Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ SOUTH-EAST EUROPE INVESTMENT CONFERENCE 2008

ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ MONEY CONFERENCES


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
ΣΕ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ


Έμπειροι, εξειδικευμένοι παράγοντες της αγοράς συζήτησαν προβλήματα και λύσεις στο South-East Europe Investment Conference 2008, με έμφαση στη ναυτιλία, το Private Banking, το Real Estate και την επέκταση στα Βαλκάνια.


Το South-East Europe Investment Conference 2008, υπό τη διοργάνωση των Money Conferences, έλαβε χώρα στις 6 Νοεμβρίου 2008 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. Το συνέδριο συνδύασε επιτυχώς διαδραστικές συζητήσεις σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες που εστίασαν στις «Ναυτιλιακές εταιρίες: Ευκαιρίες χρηματοδότησης και επένδυσης», στο «Private Banking στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη: Η πρόκληση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών», στις «Ευκαιρίες Επένδυσης σε Real Estate στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και πώς θα είστε από την πλευρά των νικητών» και στις «Επενδύσεις σε εταιρίες στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη:Τι αλλάζει μετά την διεθνή κρίση».
Στις θεματικές συνεδρίες συμμετείχαν εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκπρόσωποι των χορηγών του συνεδρίου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε και 45λεπτο εξειδικευμένο εργαστήριο με θέμα: «Το Private Banking της Eurobank EFG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Γιατί και με ποιο τρόπο».
Το συνέδριο διεξήχθη με την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και της Ένωσης Τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (BACEE).
Το South-East Europe Investment Conference 2008 ήταν το πρώτο Κλιματικά Ουδέτερο Επενδυτικό Συνέδριο στην Ελλάδα, πιστοποιημένο από τον οργανισμό Climate Partner. Το Climate Partner υπολόγισε την επιβάρυνση στο περιβάλλον που προκάλεσαν οι μετακινήσεις συνέδρων, ο φωτισμός των χώρων, η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και κάθε άλλη μορφή κατανάλωσης ενέργειας από δραστηριότητες σχετικές με το Συνέδριο, και ως αντιστάθμιση οι διοργανωτές του Συνεδρίου συνέβαλλαν οικονομικά σε συγκεκριμένο έργο προστασίας κλίματος που έχει αναπτύξει η WWF στο Νεπάλ.
Μεταξύ των υψηλού κύρους ομιλητών που συμμετείχαν στο Συνέδριο ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Τζωάννος, o Managing Director, Head of M&A, Central & Eastern Europe της Deutsche Bank, Δημήτρης Στρατικόπουλος, ο Managing Director, Head of Transportation, The Americas, της Deutsche Bank, Craig Fuehrer, ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας Αριστοτέλης Καρυτινός, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ομίλου Private Banking της Eurobank EFG, Δημοσθένης Αρχοντίδης, διακεκριμένοι Έλληνες ειδικοί και επιχειρηματίες.
Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιριών, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών οίκων, και τραπεζών, διεθνώς κορυφαίοι ειδικοί από τον τραπεζικό, χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό χώρο, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, opinion leaders κ.ά. Οι χορηγοί και ο διοργανωτής συνεργάστηκαν στενά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κοινό υψηλής ποιότητας. Εκτός από τη συμμετοχή στις διαλογικές συζητήσεις, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με επαγγελματίες και ειδικούς του χώρου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του γεύματος.


ΟΜΙΛΗΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή Δ. Στρατικόπουλου είχε κεντρικό τίτλο: «Δημιουργώντας αξία σε ταραγμένους καιρούς» και επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:
1. Οι 60 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο
2. Η επίπτωση στον χρηματοοικονομικό κύκλο
3. Επιδράσεις σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στη ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Στρατικόπουλος, μίλησε για τις μεγάλες συγχωνεύσεις που έγιναν από την αρχή της κρίσης και προεξόφλησε ότι θα «μείνουν λιγότερες, αλλά ισχυρότερες τράπεζες» και πρόσθεσε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά δεν αποφύγαμε την ύφεση». Τόνισε επίσης ότι «οι χρηματοδοτήσεις πλέον θα έχουν μόνο στρατηγικό προσανατολισμό, που θα αφορούν εξαγορές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις σε βασικούς τομείς» και επεσήμανε ότι «κατ' αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέοι παγκόσμιοι παίκτες».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας τόνισε στην ομιλία του ότι «αυξήθηκαν κατά 4%-5% τα επιτόκια και αυτό σημαίνει ότι το χρήμα γίνεται πλέον ακριβότερο», ενώ υπογράμμισε ότι «έχουμε φαινόμενα παροπλισμού πλοίων, αλλά μην ξεχνάμε ότι η ελληνική ναυτιλία φέρνει το χρόνο 14 δις ευρώ». Πρόσθεσε δε ότι η κρίση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη βόρεια Αφρική και αποκάλυψε ότι μεγάλες επενδύσεις Ελλήνων βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σερβία και στη Συρία. Επίσης ο κ. Δούκας εξήρε το ρόλο της ναυτιλίας και επεσήμανε ότι οι Έλληνες, ενώ αποτελούν το 1/600 του παγκόσμιου πληθυσμού, η ελληνική ναυτιλία κατέχει το 120/600 της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος, αναφέρθηκε στην έναρξη του συνεδρίου στις προσπάθειες του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας στην ανάπτυξη των θαλάσσιων δρόμων και τόνισε ότι η «βρισκόμαστε στο κέντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, που επηρεάζει σημαντικά και την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά αυτό που απαιτείται είναι μια περιφερειακή συνεργασία, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση». Επίσης ο κ. Τζωάννος τόνισε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και για αυτό πρέπει να γίνουν ενέσεις ρευστότητας προς τις εταιρείες. Η ναυλαγορά, είπε, έπεσε στις 800 μονάδες, η χρηματοδότηση των τραπεζών μειώθηκε κατά 30% και το 60% των νέων επενδύσεων σε πλοία δεν έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Εξ άλλου, ο κ. Τζωάννος υπογράμμισε ακόμα ότι πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε τα μονομερή μέτρα από τις χώρες.


ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ:
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
«Οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια να κάνουν υπομονή, πρέπει να διασφαλίσουν τα χρήματα τους και θα ασκήσουν πιέσεις, θα παρέμβουν αποφασιστικά στις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να σώσουν τις επενδύσεις τους». Με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank και υπεύθυνος της ναυτιλιακής χρηματοδότησης στην Αμερική, κ. Κρέιγκ Φίρερ, δεν άφησε περιθώρια για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στη ναυτιλία τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου πάνελ του συνεδρίου. «Καταλαβαίνω», είπε ο κ. Φίρερ, «τους εφοπλιστές που ανησυχούν, αλλά είναι γεγονός ότι οι αξίες των πλοίων, οι αξίες των μετοχών διαβρώνονται τον τελευταίο καιρό» και πρόσθεσε: «η κρίση είναι γεγονός, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Περάσαμε μια υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες και οι ναύλοι ήταν σε υψηλά επίπεδα, γνωρίζαμε λοιπόν, όλοι ότι η κυκλική κρίση θα έλθει. Τώρα, οι εφοπλιστές πρέπει να συνεργασθούν πιο στενά με τις τράπεζες, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε σε αδράνεια. Οι τράπεζες δεν θα δώσουν νέες χρηματοδοτήσεις, πολλές παραγγελίες για την κατασκευή πλοίων δεν θα ολοκληρωθούν, ενώ θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε νέα ναυτιλιακή εταιρεία να μπαίνει στο Χρηματιστήριο.
Μιλώντας ο διευθυντής του ναυλομεσιτικού οίκου G. Moundreas, Γιώργος Γρηγοριάδης αποκάλυψε ότι μέχρι πρότινος είχε διαπιστωθεί ότι η αξία των φορτηγών πλοίων έπεφταν με ρυθμό 30% -35%, αλλά χθες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουμε επιβεβαιωμένη πληροφορία ότι η αξία φορτηγού πλοίου πωλήθηκε με απώλειες 65%. Επίσης πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν υπάρχουν στις τράπεζες τα στελέχη εκείνα που διαχειρίστηκαν την προηγούμενη ναυτιλιακή κρίση της δεκαετίας του '80» και εξέφρασε τον φόβο ότι «οι σημερινοί διευθυντές των τραπεζών θα χειριστούν την κρίση με όχι συγκρατημένο τρόπο». Επίσης ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι το πλεόνασμα της χωρητικότητας, με τις νέες ναυπηγήσεις ανέρχεται στο 5% στα δεξαμενόπλοια, στο 10% για τα φορτηγά πλοία και το 6-7% για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγμα δεν είναι ευχάριστα για το μέλλον.
Τέλος, ο Νίκος Βαρβατές, πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων( Ένωσης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων) αναφέρθηκε στο ιστορικό των συζητήσεων για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τόνισε ότι πλέον οι εταιρείες που διαθέτουν μεσογειακά πλοία θα μπορούν να εισάγουν μετοχές και να αντλήσουν φθηνό χρήμα, εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν. Ωστόσο, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας τρόπος χρηματοδότησης, αυτός με τις τράπεζες και δεν υπάρχουν τα άλλα προϊόντα που δίδονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι έτσι πολλοί εφοπλιστές καταφεύγουν στην ύψωση ξένων σημαιών ή να ακολουθούν ένα μικτό δρόμο, δηλαδή να διαθέτουν πλοία και με ελληνική σημαία και με ξένες. Ο κ. Βαρβατές τόνισε ότι ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι πωλήσεις πλοίων, ενώ οι τιμή της λαμαρίνας, για την κατασκευή νέων πλοίων έχει πέσει δραματικά, ενώ και η τιμή του σκράπ από 800 δολάρια έπεσε στα 100 δολάρια, αλλά και στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για να οδηγηθούν πλοία στα διαλυτήρια. Επίσης τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους και σε εφοπλιστές που διαθέτουν υγιείς εταιρείες και όχι να περιορίσουν σε λίγους την χρηματοδότηση και αναρωτήθηκε γιατί η Πολιτεία να χρηματοδοτεί με 28 δισ. τις τράπεζες και να μην εγγυάται την χρηματοδότηση νέων πλοίων;
Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο δημοσιογράφος Σάββας Αθανασίου.


