Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2006                               Τεύχος 322

Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!


Ας μη νομίσουμε βέβαια ότι από την επομένη της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου θα έχουν αλλάξει τόσα πολλά στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, θα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι το καθεστώς που θέλει την κυβέρνηση να ορίζει την εκάστοτε διοίκηση έχει πλέον... ημερομηνία λήξεως


Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κλήθηκε να υποστηρίξει ένα εγχείρημα (αυτό της εξαγοράς της Finansbank), που θα κριθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, μέσα στα στενά χρονικά όρια που επιτάσσει η ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Ενώ συνήθως οι εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναβάλλουν όσο μπορούν ακόμη και τις πλέον προφανείς επιχειρηματικές κινήσεις, η διοίκηση της Εθνικής (που στα μάτια της κοινής γνώμης και της πολιτικής πρακτικής δεν είναι μια αμιγώς ιδιωτική τράπεζα) έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Προχώρησε σε ένα αρκετά ριψοκίνδυνο, και φιλόδοξο ταυτόχρονα, εγχείρημα:
 Επενδύοντας πολύ μεγάλο ύψος κεφαλαίων σε σχέση με το δικό της μέγεθος.
 Τοποθετούμενη σε μια ασταθή οικονομία και σε μια χώρα όπου οι σχέσεις της με την Ελλάδα είναι «εύθραυστες».
 Καλώντας σε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου τους ρακένδυτους «μεγαλομετόχους» της, τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και πέρα από τολμηρή για τα ελληνικά δεδομένα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι και άτυχη, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε:
1. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνθηκαν μέσα από μια σειρά εξελίξεων.
2. Η τουρκική λίρα διολίσθησε έντονα, προκαλώντας ήδη αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές στην Εθνική Τράπεζα.
3. Παρατηρήθηκε μια διεθνής υποχώρηση των μετοχικών αξιών.


Σε δυσχερH θEση
Αναμφίβολα λοιπόν ο κ. Τάκης Αράπογλου βρέθηκε σε δυσχερή θέση και μάλιστα για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί κλήθηκε να υποστηρίξει μόνος του μια απόφαση που δεν θα ελαμβάνετο αν δεν υπήρχε ρητή κυβερνητική έγκριση. Δεύτερον, γιατί, πιαθανότατα, δεν μπορεί να αναφέρει στοιχεία και δεδομένα, που γνωρίζει εκείνος, αλλά δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη. Τρίτον, γιατί κλήθηκε να υποστηρίξει ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα μέσα στα στενά χρονικά όρια που επιτάσσει η ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Και τέταρτον, γιατί η κυβερνητική στήριξη στον κ. Αράπογλου ήταν μέχρι σήμερα «χλιαρή» και «έμμεση», παρά το «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», που αναφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι... 
Δικαίως η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ανησυχώντας για την υπερπροσφορά των τίτλων, σε μια περίοδο που το ανοδικό momentum των χρηματοστηριακών αγορών έχει πλέον αρχίσει να αμφισβητείται ανοιχτά από πολλούς.
Εκείνο για το οποίο δεν ανησυχεί, είναι το ενδεχόμενο μιας πλήρους ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, λόγω των δραστικών μεταβολών της μετοχικής διάρθρωσης μετά την αύξηση κεφαλαίου. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα έχει προκύψει η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, χωρίς καν να έχει εξαγγελθεί. Του χρόνου αναμένονται δύο ακόμη: μία στον Ο.Τ.Ε. και μια δεύτερη στα Ελληνικά Πετρέλαια...
Ας μη νομίσουμε βέβαια ότι από την επομένη της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου θα έχουν αλλάξει τόσα πολλά στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, θα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι το καθεστώς που θέλει την κυβέρνηση να ορίζει την εκάστοτε διοίκηση έχει πλέον... ημερομηνία λήξεως. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο η εξαγορά της Finansbank θα αποδειχτεί επωφελής ή όχι, ο κ. Αράπογλου θα είναι αυτός ο διοικητής που μετά τον αείμνηστο Θεόδωρο Καρατζά έθεσε τις βάσεις για την ουσιαστική απομάκρυνση της Εθνικής Τράπεζας από τον λεγόμενο «κρατικά ελεγχόμενο τομέα». Και ένας φανατικός νεοφιλελεύθερος έλεγε την προηγούμενη δεκαετία: «η πραγματική φιλελευθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει όταν θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι ελληνικές τράπεζες»!

  Περιεχόμενα
EDITORIAL: Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Άρθρο: Σοφοκλέους: Στον αστερισμό των σεναρίων
Αφιέρωμα: Τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της Σοφοκλέους
Άρθρο: Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη : αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006
Άρθρο: Ποιές αλλαγές φέρνουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
Άρθρο: Mια σύγχρονη προσέγγιση των διεθνών αγορών
Άρθρο: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών
Άρθρο: H αγορά του ψευδάργυρου

 Όροι και προϋποθέσεις του site