Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


2009: ΕΝΑ ΕΤΟΣ . . . ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ!


Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ένα έτος ξεκινά με τόση αβεβαιότητα, τόσα ανοιχτά μέτωπα και τόσα πολλά σενάρια σε κρισιμότατα πεδία...


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Ένα ακόμη έτος φτάνει προς το τέλος του. Ένα έτος που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται.
Ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές, με πολυεθνικούς κολοσσούς είτε να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, είτε να εκλιπαρούν την κρατική βοήθεια ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού.
Είδαμε, στις ΗΠΑ, στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, καραβάνια αστέγων να εκπαραθυρώνονται από τις τράπεζες. Σήμερα, οι αμερικανοί πολίτες που σιτίζονται από το «κράτος πρόνοιας» των ΗΠΑ ανέρχονται σε τριάντα εκατομμύρια, δηλαδή σε... τρεις Ελλάδες!
Από επενδυτικής πλευράς τώρα, οι μετοχές καταποντίστηκαν, οι μόνες επενδύσεις που έδωσαν κάποιες μικροαποδόσεις ήταν οι καταθέσεις προθεσμίας, οι επιχειρήσεις είδαν το εξωτερικό τους περιβάλλον να επιδεινώνεται δραστικά και το κυριότερο: όλοι σχεδόν φοβούνται ότι το 2009, η εικόνα της πραγματικής οικονομίας θα είναι σαφώς χειρότερη. Μόνο η ανάγνωση των δεικτών οικονομικών προσδοκιών μπορούν να πείσουν γι αυτό, ακόμη και τον πλέον κακόπιστο.
Δεν είναι μόνο η πιστωτική κρίση που θα κάνει τις τράπεζες φειδωλές στο να δανείζουν, αλλά και ο επιχειρηματικός κίνδυνος, ο οποίος αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.


ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ...
Το 2009 σε μεγάλο βαθμό θα δούμε να επαληθεύεται στο χώρο των εισηγμένων εταιριών η παροιμία «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς»... Οι επιχειρήσεις που είχαν φροντίσει να βασίσουν την ανάπτυξή τους σε στέρεες βάσεις και ακολούθησαν συντηρητικές πολιτικές ανάπτυξης, θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να αμυνθούν περισσότερο αποτελεσματικά απέναντι στην επερχόμενη θύελλα, στην περίπτωση που αυτή έρθει. Αντίθετα, τα business plans που ήταν «φτιαγμένα στο πόδι» και βασισμένα σε «παραδοχές του αέρα» θα πέσουν σαν χάρτινοι πύργοι.


ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ...
Το 2009 προβλέπεται επίσης να είναι και ένα έτος με έντονη πολιτική σημασία, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση, μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία στη βουλή, η οποία μάλιστα βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Θα μπορέσει άραγε να διαχειριστεί σωστά την κρίση η κυβέρνηση και να ανακτήσει το προβάδισμα, η θα φανεί μικρότερη των περιστάσεων; Στην περίπτωση που συμβεί το δεύτερο, πολύ πιθανόν να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις μετά τις επικείμενες -τον Ιούνιο- ευρωεκλογές.
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι εύκολα. Η Ελλάδα σε πολύ μικρό βαθμό έχει αυτή την πολυτέλεια να προχωρήσει σε πολιτική ενίσχυσης των κρατικών της δαπανών προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Αιτία το μεγάλο δημόσιο χρέος της και τα σημαντικά της δημοσιονομικά ελλείμματα. 'Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην άντληση δανειακού χρήματος, καθώς η διαφορά των επιτοκίων στα ομόλογα του ελληνικού και του γερμανικού δημοσίου, έχει ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Δηλαδή, το κόστος του πρόσθετου δανεισμού που θα λάβουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κρίση, είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε να υπονομεύσει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης από το 2010 και μετά. Είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε ενδεχομένως να μην αξίζει και τον κόπο να μπούμε στη διαδικασία άντλησης πρόσθετου δανεισμού.


ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ...
Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά θα έχουν το 2009 και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
Ποια θα είναι τελικά η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ;
Πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομική σκηνή μετά την καταβαράθρωση των επενδυτικών της τραπεζών; 
Θα έρθουν πιο κοντά ο γαλλογερμανικός άξονας με τη Ρωσία του Πούτιν;
Πόσο θα επηρεαστεί η Κίνα από την τρέχουσα κρίση; Θα αναβαθμιστεί, ή θα υποβαθμιστεί ο ρόλος της;


*********************************************************


ΕΙΠΑΝ (λίγο πριν από την εκπνοή του 2008):


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος του ΣΕΒ

Κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός
Κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοικονομικός καπιταλισμός και πρόσθεσε ότι απαιτείται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Χρειάζεται, είπε, η στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία. Ανέφερε ακόμη, ότι χρειάζεται αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης. Κρίση, είπε, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.


ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ
Πρόεδρος της ΕΚΤ
"Στην ίδια βάρκα" όλες οι μεγάλες δυνάμεις
Είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει η "καρδιά" του οικονομικού συστήματος των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, καθώς παρατηρούνται εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαι αισιοόδοξος, πάντως, ότι η κρίση θα επιλυθεί μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη είναι όλες "στην ίδια βάρκα".


ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Επί κεφαλής οικονομολόγος της EFG Eurobank
Απειλούνται οι ελληνικές τράπεζες
Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας είναι πιο επικίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες διότι δεν σχετίζεται με το πόσο υγιείς είναι, αλλά με την υπάρχουσα πίεση στη διεθνή διατραπεζική αγορά. Η πίεση αυτή δεν έχει εκλείψει ακόμα, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες στις επιμέρους χώρες. Το πρόβλημα μάλιστα είναι σχετικά μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ
ΓΓ Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Υπήρχαν κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ούτε μία τράπεζα δεν έχει βρεθεί με πρόβλημα φερεγγυότητας», ανέφερε ο κ. Γκόρτσος, επισημαίνοντας πάντως ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πλήττεται έμμεσα από σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με τη διατραπεζική αγορά, που στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί, ιδιαίτερα για περιόδους δανεισμού για μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα. Ο κ. Γκόρτσος εκτίμησε ότι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα δώσει το σήμα για σταδιακή αποκλιμάκωση και σύγκλιση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς euribor με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για το δανεισμό των τραπεζών προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπόκειται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση όμως ανέδειξε τα κενά που υπήρχαν σε αυτό, ανέφερε ακόμη ο Χρ. Γκόρτσος.


ΧΕΝΡΙ ΠΟΛΣΟΝ
Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ
Ουτοπία η προσδοκία αποκατάστασης των ζημιών...
Ο κ. Πόλσον, αν και αναγνώρισε ότι τυχόν κατάρρευση μίας αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο «δεν θα ήταν καλό πράγμα», πρόσθεσε ότι η βοήθεια στον κλάδο αυτόν δεν είναι ο σκοπός του σχεδίου που έγινε γνωστό με όνομά του. «Το σχέδιο διάσωσης δεν αποσκοπούσε στην παροχή οικονομικών κινήτρων ή την ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος του ήταν η στήριξη των θεμελίων της οικονομίας μας μέσω της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε ότι θα αποκαταστήσει τις ζημίες που έχουν προκληθεί εξ αιτίας της σοβαρότητας της κρίσης», είπε.


ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί
Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για τις οικονομίες μας και τις κοινωνικές μας υποδομές. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.


ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας
Οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους
Αυτή τη στιγμή πολλοί από τους παράγοντες του οικονομικού τομέα συμπεριφέρονται σαν τα ζώα που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη το χειμώνα. Η κοινωνία έχει προσδοκίες από τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να πράξουν αυτό για το οποίο υπάρχουν, να χορηγήσουν πιστώσεις και να διαχειρισθούν σωστά το χρήμα.


ΤΖΙΜ ΡΟΤΖΕΡΣ
Επενδυτής, συγγραφέας, ιδρυτής του Rogers International Commodity Index
Δίνουν σε ανίκανους τα χρήματα των ικανών
Εάν είχαν αφήσει τη Long-Term Capital Management να καταρρεύσει το 1998, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα. Η Lehman Brothers θα είχε γίνει κομμάτια. Η Goldman Sachs, η Bear Stearns θα είχαν γίνει φτερό. Ό,τι έγινε έγινε, γιατί κάθε φορά βοηθούσαν αυτούς τους τύπους, τους έδιναν λεφτά και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα. Γιατί δεν άφησαν και τη Fannie Mae και τη Freddie Mac; Εγώ ήμουν short στη Fannie Mae, αλλά λέω ότι θα έπρεπε να την έχουν αφήσει να καταρρεύσει. Την AIG έπρεπε να την έχουν αφήσει να σβήσει, να αφήσουν όλους αυτούς τους τύπους και να καθαρίσει το σύστημα. Ξέρετε τι κάνουν; Παίρνουν τα χρήματα από ικανούς ανθρώπους, τα δίνουν σε ανίκανους και λένε στους τελευταίους: "Ωραία, τώρα μπορείτε να ανταγωνιστείτε τους ικανούς, με τα δικά τους λεφτά". Μιλάμε για φριχτές και εξωφρενικές θεωρίες οικονομίας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Επιστημονικός Διευθυντής ΙΟΒΕ
Ανάκαμψη στο 3ο με 4ο τρίμηνο του 2009
Σύμφωνα με τις πλέον αντικειμενικές και νηφάλιες προβλέψεις, η διεθνής ανάκαμψη αναμένεται μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου του 2009, εκτιμήσεις που βασίζονται σε τρεις παράγοντες:
- στην άμεση ανταπόκριση όλων των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, με τις μαζικές και πρωτοφανείς παρεμβάσεις κεϋνσιανού τύπου,
- στη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου,
- στις θετικές προσδοκίες από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site