Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


ΧΡΥΣΟΣ
ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΩΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΣΤΟΝ «ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ»


Αν μπορούσε κάποιος να πουλήσει το 40% της Wall Street, τότε θα αποκτούσε 4 τρισ. δολάρια. Με το ποσό αυτό, θα μπορούσε να αγοραστεί όλο το χρυσάφι που έχει εξορυχθεί ανά τους αιώνες και υπάρχει σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή 151.000 τόννοι ή 8,8 δισ. ουγγιές των 31,10 γραμμαρίων η μία και με αγοραία τιμή στα 810 δολάρια, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στα τέλη του Νοεμβρίου της εφετινής χρονιάς.


Του Δημήτρη Κόκκορη


Αν υποτεθεί ότι υπήρχε η δυνατότητα να συγκεντρωθεί ολόκληρη η ποσότητα του χρυσού που υπάρχει επί της γης, τότε για την αποθήκευσή του θα ήταν αρκετά τα 8.000 κυβικά μέτρα. Ένας κύβος, με ακμή 20 μέτρων για την κάθε πλευρά του. Μάλιστα, για τη μεταφορά του πολύτιμου μετάλλου θα αρκούσε ένα σύγχρονο δεξαμενόπλοιο, αν και - σύμφωνα με την ευρηματική αναφορά των Financial Times - το πλοίο θα... βούλιαζε, εξ αιτίοας της ασυνήθιστα μεγάλης πυκνότητας που έχει ο χρυσός.
Σε αντίθεση με το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει ο χρυσός, η τιμή του αποδεινύεται ιδιαίτερα "ελαστική", καθώς στην πορεία των χρόνων αυξομειώνεται συνεχώς.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατείνονται ότι η τρέχουσα αξία του "βασιλιά των μετάλλων" είναι υποτιμημένη, αφού ισοδυναμεί με το 40% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς της Νέας Υόρκης ή με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ή ακόμη με τις αποτιμήσεις των αγορών του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ μαζί. Επίσης, όλο το χρυσάφι της Γης αξίζει λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου συνόλου χαρτονομισμάτων, τα οποία αποτελούν τεχνητό αγαθό, ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα, πέραν αυτού της "καλής πίστης" των εκδοτών τους. Άλώστε, χρήμα μπορεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός, αρκεί οι κεντρικές τράπεζες να βάλουν μπροστά τις εκτυπωτικές τους μονάδες και να έχουν στη διάθεσή τους άφθονο χαρτί και μελάνια...
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που εκφράζουν αντίθετες απόψεις για την ελκυστικότητα του χρυσού ως επένδυσης, καθώς οι τρέχουσες τιμές του είναι ακόμη χαμηλότερες από εκείνες οι οποίες διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 1980, όταν το πολύτιμο μέταλλο είχε φθάσει στα 850 δολάρια ανά ουγγιά. Δεν λείπουν, μάλιστα, και ορισμένες αιχμηρές προσεγγίσεις, όπως η περίφημη του Τζον Μέιναρντ Κέινς, που θεωρούν τον χρυσό ένα "βαρβαρικό κατάλοιπο".


ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Ανεξάρτητα από τους βερμπαλισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς, το βέβαιο είναι ότι το λαμπερό μέταλλο ασκεί διαχρονικά την ακατανίκητη έλξη του, ενώ σε περιόδους κρίσης λειτουργεί είτε ως "καταφύγιο" των ανησυχούντων είτε ως ασπίδα προστασίας απένταντι στον πληθωρισμό, ο οποίος διαβρώνει την αγοραστική ισχύ του χρήματος. Καθώς ο χρυσός δεν έχει επιτόκιο, η άνοδος της τιμής του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απομείωση του αμερικανικού δολαρίου, χωρίς φυσικά να λείπουν και ορισμένα κραυγαλέα φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως αυτά της τελευταίας διετίας.
Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις με ορθολογικά κριτήρια, το μέλλον της τιμής του χρυσού εξαρτάρται πρωτίστως από την πορεία του δολαρίου και την κατάσταση στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. Από τη στιγμή που οι οικονομίες θα περιπέσουν σε μια βαθιά ύφεση και η αξία του δολαρίου θα αφυδατωθεί, είναι αναμενόμενο - στο εγγύς μέλλον - ο χρυσός να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Πάντως, μεσούσης της πιστωτικής κρίσης, το πολύτιμο μέταλλο δεν φάνηκε να εξαργυρώνει την αβεβαιότητα και τους επενδυτικούς φόβους, αφού η τιμή του, από το ιστορικό υψηλό των 1.032 δολαρίων, το Μάρτιο του 2008, υποχώρησε κατά περίπου 350 δολάρια, για να βρεθεί πρόσφατα στα 810. Δηλαδή, περίπου 22% πιο κάτω σε σύγκριση με τα τελευταία υψηλά, όταν οι μετοχές παγκοσμίως έχουν χάσει το 50% της αξίας τους, συγκριτικά με τα τελευταία υψηλά των αγορών (Οκτώβριος 2007).
Η αδυναμία του χρυσού να πάρει τα πάνω του οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτος ότι έκλεισαν μεγάλες θέσεις στις προθεσμιακές αγορές του πολύτιμου μετάλλου, που είχαν ανοιχθεί από το μοχλευμένο (δανεικό) χρήμα των κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funfds).
Δεύτερος λόγος είναι η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία οφείλεται όμως στον επαναπατρισμό κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί σε εξω-δολαριακές αγορές. Μεγάλα χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν θέσεις και αγόρασαν δολάρια, με συνέπεια η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος να πάει από το 1,60 ευρώ στο 1,25. Η ισχυροποίηση του δολαρίου, κατά περίπου 22%, επέφερε σχεδόν ισοϋψείς απώλειες για την τιμή του χρυσού.


ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το γιγαντιαίο σχέδιο σωτηρίας, προκειμένου να τιθασευθεί η πιστωτική κρίση, οδηγεί αναπόφευκτα σε αστρονομικά επίπεδα το αμεριμανικό δημόσιο χρέος, ενώ από την άλλη πλευρά, τεράστιοι όγκοι χρήματος προσφέρονται σε τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών του κόσμου, για να κλείσουν οι τρύπες των "τοξικών προϊόντων"... Όλα δείχνουν ότι, με άξονα το (ακάλυπτο) χάρτινο χρήμα, δημιουργείται μια τεράστια πληθωριστική - χρεωστική πυραμίδα, που συνιστά ένα μεταγενέστερο, μέγιστο κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης. Άλλωστε, όσο περισσότερο χρήμα βγαίνει στην κατανάλωση, τόσο μειώνεται η αξία του.
Με την κατάργηση του "χρυσού κανόνα" (τον Αύγουστο του 1971), δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να αντιστοιχεί το χρήμα που "κόβεται" σε χρυσό. Να μπορεί, δηλαδή, για παράδειγμα να δίνει κάποιος δολάρια και να ζητεί να πάρει την αξία τους σε χρυσάφι. Τι έχει συμβεί από το 1971 μέχρι σήμερα; Να θέλει κάποιος 24 δολάρια για να αγοράσει την ίδια ποσότητα χρυσού που τότε κόστιζε... 1 δολάριο.
Στην πορεία των χρόνων, οι κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τα θησαυροφυλάκιά τους και πούλησαν χρυσό, με συνέπεια η τιμή του να παραμείνει συμπιεσμένη προς όφελος του δολαρίου, που ανέκτησε μια ψευδεπίγραφη ισχύ. Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κεντρικές τράπεζες κατείχαν το 68% του παγκόσμιου χρυσού, ενώ τώρα έχουν λίγο πιο πάνω από το 15%. Περίπου 50% υπάρχει υπό μορφή κοσμημάτων, 15% σε ιδιωτικές επενδύσεις και το υπόλοιπο 20% ανήκει στη βιομηχανία και σε άλλους, άγνωστους αποδέκτες. Τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι 8.134 τόννοι, της Γερμανίας 3.641 τόννοι, της Γαλλίας 2.798, της Ελβετίας 1.228, ενώ της Κίνας μόλις 774 τόνοι, αν και η κεντρική τράπεζα της χώρας διαθέτει τα μεγαλύτερα δολαριακά αποθέματα παγκοσμίως (περίπου 2 τρισ.). Μια μικρή διαφοροποίηση και μόνο από την Κίνα (χρυσό αντί για δολάρια) μπορεί να προκαλέσει έντονη αύξηση της τιμής του "βασιλιά των μετάλλων".
Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 140 τόννους χρυσού, ενώ τον Αύγουστο του 2003 ρευστοποίησε 20 τόννους χρυσού, που απέφεραν έσοδα παραπάνω από 200 εκατ. ευρώ στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Αν η πώληση είχε γίνει σε τωρινές τιμές, τα έσοδα θα ήταν σχεδόν διπλάσια για την Τράπεζα της Ελλάδος, που φυλάει τα αποθέματα χρυσού στα "θωρακισμένα" υπόγεια της οδού Πανεπιστημίου, ενώ ένα τμήμα των αποθεμάτων φυλάσσεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ
Όσοι θέλουν να μπουν στο παιχνίδι του χρυσού, μπορούν να το πράξουν με διαφορετικούς τρόπους, συνυπολογίζοντας πάντα τις συναλλαγματικές ισορροπίες του δολαρίου με το ευρώ. Στις προθεσμιακές αγορές, τα συμβόλαια στο πολύτιμο μέταλλο χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο, αφού - αν αστοχήσει η πρόβλεψη για άνοδο ή πτώση της τιμής - καταγράφονται απώλειες που μπορεί να είναι σημαντικές. Οι μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες δίνουν τις δυνατότητες για "παιχνίδι" στα παράγωγα της Νέας Υόρκης ή και του Λονδίνου, αρκεί οι ενδιαφρεόμενοι να έχουν πρώτα ανοίξει "κωδικούς" για ξένες αγορές και να διαθέτουν περίπου 10.000 δολάρια, για να πάρουν θέση (ανοδική ή καθοδική) σε ένα μεγάλο συμβόλαιο (100 ουγγιές) ή, εναλλακτικά, τα μισά κεφάλαια για να παίξουν στο μίνι-συμβόλαιο (33,3 ουγγιές). Μπορούν, επίσης, να ποντάρουν σε δικαιώματα χρυσού, στα οποία το κόστος είναι μικρότερο, ενώ αν αστοχήσουν οι προβλέψεις οι ζημιές είναι προκαθορισμένες και αφορούν μόνο στο αρχικό κεφάλαιο. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της πρόβλεψης, τα κέρδη είναι σημαντικά.
Εκτός, όμως, από τα παράγωγα, όσοι διαβλέπουν ότι ο χρυσός έχει μέλλον, μπορούν να πάρουν θέσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, των οποίων τα μερίδια αποτελεούν αντικείμενο αγοραπωλησίας, όπως ακριβώς και οι μετοχές. Τα συγκεκριμένα ETFs κατέχουν χρυσό σε φυσική μορφή (περίπου 1.000 τόννους) και οι χρηματιστηριακές τιμές τους ακολουθούν εκείνη του λαμπερού μετάλλου. Το ETF χρυσού με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στην αγορά της Νέας Υόρκης είναι το Street Tracks Gold Trust, με κωδικό διαπραγμάτευσης GLD και με τιμή κλεισίματος, στα τέλη Νοεμβρίου, στα 80,3 δολάρια. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2007 η τιμή του GLD ήταν στα 78,35 δολάρια, ενώ το υψηλό και το χαμηλό 52 εβδομάδων κυμάνθηκαν από τα 100 έως τα 66 δολάρια. Ανάλογα με τα διαθέσιμα κεφάλαια, μπορεί κάποιος να αγοράσει όσες μετοχές - ETFs θέλει, τις οποίες επίσης μπορεί να πουλήσει όποτε θέλει.
Μια άλλη επιλογή είναι οι τοποθετήσεις σε εταιρίες εξόρυξης χρυσού, των οποίων όμως οι χρηματιστηριακές τιμές δεν ακολουθούν πιστά τη συμπεριφορά του πολύτιμου μετάλλου.


