Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2006                               Τεύχος 322

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ


Οι αναλυτές αναζητούν την πορεία του Γενικού Δείκτη μετά την ολοκήρωση της αύξησης κεφαλαίου και μετά το ξεκαθάρισμα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών


Το 2000 είχε γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Τεχνικής Ολυμπιακής ύψους 110 δις δραχμών και είχε θεωρηθεί ως «έκδοση μαμούθ». Από τα κεφάλαια μάλιστα αυτά, τα 40 περίπου δισ. δραχμές τα είχαν καταβάλει οι βασικοί μέτοχοι, οπότε από την αγορά είχαν αντληθεί γύρω στα 70 δισ. δραχμές.
Η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας είναι δεκαπλάσιου μεγέθους από αυτή της Τεχνικής Ολυμπιακής και το ποσό που θα ζητηθεί από την αγορά εκτινάσσεται στα 3 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 2 τουλάχιστον δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Από τα ίδια λίγο-πολύ χαρτοφυλάκια που μόλις το τελευταίο διάστημα κάλυψαν τη δημόσια προσφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το placement της ATE Bank, καθώς και μια σειρά από άλλα μειοψηφικά πακέτα μικρότερων ποσών σε διάφορες ελληνικές εταιρίες (Motor Oil, Aspis Bank, κ.λπ.).
Ζητούμε δηλαδή από τους ξένους, για μια χρονιά ακόμη, να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να «αγοράσουν Ελλάδα», σε επίπεδο μάλιστα Γενικού Δείκτη που μέχρι πρότινος ήταν τριπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του Μαρτίου του 2003! Και μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα το μέχρι πρότινος, πολύ καλό momentum των διεθνών αγορών έχει αρχίσει να αμφισβητείται...
Η υποχώρηση λοιπόν των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους είναι απόλυτα ερμηνεύσιμη και ανεξάρτητη από το αν η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας στα 43 ευρώ ήταν υψηλή ή χαμηλή. Η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί να έχει λόγο μόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Finansbank και η συνεπακόλουθη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά είδε το θέμα με μάλλον «ευνοϊκό μάτι». Όλοι αναγνώριζαν ότι η προσφορά νέων τίτλων θα ήταν πολύ μεγάλη, ωστόσο το κλίμα που επικρατούσε ήταν τόσο καλό, ώστε η αγορά να φωτίζει μόνο τα θετικά στοιχεία της υπόθεσης.
Όταν όμως το ανοδικό momentum αμφισβητήθηκε, η επικείμενη υπερπροσφορά τίτλων οδήγησε στη «βύθιση» της τιμής της μετοχής. Ο λόγος ήταν απλός: μέσα από τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, θα υπάρξουν μετοχές που θα αποκτηθούν από τις εγγραφές των σημερινών μετόχων για υπερβάλλοντα αριθμό τίτλων. Οι μετοχές αυτές θα κοστίσουν στους κατόχους τους μόλις 22,12 ευρώ. Άρα, αυτοί οι μέτοχοι θα έχουν κίνητρο να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους απολαμβάνοντας άμεσα και άκοπα κέρδη, ωθώντας την τιμή της μετοχής προς τα κάτω. Αν τώρα μείνουν και μετά από αυτή τη διαδικασία αδιάθετες μετοχές, τότε στο placement που θα ακολουθήσει, θα «βαρύνει» και αυτό κατά κάποιο τρόπο την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής.
Αυτό το σενάριο έγινε αρκετά πιστευτό και επειδή η αγορά προεξοφλεί, οδήγησε αρκετούς σε ρευστοποιήσεις θέσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η διεθνής επιδείνωση του κλίματος...


