν οικτρά, ενώ ο όμιλος Αθανασούλη, ο οποίος έφθασε μία ανάσα από την κατάρρευση, ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 99 για τους πιστωτές της Altec Telecoms.


Το πεδίο της "μάχης"
Στην προσφορά συνδυαστικών υπηρεσιών, δηλαδή παροχής σταθερής τηλεφωνίας, Internet και τηλεόρασης (triple play) επικεντρώνουν τη στρατηγική τους οι «παίκτες» της αγοράς. Για την ώρα, οι περισσότερες εταιρίες ανταγωνίζονται στο double play (σταθερή και Internet), σιγά-σιγά όμως περνάνε στο… πεδίο του triple play όπου ήδη «παίζουν» η Vivodi και η On Telecoms και σύντομα θα εισέλθουν και οι υπόλοιπες με πρώτη τη Forthnet (μέσω της εξαγορασθείσας Nova).
Στο «παιχνίδι» έχουν μπει για τα καλά και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με επιπλέον παροχή, αυτή της κινητής. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της η PricewaterhouseCoopers, η εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών εισέρχεται σε φάση συγκέντρωσης. Η τάση για προσφορά ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που συνδυάζουν σταθερή και κινητή τηλεφωνία, παροχή υπηρεσιών Internet και Media, αναμένεται να οδηγήσει τις μικρές εταιρίες τηλεπικοινωνιών στο στόχαστρο των μεγάλων ομίλων, καθώς και σε εξαγορές από τηλεπικοινωνιακούς ομίλους εταιριών που παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, αναμένεται συγκέντρωση μεταξύ των αρκετών, για το μέγεθος της αγοράς, μικρών εταιριών οι οποίες δεν παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία. Η μεταβίβαση του 20% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, καθώς και η ανάληψη του management από τη γερμανική εταιρία, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών. Από την άλλη πλευρά, στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας δεν αναμένεται περαιτέρω συγκέντρωση εξαιτίας του μικρού αριθμού εταιριών και της ώριμης ελληνικής αγοράς με τις προοπτικές να επικεντρώνονται σε περαιτέρω επέκταση της Cosmote εκτός συνόρων με εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η αγορά των παρόχων υπηρεσιών Ιnternet παρέχει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης, οπότε και θα ελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς παραμένει κερματισμένη.
Ας δούμε όμως πως εξελίσσεται η «μάχη» στον τομέα παροχής υπηρεσιών Internet (ADSL), παραθέτοντας μερικά από τα βασικά προγράμματα των «παικτών» της αγοράς.


Forthnet
Forthnet ADSL
Για όσους οικιακούς χρήστες και επαγγελματίες θέλουν απεριόριστο broadband ADSL εντός δικτύου Forthnet έως 24Mbps, το Forthnet ADSL διατίθεται με με 19,50 ευρώ/ μήνα. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2008, ο ασύρματος εξοπλισμός αλλά και το τέλος ενεργοποίησης είναι δωρεάν, ενώ ακόμη, παρέχεται ταχύτητα εκτός Δικτύου Forthnet, έως 4Mbps και upload έως 1Mbps.
Η εταιρία διαθέτει πλήθος από προγράμματα που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εταιρίες κάθε μεγέθους.

Hellas On Line
ADSL Internet
Παρέχεται απεριόριστο ADSL Internet 6 ή 24 Mbps*, χωρίς χρονοχρέωση ή ογκοχρέωση με τιμές που ξεκινάνε από 11,90 ευρώ το μήνα και φθάνουν μέχρι 20,90 ευρώ. Ειδικότερα, στα 6 Mbps η χρέωση είναι 11,90 ευρώ/ μήνα για τους πρώτους 8 μήνες (στη συνέχεια 16,5 ευρώ/ μήνα) για πακέτο με προπληρωμένους μήνες, ενώ για μηνιαίο πακέτο η χρέωση είναι 16,5 ευρώ. Στην ταχύτητα των 24 Mbps η χρέωση είναι 13,60 ευρώ/ μήνα για τους πρώτους 7 μήνες (στη συνέχεια 20,90 ευρώ/ μήνα) όταν πρόκειται για πακέτο με προπληρωμένους μήνες, ενώ για μηναία πακέτα η χρέωση είναι 20,90 ευρώ το μήνα.
Ακόμη προσφέρονται
- Δωρεάν εξοπλισμός ADSL2+ για σύνδεση υπολογιστών μέσω θύρας Ethernet ή USB
- Προσωπικό e-mail της μορφής
user@hol.gr με 1 GB χώρο
- Δωρεάν Τέλος ενεργοποίησης (για νέες αιτήσεις έως 30/09/2008) 
Επιπλέον δυνατότητες αναφέρονται η στατική IP διεύθυνση, ο εξοπλισμός για ασύρματη σύνδεση (WiFi), η προστασία του υπολογιστή σας από ιούς με τις υπηρεσίες hol pc security μόνο από 2,5 ευρώ /μήνα και τον 1o μήνα δωρεάν, κ.ά.
Business adsl
Για τις επιχειρήσεις το adsl προσφέρεται στα 39,90 ευρώ μηνιαίως στην ταχύτητα των 12 Mbps και στα 58,90 ευρώ στην ταχύτητα των 24 Mbps.
Το Τέλος ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι 150 ευρώ (περιλαμβάνει  την εγκατάσταση του εξοπλισμού από την hellas online), ενώ η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης 12 μήνες. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός (router) μισθώνεται για όλη την διάρκεια παροχής της υπηρεσίας και η μίσθωσή του περιλαμβάνεται στο μηνιαίο τίμημα της υπηρεσίας  hol business adsl.
Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, τα τέλη αποσύνδεσης «παίζουν» μεταξύ 16 και 113 ευρώ ανάλογα με το μήνα που γίνεται η καταγγελία.
Υπάρχουν επίσης διάφορες εφάπαξ ή μηνιαίες χρεώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στη μεταβολή ταχύτητας, τη μεταφορά γραμμής, τη ρύθμιση και τη διαχείριση του firewall, την αύξηση σε MB Web space, κ.ά.


