Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΔΕΗ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ


Λίγο πριν από τη δημοσίευση του νέου business plan, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι βαριά και τα προβλήματα μεγάλα.


 του Στέφανου Κοτζαμάνη


Αναδημοσιεύουμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα από τον τύπο (ιστοσελίδα Euro2day):
Πρώτον:  «Η Standard & Poor's αναθεώρησε την Παρασκευή τις προοπτικές για την ΔΕΗ σε «αρνητικές» από «σταθερές» μετά τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας του μη ευνοϊκού κλίματος και της αβεβαιότητας για οποιαδήποτε βελτίωση στο μέλλον. Οι αρνητικές προοπτικές υποδηλώνουν την έλλειψη ορατότητας για τα τιμολόγια στο μέλλον και την αβεβαιότητα για την ικανότητα της ΔΕΗ να βελτιώσει τη λειτουργία της και τις οικονομικές της επιδόσεις», ανέφερε ο ξένος οίκος, όπως μετέδωσε το Reuters.


Δεύτερον: «Μία ημέρα μετά την επίσημη διάψευση της ΔΕΗ για την κόντρα μεταξύ του ΥΠΑΝ Χρ. Φώλια και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλου, με αφορμή το νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά σε υπαναχώρηση τόσο για το θέμα αυτό, όσο και για την «απορρόφηση» του ΔΕΣΜΗΕ.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η διοίκηση της ΔΕΗ παίρνει πίσω σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, που θα σήμαινε πρακτικά και την «κατάργηση» του ΔΕΣΜΗΕ. Ενόψει των σκληρών συγκρούσεων με τις οποίες απείλησε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν τυχόν η Επιχείρηση προχωρούσε άμεσα στα σχέδια αυτά και μετά τη σαφή θέση του κ. Φώλια, που ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο η προοπτική αυτή να υλοποιηθεί μετά το 2009, κύκλοι της ΔΕΗ διαμηνύουν τώρα, ότι ο νομικός διαχωρισμός δεν αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Επιχείρησης, ενώ το σημερινό σχήμα ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ χαρακτηρίζεται μεν αναποτελεσματικό, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν είναι το κύριο σημείο το οποίο προκαλεί ζημία στην Επιχείρηση και για το λόγο αυτό δεν το προτάσσει ιδιαίτερα».


Τρίτον: «Την ανησυχία της για το κατά πόσο είναι σε θέση η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα έως το έτος 2014 εκφράζει η Εθνική - P&K Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της για τη μετοχή της Επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, ο ελληνικός οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους δείκτες της ΔΕΗ (alarming financial ratios, όπως ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA), ενώ επισημαίνει και το πολύ αδύναμο cash flow, που εάν συνεχιστούν «θα είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας».
Σύμφωνα επίσης με την Εθνική - P&K, το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Επιχείρησης και θεωρεί ότι το αναμενόμενο business plan θα πρέπει να πείσει την αγορά για την ικανότητα εξασφάλισης πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».