Πού βρίσκονται τα όρια;
Ωστόσο, όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους: ήδη η πολύ χαμηλότερη τιμή της Εθνικής (αλλά και των άλλων τραπεζών) έχει αναμφίβολα απασχολήσει τους ξένους διαχειριστές, οι οποίοι πιθανότατα να ξεκινήσουν να αγοράζουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, τις ίδιες μετοχές που σύστηναν για αγορά πολύ υψηλότερα! Ας μην ξεχνούμε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες πολλών ελληνικών τίτλων είναι πλέον σαφώς ελκυστικοί, παρά το γεγονός ότι η πτώση του Δείκτη θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Επίσης, τόσο η διοίκηση της Εθνικής, όσο και οι ανάδοχοι της έκδοσης, δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση η τρέχουσα τιμή της μετοχής να πλησιάσει σημαντικά τα 22,12 ευρώ και έτσι να απειληθεί η πλήρης κάλυψη της έκδοσης (σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί να αγοράσει κάποιος μετοχές μέσω της αύξησης κεφαλαίου και όχι από το ταμπλό;). Άρα, εκτιμάται ότι αν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξουν και κάποιες «φίλιες δυνάμεις» που θα κληθούν να στηρίξουν τον τίτλο.
Οι αισιόδοξοι λοιπόν της αγοράς δεν πιστεύουν ότι η ιστορία του 1999 θα επαναληφθεί και σήμερα, αλλά ότι η Σοφοκλέους θα μπορούσε να στηριχτεί και να αντεπιτεθεί. Ιδίως, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και θα έχουμε μια Τράπεζα περισσότερο ιδιωτική και περισσότερο διεθνοποιημένη.


Εταιρικές και μετοχικές επισημάνσεις
Proton Bank: Ποια λοιπόν είναι η IRF, ο νέος στρατηγικός εταίρος της Proton Bank, που μετά την απορρόφηση της Omega, θα κατέχει γύρω στο 20%-21% του ενοποιημένου σχήματος; Από μετοχικής πλευράς τουλάχιστον, το 70% της IRF ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά το υπόλοιπο 30% ελέγχεται από φυσικά πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων μας είναι πολύ γνωστά: όπως για παράδειγμα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και η κα Φράγκου, εκ των τέως βασικών μετόχων της Marfin.
Κύκλοι προσκείμενοι πάντως στην Proton, θεωρούν πάντως, ότι στην όλη περίπτωση η μειοψηφική συμμετοχή των δύο φυσικών προσώπων στην IRF δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και έμμεσο έλεγχο της Proton Bank από τη Marfin.
Ο λόγος που θέσαμε το ερώτημα είναι γιατί στο ενοποιημένο σχήμα Proton-Omega, η διοικητική ομάδα της Proton θα παραμείνει, ωστόσο υπάρχουν στη συμφωνία ρήτρες για «από κοινού αποφάσεις» με τους ανθρώπους της IRF.
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί η IRF απέκτησε τη συμμετοχή της στην Proton. Επιθυμεί να παίξει έναν ανάλογο ρόλο με την Dubai Financial στην Marfin; Γιατί και στην περίπτωση αυτή θα επιδιωχθεί να γίνουν εξαγορές τόσο άλλων τραπεζών (κυρίως καταστημάτων που θα περισσεύουν μετά από συγχωνεύσεις) όσο και εταιριών άλλων κλάδων...
Επί του παρόντος πάντως, κύριο μέλημα των ανθρώπων της Proton Bank είναι να τονώσουν τις δραστηριότητες της Omega Bank, η οποία πέρυσι δεν μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της λόγω της μειωμένης κεφαλαιακής επάρκειας. Τώρα το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί, οι «τρύπες» του παρελθόντος (επισφάλειες Κορασίδη, ζημιές από structured προϊόντα) έκλεισαν πέρυσι και στα αποτελέσματα του φετινού εννεαμήνου θα φανεί η διαφορά, υποστηρίζουν τα στελέχη της.
Geniki Bank: Σε ποιο σημείο βρίσκεται τελικά η Geniki Bank, οι μέτοχοι της οποίας εξεπλάγησαν αρνητικά με τις νέες επισφάλειες ύψους 28,2 εκατ. ευρώ που «αποκαλύφθηκαν» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006. Γιατί πέρα από τις αρχικές μεγάλες προβλέψεις (και αναμενόμενες) του 2003, έτος κατά το οποίο οι Γάλλοι απέκτησαν τη Γενική Τράπεζα από τους «στρατηγούς», κατά τη διετία 2004-2005 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 η Τράπεζα έχει λογιστικοποιήσει προβλέψεις 172,3 εκατ. ευρώ!
