Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2006                               Τεύχος 322

> Το υποσχόμενο growth, οι πιθανές παγίδες και το σοκ στη Σοφοκλέους
> Η υπόθεση της εξαγοράς της Finansbank και οι παράγοντες που αγνοούμε
> Ακτινογραφία των κερδών του Α’ τριμήνου, πόσα προέρχονται από χρεόγραφα
Ψ Η πορεία των κυπριακών τραπεζών, πίνακες με οικονομικά στοιχεία


Υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να διακόψουν άδοξα την ανοδική έκρηξη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
 Η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια παραμένει ισχυρή και όλα δείχνουν ότι οι χορηγήσεις των τραπεζών θα τρέξουν φέτος με ένα +20%, με μεγαλύτερη μάλιστα άνοδο των δανείων της λιανικής τραπεζικής. Γύρω στο +18% έτρεξε η αγορά το πρώτο φετινό τρίμηνο.
 Τα περιθώρια κέρδους των δανείων που είχαν χορηγηθεί μέχρι και πέρυσι είναι πολύ υψηλά, καθώς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των μεγάλων τραπεζών υπερέβη στις περισσότερες των περιπτώσεων το 3%. Αυτό σημαίνει ότι τα επικερδέστατα δάνεια του παρελθόντος θα συνεχίσουν να αποφέρουν πολύ υψηλά κέρδη και στο μέλλον.
 Για τα φετινά δάνεια, παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους, μέσω κάποιων απορροφήσεων των αυξημένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτοκίων, ή ακόμη και μέσω διάφορων μειώσεων εξόδων στα στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους. Παρόλα αυτά, η μείωση του Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου (N.I.M.) δεν έγινε ορατή σε όλες τις τράπεζες. Για παράδειγμα, το N.I.M. της Eurobank περιορίστηκε από το 3,6% στο 3,3%, ενώ της Τράπεζας Πειραιώς ήταν στο πρώτο φετινό τρίμηνο 3,2%, μια πολύ ικανοποιητική επίδοση. Στην Alpha Bank τέλος, το καθαρό έσοδο τόκων ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού (margin) παρέμεινε σταθερό στο 3,1%.
 Οι λειτουργικές δαπάνες των τραπεζών «τρέχουν» με σαφώς μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα έσοδα, οδηγώντας το δείκτη κόστους/εσόδων σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Πολύ πιθανόν είναι η βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη να μην συνεχίσει να είναι τόσο έντονη, αλλά όλα δείχνουν ότι η βελτίωση θα συνεχιστεί. Ενδεικτικός για παράδειγμα είναι ο στόχος της Alpha Bank να προχωρήσει κατά τα επόμενα χρόνια σε 100 περίπου νέα καταστήματα στην Ελλάδα, διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων της στη χώρα.
 Η ταχεία ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών προσφέρει ολοένα και υψηλότερες αποδόσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καρπώνονται ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη από τα Βαλκάνια, όχι μόνο λόγω των περισσότερων καταστημάτων που δημιουργούν, αλλά και λόγω των οικονομιών κλίμακας που καρπώνονται.
 Αρκετοί είναι εκείνοι που ως «πληγή» των ελληνικών τραπεζών θεωρούν τις επισφάλειες που θα προκύψουν από το μέτωπο της λιανικής τραπεζικής. Η έκρηση του retail banking τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, ισχυρίζονται, θα δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση για τις τράπεζες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις επισφάλειες και κανένας ξένος Οίκος δεν έχει φοβηθεί εξ αιτίας αυτού του ενδεχόμενου παράγοντα. Ίσως επειδή όταν ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών, οι αναλυτές βλέπουν πάντοτε «το ποτήρι μισογεμάτο και ποτέ μισοάδειο»... Τώρα όμως που το momentum της Σοφοκλέους αρχίζει να αμφισβητείται; Με βάση πάντως τα στοιχεία του πρώτου φετινού τριμήνου, οι μεγάλες τράπεζες δεν φαίνεται να ανησυχούν για την πορεία της υγείας του χαροτφυλακίου τους. Για παράδειγμα, στην Τράπεζα Πειραιώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια ήταν 3,23%, μειωμένος έναντι του αντίστοιχου περυσινού 3,87%. Κανονικά μάλιστα, ο δείκτης θα ήταν στο 2,88%, ωστόσο η εκκαθάριση παλαιότερων «εκκρεμοτήτων» σε νεοαποκτηθείσες θυγατρικές (Κύπρος, Αίγυπτος) ανέβασε το ποσοστό σο 3,23%. Ούτε όμως και στην Eurobank είχαμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο συγκεκριμένο δείκτη, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα: από 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2005, ανέβηκε οριακά στο 3% φέτος. Σε ό,τι τέλος αφορά στην Alpha Bank, οι ζημιές απομείωσης ως ποσοστό επί του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης, αντανακλώντας τη βελτίωση των συνθηκών της πιστωτικής επέκτασης.
 Ο προφανέστερος λόγος που θα μπορούσε να περιορίσει το ρυθμό ανόδου των τραπεζικών κερδών είναι μια σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών, η οποία θα επηρεάσει την αξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και δεν θα επαναλάβει κάποια «έκτακτης μορφής» κέρδη. Αυτός είναι ένας υπαρκτός παράγοντας που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, επειδή αξιοσημείωτο μέρος των κερδών του πρώτου τριμήνου προήλθε από χρηματοοικονομικές πράξεις. Ωστόσο, καμιά σχέση δεν έχει το ποσοστό αυτό, με εκείνο της περιόδου 1999. Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις στο πρώτο τρίμηνο ήταν 45,4 εκατ. για τη Eurobank (19,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο), 25 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 17,2 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς (αν δεν συνυπολογιστούν τα έκτακτα από την υπόθεση της ING), κ.λπ.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η FINANSBANK ΚΑΙ ΤΟ «ΣΟΚ» ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