Τα συμπεράσματα


Ποια είναι λοιπόν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις;
Πρώτον, ότι τα μέχρι τώρα οικονομικά αποτελέσματα δεν ικανοποιούν κανέναν.
Δεύτερον, ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Επί πέντε χρόνια ίδιας διακυβέρνησης, αρχικά είχαμε στη ΔΕΗ τον πρόεδρο (κ. Παλαιοκρασά) να στέλνει στον εισαγγελέα τον διευθύνοντα σύμβουλο (κ. Νέζη), στη συνέχεια τον κ. Αθανασόπουλο να «εκπαραθυρώνει» τον κ. Μιζάν και τώρα τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια να διαφωνεί με τον κ. Αθανασόπουλο για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το μέλλον της Επιχείρησης. Και όλα αυτά, όταν μέσα στον Οκτώβριο αναμένουμε το business plan 2009-2014.
Πάμε τώρα στο θέμα της περικοπής κόστους, όπου παρά τις συνεχείς μειώσεις του αριθμού του προσωπικού, αυτό δεν φαίνεται να περιορίζεται. Για παράδειγμα, ο αριθμός των εργαζομένων από το τέλος του 2003 έως και το τέλος του 2007 έχει μειωθεί από τους 28.100 στους 24.602, δηλαδή κατά 3.500 άτομα ή ποσοστό 12,5%. Κατά την ίδια περίοδο ωστόσο, το κόστος μισθοδοσίας έχει αυξηθεί από το 1,079 δισ. στο 1,418 δις ευρώ, δηλαδή κατά 31,4%!
Αν τέλος εξετάσουμε το θέμα της εκμετάλλευσης της ανενεργής ακίνητης περιουσίας της Επιχείρησης –μία κίνηση που έχει αναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια- δεν έχουμε διαπιστώσει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Κάποιοι τώρα έχουν αρχίσει να ζητούν επιπλέον αύξηση τιμολογίων μέσα στο 2009, πέρα από την προστασία απέναντι στις τιμές των καυσίμων. Καμιά αντίρρηση αν πρόκειται για την ανάπτυξη της Επιχείρησης, αρκεί να μην βασίζουμε την ανάπτυξη της ΔΕΗ μόνο στις αυξήσεις των τιμολογίων, στις «πλάτες» δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων…

Έκθεση μιλά για μειωμένες επενδύσεις


Ενώ λοιπόν η Alpha Finance σε έκθεση είχε δημοσιεύσει το Σεπτέμβριο είχε αμφισβητήσει έντονα το κατά πόσο η ΔΕΗ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα των 12 δισ. ευρώ μέσα στην πενταετία 2009-2014, ακολούθησε η Morgan Stanley -ο μόνος ίσως οίκος που το τελευταίο χρονικό διάστημα μίλησε με καλά λόγια για τη μετοχή- προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: εκτίμησε ότι η ΔΕΗ θα περικόψει το επενδυτικό της πρόγραμμα από τα 12 στα 8,3 δισ. ευρώ!
Αν και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Νοέμβριο, μέχρι να ακούσουμε την ίδια τη διοίκηση της εισηγμένης να αναλύει το καινούριο business plan της, δεν χρειάζεται και μεγάλη σοφία για να αμφισβητήσει κάποιος στις μέρες μας, τόσο φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η διοίκηση για παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων, μιας εταιρίας που παράγει θετικές λειτουργικές ροές και ιδιαίτερα κερδοφόρο αποτέλεσμα, καταβάλει προσπάθειες για να «περάσει το μήνυμα» στους αναλυτές (βλέπε ημερίδα στο Λονδίνο, αλλά και παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) ότι για το πολύ μικρότερης αξίας επενδυτικό πρόγραμμα, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.
Πόσο μάλλον, η ΔΕΗ που επρόκειτο να υλοποιήσει επενδύσεις 12 δισ., όταν το φετινό της αποτέλεσμα είναι έντονα ζημιογόνο, όταν δεν μπορεί να υιοθετηθεί κοινή γραμμή μεταξύ διοίκησης και υπουργείου για σοβαρά θέματα της Επιχείρησης και όταν, η εταιρία και η μετοχή έχουν δυσφημιστεί τόσο έντονα κατά το τελευταία χρόνια στην επενδυτική κοινότητα.