Μετά από αυτές τις θεόρατες προβλέψεις, ο δείκτης προβλέψεις προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει φτάσει βέβαια στο ικανοποιητικό 81%. Ωστόσο, ο δείκτης κόστους/εσόδων βρίσκεται στο 94,3%, όταν στις μεγάλες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ του 45% και του 55%!!! Τι σημαίνει αυτό; ότι με βάση τις υπάρχουσες εργασίες της, η Γενική δεν είναι σε θέση να σημειώσει ουσιαστικά κερδοφόρο αποτέλεσμα και όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν οι χροηγήσεις στα 132 καταστήματα που διαθέτει η Τράπεζα. Στο πρώτο τρίμηνο, οι χορηγήσεις «έτρεξαν» μόλις με 6,5% (κάτω από το μέσο όρο), αλλά τα δάνεια των ιδιωτών ανέβηκαν κατά 21%. Η ουσία είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την επίτευξη ενός ικανοποιητικού κερδοφόρου αποτελέσματος.
Sprider: «Βρήκαμε το κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας και δουλεύουμε αυστηρά πάνω σε αυτό. Από εδώ και πέρα, οι εξελίξεις θα είναι θετικές και κανένα νούμερο δεν μπορεί να αποτελέσει έκπληξη», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζηιωάννου, ο βασικός μέτοχος της Sprider.  Η ουσία είναι ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας που περιλαμβάνει σχεδιασμό ρούχων, στροφή των παραγγελιών προς τη Ν.Α. Ασία, ανακαίνιση καταστημάτων, δημιουργία καταστημάτων και σε μικρότερα αστικά κέντρα, κ.λπ., έχει δώσει την ευχέρεια στην εταιρία να μειώνει τις τιμές πώλησης των ρούχων της, να διαθέτει καταστήματα υψηλών απαιτήσεων και το περιθώριο κέρδους της να διατηρείται υψηλό. Το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ ικανοποιητικό και εξίσου ικανοποιητικό θα είναι και το εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις της εταιρίας για τη φετινή χρονιά να δείχνουν συντηρητικές.
Τι λένε όμως οι προβλέψεις; Μιλούν για πωλήσεις 88 εκατ. ευρώ (+20%), κέρδη μετά από φόρους 7,5 εκατ. ευρώ (+30,6%) και μέρισμα στα 11 ευρωλεπτά ανά μετοχή (+10%). Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Sprider, οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι ελκυστικοί και αυτό για μια μετοχή με υψηλό growth.
Ιασώ: Όχι μόνο δε προβληματίζονται για την πορεία του Iaso General (μέση πληρότητα σήμερα στο 65%), αλλά δείχνουν πολύ ικανοποιημένοι. Προβλέπουν ότι η κλινική θα κάνει break even μέσα στο έτος και ότι το εγχείρημα πηγαίνει κατά 1,5 χρόνο μπροστά από την πορεία που αναμενόταν. Σήμερα λειτουργεί με 166 κλίνες με απώτερο στόχο να φτάσει στις 22 σε πλήρη ανάπτυξη και για τη μέχρι σήμερα ανάπτυξη των εργασιών, έχουν πουληθεί μετοχές σε γιατρούς. Η παιδιατρική κλινική του Ομίλου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε ό,τι αφορά το Ιασώ Θεσσαλίας βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της κατασκευής του κτιρίου.
