Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2006                               Τεύχος 322

Στον αστερισμό των σεναρίων που δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν, αλλά ούτε και να διαψευσθούν, έχει πλέον εισέλθει η Σοφοκλέους. Σχέδια επί σχεδίων, πιθανές κινήσεις και ενδεχόμενες αντιδράσεις σε δημόσιες προτάσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις εξετάζονται από αναλυτές και επενδυτές, με τον ίδιο τρόπο που οι δαιμόνιοι συντάκτες των τηλεοπτικών δελτίων θα έπαιρναν συνέντευξη από τον τρίτο ξάδερφο του Καρβέλα και από τις συμμαθήτριες της ’ννας Βίσση λίγο πριν ξεκινήσει η Eurovision. Επενδυτές προσοχή! Όσο το θέμα μιας χρηματιστηριακής επένδυσης ξεφεύγει από τη θεμελιώδη του διάσταση και μπλέκει με τη σεναριολογία, ο κίνδυνος ανεβαίνει...


Τα τρία κρίσιμα σημεία
Προσπαθώντας να διαχωρίσουμε την ουσία από την άσκοπη σεναριολογία, θα διακρίναμε ως κυριότερα σημεία τα παρακάτω: Πρώτον, η δημόσια πρόταση των Γάλλων και ο ρόλος της Τράπεζας Κύπρου για την Emporiki Bank και η διαφαινόμενη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, δηλώνουν ότι οι ξένοι εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες, δαπανώντας ένα αστρονομικό ποσό γύρω στα 4,5 έως 5 δισ. ευρώ για να αγοράσουν μετοχές με δείκτη P/BV μεταξύ 2,5 και 3! Τα τρέχοντα λοιπόν επίπεδα τιμών των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σημεία στήριξης τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Δεύτερον, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται περί «φούσκας», oι μέσοι δείκτες της Σοφοκλέους πολύ λίγο πλέον διαφέρουν από τους αντίστοιχους μέσους ευρωπαϊκούς, χωρίς όμως να συνεκτιμώνται στοιχεία όπως το υψηλότερο growth της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το βαλκανικό story των Ομίλων της Σοφοκλέους.
Αν κάποιος χρησιμοποιήσεις τους δείκτες P/E, μερισματικής απόδοσης και P/BV, και υποθέσει ότι ελκυστικοί δείκτες είναι ένα P/E χαμηλότερο του 15, μια μερισματική απόδοση ανώτερη του 2% και ένα P/BV μικρότερο του 3,5, τότε θα βρει δεκάδες εισηγμένες που να εκπληρώνουν και τα τρία αυτά κριτήρια. Τρίτον, παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών των μετοχών θα περιορίσει το ρυθμό αύξησης των τραπεζικών (και όχι μόνο) κερδών κατά το δεύτερο τρίμηνο, όλα δείχνουν ότι η λειτουργική κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσει να «τρέχει» με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς όχι μόνο για φέτος, αλλά τουλάχιστον και για το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το τέλος Ιουλίου, οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τα νοικοκυριά ήταν κατά 29,7% υψηλότερες σε σχέση με αυτές του Απριλίου του 2005, με την άνοδο των στεγαστικών δανείων να φτάνει στο 32,5% και της καταναλωτικής πίστης στο 24,5%. Οι ρυθμοί αυτοί εμφανίζουν μια κάποια «κόπωση» σε σχέση με το +33,4% και +26,8% του Δεκεμβρίου του 2005, ωστόσο διατηρούνται σε υψηλότατα επίπεδα. Και μάλιστα, αναμένεται να συνεχίσουν να «τρέχουν» με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ακόμη και μετά τη νέα επιβράδυνση που αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 λόγω και της αυξητικής πορείας των διεθνών επιτοκίων.
Αφού λοιπόν η χρηματιστηριακή αγορά περνά μια φάση χαρακτηριστικής νευρικότητας, με τους επενδυτές να αναζητούν με μεγάλο ενδιαφέρον ποια είναι η επόμενη είδηση και πώς αυτή θα μπορούσε να επηεράσει το επίπεδο τιμών, κάθε πλευρά έχει συμφέρον να παρουσιάζει τα θέματα από την πλευρά που τη βολεύουν. Στο θέμα για παράδειγμα της Emporiki Bank, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση (πωλητής) και στη Citigroup (σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου) έχουν κάθε λόγο να μιλούν για «ενδιαφέρον και από άλλες τράπεζες», για off the record συστάσεις του τύπου «τρέξτε να προλάβετε», κ.λπ. Το αντίθετο συμφέρον (να περιορίσει ένα ενδεχόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον από τρίτους) έχει η πλευρά της Credit Agricole που με την πρώτη κιόλας συνέντευξη του οικονομικού της διευθυντή έσπευσε να μιλήσει για πρόσθετες επισφάλειες 300 εκατ. ευρώ, για νέες έκτακτες δαπάνες εθελουσίας εξόδου, κ.λπ., με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτό ότι κατά τη διετία 2006-2007: 1) τα κέρδη θα διατηρηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα 2) η διανομή μερίσματος θα πρέπει να αποκλειστεί για δύο ακόμη χρόνια. Και η αμέσως επόμενη σκέψη που γίνεται, είναι το γιατί ένα ελληνικό ή ένα ξένο σχήμα που εδώ και χρόνια έχει επιδείξει ενδιαφέρον να μπει δυναμικότερα στην Ελλάδα (BNP Paribas, Unicredido, Marfin-Dubai Financial, κ.ά.) να «χτυπήσουν» την προσφορά της Credit Agricole στην Emporiki Bank και να μην προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» με δημόσιες προσφορές άλλες τράπεζες, όπως ενδεχομένως η Πειραιώς ή ακόμη και η Alpha Bank;του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL: Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Άρθρο: Σοφοκλέους: Στον αστερισμό των σεναρίων
Αφιέρωμα: Τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της Σοφοκλέους
Άρθρο: Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη : αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006
Άρθρο: Ποιές αλλαγές φέρνουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
Άρθρο: Mια σύγχρονη προσέγγιση των διεθνών αγορών
Άρθρο: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών
Άρθρο: H αγορά του ψευδάργυρου

 Όροι και προϋποθέσεις του site