Otenet
PSTN Dynamic 56K (Easy Gate BASIC)
Easy Gate BASIC Αορίστου, 15,71 ευρώ/ μήνα
Easy Gate BASIC 3μηνη + 2μήνες δώρο, 42 ευρώ
Easy Gate BASIC 6μηνη. 92,82 ευρώ
Easy Gate BASIC 8μήνη+4 μήνες δώρο, 96 ευρώ
Easy Gate BASIC 24μηνη, 120 ευρώ
PSTN Static 56K (Easy Gate Exclusive)
Easy Gate EXLUSIVE Αορίστου, 52,38 ευρώ/ μήνα
Easy Gate EXLUSIVE 6μηνη, 314,3 ευρώ
ISDN 64K (Fast Gate Basic)
Fast Gate BASIC ISDN 64/ OnDSL ECOnomy 1000 Αορίστου Χρόνου, 19,99 ευρώ/ μήνα
Fast Gate BASIC 3μηνη + 2μήνες δώρο, 51 ευρώ
Fast Gate BASIC 6μηνη, 112,81 ευρώ
Fast Gate BASIC 8μηνη + 4μήνες δώρο, 108 ευρώ
Fast Gate BASIC 24μηνη, 168 ευρώ
ISDN 128K (Fast Gate Advanced)
Fast Gate ADVANCED ISDN 128/ OnDSL ECOnomy 1000 Αορίστου, 25,94 ευρώ/ μήνα
Fast Gate ADVANCED 3μηνη + 2μήνες δώρο, 66 ευρώ
Fast Gate ADVANCED 6μηνη, 148,51 ευρώ
Fast Gate ADVANCED 8μηνη+4μήνες δώρο, 120 ευρώ
Fast Gate ADVANCED 24μηνη, 216 ευρώ

Tellas
Tellas ADSL
Απεριόριστη χρήση Internet με ταχύτητες έως 24Mbps με 19,50 ευρώ το μήνα. Με την υπηρεσία ADSL της Tellas μπορείτε να έχετε απεριόριστο ADSL χωρίς να διακόψετε την γραμμή τηλεφωνίας από τον ΟΤΕ. Το Tellas ADSL προσφέρει 24 Mbps ADSL Internet χωρίς περιορισμούς στη χρήση (2 Mbps σε περίπτωση μη κάλυψης από το ιδιόκτητο δίκτυο της Tellas), δυνατότητα επιλογής για δωρεάν παροχή εξοπλισμού (USB & ETH) modem/router ή ένα μήνα δωρεάν με την επιλογή του Switcher offer. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης WiFi ADSL router με ιδιαίτερα χαμηλή χρέωση καθώς ακόμη και:
- Δωρεάν εξοπλισμό (Eth&USB modem/router και splitter) 
- Δυνατότητα απόκτησης εξοπλισμού WiFi
- Τρεις λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail 50 MB) της μορφής
username@tellas.gr.
- Πρόσβαση στο e-mail από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο (web mail interface)
Χώρο για φιλοξενία προσωπικών ιστοσελίδων (web space 20 MB) στο users.tellas.gr.
- Δωρεάν αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) σε κινητά τηλέφωνα
- Ολοκληρωμένη προστασία με λειτουργία antispam για αποφυγή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (junk e-mails) και λειτουργία real-time antivirus για προστασία από ιούς
- Πρόσβαση στην υπηρεσία newsgroups
- Δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μέσω πρωτοκόλλου ftp
Τέλος, υπάρχουν και άλλες χρεώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά της γραμμής ADSL (41,65 ευρώ), την αλλαγή τύπου γραμμής (41,65 ευρώ), κ.ά.