Κούμπας Συμμετοχών: Νέες επενδυτικές ευκαιρίες αναζητούνται τώρα στον Όμιλο Κούμπα, καθώς η πώληση της μισής συμμετοχής της Marfin προς το Dubai Financial, καθώς και το ομολογιακό δάνειο που θα συναφθεί (βλέπε έγκριση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης προς το Δ.Σ. της εισηγμένης να διαπραγματευθεί τους όρους), αφήνει σημαντικά περιθώρια για σε νέες επενδυτικές τοποθετήσεις, πέρα των υπαρχόντων. Θα επιδιωχθούν και κινήσεις επέκτασης της θυγατρικής Eurobrokers με στόχους την προσέλκυση δικτύων, την επέκταση στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.λπ. Πολύ καλά πηγαίνει το νοσοκομείο Metropolitan (η Κούμπας Συμμετοχών κατέχει το 13%) που φέτος προβλέπεται να αυξήσει κατά πολύ την ήδη σημαντική περυσινή κερδοφορία του.
Διαβάζοντας το ετήσιο δελτίο της εισηγμένης εταιρίας, μαθαίνουμε ότι η Κούμπας Συμμετοχών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για τη ρευστοποίηση των ποσοστών που διαθέτει στις εταιρίες Computer Studio, Remaco, Hellas Press και Σάρρος Χρηματιστηριακή. Σε ό,τι αφορά τώρα τη συμμετοχή στο νοσοκομείο Metropolitan (13%, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τον κ. Βασίλη Θεοχαράκη) και τα φημολογούμενα στην αγορά περί συζητήσεων με το δίπολο Υγεία-Μητέρα, στον απολογισμό χρήσεων της Κούμπας Συμμετοχών διαβάζουμε τα εξής: «δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μας η προοπτική πώλησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση που προσφερθεί τίμημα ανάλογο των προσδοκιών της εταιρίας». Στα βιβλία της Κούμπας Συμμετοχών, το Metropolitan είναι αποτιμημένο στα 100 εκατ. ευρώ (το ύψος της συμμετοχής στα 13 εκατ.), με δείκτη P/E δηλαδή πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις εισηγμένες εταιρίες του κλάδου.
Όμιλος Ασπίς: Εκτεταμένες συζητήσεις στην κυπριακή χρηματοπισττική αγορά προκάλεσε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία ο κ. Παύλος Ψωμιάδης, μετά τη συμφωνία για εξαγορά της κυπριακής Marketrends (κατ’ ουσία της τοπικής ασφαλιστικής Liberty Life), μέσω της οποίας το ενοποιημένο ασφαλιστικό σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Ασπίς Πρόνοιας Κύπρου και Liberty Life θα έχει μερίδιο αγοράς γύρω στο 2,5%.
Δύο κυρίως πράγματα προέκυψαν: το πρώτο είναι η άμεση ή έμμεση (μέσω κάποιας εξαγοράς) κάθοδος της Aspis Bank στην Κύπρο. Και η δεύτερη, ότι ο στόχος για την Universal Life παραμένει ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική κινητικότητα επί του παρόντος. Ίσως στο μέλλον...
Νεώριο Σύρου: Αποτελεί σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς, ένα υποσχόμενο turn around story. Για φέτος, τόσο στο πρώτο τρίμηνο, όσο και στο εξάμηνο αναμένεται θετικό EBITDA, οπότε μετά θα ακολουθήσει αίτημα για άρση του καθεστώτος επιτήρησης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ναυπηγείο της Σύρου ασχολείται πλέον μόνο με επισκευές και τα μεγέθη πηγαίνουν πολύ καλύτερα φέτος, λόγω των τομών που έγιναν, με το σπάσιμο της υπερειδίκευσης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα πλοία να επισκευάζονται σε πολύ λιγότερες ημέρες απ’ ό,τι στον ανταγωνισμό. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χαμηλότερο κόστος του ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, αναμένεται η νέα παραγγελία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη διοίκηση της εισηγμένης να υποστηρίζει ότι μπορεί να την εκτελέσει με χαμηλότερο κόστος και επαναλαμβάνει τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Υπάρχει όμως και το θέμα της καταρχήν συμφωνίας με τον Όμιλο Χατζηιωάννου, προκειμένου για τα κρουαζιερόπλοια του easy cruising. Το τελικό O.K. της σύμβασης δεν εξαρτάται από το Νεώριο Σύρου, αλλά από το κατά πόσο ο γνωστός επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου θα καταφέρει να πάρει τις απαιτούμενες, θεσμικού περιεχομένου, ρυθμίσεις από το κράτος, προκειμένου να ξεκινήσει την επένδυση.
