Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2008                              

AΡΘΡΟ


Προβλέπονται συγχωνεύσεις
ευρωπαϊκών τραπεζών


Τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, έστω και εάν - την ώρα που κατέρρεαν οι αμερικανικοί κολοσσοί - η γηραιά ήπειρος απολάμβανε μια προσωρινή ανακούφιση.


Του Robert Doig*


Οι αγορές μετοχών συσπειρώθηκαν έντονα μόλις η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι σκόπευε να δημιουργήσει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, προκειμένου να αγοραστούν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία για τράπεζες των ΗΠΑ. Αυτή η τελευταία παρέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ.
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) επέκτεινε το πιστωτικό όριο της AIG, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πιθανή μείζονα κατάρρευση του συστήματος. Εάν είχε αφεθεί η AIG να καταρρεύσει, το επόμενο πρωί αρκετές τράπεζες της Wall Street θα είχαν αντιμετωπίσει συνολικές απώλειες ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων.
Οι συνέπειες αυτού, μετά και την κατάρρευση της Lehmans, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Αυτό αποφεύχθηκε και πιστεύουμε ότι η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οδήγησε σε μια μάλλον θετική εικόνα για τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ελκυστικές συνθήκες λειτουργίας: η καμπύλη απόδοσης είναι πολύ απότομη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα καθαρά περιθώρια των επιτοκίων θα σημειώνουν άνοδο. Η κρατικοποίηση της Fannie Mae και της Freddie Mac ενίσχυσε τα περιθώρια υποθηκών, παρέχοντας έτσι μια ασφαλή πηγή χρηματοδότησης για τις εν λόγω τράπεζες.


Πιστωτική κρίση και στην Ευρώπη


Εξετάζοντας την εικόνα σε μακροοικονομικό επίπεδο – η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει σημαντική πτώση από τα ανώτατα επίπεδα στα οποία είχε φθάσει το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Επομένως, πιστεύουμε ότι επί του παρόντος, οι προοπτικές για τις τράπεζες των ΗΠΑ είναι θετικές.
Ωστόσο, στην Ευρώπη η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο υπερχρεωμένες από τις αντίστοιχες αμερικανικές και βιώνουν πιστωτική κρίση, έχοντας μεγαλύτερη εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση σε σύγκριση με τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Εφόσον η πιστωτική κρίση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007, η αγορά τιτλοποίησης ήταν ουσιαστικά κλειστή. Αυτό σήμαινε ότι οι τράπεζες ήταν αναγκασμένες να αναζητήσουν προσωρινή χρηματοδότηση στην κύρια αγορά μη ασφαλισμένων τίτλων. Το ποσό της χρηματοδότησης που απαιτούνταν συγκλόνισε την εν λόγω αγορά και από τα μέσα του τρέχοντος έτους, αυτή η αγορά έκλεισε ουσιαστικά στις νέες εκδόσεις.


Αποτελεσματική η στήριξη
από τις κεντρικές τράπεζες


Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρηματοδοτούνταν ευρέως από τη βραχυπρόθεσμη αγορά και είχαν άφθονη υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, γεγονός που αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό. Εντούτοις, μετά την κατάρρευση της Lehmans, τα περιθώρια στις βραχυπρόθεσμες αγορές σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο και η ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά, γεγονός που  υπονόμευσε την εμπιστοσύνη σε ορισμένα ιδρύματα με πολύ υψηλές αναλογίες δανείων-καταθέσεων.
Ως αποτέλεσμα αυτού, είδαμε την HBOS – ένα ίδρυμα που εξαρτάται από τις αγορές τιτλοποίησης και χονδρικής - να επιδιώκει τη συγχώνευση με τη Lloyds. Πιστεύουμε ότι και άλλες τράπεζες - ιρλανδικές και ισπανικές - θα πρέπει να εξετάσουν το μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό προφίλ τους και ενδέχεται επίσης, τους προσεχείς μήνες, να πρέπει να επιδιώξουν συγχωνεύσεις ή κάποια άλλη μορφή βελτίωσης της χρηματοδότησής τους μέσω καταθετικών προϊόντων. Τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, έστω και εάν - την ώρα που κατέρρεαν οι αμερικανικοί κολοσσοί - η γηραιά ήπειρος απολάμβανε μια προσωρινή ανακούφιση.
Το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τελικά θα ξεπεραστεί και ορισμένες έχουν προετοιμαστεί με πολύ καλό τρόπο εδώ και αρκετό καιρό. Η εξαγορά της Lehmans από την Barclays θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να διατηρήσει την πρώτη σε καλή θέση.


· Financials Credit Analyst, Schroders


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Asset Managemnet
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα: Αμυντική Βιομηχανία
Αφιέρωμα: Αγορά Διαδικτύου
Επικαιρότητα
Φάκελοι
¶ρθρο: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών
Αποκλειστικότητα Euromoney - Πώς τα κατάφερε η Goldman Sachs:Στη διαχείριση κινδύνου "παίζει μπάλα" μόνη της
Αποκλειστικότητα Euromoney: Η κρίση των ακινήτων, γόνιμο έδαφος για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια
¶ρθρο: Η μετάβαση στα ΔΠΧΠ και η επίδρασή της στις εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας του ΧΑ
Έρευνα της Stat Bank: ¶νω των 11 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς αυτοκινήτου
Έρευνα: Βιομηχανία "δύο ταχυτήτων" η ελληνική τουριστική αγορά
Επενδυτικά Θέματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site