Tellas ADSL Best Price
Απεριόριστη χρήση Internet με ταχύτητες έως 2Mbps με 16,50 ευρώ το μήνα. Με την υπηρεσία ADSL της Tellas, μπορείτε να έχετε απεριόριστο ADSL χωρίς να διακόψετε την γραμμή τηλεφωνίας από τον ΟΤΕ. Το Tellas ADSL Best Price προσφέρει 2048/256 kbps ADSL Internet χωρίς περιορισμούς στη χρήση (1 Mbps σε περίπτωση μη κάλυψης από το ιδιόκτητο δίκτυο της Tellas).Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για δωρεάν παροχή εξοπλισμού (USB & ETH) modem/router ή ένα μήνα δωρεάν με την επιλογή του Switcher offer. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης WiFi ADSL router με ιδιαίτερα χαμηλή χρέωση Tellas Business


Tellas Office ADSL
Η υπηρεσία Tellas Office ADSL παρέχει ταχύτητες έως 12Mbps, απεριόριστα e-mail accounts, DNS και χώρο για φιλοξενία εταιρικού website και 8 Στατικές IP διευθύνσεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται μια αξιόπιστη και οικονομική λύση για αδιάλειπτη (always on) πρόσβαση στο Internet με υψηλές ταχύτητες. Παρέχεται μεταξύ άλλων δωρεάν εξοπλισμός και δωρεάν ενεργοποίηση γραμμής ADSL, δωρεάν παράδοση του εξοπλισμού στην πόρτα σας, απεριόριστοι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail 50 MB) της μορφής
username@mycompany.gr, πρόσβαση στο e-mail από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο (web mail interface), προστασία χρηστών με antivirus και antispam για αποφυγή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (junk e-mails), κ.ά.
Οι μηνιαίες χρεώσεις ξεκινούν από τα 30,94 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 46,41 ευρώ (12 Mbps).

Wind
Wind ΑDSL
Στις παραπάνω χρεώσεις περιλαμβάνεται τόσο το κόστος της γραμμής ADSL όσο και το κόστος της ταχύτητας πρόσβασης. Ο συνδρομητής εξακολουθεί να λαμβάνει λογαριασμό με τα βασικά τέλη της γραμμής ΟΤΕ. Η διάρκεια της σύμβασης WIND ADSL είναι 12μηνη. Πέραν των 12 μηνών, η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση διακοπής της σύμβασης από το συνδρομητή πριν την παρέλευση του 12μήνου, θα υπάρχει χρέωση 11,40 ευρώ για κάθε υπολειπόμενο μήνα έως την λήξη του 12μήνου.
Ο συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας WIND (ατομικών συμβολαίων, εταιρικών συμβολαίων, WIND Family) μπορούν να εντάξουν στον ίδιο λογαριασμό έως και δύο συνδέσεις WIND ADSL.


Vodafone
Vodafone ADSL

Tα προγράμματα Vodafone ADSL Internet προσφέρουν:
- Απεριόριστη ADSL πρόσβαση στο Internet με υψηλές ταχύτητες που φτάνουν έως τα 24 Mbps για Downloading και το 1 Mbps για Uploading.
- Σταθερή μηνιαία χρέωση, χωρίς προπληρωμές και κόστη ενεργοποίησης.
- Δωρεάν εξοπλισμό ADSL2+ Router με (προαιρετική) δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi).
 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και τεχνική υποστήριξη στο 13830
- 2 δωρεάν λογαριασμούς email.
- Εξελιγμένη προστασία από ιούς (anti-virus) και κακόβουλα μηνύματα (anti-spam).Fiber To The Home: ευρυζωνικότητα για όλους


Νέες ψηφιακές δυνατότητες για όλους τους Έλληνες με το έργο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών


Η ανάπτυξη και επέκταση της ευρυζωνικότητας αποτελεί ένα καίριο ζητούμενο, στις μέρες μας. Με τις ευρυζωνικές συνδέσεις να υπερβαίνουν ήδη το 1,4 εκατ., την εκπληκτική αύξηση του όγκου της των δεδομένων, που διακινούνται στο Διαδίκτυο, τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των Ελλήνων χρηστών, η ανάπτυξη μίας καθολικής υποδομής, που θα εξασφαλίζει γρήγορη, ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομική σύνδεση αναδεικνύεται πλέον ως προτεραιότητα.
Λύση έρχεται να δώσει το «Fiber To The Home» (FTTH), ένα έργο στο οποίο προχωρά σταδιακά το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, επενδύοντας ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Το «Fiber To The Home» αποτελεί μέρος των ευρύτερων δράσεων της «Ψηφιακής Ελλάδας» και κομβικό σημείο για το «ψηφιακό άλμα» της χώρας μας. Στόχος του έργου είναι να προσφέρει σε όλους τους Έλληνες πολίτες όλες εκείνες τις υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν αύριο οι ευρωπαίοι, αλλά και στην Ελλάδα το συγκριτικό πλεονέκτημα για ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του FTTH, 2.000.000 οικίες και επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον 50 επιπλέον πόλεις σε όλη την Ελλάδα θα συνδεθούν, μέσω δικτύου οπτικών ινών, που θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, πολλαπλάσιου από εκείνο που επιτρέπουν τα σημερινά δίκτυα, σε απίστευτες ταχύτητες και με απεριόριστες εφαρμογές. Για την υπόλοιπη Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες περιοχές προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι σύνδεσης.