 Υπάρχουν «κρυμμένοι άσσοι» και αν ναι, ποιοι θα μπορούσαν να είναι;
 Θα κριθεί μακροπρόθεσμα, αλλά επί του παρόντος δέχεται τα «πυρά» των χρηματιστηριακών επενδυτών και της αντιπολίτευσης.
Αν ήταν κινηματογραφική ταινία, θα είχε όλες τις προϋποθέσεις να «σπάσει ταμεία» και να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες. θα τα είχε όλα: επιχειρηματικό σασπένς, πολιτικές και συνδικαλιστικές προεκτάσεις, χρηματιστηριακές επιπτώσεις, απεριόριστη πλοκή, μεγάλο παρασκήνιο... Οι ειδικοί του κινηματογράφου θα έλεγαν ότι λείπει το sex, αλλά εμείς θα διαφωνούσαμε με αυτή την προσέγγιση: ξέρετε τι εμπειρία είναι να βλέπεις τις μετοχές σου να πέφτουν από τα 44 ευρώ κάτω από τα 30, μέσα σε δύο περίπου εβδομάδες; Αυτό και αν είναι (ανεπιθύμητο) sex…
Ας σοβαρευτούμε όμως. Από πολιτικής πλευράς, είναι βέβαιο ότι η εξαγορά της Finansbank είχε την έγκριση της ελληνικής Κυβέρνησης και μάλιστα του ίδιου του Πρωθυπουργού. Eίναι αδιανόητο να παρεμβαίνει μέσω των τηλεοπτικών καναλιών ο κ. Καραμανλής για το αν οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη Βιομηχανία Φοσφωρικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και να μαθαίνει από… τις εφημερίδες την κίνηση του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου, να αγοράσει τράπεζα στην Τουρκία, διαθέτοντας μερικά δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν τα είχε, αλλά θα προσπαθούσε να τα αντλήσει μέσα από αύξηση κεφαλαίου! Άλλωστε, η Κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, φαίνεται να στηρίζει τον Διοικητή της Εθνικής.
Με βάση την «κοινή λογική», πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πειστεί κάποιος για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.  Ενώ συνήθως οι εταιρίες του λεγόμενου ευρύτερου δημόσιου τομέα αναβάλλουν ακόμη και τις προφανείς κινήσεις, η Εθνική έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Προχώρησε σε ένα αρκετά ριψοκίνδυνο (και φιλόδοξο ταυτόχρονα) επιχείρημα:
 Επενδύοντας πολύ μεγάλο ύψος κεφαλαίων σε σχέση με το μέγεθός της, άρα όποια μελλοντική δυσκολία στην Finansbank θα επηρεάζει σημαντικότατα τα αποτελέσματα ολόκληρου του Ομίλου.
 Τοποθετούμενη σε μια ασταθή οικονομία, όπου για παράδειγμα από την ημέρα της συμφωνίας μέχρι και σήμερα η τουρκική λίρα πρόλαβε να χάσει πάνω από το 10% της αξίας της!
 Τοποθετούμενη σε μια ασταθή χώρα από πολιτικής άποψης, με περιοδικά διεθνούς φήμης να μιλούν για «αστάθεια» και να πλέκουν διάφορα σενάρια γύρω από τις σχέσεις Ερντογάν-στρατιωτικών. Κάποιοι μίλησαν και για πραξικόπημα…
 Τοποθετούμενη σε μια χώρα όπου οι σχέσεις της με την Ελλάδα είναι «εύθραυστες». Μόλις δύο μήνες μετά τη συμφωνία, οι παραβιάσεις των Τούρκων αποτελούν καθημερινά θέμα στα δελτία ειδήσεων, είχαμε τη σύγκρουση των δύο μαχητικών έξω από την Κάρπαθο και κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα «θερμά επεισόδια» πιθανόν να συνεχιστούν και στο προσεχές μέλλον.
Και να τα είχε μάλιστα αυτά τα κεφάλαια η Εθνική Τράπεζα! Για να προχωρήσει στο συγκεκριμένο deal, η Εθνική αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 3 δισ. ευρώ (!!!), ποσό που είναι εννέα φορές περίπου υψηλότερο από τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που είχε προηγηθεί στην «τρελή εποχή του 1999-2000»!
Και όχι μόνο αυτό. Το υπέρογκο αυτό ποσό το ζητά από τους ρακένδυτους μεγαλομετόχους τους, που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων δίνουν αγώνα για να καταβάλλουν τις συντάξεις των ασφαλισμένων τους… Αναμφίβολα, τα ταμεία μόνο κατά ένα ποσοστό θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το 24% των μετοχών που κατέχουν σήμερα να υποχωρήσει σημαντικά.
Ποιοι λοιπόν θα καταβάλουν τα χρήματα στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου; Μα προφανώς τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως κατέχουν ήδη πάνω από το 40% της Εθνικής. Πόσο εύκολο όμως είναι να αντλήσεις από τους ξένους θεσμικούς άλλα δύο περίπου δισ. ευρώ; Μήπως αυτοί δεν θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις άλλων εταιριών της Σοφοκλέους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας; Μήπως δηλαδή μιλάμε για υπερπροσφορά (overhung) μετοχικών τίτλων και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι ξένοι θεσμικοί, μεταξύ άλλων, το τελευταίο διάστημα:
 κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας εγγραφής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
 συμμετείχαν τα μέγιστα για την κάλυψη του placement της ΑΤΕ Bank.
 Αγόρασαν ένα ακόμη placement της Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.