Motor Oil: Τόσο υψηλή ήταν η κερδοφορία της Motor Oil, έτσι ώστε πολλοί απορούν κατά πόσο μια τέτοια επίδοση μπορεί να είναι διατηρήσιμη και στο μέλλον. Επί του παρόντος πάντως, τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο: παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν τόσο υψηλά κέρδη αποθεμάτων, η συγκυρία της αγοράς διατηρείται θετική και οι επιπτώσεις των επενδύσεων που ολοκληρώθηκαν πέρυσι αποδίδουν τα μέγιστα. Η πολύ καλή εικόνα του πρώτου τριμήνου συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
F.G. Europe: Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το business plan για τη συνεργασία της FG Europe με τον Όμιλο Ρέστη στο χώρο της ενέργειας, καθώς η ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα φειδωλή. H πρώτη σκέψη είναι ότι η ενέργεια είναι ένας κλάδος «της μόδας», στον οποίον πολλοί έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, αλλά λίγοι δείχνουν ότι θα παίξουν κάποιο αξιοσημείωτο ρόλο. Και αυτό όταν καμιά από τις δύο πλευρές δεν διαθέτει –μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ιδιαίτερο «εκτόπισμα» στο χώρο της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, το «εκτόπισμα» επιχειρηματιών όπως ο κ. Ρέστης και ο κ. Γ. Φειδάκης, έχοντας ο καθένας πρωταγωνιστικό ρόλο στη δική του αγορά, δεν πείθει ότι ξεκινούν μια προσπάθεια μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.
Οι στόχοι της κοινής εταιρίας που θα δημιουργηθεί (10 εκατ. ευρώ αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, με συμμετοχή 40% της εισηγμένης) λέχτηκε ότι είναι φιλόδοξοι και ότι θα αφορούν στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
Από τα διάφορα που ακροθιγώς ειπώθηκαν είναι ότι θα δοθεί έμφαση στην αιολική ενέργεια, ότι η νέα εταιρία θα παίξει κάποιο ρόλο στα φωτοβολταϊκά πάρκα, ότι θα επιδιωχθεί δραστηριότητα στην εισαγωγή-εξαγωγή ενέργειας, καθώς και το ότι ο Όμιλος Ρέστη γνωρίζει καλά το χώρο του κάρβουνου, καθώς πρωτοστατεί στη μεταφορά του σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε την εκπόνηση και ανακοίνωση του business plan πριν βγάλουμε συμπεράσματα.
Κατά τα άλλα, μετά από μια περυσινή πολύ κακή χρονιά, τα μεγέθη της FG Europe ανακάμπτουν και η βελτίωση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου αναμένεται να συνεχιστεί λόγω και της ακόμη ταχύτερης διείσδυσης των προϊόντων της Sharp (δεν υπάρχει η στενότητα προσφοράς που υπήρξε μέχρι το Μάρτιο).
Μαΐλλης: Η απόδοση των επενδύσεων που έγιναν την τελευταία πενταετία θα αρχίσει ουσιαστικά να φαίνεται στην προσεχή τριετία, δήλωσε η διοίκηση του Μαϊλλη, ανακοινώνοντας το business plan της επόμενης τριετίας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μετοχή του Μαϊλλη συγκαταλέγεται στους λίγους εκείνους τίτλους που δεν έχουν ανεβεί κατά τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα λοιπόν με το business plan, οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 25% έως το 2008, θα προκύψει ένα θετικό cash flow της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) θα αυξηθεί από 4,5% που είναι σήμερα στο 8%-9%.
Η αύξηση των πωλήσεων θα προέλθει κυρίως από την επέκταση των δραστηριοτήτων στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη αναμένεται μια συγκρατημένη άνοδος με παράλληλο όμως περιορισμό του κόστους που θα φανεί κυρίως από το 2007, ενώ μόλις γύρω στα 10 εκατ. ευρώ τζίρος έχουν προβλεφθεί από την Ασία. Εκεί, οι πρώτες προτεραιότητες είναι η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και η Ινδία και στόχος είναι η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με τοπικούς επιχειρηματίες είτε στην παραγωγή, είτε στην εμπορία.
