Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΟΠΛΟ
ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ


Με «οδηγό» τις κοινοτικές ντιρεκτίβες και «σύμμαχο» την κυβέρνηση, που προωθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεγάλοι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους στην ελληνική αγορά.


Του Μάκη Αποστόλου


Η στροφή ολοένα περισσότερων Ελλήνων πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το μέλλον πολλών Ταμείων αλλά και των ελλιπών υπηρεσιών Υγείας που χαρακτηρίζει τη Δημόσια Υγεία, καθιστά πλέον τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους -οι οποίοι με τις εξαγορές των τελευταίων ετών ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς- μεταξύ των βασικών «πυλώνων» κοινωνικής ασφάλισης.
Αν δηλαδή, πριν από μερικά χρόνια, το κράτος είχε σημαντική συμμετοχή στον κλάδο μέσω των κρατικών εταιρειών (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική) και οι ασφαλισμένοι αισθάνονταν κάποια... ασφάλεια, πλέον θα πρέπει να εμπιστευθούν τις συντάξεις τους ή τις επενδύσεις τους σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα προβλήματα που ενέσκηψαν στις ΗΠΑ με την AIG προκάλεσαν έντονες ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα (αλλά και στην Ελλάδα) στο ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός ασφαλιστικού κολοσσού, του μεγέθους της AIG.
Τη λύση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, κανείς όμως δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί εφόσον η κρίση «χτυπήσει» και άλλους κορυφαίους ομίλους του διεθνούς ασφαλιστικού κλάδου. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι σχέσεις μεταξύ τραπεζών, επενδυτικών ομίλων και ασφαλιστικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα στενές, καθώς τους συνδέουν κοινά προϊόντα τύπου unit linked και bankassurance.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είναι τραπεζοκεντρική, ωστόσο η παρουσία των βρετανικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη χώρα μας έχουν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.
Πάντως, ενδεχόμενο «κανόνι» ασφαλιστικού κολοσσού απειλεί με συστημική κρίση, αφού δεν θα κινδυνεύσουν απλά οι επενδύσεις κάποιων ανθρώπων - με σημαντικά, κατά κανόνα, κεφάλαια - αλλά οι ασφαλίσεις ή τα συνταξιοδοτικά προγράμματα εργαζομένων σε ομοεθνείς επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη χρεοκοπημένη ασφαλιστική.
Ήδη οι ασφαλιστικές στρέφονται αποκλειστικά στο βασικό τους αντικείμενο που είναι η ασφάλιση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον επενδυτικό τους ρόλο, στο πλαίσιο των ραγδαίων ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.
Επικεντρώνονται κυρίως σε προϊόντα που σχετίζονται με τις ασφάλειες Ζωής και Υγείας, είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βάλουν τάξη στον προβληματικό για τις περισσότερες εταιρείες, κλάδο των Ζημιών, δηλαδή της ασφάλισης των αυτοκινήτων.


ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΕΝ ΟΨΕΙ
Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, και ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η οδηγία Solvency ΙΙ, η οποία επιβάλλει νέους πιο αυστηρούς κανόνες στην κεφαλαιακή επάρκεια και εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, αναμένεται ότι θα οδηγήσει στη συγχώνευση ή ακόμη και στο κλείσιμο αρκετές εταιρείες οι οποίες δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ήδη τα προβλήματα έχουν γίνει ορατά και στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ η τάση συγκέντρωσης θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια, με κερδισμένους τους μεγάλους διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους.
Το χεράκι της στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά έχει βάλει και η κυβέρνηση, η οποία έδωσε σε ξένους το management κορυφαίων - πάλαι ποτέ κρατικών - τραπεζών, όπως είναι η Εμπορική, ενώ ακολουθούν Αγροτική και Εθνική Ασφαλιστική.
Πλέον οι τράπεζες, στο όνομα της Βασιλείας ΙΙ (της αντίστοιχης δηλαδή κοινοτικής οδηγίας), έχουν αναγκαστεί να «ξεφορτωθούν» κάθε μη τραπεζική ή επενδυτική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές ασφαλιστικές.
Τα τελευταία χρόνια οι ξένοι έχουν ξοδέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση μεγάλων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ μέχρι την επόμενη χρονιά δεν αποκλείεται να επενδυθούν ακόμη 2 δισ. ευρώ για να «χτυπηθούν» Εθνική Ασφαλιστική, EFG Eurolife και όμιλος Ασπίς. Παράλληλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική AIG έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών ευρωπαϊκών ομίλων για την εν Ελλάδι θυγατρική (Alico AIG Life).
Ο «χορός» των εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια καλά κρατεί, αφού τα deals σε Alpha και Φοίνιξ-Metrolife έχουν ακολουθήσει οι εξαγορές της Activa Ασφαλιστικής από την EFG Eurolife, της Oρίζων από την Ευρωπαϊκή Πίστη, της Proton Ασφαλιστικής από τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια, ενώ πολύ κοντά σε συμφωνία με τη γαλλική Groupama για την παραχώρηση του 50,08% και του management η διοίκηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.
Η διοίκηση του ομίλου της ΑΤΕ Bank οδηγήθηκε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας κ. Δημήτρη Μηλιάκου, στην πώληση του 50,08% της Αγροτικής Ασφαλιστικής λόγω κυρίως της ανάγκης ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων που προκύπτει από το Σύμφωνο της «Βασιλεία ΙΙ» και το οποίο επιβάλλει στις τράπεζες να αφαιρούν από τα κεφάλαιά τους το ποσό συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρείες κατά τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Αναφορικά με την εξαγορά της Activa Ιnsurance (πρώην CGU Hellas) από την ΕFG Eurolife ΑΕΓΑ, η θυγατρική της Εurobank προτίθεται να ενισχύσει δυναμικά τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες, τόσο μέσω του δικτύου της τράπεζας, όσο και μέσω των ανεξαρτήτων δικτύων συνεργατών και πρακτόρων, σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων κατά Ζημιών, όπου διπλασιάζει τα αντίστοιχα μεγέθη. Σημειώνεται ότι η Activa Insurance είναι μια εταιρεία με πολυετή δραστηριότητα στο χώρο των Γενικών ασφαλίσεων όπου έχει αναπτύξει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο, διαμορφώνοντας το 2007 δείκτη net combined ratio 86%. Προσφέρει υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας τόσο ως πρωτασφαλιστής όσο και μέσω αντασφαλιστικών αναλήψεων, και έχει συνολικό κύκλο εργασιών 25,4 εκατ. ευρώ για το 2007, κέρδη μετά φόρων 3,3 εκατ. ευρώ και δείκτη φερεγγυότητας 433%.
Αυτό, πάντως, που αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους παράγοντες της αγοράς είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την Εθνική Ασφαλιστική.
Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, παρ' ότι είχε ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες ότι βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την πώληση της ασφαλιστικής, εντούτοις η διεθνής κρίση ανέστειλε τα σχέδια του κ. Αράπογλου. Μάλιστα η διοίκηση του ομίλου υπογράμμισε ότι «η τράπεζα πιστεύει στις προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία» και «στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηρίξει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, τόσο λειτουργικά όσο και παραγωγικά με την ανάπτυξη του bankassurance». Το επόμενο βήμα της διοίκησης του κ. Αράπογλου είναι η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι προ της ματαίωσης, η Goldman Sachs International, η οποία παρείχε στην Εθνική Τράπεζα συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, είχε γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από τις Allianz, Eureko, ING, Aviva, Fortis, Zurich Financial και 2-3 ακόμη χρηματο-ασφαλιστικούς ομίλους.
Όσον αφορά στις προοπτικές των ασφαλιστικών εταιριών, μέσα στο σημερινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών, "αυτές εξακολουθούν να προδιαγράφονται θετικές, δεδομένου ότι η ανάγκη για επαρκή ασφαλιστική κάλυψη είναι σήμερα ακόμη πιο επιτακτική", σχολιάζει ο κ. Μ. Φουσκαρής, Promotion & Communications Manager της Alico. "Αξίζει να σημειωθεί (λέει ακόμη ο κ Φουσκαρής) ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρίες Ζωής, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λειτουργούν μέσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προβλέπει αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις, με σκοπό να διασφαλίζεται ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όσες εταιρίες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή βάση και ικανοποιούν τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ασφαλώς, διαφορές εντοπίζονται στον σχεδιασμό των ασφαλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στην οικονομική διαχείριση που ασκούν, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά το τελικό όφελος για τον ασφαλισμένο."