Οι αντιδράσεις της αγοράς
Αρχικά, η χρηματιστηριακή αγορά προσπάθησε να «αποκρυπτογραφήσει» το deal και γενικότερα επέδειξε μια μάλλον ουδέτερη στάση. Στη συνέχεια, ωστόσο, τα πράγματα επιδεινώθηκαν σημαντικά και αυτό έγινε κυρίως όταν άρχισε να παρατηρείται κλίμα διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων. Ήρθαν και οι εξελίξεις σε τουρκική λίρα και ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να «βυθιστεί» σε σύγκριση με το μέγιστο του έτους! Την ημέρα μάλιστα που ψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, οι απώλειες του τίτλου υπερέβησαν το 6%!!! H «κατολίσθηση» της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλό της Σοφοκλέους είχε –όπως αναμενόταν- και σημαντικότατες «παράπλευρες απώλειες», με αποτέλεσμα η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη να είναι σαφώς υψηλότερη από αυτή των διεθνών αγορών κατά την ίδια περίοδο.
Με βάση τα επίπεδα τιμών στις αρχές Ιουνίου, οι μεγάλες ελλαδικές τράπεζες διαπραγματεύονταν με δείκτη P/E μεταξύ 10 και 15, με βάση τα κέρδη του 2005. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου, οι φετινές κερδοφορίες των τραπεζών θα είναι κατά πολύ υψηλότερες και έτσι τα P/E των τραπεζών θα γίνουν κατά πολύ ελκυστικότερα, αν υπολογιστούν με βάση τα προβλεπόμενα για το 2006 και το 2007 κέρδη τους. Ούτε η πορεία της ελλαδικής οικονομίας δικαιολογούσε μια μεγάλη πτώση. Κάθε άλλο μάλιστα: το Α.Ε.Π. συνεχίζει και φέτος να «τρέχει» με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα έχουν χαλαρώσει, αρκετές από τις «τομές» που θα επιθυμούσε το ξένο κεφάλαιο προχωρούν, κ.λπ.


