Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2008                              

META THN AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ...


Ουδέν κακόν,
αμιγές καλού...


του ΛOYKIANOY*


Ποια βασικά διδάγματα θα πρέπει να μας δώσει η κρίση, προκειμένου να μην την ξαναζήσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο;Αφού λοιπόν είναι βέβαιο ότι από την τρέχουσα διεθνή κρίση θα γίνουμε φτωχότεροι από πλευράς εισοδημάτων και πλούτου, ας κοιτάξουμε τουλάχιστον να γίνουμε πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώση. Ας κοιτάξουμε να θεραπεύσουμε όλα αυτά που σε βάθος χρόνου θα μας οδηγούσαν και πάλι σε κρίση.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα δάνεια στις χώρες της Ευρώπης ανέρχονταν περίπου στο 125% του ΑΕΠ δεν ήταν κάτι το λογικό επειδή, απλά, «συνέβαινε στην Ευρώπη», αλλά κάτι το εντελώς παράλογο. Με άλλα λόγια λοιπόν, θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε λιγότερο υπερδανεισμένοι στις τράπεζες.
Θα τεθεί δηλαδή σε αμφισβήτηση το αμερικανικό μοντέλο, που θέλει ένα άτομο 20-25 ετών να διαθέτει μεγάλο-ιδιόκτητο σπίτι,  αυτοκίνητο, ακριβές οικιακές συσκευές, κ.λπ. και στη συνέχεια να δουλεύει δύο δουλειές μήπως και καταφέρνει να πληρώνει τις τοκοχρεωλυτικές του  δόσεις στις τράπεζες.
Το δεύτερο πράγμα που θα τεθεί σε αμφισβήτηση είναι το πόσο εύκολα οι τράπεζες θα δανείζουν επιχειρηματίες (στην Ελλάδα μεγαλοεπιχειρηματίες ή επιχειρηματίες που «βρίσκονται στη μόδα»), προκειμένου οι τελευταίοι να επενδύουν σε πέντε-δέκα κλάδους ταυτόχρονα! Και αυτό γιατί σήμερα, πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει δικά του λεφτά, αλλά εκείνος που διαχειρίζεται τα χρήματα τρίτων (των τραπεζών και των πολιτών). Όταν λοιπόν αυτοί οι υποτιθέμενοι πλούσιοι βρέθηκαν σε καθεστώς κρίσης, βρέθηκαν «στεγνοί από χρήμα» και ανήμποροι να στηρίξουν, μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου των εταιριών τους, το ίδιο το σύστημα που μέχρι τώρα τους στήριζε πλουσιοπάροχα.
Τέλος, ένα τρίτο δίδαγμα από αυτή την κρίση -γιατί ουδέν κακόν αμιγές καλού- είναι το ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις δυνάμεις της «ελεύθερης αγοράς». Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε «Ολυμπιακές», κανείς δεν λέει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα συνεχίσει να παίζει πρωταρχικό ρόλο στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η συγκέντρωση τόσο μεγάλης δύναμης στα χέρια λίγων επιχειρηματικών κέντρων είναι ανεπιθύμητη για όλους. Άλλωστε, όταν ο Adam Smith και ο Ricardo μιλούσαν για την πλήρη ελευθερία της αγοράς, είχαν στο μυαλό τους το μοντέλο του τέλειου ανταγωνισμού. Σήμερα όμως, το μοντέλο αυτό μπορεί να το βρει κάποιος μόνο «στα χαρτιά».
Πώς αλλιώς θα είχαμε καμιά δεκαριά επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, οι οποίες αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν σε θέση να απειλήσουν ότι «θα ρίξουν το σύστημα στο σκοτάδι».
Αλλά, ας μη γελιόμαστε, ανταγωνισμός δεν υπάρχει ούτε καν στην περιφερειακή Ελλάδα. Γι' αυτό δεν μπορούν να πέσουν οι τιμές των προϊόντων, παρά το ότι στις πλείστες περιπτώσεις είναι ακριβότερες από αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη. Γι' αυτό ίσως, μία φορά κάθε μήνα δημοσιεύεται ένα καινούριο σκάνδαλο, που μπορεί μεν να έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά που συνήθως έχει και επιχειρηματικές προεκτάσεις...* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου των Λαδάδικων...

  Περιεχόμενα
Editorial
Επικαιρότητα
Επενδύσεις Προτάσεις Αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ
Αφιέρωμα: Σταθερή & κινητή τηλεφωνία
Αφιέρωμα: Αγορά Αυτοκινήτου
Αφιέρωμα: Λιανικό εμπόριο
Συνέντευξη - Ανδρέας Ταπραντζής: Να μετατρέψουμε τις "αναταράξεις" σε ευκαιρίες
Συνέντευξη - Μάκης Ιωάννου: Η τεχνολογία αποτελεί «όπλο» σε περίοδο κρίσης
Θέμα: Πρόγραμμα «Θησέας»
Αποκλειστικότητα Euromoney - Με αξιολόγηση ΑΑ+ και υγιή ρευστότητα:Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες ωφελούνται από την κρίση
Αποκλειστικότητα Euromoney : Μια νέου τύπου «καθίζηση» της παγκόσμιας αγοράς τιτλοποιήσεων
Ανάλυση - Πιάνουν "πάτο" οι αποτιμήσεις:Μεγάλο μέρος του κινδύνου έχει ήδη προεξοφληθεί
Ανάλυση - Παγκόσμια Πιστωτική Κρίση:Προσδοκάται ανάκαμψη στα μέσα του 2009
Έρευνα - Αξιολόγηση από την Hellastat:Μειώνεται η φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων
Φάκελοι - Πλαίσιο: «Δρόμος αντοχής και όχι sprint»
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Παρουσιάσεις
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site