Ώθηση στην οικονομία
Η λειτουργία του δικτύου οπτικών ινών θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, καθώς θα:
- αναδείξει την Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια χώρα, που διαμορφώνει τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής
- ενεργοποιήσει άμεσα μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες
 καλύψει το «ψηφιακό χάσμα», που μας χωρίζει από τις χώρες της ευρωζώνης, διευκολύνοντας την Εθνική Ψηφιακή Σύγκλιση
- δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης
- αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, με την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους καταναλωτές, που θα εστιάζουν στο περιεχόμενο
- διευκολυνθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, με την εφαρμογή αποτελεσματικότερων συστημάτων διοίκησης και παραγωγής
- ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με ευκαιρίες ανάπτυξης εξαγώγιμων υπηρεσιών 
- αξιοποιηθούν στο βέλτιστο βαθμό τα έργα δικτύων και υποδομών πρόσβασης επόμενης γενιάς, που χρηματοδοτήθηκαν στον «Άξονα 4» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚτΠ» (π.χ., 75 Μητροπολιτικά Δίκτυα)
- ενισχυθεί η δημιουργία αποτελεσματικών εθνικών δράσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων), κ.λπ.


Πρακτική σημασία
Για τους απλούς πολίτες, η χρήση των δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς θα αναβαθμίσει και περαιτέρω επεκτείνει:
- την οικιακή ψηφιακή ψυχαγωγία με εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD), διαδραστική τηλεόραση και video on-demand, επιλέγοντας, δηλαδή, το περιεχόμενο (εκπομπές, ταινίες, μουσική, κ.ά.) 
- την τηλε-εργασία
- τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες
- τις οικονομικές συναλλαγές (web banking)
- τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές
- την τηλεφωνική συνομιλία με ελάχιστο κόστος και εικόνα από το συνομιλητή
- την παρακολούθηση online εκπαιδευτικών προγραμμάτων (e-learning)
ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για πολλές άλλες καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.Προδιαγραφές έργου
Η Δημιουργία Δικτύου Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης (open access) σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών
- Σε κάθε χρήστη αντιστοιχεί μία οπτική ίνα με ταχύτητα πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps. Δυνατότητα εύκολης και άμεσης αναβάθμισης ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας
- Επιλογή του Μοντέλου Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή της σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας
- Εκμετάλλευση του δικτύου  από τον Πάροχο Υποδομής για 30 έτη
- Η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται έως τα τέλη του 2009
- Ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών


Χρηματοοικονομικά στοιχεία
- Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 2,1 δισ. ευρώ
- Ταχύτερη επέκταση του έργου με το διαχωρισμό σε 3 γεωγραφικές περιοχές που θα αντιστοιχούν σε 3 ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα)
- Πηγή εσόδων τα τέλη διάθεσης και χρήσης του παθητικού εξοπλισμού από τους παρόχους επικοινωνίας και περιεχομένο
- Δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των τελικών χρηστών για την κάλυψη του κόστους της κάθετης καλωδίωσης, μέσω ΕΣΠΑ.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Asset Managemnet
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα: Αμυντική Βιομηχανία
Αφιέρωμα: Αγορά Διαδικτύου
Επικαιρότητα
Φάκελοι
¶ρθρο: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών
Αποκλειστικότητα Euromoney - Πώς τα κατάφερε η Goldman Sachs:Στη διαχείριση κινδύνου "παίζει μπάλα" μόνη της
Αποκλειστικότητα Euromoney: Η κρίση των ακινήτων, γόνιμο έδαφος για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια
¶ρθρο: Η μετάβαση στα ΔΠΧΠ και η επίδρασή της στις εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας του ΧΑ
Έρευνα της Stat Bank: ¶νω των 11 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς αυτοκινήτου
Έρευνα: Βιομηχανία "δύο ταχυτήτων" η ελληνική τουριστική αγορά
Επενδυτικά Θέματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site