ΣΕ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΡΑΒΔΟΥΣ
Όσοι επιζητούν να αποκτήσουν χρυσό σε φυσική μορφή, μπορούν να αγοράσουν είτε χρυσές λίρες είτε χρυσό σε πλάκες (ράβδους) διαφορετικού βάρους (μισό, ένα κιλό ή και παραπάνω). Από το 2000 η διενέργεια πράξεων σε χρυσό έχει απελευθερωθεί στη χώρα μας και τυπικά όλες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αγοραπωλησίες. Παρά ταύτα, σε ό,τι αφορά στις χρυσές λίρες, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει τη μερίδα του λέοντος, αφού από τα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στο δεύτερο υπόγειο των κεντρικών γραφείων στην Πανεπιστημίου μπορεί να κάνει κάποιος αγοραπωλησίες. Ράβδους χρυσού η Τράπεζα της Ελλάδος πουλάει μόνο αν έχει απόθεμα. Αν δηλαδή κάποιος έχει πουλήσει πριν εμφανισθεί αγοραστής. Υπάρχουν κι άλλες τράπεζες π.χ. Πειραιώς) όπου κάποιος μπορεί να αγοράσει χρυσό σε ράβδους, πληρώνοντας, όμως, κάποιο πρόσθετο κόστος, πέραν της τρέχουσας τιμής του πολύτιμου μετάλλου.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στα 168,25 ευρώ, ενώ την αγόραζε από πελάτη στα 150,73 ευρώ. Αυτή η ψαλίδα του 11,6% μεταξύ των δύο τιμών είναι το "καπέλο" που χρεώνεται ο αγοραστής, ο οποίος για να αρχίσει να αποκομίζει κέρδη πρέπει πρώτα η τιμή της λίρας να κάνει μια αισθητή ανοδική κίνηση. Στην προκειμένη περίπτωση, τα κέρδη θα έρθουν από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος θα αγοράσει τις λίρες όχι στα 150,73 αλλά στα 168,25 ευρώ. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανοίξει πολύ την ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών, αν κρίνει ότι υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας (στο παρελθόν το... spread έχει ξεπεράσει και το 20%). Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, για αγορές λιρών αξίας άνω των 10.000 ευρώ (περίπου 60 λίρες) μπορεί να αυξήσει τις τιμές διάθεσης και κατά 20 ευρώ τη μία...
Αν ληφθεί υπόψη ότι η μία χρυσή λίρα ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, τίτε με βάση την τιμή πώλησής της στα 168,25 ευρώ, το κάθε γραμμάριο υπολογίζεται σε 21,06 ευρώ. Συνεπώς, η ουγγιά (31,10 γραμμάρια) υπολογίζεται στα 655 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, όταν στη διεθνή αγορά ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 810 δολάρια ή 639 ευρώ...
Λίρες χρυσές μπορεί να αγοράσει κάποιος κατόπιν παραγγελίας και από άλλες τράπεζες, πλην όμως θα χρεωθεί ακόμη μεγαλύτερες προμήθειες. Οι προμήθειες μικραίνουν σε ορισμένα ιδιωτικά γραφεία, πλην όμως σ’ αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει κάποιος ελλιποβαρείς λίρες ή ακόμη και... κίβδηλες.


ΚΕΡΔΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ
Με βάση το δελτίο τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, αν κάποιος είχε αγοράσει μια χρυσή λίρα στα τέλη του 2007 (77,05 ευρώ) και την πωλούσε τώρα θα είχε κέρδη... 95,6%. Σε διετή ορίζοντα, η απόδοση της λίρας είναι 18,6%. Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, τα κέρδη για τη χρυσή λίρα είναι πολύ μεγάλα, αλλά αυτό οφείλεται στην πληθωριστική διάβρωση της (τότε) δραχμής. Είναι ενδεικτικό ότι από το 1964 έως τώρα η τιμή της λίρας έχει πάει από το 0,89 ευρώ (303 δραχμές) στα 168,25 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18.804,5%. Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 17.466,5% (από τις 10,89 στις 1.913 μονάδες). Αντίστοιχα, το καταθετικό επιτόκιο έχει συνολική απόδοση 4.700%, ενώ ο πληθωρισμός έχει επιδράσει συνολικά κατά 8.400%.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται ένα τμήμα διαθεσίμων ενός χαρτοφυλακίου να διατηρείται σε χρυσό, εν είδει ασφαλείας, με τη λογική που διαθέτει κάποιος ένα ποσό για τα ασφάλιστρα του σπιτιού του έναντι κινδύνων. (Αχρείαστα νά ‘ναι, αλλά καλό να υπάρχουν).
Σε ό,τι αφορά αυτήν καθ’ αυτήν την τιμή του χρυσού, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται στον αφρό των αποδόσεων κάθε 25 με 30 χρόνια και δη σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.
* Αρχής γενομένης από το Κραχ του 1929, ο χρυσός πήγε από τα 20,63 στα 34,69 δολάρια ανά ουγγιά το 1934, σημειώνοντας άνοδο 68,1%.
* Ο δεύτερος κύκλος ανόδου ήταν από το 1968 έως τον Ιανουάριο του 1980, με την τιμή να πηγαίνει από τα 35,20 δολάρια στα 850, σημειώνοντας άνοδο κατά 2.315%. Έκτοτε πήρε την κάτω βόλτα, έχασε το 70% της αξίας του και παρέμεινε στην αφάνεια για πολλά χρόνια.
* Το τρίτο ανοδικό κύμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999, από τα 252,80 δολάρια ανά ουγγιά, και (αφού έκανε ένα νέο ιστορικό υψηλό στα 1.032 δολάρια) βρίσκεται τώρα στα 810, καταγράφοντας άνοδο 220,4%. 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site