Σε δύσκολη θέση
Αναμφίβολα λοιπόν, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου βρέθηκε σε δυσχερή θέση και μάλιστα για πολλούς λόγους:
Πρώτον, γιατί κλήθηκε να υποστηρίξει μόνος του μια απόφαση που δεν θα ελαμβάνετο αν δεν υπήρχε ρητή κυβερνητική έγκριση.
Δεύτερον, γιατί πιθανότατα δεν μπορεί να αναφέρει στοιχεία και δεδομένα του deal, αλλά και λοιπές δεσμεύσεις, που γνωρίζει εκείνος, αλλά όχι και η κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, η πιθανή συμμετοχή της IFC στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank ίσως να είναι ένα μόνο από αυτά τα δεδομένα.
Τρίτον, γιατί καλείται να υποστηρίξει ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα μέσα στα στενά χρονικά όρια που επιτάσσει η ελλαδική πολιτική πραγματικότητα.
Και τέταρτον, γιατί η κυβερνητική στήριξη στον κ. Αράπογλου, ήταν μέχρι τώρα χλιαρή και έμμεση, παρά το «μεταρρυθμίσεις-μεταρρυθμίσεις-μεταρρυθμίσεις» που αναφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Παρίσι.
Τόσο κατά την εξέτασή του από τη Βουλή των Ελλήνων, όσο και κατά την επίμαχη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Αράπογλου περιορίστηκε σε λίγα επιχειρήματα υπέρ του deal, μεταξύ των οποίων ότι η Dexia αγόρασε μια άλλη τουρκική τράπεζα με δυσμενέστερους πολλαπλασιαστές κερδών απ’ ό,τι η Εθνική την Finansbank, και ότι υπάρχουν όροι εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, σε περίπτωση κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας.
Ως προς το πρώτο επιχείρημα, θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει εύλογα με τον κ. Αράπογλου, αλλά και να αντιτάξει ότι η Dexia δεν θα προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου εξ αιτίας της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας. Ούτε η Dexia έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο πολιτικό κίνδυνο στην Τουρκία, όπως η Εθνική Τράπεζα. Αν για παράδειγμα, ενταθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κανείς Τούρκος δεν θα σταματήσει να συναλλάσσεται με την θυγατρική της Dexia. Ποιος εγγυάται το ίδιο για την Finansbank;
Επί του παρόντος όμως, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθόρισε μόλις τα 22,11 ευρώ ως τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, γεγονός που σημαίνει ότι:
1. Η διοίκηση της Εθνικής έθεσε τόσο χαμηλή τιμή, για να αποφύγει τυχόν περιπέτειες, σε περίπτωση που η πτώση της τιμής της μετοχής συνεχιστεί.
2. Αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, κάποιοι θα τις αποκτήσουν προς συνολικό κόστος 22,11 ευρώ, άρα θα έχουν κάθε λόγο να τις πουλήσουν σύντομα, καθώς η τρέχουσα τιμή τους θα είναι υψηλότερη. Έτσι όμως, θα παρασύρουν την τρέχουσα τιμή προς τα κάτω.
Αναμφίβολα λοιπόν, επιλέχτηκε από τη διοίκηση της Εθνικής (με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά της κυβέρνησης), μια εξαγορά και μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου που –βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- έχουν προκαλέσει αρκετές ταλαιπωρίες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η περίοδος των «αναταράξεων» στη Σοφοκλέους θα συνεχιστεί.
Παρόλα αυτά, μεγαλύτερη ουσία έχει το πόσο θετική ή αρνητική θα αποδειχτεί η κίνηση αυτή σε ένα βάθος χρόνου. Εκεί θα κριθεί το στοίχημα...
Υποκρύπτεται κάτι; Προφανώς, ναι. Εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν δεδομένα θετικά για το deal, τα οποία όμως δεν μπορούν να ανακοινωθούν. Ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάτι και σε επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πώς για παράδειγμα, σε μια περίοδο τέτοιας επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων (ακόμη και κατά την υπογραφή της συμφωνίας, είχε προηγηθεί η αναβολή της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, ή ακόμη υπήρξαν άλλα γεγονότα όπως παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί casius belli, μηδενική πρόοδος στο Κυπριακό κ.λπ.) η ελληνική πλευρά κάνει τέτοιο «άνοιγμα επιχειρηματικής φιλίας» προς τη γείτονα χώρα;
1. Δεν σταθμίστηκε όσο έπρεπε ο πολιτικός κίνδυνος μια τόσο μεγάλης επιχειρηματικής κίνησης;
2. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει δύο πολιτικές, μία -λεκτικού επιπέδου- για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, και μια αρκετά διαφορετική που εφαρμόζεται στην πράξη;
3. Πιστεύει η Αθήνα ότι με τέτοιες κινήσεις (η εξαγορά της Εθνικής θα οδηγούσε πιθανότατα και άλλες ελλαδικές εταιρίες να επεκταθούν στην Τουρκία) προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα στις σχέσεις των δύο κρατών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα;
4. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε;