Iσχυρό turn around story


Από την πλευρά της βέβαια η Morgan Stanley δηλώνει σαφώς αισιόδοξη για το μέλλον της ΔΕΗ, προβλέποντας ένα ισχυρό turn around (επιστροφή σε κερδοφόρο πορεία) το 2009 και ένα ακόμη καλύτερο 2010.
Όσο για τη μετοχή, έδωσε τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, όταν η τρέχουσα βρισκόταν κάτω από τα 10 ευρώ. Και μάλιστα σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Morgan Stanley, η τιμή του τίτλου θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 30 ευρώ!
Πού βασίζει την αισιοδοξία τους ο διεθνής οίκος; Πρώτον, στο γεγονός ότι η δεύτερη αύξηση τιμολογίων που ξεκίνησε την 1η/7/2008 στην καινούρια χρήση θα επιδράσει για ολόκληρο το δωδεκάμηνο.
Δεύτερον, στη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά το τελευταίο δίμηνο.
Τρίτον, στη ρήτρα καυσίμου που θα ισχύει στα τιμολόγια της Επιχείρησης από την αρχή του επόμενου έτους.
Τέταρτον, στην επικείμενη ένταξη ολοένα και περισσότερων ιδιωτικών μονάδων στο «σύστημα», με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει φτηνότερα το ρεύμα, κ.λπ.
Η Morgan Stanley επίσης αναφέρεται στα μέτρα περιορισμού του κόστους που θα πρέπει να ληφθούν, σημειώνοντας ότι μόνο μέσα στο τελευταίο έτος, ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7%.
Με βάση τώρα τις προβλέψεις της MS, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για τη διετία 2009-2010 θα διαμορφωθούν στα 412 και στα 462 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι δείκτες P/E να «προσγειώνονται» στο επίπεδο του 5 για το 2009 και του 4,5 για το 2010!


Τα αναπάντητα ερωτήματα


Αν όμως είναι τόσο ευχάριστα τα πράγματα για τη ΔΕΗ, όπως ισχυρίζεται ο ξένος οίκος, τότε γιατί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Αθανασόπουλος ζήτησε επιμόνως ρήτρα καυσίμων από τώρα και δεν περίμενε μέχρι την 1η Ιανουαρίου;
Γιατί επίσης να κρίνονται τόσο απαραίτητες οι περικοπές δαπανών από τη διοίκηση της Επιχείρησης;
Γιατί τελικά η ΔΕΗ θα αναγκαστεί (σύμφωνα με την Morgan Stanley) να περικόψει το επενδυτικό της πρόγραμμα; Ποιες επενδύσεις θα περικοπούν και πόσο απαραίτητες είναι αυτές για την ανταγωνιστικότητα της εισηγμένης και την ανάπτυξη της Ελλάδας;ΚΛΩΣΤΕΣ:
«ΕΠΙΤΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ»
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Ούτε η επικείμενη χρηματοδότηση με εγγύηση του δημοσίου, ούτε η ανατίμηση του δολαρίου είναι σε θέση να επαναφέρουν τις νηματουργίες σε κερδοφόρο πορεία – Τα πρώτα μηνύματα από την νέα εκκοκκιστική περίοδο.


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Αδύναμα να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων στο χώρο της νηματουργίας φαίνεται να είναι τόσο τα σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα, όσο και μια σειρά εξελίξεων που κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικές.
Παράγοντες της αγοράς για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δανείσει με κρατική εγγύηση τις κλωστοϋφαντουργίες θα είχε νόημα, μόνο αν τα δάνεια αυτά δίδονταν για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και για την εστίασή τους σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Διαφορετικά, αν στόχος είναι να καλυφθούν προσωρινά οι «τρύπες» κάποιων προβληματικών επιχειρήσεων, απλά αναβάλλει το πρόβλημα για δύο ή τρία χρόνια, ή -ακόμη χειρότερα- θα λειτουργήσει σε βάρος των υγιέστερων επιχειρήσεων του κλάδου, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.
Άλλος παράγοντας της αγοράς επισημαίνει ότι μέτρα ενίσχυσης του κλάδου θα έπρεπε να είχαν δοθεί πριν από χρόνια, από την ημέρα δηλαδή που άνοιξαν τα σύνορα με τις χώρες της ΝΑ Ασίας. Το άνοιγμα αυτό μπορεί να ήταν προς όφελος ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι θα έπληττε την κλωστοϋφαντουργία στην ΕΕ. Η στροφή προς τα ποιοτικά προϊόντα ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει από τότε και όχι από σήμερα που οι πλείστες ελληνικές εταιρίες είναι «πληγωμένες βαριά».
Πέρα όμως από τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο, έχουμε και μια σειρά άλλων εξελίξεων που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και θεωρούνται ευνοϊκές για τον κλάδο.
Μία από αυτές είναι η σημαντική ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, γεγονός που, θεωρητικά, καθιστά ανταγωνιστικότερα (τουλάχιστον σε σύγκριση με το πρώτο φετινό εξάμηνο) τα ελληνικά προϊόντα σε σχέση με αυτά των χωρών της ΝΑ Ασίας και της Τουρκίας.
Επιπλέον, η νέα εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε με πολύ χαμηλή ζήτηση για το βαμβάκι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια υποχώρηση της τάξεως του 10%. Αντίθετα με το βαμβάκι, η τιμή του νήματος φαίνεται σταθεροποιημένη από τον Ιούλιο και μετά. Αν το μίγμα αυτό των εξελίξεων στις αγορές του βάμβακος και του νήματος συνεχιστεί, τότε ενδεχομένως να δούμε το περιθώριο κέρδους των νηματουργιών να διευρύνεται.