Ιατρικό Κέντρο: Το 2006 για το Ιατρικό Κέντρο αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα πρότυπα της προηγούμενης χρήσης: συντηρητική άνοδος του κύκλου εργασιών (σταδιακή βελτίωση πληροτήτων), ένα σαφώς θετικό cash flow καθώς οι μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου έχουν ολοκληρωθεί και ένα υψηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους, καθώς η εισηγμένη εκμεταλλεύεται οικονομίες κλίμακας. Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου έχει περιοριστεί στα 95 εκατ. και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
Fashion Box: Οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού ομίλου είναι πράγματι μεγάλες. Για φέτος, οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο κερδών κατά 45% και για την τριετία 2006-2008 μια συντηρητική μέση ετήσια άνοδος κερδοφορίας της τάξεως του 20%. Το μεγάλο «στοίχημα» όμως της Fashion Box είναι περισσότερο μακροπρόθεσμο και αφορά τα Βαλκάνια, όπου η εισηγμένη έχει λάβει το «χρίσμα» από τη μητρική πολυεθνική για επέκταση σε χώρες όπως τα Σκόπια, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία. Επί του παρόντος, η πολιτική επέκτασης είναι συντηρητική, αλλά σε ένα βάθος δεκαετίας στόχος είναι οι εξαγωγές να αποτελούν το 50% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 12% του 2005.
Από μετοχικής πλευράς τώρα, το άθροισμα των ποσοστών της μητρικής πολυεθνικής και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Κ. Τσουβελεκάκη ανέρχεται στο (υπερβολικό για εισηγμένη) 77,6%, γεγονός που περιορίζει την εμπορευσιμότητα του τίτλου (η απόφαση για δωρεάν διανομή μετοχών με αναλογία 1ν/4π δεν σώζει την κατάσταση). Οι βασικοί μέτοχοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός μίνι περιορισμού θέσεων γύρω ή και ελαφρά κάτω του 75%.
Τηλέτυπος: Η ανάκαμψη της διαφημιστικής τηλεοπτικής δαπάνης από το Μάιο θα βελτιώσει κάπως την εικόνα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του Τηλέτυπου, σε σχέση με αυτά του πρώτου τριμήνου. Αν μάλιστα συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη και από το Σεπτέμβριο (ξεκινά η νέα διαφημιστική σεζόν) τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανοδικό κύκλο εργασιών της εισηγμένης στο σύνολο της χρήσης. Το θετικότερο για το Mega είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής του στη διαφημιστική πίτα αυξήθηκε εκ νέου και προσεγγίζει πλέον το 31%.
Τρεις είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν growth στην εταιρία: πρώτον, η άνοδος της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης. Δεύτερον, η αύξηση του μεριδίου στη διαφημιστική αγορά, όπου όμως το τρέχον 31% είναι ήδη πολύ υψηλό. Και τρίτον, οι γενικότερες ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν έντονα προβλήματα στις λογιστικές τους καταστάσεις... 


INTRALOT:
ΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ, ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ GROWTH
Η Intralot συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του λογισμικού τυχερών παιχνιδιών, διαθέτοντας παρουσία σε πέντε ηπείρους με 37 θυγατρικές και 8 γραφεία αντιπροσωπειών. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο πωλήσεων και κερδών και για το 2006 προβλέπεται κύκλος εργασιών 700 εκατ. (+34% σε σχέση με πέρυσι) και κέρδη προ φόρων 220 εκατ. ευρώ (+46%). Το 77% του κύκλου εργασιών και το 70% των προ φόρων κερδών θα προέλθει από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιπτώσεις σε περίπτωση διακοπής οποιασδήποτε συνεργασίας στην Ελλάδα με τον Ο.Π.Α.Π. Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν θέματα, όπως η διεκδίκηση του μεγάλου διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Οργανισμός και το κατά πόσο θα προσφέρει υποστήριξη στη διεξαγωγική του «Πάμε Στοίχημα». Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 1,45 δισ. ευρώ, η μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 3%, το P/E υπολογίζεται στις 21 φορές, με βάση τα καθαρά κέρδη του 2005 και γύρω στις 14 φορές με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, με σειρά κρατών να προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις και επεκτάσεις.