Και πολιτική εκμετάλλευση
Το όλο θέμα αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης σε μια περίοδο που η διαφορά των δημοσκοπήσεων άρχισε να διευρύνεται εις βάρος του δεύτερου κόμματος, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να υφίσταται την πολιτική φθορά από τη διετή και πλέον διακυβέρνηση της χώρας.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκαν στη Βουλή, αλλά επεκτάθηκαν και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, όπου –δυστυχώς για την Εθνική- διακόπηκε μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας Διοίκησης και συνδικαλιστών, που είχε «χτιστεί» εδώ και πολλά χρόνια, από την περίοδο του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά. Η φετινή κίνηση μάλιστα του κ. Αράπογλου να δώσει bonus στους εργαζόμενους, δείχνει το όλο πλέγμα των επικρατούντων σχέσεων κατά τα τελευταία έτη: μια Εθνική που από τη μια πλευρά εκτινάσσει την κερδοφορία της και αποκτά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και από την άλλη πλευρά, ανταμείβει για αυτό τους εργαζόμενους.


Αποτελέσματα α’ τριμήνου
Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο να αυξήσει τα καθαρά της κέρδη κατά 59,3%, στα 250,2 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας κατά 42% τα λειτουργικά της κέρδη και μόλις κατά 4,4% τις λειτουργικές της δαπάνες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη κόστους/εσόδων από το 55,1% στο 47,2%. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 17,2%, με τα πλέον προσοδοφόρα δάνεια της λιανικής τραπεζικής να αυξάνονται κατά 28,1%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας εκτοξεύθηκε στο 30,9%, ενώ πολύ καλά πήγε και η δραστηριότητα στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη ανήλθαν στα 28,9 εκατ. ευρώ (+42,4% σε σχέση με πέρυσι).
Από τα φετινά κέρδη του Ομίλου, τα 88,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από «αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων», ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε από το 3,11% στο 3,33%.


EUROBANK ΜΟΝΟ ΑΝΟΔΟΣ
Οι αναλυτές σχολίασαν περισσότερο το γεγονός ότι το N.I.M. υποχώρησε από το 3,6% στο 3%, φοβούμενοι ότι η πτωτική πορεία του θα συνεχιστεί και στο μέλλον, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τα στελέχη της Τράπεζας.
Η Eurobank πάντως μέσα στο πρώτο τρίμηνο αύξησε τις χορηγήσεις της κατά 24,6% (προς τα νοικοκυριά κατά 29,6%), τα λειτουργικά έσοδα κατά 25,4%, την κερδοφορία της κατά 45% (στα 157 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα ο δείκτης κόστους/εσόδων υποχώρησε από το 47,4% στο πολύ χαμηλό 45%! Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων «σκαρφάλωσε» στο 22,8%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούσαν μόλις το 3% των συνολικών, ενώ από την Ανατολική Ευρώπη προερχόταν το 12,5% των συνολικών εσόδων.