PRIVATE BANKING ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ:
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα: «Private Banking στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη: Η πρόκληση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών». Συντονιστής του ήταν ο Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ, και εισηγητές οι κκ. Βαγγέλης Αγαπητός, Country Manager, BSI Bank, Δημοσθένης Αρχοντίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ομίλου Private Banking, Eurobank EFG, και Μάκης Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος Finvent SA.
Πρώτο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης, στο Private Banking είναι σήμερα η αποφυγή κινδύνου, επεσήμανε ο Β. Αγαπητός. Ως εκ τούτου, η τάση που επικρατεί στις επενδύσεις είναι αυτή των συντηρητικών επιλογών. Ο ρόλος του private banker είναι να αυξήσει την πλευρά της διαχείρισης μετρητών, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατό υψηλότερο επιτόκιο για τον πελάτη του. Τα περίπλοκα και εξωτικά προϊόντα σαφώς δεν προτιμώνται, τώρα. Εν πάση περιπτώσει, οι καιροί είναι οπωσδήποτε δύσκολοι και σ’ αυτούς θα δοκιμασθούν όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες στην αγορά.
Περί της προτεραιότητας που τίθεται στο ζήτημα της αποφυγής κινδύνου συμφώνησε και ο Δ. Αρχοντίδης. Πολλοί πελάτες, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κανόνες που διέπουν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, αναδεικνύοντας έτσι το συναίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στους επενδυτές, ακόμη και αυτούς ευρείας επενδυτικής επιφανείας. Ο private banker οφείλει, σήμερα, να βρεθεί πιο κοντά στον πελάτη, να του εξηγήσει τόσο την κατάσταση όσο και τις πιθανές επιλογές του. Οι υφιστάμενες δύσκολες συνθήκες θα υπάρχουν πιθανότατα για άλλο ένα δωδεκάμηνο, εκτίμησε ο κ. Αρχοντίδης.
Η κρίση επέφερε δραστικές μεταβολές στο τρόπο του επιχειρείν και του επενδύειν, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των φορέων - επενδυτών και επαγγελματιών - του χώρου, παρατήρησε ο Μ. Ιωάννου. Κάθε περίοδος κρίσης, τόνισε, είναι συνήθως και περίοδος ευκαιριών. Στην πορεία εξέλιξης της κρίσης και εξόδου από αυτήν, λοιπόν, οι καλές εταιρίες Private Banking θα ξεχωρίσουν από τις λιγότερο καλές, σχολίασε ακόμη ο κ. Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα κατάλληλης αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση συστημάτων διαχείρισης που μπορούν να κάνουν τις υπηρεσίες των private bankers καλύτερες.


ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ REAL ESTATE ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ
ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
Στο τρίτο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Λάμπρου, πήραν μέρος οι κ.κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Οικονομικός Διευθυντής, Lamda Development, Αριστοτέλης Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας,  Εθνική Τράπεζα, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Δανός/Atis Real, Πάρης Κοκορότσικος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Euroconsultants Corporation.
Τα Βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση στο πάνελ και πρέπει να τονιστούν είναι:
-          Η κρίση γεννά και ευκαιρίες
-          Οι επενδύσεις πλέον πρέπει να γίνονται με γνώμονα την επιστροφή στα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών και των επενδυτικών επιλογών που προσφέρονται
-          Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων πρέπει να ξαναέρθουν στο προσκήνιο κάθε επενδυτικής στρατηγικής
-          Φαίνεται ότι τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση στην ΝΑ Ευρώπη έχει υποστεί η αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, που είναι και η πλέον «ώριμη» ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της περιοχής.
-          Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη Βουλγαρία, λόγω της υπερπροσφοράς και της σχετικά χαμηλής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος στην αγορά της Μαύρης Θάλασσας.
-          Ανησυχία επικρατεί και στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας της Κύπρου, λόγω της διαφαινόμενης απροθυμίας βορειο – δυτικών ευρωπαίων αγοραστών να αναλάβουν έξοδα αγοράς παραθεριστικής κατοικίας μέσα στην κρίση
-          Λόγω χαμηλής ανάπτυξης δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις αγορές ακινήτων της Σερβίας και πολύ περισσότερο της Αλβανίας
-          Στον τομέα των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης αναμένεται περαιτέρω πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τις τοπικές αγορές και συγκέντρωση μεγαλύτερου μεριδίου της καταναλωτικής πίτας στα εμπορικά κέντρα
-          Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το εύρος της κρίσης ούτε το πόσο θα διαρκέσει
-          Η καλύτερη θέση φαίνεται ότι είναι η στάση αναμονής
-          Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα στην κρίση και την ύφεση


