Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2008                              

META THN AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ...


Υπάρχουν
εναλλακτικές λύσεις


του ΛOYKIANOY*


«Οι σκανδιναβικές χώρες έδειξαν το δρόμο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.» (Τζ. Στίγκλιτς)


>Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι Ευρωταγοί μας προσπάθησαν να διασώσουν τα παραπαίοντα πιστωτικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου καταφεύγοντας στο «ξορκισμένο» εργαλείο του κρατικού παρεμβατισμού. «Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας», ακούσαμε, την τελευταία εικοσαετία, να λέγεται από πολλούς πολιτικούς, οι οποίοι απέσυραν τον δημόσιο τομέα από φορείς οικονομικής δραστηριότητας, τους οποίους παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάνατζμεντ, προκειμένου αυτοί να λειτουργήσουν παραγωγικότερα, αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα.
>Σήμερα, όλοι εμείς αφ’ ενός γινόμαστε μάρτυρες του τί σημαίνει «παραγωγικότερα, αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα» και αφ’ ετέρου παρακολουθούμε τους πλέον ένθερμους λάτρες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να προχωρούν σε κρατικοποιήσεις, τις οποίες ντρέπονται να αποκαλέσουν με το όνομά τους, οπότε χρησιμοποιούν τον πολιτικώς ορθό όρο «αναδιάρθρωση κεφαλαίων».
>Δεν θα αφήσουν καμία ευρωπαϊκή τράπεζα να καταρρεύσει, συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι υιοθέτησαν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού, για κρατικοποιήσεις τραπεζών, για κρατική εγγύηση των διατραπεζικών αναχρηματοδοτήσεων, καθώς και για στήριξη με διάφορους «διακανονισμούς». Συμφώνησαν, ούτως ειπείν, να διαθέσουν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταρρέουν από την απληστία ή τους λανθασμένους χειρισμούς (ή και τα δύο μαζί) των ιδιωτών που τις διοικούσαν. Παράγοντες στους οποίους και σημαντικοί Έλληνες οικονομολόγοι αποδίδουν την κρίση (π.χ. ο chief economist της Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε πρόσφατο τραπεζικό συνέδριο).


ΠΑΩ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ,
ΚΑΤΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩ
>Ας πάμε, όμως, στην «επόμενη μέρα» της ευρωσυμφωνίας, η οποία δεν απέρριψε (με συνοπτικές διαδικασίες) μόνο το «ευαγγέλιο» του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και το «ευαγγέλιο» του Μάαστριχτ, που ήθελε να κρατήσει χαμηλά δημόσιο χρέος, έλλειμμα και πληθωρισμό. Τα πακέτα διάσωσης, που αποφάσισαν τώρα όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, θα εκτινάξουν στα ύψη έλλειμμα και χρέος, ενώ η αναξιοπιστία του πιστωτικού συστήματος ωθεί σε διολίσθηση του ευρώ και σε επακόλουθη έξαρση του πληθωρισμού, έστω και αν η κατανάλωση και η ανάπτυξη εξασθενούν.
>Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να πλήξουν την πραγματική οικονομία, σε όρους κατανάλωσης, απασχόλησης, εισοδημάτων, βιωσιμότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.λπ.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
>Είναι αναπόφευκτη, λοιπόν, η καταστροφή; Δεν το πιστεύω. Όμως δεν πιστεύω και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τους ισχυρούς του πλανήτη είναι τα μοναδικά που θα μπορούσαν να ληφθούν. Το ίδιο δύσπιστος - και με τη δική του εναλλακτική πρόταση - αρθρογράφησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς:
>«Η πολιτική ηγεσία (των ΗΠΑ), για μία ακόμη φορά, μάς έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και είπε: «Αν δεν σας αρέσει, το δρόμο σας». Έχουμε εξαπατηθεί από αυτήν την τακτική στο παρελθόν. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξανασυμβεί. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο Γουόρεν Μπάφετ έδειξε το δρόμο, παρέχοντας κεφάλαια στην Goldman Sachs. Οι σκανδιναβικές χώρες έδειξαν το δρόμο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών με εγγυήσεις (options) για το κράτος, θα μειωνόταν ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η κοινωνία, στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, ενώ θα διασφαλιζόταν ότι αυτή θα συμμετείχε σε ενδεχόμενη ανοδική στροφή της αγοράς.
>» Η προσέγγιση αυτή δεν έχει μόνο αποδειχθεί στην πράξη, αλλά επίσης παρέχει τόσο τα κίνητρα όσο και τις πηγές της ρευστότητας, που απαιτείται για να ξαναρχίσει ο ομαλός κύκλος του διατραπεζικού δανεισμού. Ακόμη, αποφεύγει την απέλπιδα απόπειρα αποτίμησης των εκατομμυρίων περίπλοκων ενυποθήκων δανείων, και των ακόμη πιο περίπλοκων προϊόντων στα οποία αυτά έχουν ενσωματωθεί, ενώ αντιμετωπίζει το «καυτό» πρόβλημα: να απομείνουν στα χέρια του κράτους μόνο τα χειρότερα ή τα πλέον υπερτιμημένα από τα προϊόντα αυτά.»
>Ευτυχώς για την πραγματική οικονομία, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται πλησιέστερα στο πνεύμα Στίγκλιτς απ’ όσο οι συμπατριώτες του κ. καθηγητή συνάδελφοί τους...


* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου των Μολάων...


 


 


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Asset Managemnet
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα: Αμυντική Βιομηχανία
Αφιέρωμα: Αγορά Διαδικτύου
Επικαιρότητα
Φάκελοι
¶ρθρο: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών
Αποκλειστικότητα Euromoney - Πώς τα κατάφερε η Goldman Sachs:Στη διαχείριση κινδύνου "παίζει μπάλα" μόνη της
Αποκλειστικότητα Euromoney: Η κρίση των ακινήτων, γόνιμο έδαφος για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια
¶ρθρο: Η μετάβαση στα ΔΠΧΠ και η επίδρασή της στις εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας του ΧΑ
Έρευνα της Stat Bank: ¶νω των 11 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς αυτοκινήτου
Έρευνα: Βιομηχανία "δύο ταχυτήτων" η ελληνική τουριστική αγορά
Επενδυτικά Θέματα
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site