ALPHA BANK «ΕΚΤΙΝΑΞΗ» ΣΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ
«H αρχή του 2006 ήταν μία περίοδος έντονου ανταγωνισμού αλλά και υψηλής κερδοφορίας. Ξεκινήσαμε  μεθοδικά να εφαρμόζουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο Agenda 2010. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά μας. Σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις εργασίες λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα και την ανάπτυξή μας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εργασθούμε σκληρά για την επιτυχία των σχεδίων μας, ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, κατά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζάς του, όπου:
 Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 47,2% σε 0,53 ευρώ σε σχέση με 0,36 ευρώ πέρυσι
 Τα τακτικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 49,6% σε 174,2 εκατ. ευρώ (116,4 εκατ. ευρώ πέρυσι).
 Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 22,2% σε 342,6 εκατ. ευρώ (280,4 εκατ. ευρώ πέρυσι).
 Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19,4% σε 94,6 εκατ. ευρώ (79,2 εκατ. ευρώ πέρυσι).
 Ο λόγος εξόδων προς έσοδα βελτιώθηκε περαιτέρω σε 45,1% από 50,1% πέρυσι.
 Κατά το πρώτο τρίμηνο, συνεχίστηκε η κερδοφόρος διείσδυση στην αγορά της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα.
      Τα αυξημένα μερίδια αγοράς μετά οδήγησαν σε αύξηση των κερδών προ φόρων στον τομέα αυτό κατά 55,3%.
 Η οργανική επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σημειώνεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των εργασιών, με τις χορηγήσεις να αυξάνονται κατά 27,3%, τις καταθέσεις κατά 39,2% και τα κέρδη προ φόρων να σημειώνουν άνοδο κατά 59,5%, ενώ το δίκτυο των Καταστημάτων ενισχύεται με 91 νέες μονάδες όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης για το 2006.
 Το καθαρό έσοδο τόκων ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού (Margin) παραμένει σταθερό στο 3,1%, καθώς τα περιθώρια επιτοκίων διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα περιθώρια χορηγήσεων διαμορφώνονται σε αναμενόμενα επίπεδα, σε ένα περιβάλλον όπου ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών παραμένει υψηλός.


EMPORIKI «ΧΑΜΟΓΕΛΑ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τον Όμιλο της Emporiki Bank όχι μόνο ήταν κατά πολύ ανώτερα των αντίστοιχων περυσινών, αλλά και καλύτερα από αυτά που οι αναλυτές είχαν προβλέψει.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γεώργιος Προβόπουλος είπε: «η πορεία του Ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2006 αντανακλά ασφαλώς τους καρπούς των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανασύνταξη και την ανάπτυξή του. Το δίκτυο λειτουργεί πλέον με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα, που απεικονίζεται στην επιτάχυνση των λειτουργικών εσόδων, στη βελτιούμενη κερδοφορία και στην προοδευτική αποκατάσταση της ανταγωνιστικής μας θέση στην αγορά. Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα ενδυναμώσει τη θετική αυτή προοπτική, αίροντας την όποια αβεβαιότητα για το μέλλον του Ομίλου».
Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 15,8%, με τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια όμως, να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, έναντι του 35% πέρυσι (περαιτέρω στροφή προς τη λιανική τραπεζική). Το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 14,8 δισ. ευρώ και παρέμεινε στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2006 στο 5,6% των χορηγήσεων, έναντι 5,9% το Σεπτέμβριο του 2005. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 1,14 δισ. ευρώ, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier-1 να εκτιμάται σε 8,4% και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 8,7%.


Η «τελευταία στροφή»
Παρά το γεγονός ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους (κάποιοι περίμεναν το γεγονός μέσα στον Μάιο που παρήλθε άπρακτος) τα σενάρια παραμένουν πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Με τους Γάλλους της Credit Agricole να μην έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση τους και με αρκετές άλλες τράπεζες να επιδεικνύουν (αρχικής φύσεως, τουλάχιστον) ενδιαφέρον, το κυριότερο θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι το τίμημα. Ίσως γι’ αυτό και η μετοχή της Emporiki Bank έχει υποαποδώσει στο ταμπλό της Σοφοκλέους, από την αρχή του έτους, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Emporiki Bank κ. Προβόπουλος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης ή παράτασης του προγράμματος αποκρατικοποίησης της Τράπεζας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του χρονοδιαγράμματος. Εντός του Ιουνίου αναμένεται η εισήγηση της Citigroup. Όλα θα προχωρήσουν κανονικά».