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ:
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ

Στο τέταρτο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ανέστη Ντόκα, πήραν μέρος οι κ.κ. Νικόλαος Τεσσαρομάτης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, ALBA, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Διαχείρισης, ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ Asset Management, Βασίλης Κλέτσας, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αργύρης Βόλης, Αντιπρόεδρος Πρόεδρος, SSIF IEBA TRUST SA, Ρουμανία.
O Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Α. Μωραϊτάκης δήλωσε «Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ όλων των χρηματιστηρίων. Η κρίση επηρεάζει όλες τις αγορές. Όσο αφορά την Ελλάδα, παρουσιάζεται μια τάση οι Έλληνες καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε τράπεζες των χωρών της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης».
Ο Νικόλαος Τεσσαρομάτης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών ALBA, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ Asset Management, αναφερόμενος στο θέμα αυτό τόνισε ότι είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη γιατί όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε τα οικονομικά χαρακτηριστικά των χωρών της Νότιο-ανατολικής  Ευρώπης. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός, τα οικονομικά ελλείμματα και οι ξένες άμεσες επενδύσεις χαρακτηρίζουν τις οικονομίες των χωρών αυτών.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πάνελ, ο Βασίλης Κλέτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ, αναφέρθηκε στις χώρες που επενδύει η Global ΑΕΕΧ και τα χαρακτηριστικά αυτών.  Η Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπως και τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται από αδύνατες κυβερνήσεις και πληθώρα προβλημάτων, ενώ μετά το τέλος της κρίσης αναμένεται να έχουν περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Κλέτσα. Αναφερόμενος στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών επεσήμανε ότι αποτελούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αποφεύγοντας όμως τις βεβιασμένες κινήσεις.
Τέλος, ο Αργύρης Βόλης, Vice President SSIF IEBA Trust Stock Exchange Brokerage Romania, μετέφερε την εμπειρία του από τη ρουμανική αγορά, στην οποία - τα τελευταία τέσσερα χρόνια - υπήρξε θεαματική αύξηση των εταιρικών αποτιμήσεων και των χρηματιστηριακών δεικτών. Η διόρθωση, λοιπόν, ήταν βεβαίως αναμενόμενη, υπό τις συνθήκες της γενικότερης κρίσης, όμως, κατέστη πολύ εντονότερη. Η αναταραχή αυτή προέκυψε στη Ρουμανία με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, επειδή: 1. πολλοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν τοποθετηθεί στη ρουμανική αγορά για λόγους ρευστότητας ή αντιστάθμισης θέσεων που είχαν αλλού, με συνέπεια - με το ξέσπασμα της κρίσης - να εγκαταλείπουν το «σκάφος» όπως όπως. 2. η διαμόρφωση των επιτοκίων καταθέσεων σε αρκετά υψηλά επίπεδα παρείχε σοβαρό κίνητρο στους μικρομεσαίους επενδυτές ώστε να αποφεύγουν την κεφαλαιαγορά. 3. Οι επενδυτές δεν έδειξαν καν διάθεση να λάβουν υπόψη τους τα σχετικά καλά αποτελέσματα που κάποιες εισηγμένες ανακοίνωσαν στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η υφιστάμενη κατάσταση, τελικώς, εκτιμάται ως ευκαιρία για σταδιακές τοποθετήσεις. Ενώ όσον αφορά στη διάρκεια των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, που επικρατούν στη Ρουμανία, ο κ. Βόλης εκτίμησε ότι δεν είμαστε μακριά από το τέλος τους.


OI ΧΟΡΗΓΟΙ TOY ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Πλατινένιος χορηγός του South-East Europe Investment Conference 2008 ήταν η Eurobank EFG Private Banking, αργυροί χορηγοί ήταν η Kosmocar, η Finvent και η V+O Communication. Επιστημονικός συνεργάτης το Alba, χορηγοί επί τιμή το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Ένωση Τραπεζών Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης και το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Αναπτύξεως. Χορηγοί επικοινωνίας, τέλος, ήταν τα ΜΜΕ: ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑWeek, SBC Business Channel, Κέρδος, Ισοτιμία, Euro2day, adBusiness, City Press. 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site