Εικονική πραγματικότητα


Οι παράγοντες του κλάδου ωστόσο, θεωρούν τα παραπάνω ως «εικονική πραγματικότητα». Τον Οκτώβριο, λένε, έχουμε όντως δει κάποια μικρή αύξηση της ζήτησης, αλλά αυτό οφείλεται στη θετική εποχικότητα της περιόδου και όχι σε τίποτε άλλο. Υπάρχει βέβαια μια ελπίδα να δούμε κάποια βελτίωση με μια χρονική υστέρηση δύο-τριών μηνών, αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γι’ αυτό.
Και, μπορεί να είδαμε τον Οκτώβριο μια μικρή άνοδο της ζήτησης σε κιλά όμως, καμιά βελτίωση δεν έχουμε δει σε επίπεδο τιμών. Οι τιμές που πουλάνε σήμερα όλες οι νηματουργίες είναι χαμηλότερες του κόστους και αυτό θα φανεί εύγλωττα στα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες τόσο ευάλωτες στα οικονομικά τους στοιχεία, που πουλάνε όσο-όσο για να αντλήσουν ρευστότητα… 
Όσο και αν τονωθεί η ζήτηση, όσο και αν δούμε φέτος το περιθώριο κέρδους των νηματουργιών να διευρύνεται κάπως λόγω μιας πτωτικής πορείας στο βαμβάκι, το χάσμα μέχρι να φτάσουμε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα είναι μεγάλο και πολύ δύσκολα καλύπτεται.
Ακόμη όμως και σε μια τέτοια περίπτωση, όποια βελτίωση καρπωθούν οι νηματουργοί, άλλο τόσο «βάρος» θα πέσει στα εκκοκκιστήρια. Και ας μην ξεχνούμε ότι αρκετές εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ διαθέτουν παρουσία και στα εκκοκκιστήρια… 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Asset Managemnet
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα: Αμυντική Βιομηχανία
Αφιέρωμα: Αγορά Διαδικτύου
Επικαιρότητα
Φάκελοι
¶ρθρο: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών
Αποκλειστικότητα Euromoney - Πώς τα κατάφερε η Goldman Sachs:Στη διαχείριση κινδύνου "παίζει μπάλα" μόνη της
Αποκλειστικότητα Euromoney: Η κρίση των ακινήτων, γόνιμο έδαφος για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια
¶ρθρο: Η μετάβαση στα ΔΠΧΠ και η επίδρασή της στις εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας του ΧΑ
Έρευνα της Stat Bank: ¶νω των 11 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς αυτοκινήτου
Έρευνα: Βιομηχανία "δύο ταχυτήτων" η ελληνική τουριστική αγορά
Επενδυτικά Θέματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site