 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ GROWTH
Μπορεί βέβαια τα κέρδη του πρώτου τριμήνου να ενισχύθηκαν συγκυριακά από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη λόγω της ρευστοποίησης της αμοιβαίας συμμετοχής με την ING, ωστόσο και σε λειτουργικό επίπεδο τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Κατά το πρώτο τρίμηνο οι χορηγήσεις σημείωσαν άνοδο  κατά 30% (πάνω από το μέσο όρο της αγοράς), τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ ο δείκτης κόστους/εσόδων μειώθηκε από το 54,9% στο 51,9%. Σε ό,τι δε αφορά την κερδοφορία, αυτή αυξήθηκε κατά 50%, ενώ αν συνυπολογιστεί και το έκτακτο κέρδος από το θέμα με την ING, τότε το ποσοστό ανόδου φτάνει το 335% (από τα 42,8 στα 186 εκατ. ευρώ). Αν εξαιρέσουμε το παραπάνω έκτακτο κέρδος, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε 17,2 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα διεύρυνσης του αριθμού των καταστημάτων του στο εσωτερικό, καθώς και τη γεωγραφική του επέκταση στο εξωτερικό.


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Το γεγονός ότι οι νέοι κανονισμοί έθεσαν ως όριο τους τρεις μήνες, (αντί τους έξι) για να καταστεί μια δανειοδότηση μη εξυπηρετούμενη, όχι μόνο δεν επιβάρυνε τα αποτελέσματα, αλλά αντίθετα το ύψος (και σε απόλυτο νούμενο, αλλά ακόμη περισσότερο ως ποσοστό) των προβλέψεων υποχώρησε σημαντικά. Αναμφίβολα, η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων αναβαθμίστηκε. Γιατί αυτό; Γιατί από τη μια πλευρά, απέδωσαν οι προσπάθειες επανάκτησης παλαιότερων ανείσπρακτων δανείων και αφετέρου η καλή τρέχουσα πορεία της οικονομίας επέδρασε στο να είναι μικρότερο το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στις νέες χορηγήσεις.
Η άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χ.Α.Κ. επέδρασε ποικιλοτρόπως στα αποτελέσματα των τραπεζών. Για παράδειγμα, η Κύπρου ενέγραψε 8 εκατ. κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση αξιών, ενώ η Λαϊκή 2,1 εκατ. Επιπλέον, η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος ωφέλησε τα μεγιστα τις ασφαλιστικές εταιρίες των δύο Συγκροτημάτων (καλύτερα αποτελέσματα, τόνωση ζήτησης), με το Συγκρότημα π.χ. της Τράπεζας Κύπρου να σημειώνει κέρδη προ φόρων στο Α’ τρίμηνο 5 εκατ. από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ η Λαϊκή αύξησε την περυσινή της επίδοση κατά 89%!
Μια τρίτη ευνοϊκή συγκυρία για τις τράπεζες ήρθε από τη συνεχιζόμενη -και φέτος- με ταχείς ρυθμούς αύξηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα από το εξωτερικό. Οι καταθέσεις αυτές επανατοποθετούνται από τις κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό και αποδίδουν ένα σημαντικό περιθώριο απόδοσης.
Συμπερασματικά λοιπόν, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των εκπληκτικών φετινών κερδών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οφείλεται σε παράγοντες που ενδεχομένως να μην επεναλαμβάνονται σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, η τρέχουσα διάρθρωση των κερδών, σε καμιά περίπτωση δεν ομοιάζει με την εικόνα των λογιστικών καταστάσεων του 1999, όταν τα κέρδη των τραπεζών ήταν πολύ περισσότερο συνδεδεμένα (άμεσα ή έμμεσα) με τη χρηματιστηριακή φούσκα.