 Το γεγονός ότι η Intralot συγκαταλέγεται στις τρεις ισχυρότερες εταιρίες που διεκδικούν τις δουλειές αυτές.
 Χρηματιστηριακοί δείκτες (P/E, μερισματική απόδοση, κ.λπ.), που μετά την πρόσφατη διόρθωση, έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα μάλλον ώριμων εταιριών και όχι ομίλων με τόσο υψηλό growth.
 Ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και το πλεόνασμα διαθεσίμων.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Η ενδεχόμενη μείωση των εργασιών της εταιρίας στο εσωτερικό.
 Τα μεγάλα κέρδη που έχει αποφέρει ο τίτλος κατά τα τελευταία χρόνια.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ:
SMALL CAP ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ
Μικρού σχετικά μεγέθους ασφαλιστική εταιρία, με υγιή οικονομική διάρθρωση και καλό όνομα στην αγορά. Δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις. Διαθέτει συνεργασίες με τράπεζες.
Διαθέτει θυγατρικές εταιρίες που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους πελάτες, ενώ στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι η επέκταση σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών βοήθειας.
Οι στόχοι για το 2006 είναι η επίτευξη παραγωγής άνω των 55 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων άνω των 3 εκατ., μείωση των γενικών εξόδων σε ποσοστό χαμηλότερο του 19% επί των ασφαλίστρων, μείωση ακυρώσεων κάτω από το 19%, μείωση του δείκτη ζημιών κάτω από το 60% στον κλάδο αυτοκινήτων και κάτω από το 55% στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ανάταξη πορείας θυγατρικών εταιριών, κ.λπ.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Οι ελκυστικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (P/E, P/BV) με βάση το μέσο όρο του κλάδου.
 Οι μάλλον ανοδικές προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος ενδομετοχικής διένεξης που ταλαιπώρησε την Ευρωπαϊκή Πίστη για πέντε περίπου έτη.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Η μη ένταξή της σε ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο.
 Η εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, συνήθως, σε τίτλους υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.


PROFILE:
ΤΟ GROWTH ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ P/E
Η Profile είναι εταιρία λογισμικού που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά του χρηματοοικονομικού λογισμικού (έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ το 2005) και δευτερευόντως του επιχειρησιακού λογισμικού (έσοδα 4,35 εκατ. το 2005). Ο εισηγμένος Όμιλος έχει ολοκληρώσει κατά τα τελευταία χρόνια μια σειρά σημαντικών επενδύσεων και καλείται τώρα να καρπωθεί τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας, ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί φέτος σε 15,2 εκατ. ευρώ, το 2007 σε 21,1 εκατ. και το 2008 σε 27,5 εκατ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι 0,20 ευρώ για φέτος, 0,32 ευρώ για το 2007 και 0,51 ευρώ για το 2008.  Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής (2,68 ευρώ) το P/E της μετοχής υπολογίζεται σε 13,4 με βάση τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη και σε 5,25 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Ο χαμηλός δείκτης P/E σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς, καθώς και η ικανοποιητική ρευστότητα της εισηγμένης.
 Υψηλά μερίδια στο χρηματοοικονομικό κλάδο και κινήσεις για ισχυρό growth στο επιχειρησιακό λογισμικό μέσα από: 1) την επέκταση σε νέους τομείς, είτε μέσω δικών της προϊόντων, είτε μέσω προϊόντων που αντιπροσωπεύει, 2) τη διεκδίκηση έργων του δημοσίου, 3) την αντιπροσώπευση σε Ελλάδα και εξωτερικό των προϊόντων των στρατηγικών της συμμάχων.
Στα μειονέκτημα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Η έμφαση της αγοράς σε τίτλους υψηλότερης κεφαλαιοποίησης και ο οξύς ανταγωνισμός στον κλάδο της πληροφορικής.


ΣΙΔΕΝΟΡ:
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΟΓΚΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ
Τα Βαλκάνια και το turn around των Σωληνουργείων Κορίνθου οι δύο κυριότερες προκλήσεις.
Η Σιδενόρ δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων χάλυβα, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ελλάδα και διαθέτοντας ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα ελέγχει το 42% στο σίδηρο μπετόν, το 45% στο δομικό πλέγμα, το 25% στους σωλήνες μικρής διατομής, το 60% στους μορφοσίδηρους και τα προϊόντα συρματουργίας. ΔιαθέτΑ μονάδα παραγωγής και στη Βουλγαρία.
Το 2005 η Σιδενόρ σημείωσε κύκλο εργασιών 957 εκατ. και προ φόρων κέρδη 31 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα πτωτικά από την ανεπιθύμητη εξέλιξη της τιμής του χάλυβα (πρώτη ύλη). Ο δανεισμός ανέβηκε στα 569 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους του Ομίλου, ο όγκος των πωλήσεων του 2010 θα αυξηθεί στα 3 εκατ. τόνους έναντι 2 εκατ. τόνων πέρυσι. Η τόσο μεγάλη άνοδος αναμένεται για πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η νέα γραμμή παραγωγής στη Βουλγαρία από το 2007, το ισχυρό turn around της θυγατρικής Σωληνουργείας Κορίνθου, η έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, κ.λπ.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Οι ανοδικές προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου.
 Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς του χάλυβα σε σχέση με το 2005.
 Τα ισχυρά μερίδια αγοράς στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξης των Βαλκανίων.
 Οι συνέργειες από την ένταξή του στον Όμιλο Βιοχάλκο.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Η μετοχή διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακούς δείκτες χειρότερους από το μέσο όρο της αγοράς.
 Ο υψηλός δανεισμός του Ομίλου, ο οποίος όμως αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση.


Ο.Λ.Π.:
ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Η αγορά βασίζεται στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα και στην κυβερνητική πρόθεση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση.
Αντικείμενο δραστηριότητας του Ο.Λ.Π. είναι η εμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά από εμπορικής πλευράς (το 75% των συνολικών εσόδων, με την εξυπηρέτηση των containers να αντιστοιχεί στο 68% και car terminal γύρω στο 9%), από επιβατικής πλευράς (5% των εσόδων), από πλευράς εξυπηρέτησης πλοίων (14%), κ.λπ.
Το 2005 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 140 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 17 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 11,3 εκατ. Το μέρισμα κατήλθε στα 15 ευρωλεπτά. Το κρίσιμο στοιχείο είναι οι υψηλές επενδύσεις που δρομολογεί έως το 2010 ο Ο.Λ.Π. με στόχο την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας (ενδεικτική η δημιουργία νέας προβλήτας στα containers) και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Η αναμενόμενη ταχεία ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης, με απώτερο στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει ένα διαμετακομιστικό σταθμό μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μετοχοποίηση των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας το 2007, με πιθανό το σενάριο προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου.
 Η καλή ρευστότητα της εταιρίας και η ευκολία χρηματοδότησης των φιλόδοξων επενδυτικών της προγραμμάτων.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
 Οι δυσμενέστεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (P/E, μερισματική απόδοση, κ.λπ.) σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.
 Σχετικά υψηλό κόστος λειτουργίας και ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις, που όμως δρομολογούνται.
 Ο ολοένα και οξύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου.


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL: Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
¶ρθρο: Σοφοκλέους: Στον αστερισμό των σεναρίων
Αφιέρωμα: Τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της Σοφοκλέους
¶ρθρο: Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη : αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006
¶ρθρο: Ποιές αλλαγές φέρνουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
¶ρθρο: Mια σύγχρονη προσέγγιση των διεθνών αγορών
¶ρθρο: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών
¶ρθρο: H αγορά του ψευδάργυρου

 Όροι και προϋποθέσεις του site