Λειτουργικές βελτιώσεις
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί παρά να μην παραδεχτεί ότι μέρος των πολύ υψηλότερων αποδόσεων οφείλεται σε κινήσεις που σχετίζονται με την αποδοτικότερη λειτουργία των δύο τραπεζών. Ένα τέτοιο πεδίο, είναι αυτό της συγκράτησης των εξόδων, με τα έξοδα προσωπικού να ανεβαίνουν μόνο κατά 1% στην Τράπεζα Κύπρου και κατά 8,7% στη Λαϊκή. Να σημειωθεί ότι στην Τράπεζα Κύπρου, ο αριθμός των θέσεων εργασίας σημείωσε ελαφρά κάμψη.
Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να πιστωθεί στο έργο των Διοικήσεων των δύο Συγκροτημάτων είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ενώ λοιπόν, οι μεγάλες αυξήσεις κερδών (και σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε ποσοστά) προήλθαν από τις δραστηριότητες εντός Κύπρου, συνέχισαν να δημιουργούνται οι βάσεις για περαιτέρω διείσδυση στην ελλαδική αγορά. Η Τράπεζα Κύπρου για παράδειγμα, αύξησε το μερίδιό της στην ελλαδική αγορά στο 3,86%, επιτυγχάνοντας άνοδο χορηγήσεων κατά 22%, έναντι επίδοσης 18% της αγοράς. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, πολλά θα κριθούν και από τις συνομιλίες για δημιουργία κοινού τραπεζικού σχήματος με τον Όμιλο Marfin, πράγμα που θα οδηγήσει –εάν συμφωνηθεί- σε ένα σχήμα με μερίδιο αγοράς γύρω στο 4,5%. Η Τράπεζα Κύπρου αύξησε το μερίδιο αγοράς της και εντός Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού.


Ανοδικές αναθεωρήσεις
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι όπως η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έτσι και η Λαϊκή Τράπεζα κατά την ημέρα ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, προέβησαν σε αναθεώρηση των τριετών τους στόχων επί τα βελτίω. Για το 2008 οι στόχοι της Λαϊκής αναφέρονται σε αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 18% (έναντι παλαιότερου στόχου 14%) και σε δείκτη κόστους/εσόδων 51% (έναντι παλαιότερου στόχου 56%).
Οι τρέχουσες επιδόσεις των δύο Συγκροτημάτων έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ την τελευταία διετία, έτσι ώστε τείνουν να πάρουν «ευρωπαϊκές διαστάσεις». Σε ό,τι αφορά στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, η Τράπεζα Κύπρου επιτυγχάνει ήδη 19,1% και ο φετινός στόχος της Λαϊκής μιλά για 17%. Ο δείκτης του στόχου κόστους εσόδων ήταν στο Α’ τρίμηνο 49% για την Κύπρου και στο τέλος του έτους στοχεύεται το 54% για τη Λαϊκή. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές υστερούν σήμερα, έναντι των αντίστοιχων μέσων ευρωπαϊκών, αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και η βελτίωση είναι ραγδαία.


Ελληνική Τράπεζα
Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, για πολλούς και προφανείς λόγους:
1. Κερδοφόρος πορεία, βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν (+130%), η ποιότητα του χαρτοφυλακίου βελτιώνεται σταδιακά, ο δείκτης κόστους/εσόδων προβλέπεται φέτος να περιοριστεί και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να ανεβεί γύρω στο 11%.
2. Φάνηκαν τα πρώτα δείγματα των προσπαθειών αναδιοργάνωσης των εργασιών στην Ελλάδα. Πέρα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Τράπεζας, κύκλοι της ελλαδικής αγοράς δηλώνουν ότι το «μαγαζί έχει πλέον μπει σε μια τάξη». Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης θα συνεχιστεί, χωρίς να περιλαμβάνει τη διεύρυνση του αριθμού των καταστημάτων, αλλά στοχεύοντας στην αύξηση του κύκλου εργασιών των ήδη υπαρχόντων καταστημάτων.
3. Η νέα Διοίκηση της Τράπεζας συνδύασε την πρώτη ουσιαστικά δημόσια εμφάνιση για την οποία κρίνεται (κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για τα μετριότατα περυσινά αποτελέσματα, καθώς ανέλαβε μόλις το φθινόπωρο) με θετικές ειδήσεις. «Το έργο μας αποδίδει» ισχυρίζονται στην Τράπεζα και κανείς δεν έχει εκφράσει μέχρι σήμερα αντίθετη γνώμη.του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL: Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
¶ρθρο: Σοφοκλέους: Στον αστερισμό των σεναρίων
Αφιέρωμα: Τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της Σοφοκλέους
¶ρθρο: Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη : αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006
¶ρθρο: Ποιές αλλαγές φέρνουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
¶ρθρο: Mια σύγχρονη προσέγγιση των διεθνών αγορών
¶ρθρο: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών
¶ρθρο: H αγορά του ψευδάργυρου

 Όροι και προϋποθέσεις του site