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2008
Αύξηση 8,7% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2008  σε σχέση με το αντίστοιχο το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα για το πρώτο εννεάμηνο του 2008 ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007 η συνολική παραγωγή έφθανε τα 3,7 δισ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή του συνόλου της παραγωγής, την πρώτη θέση κατέχει ο κλάδος Ασφαλίσεων Κατά Ζημιών με ποσοστό 52,90% (2,12 δισ. ευρώ ) ενώ ο Κλάδος Ζωής με ποσοστό 47,10% (1,89 δισ. ευρώ).Επίσης από τα ίδια στοιχεία  προκύπτει ότι η παραγωγή ασφαλίστρων στον Κλάδο Ζωής σημείωσε αύξηση κατά 14,42% σε σχέση με το 2007, με τις Ασφάλειες Ζωής να κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό 55,44%.
Τη μεγαλύτερη δυναμική με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 11,3% εμφάνισε στο εννεάμηνο ο κλάδος των κλασικών προγραμμάτων ζωής, η παραγωγή του οποίου εκτινάχθηκε πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Ανάλογη ήταν και η ανάπτυξη των προγραμμάτων του κλάδου ζωής που συνδέεται με επενδύσεις (unit linked), η παραγωγή του οποίου ανήλθε στα 455,6 εκατ. ευρώ, παρά την αρνητική χρηματοοικονομική συγκυρία.
Σημαντική άνοδο κατά 17,4% κατέγραψαν και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, η παραγωγή των οποίων ανήλθε στα 177,6 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα μείωση κατά 19,6% κατέγραψαν τα ομαδικά προγράμματα υγείας, τα ασφάλιστρα των οποίων υποχώρησαν στα 110,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των ομαδικών προγραμμάτων αποτελεί δυναμικό κλάδο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις επεκτείνουν τις παροχές τους προς τους εργαζόμενους τους με τέτοιου είδους προγράμματα, και η μείωση του κλάδου υγείας αποτελεί ανησυχητική ένδειξη τόσο για τον ασφαλιστικό κλάδο όσο και την οικονομία γενικότερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία των εργασιών στις ασφαλίσεις ζωής καταγράφεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Καθοριστικό θεωρείται η πορεία του τομέα αυτού και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς θα κριθεί αν ο ανοδικός ρυθμός θα σταθεροποιηθεί ως τάση ή, αντίθετα, θα ανακοπεί υπό το βάρος της δυσπιστίας που δημιουργεί η χρηματοοικονομική κρίση.
Στον κλάδο Ζημιών η αύξηση στο εννεάμηνο του 2008 είναι 4,10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και την πρώτη θέση κατέχει η κατηγορία Αστική Ευθύνη Χερσαίων Ατυχημάτων με ποσοστό 45,65%. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα σε ποσοστό 9,58% αντισταθμίζει εν μέρει τις ζημίες του κλάδου Αυτοκινήτων ο οποίος αναπτύχθηκε μόλις με ρυθμό 2,14%, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς και στο «πάγωμα» ή τις μικρές αυξήσεις των ασφαλίστρων.
Τέλος, ελαφρώς υψηλότερα από τα όρια του πληθωρισμού ήταν, τέλος, η ανάπτυξη του τρίτου μεγαλύτερου κλάδου στις γενικές ασφάλειες, του κλάδου πυρός, ο οποίος αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,42%.


ΜΕΡΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, όπου υπήρχε αναλυτική αναφορά στις εταιρείες του κλάδου, στον τομέα Ζωής η Εθνική Ασφαλιστική, συγκέντρωνε μερίδιο της τάξης του 18,16%, ακολουθούμενη από την EFG Eurolife με μερίδιο αγοράς 13,56%. Τρίτη στην κατάταξη, με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου, ήταν η Interamerican Ζωής με μερίδιο αγοράς 11,43%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούσε η Alico με μερίδιο 11,42%. Στη συνέχεια συναντάμε την ING Ζωής με μερίδιο αγοράς 10,51%, ενώ την 5η θέση, εάν αθροιστεί η παραγωγή τους, διεκδικούν οι δύο εταιρείες του ομίλου της Ασπίδος, Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value, οι οποίες αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους στο 9% και 1,62% αντίστοιχα.
Και στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων leader της αγοράς, με μεγάλη μάλιστα διαφορά, είναι η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο αγοράς 12,74%. Ακολουθεί η Interamerican Ζημιών με μερίδιο 5,88%, η Ιντερσαλόνικα με μερίδιο 5%, η Commercial Value με 4,73% βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ εάν αθροιστεί και η συγγενής εταιρεία του ομίλου Ασπίς Πρόνοια -με μερίδιο 4,48%- ο όμιλος της Ασπίδος φέρεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κλάδο. Στη γενικότερη κατάταξη πάντως ακολουθεί η Υδρόγειος με μερίδιο 4,57%, η General Union με 4,36% και η Διεθνής Ένωση με 4,12%.


Ο ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Έχοντας πάρει το «μάθημά» τους από τις προβληματικές -και ιδιαίτερα ζημιογόνες γι αυτές- κάρτες νοσηλείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες προωθούν πλέον νέα προγράμματα στον κλάδο Υγείας τα οποία έχουν κυρίως τη λογική παροχής υπηρεσιών και όχι μιας απλής αποζημίωσης.
Σε έναν κλάδο, όπως είναι αυτός της Υγείας, όπου στην Ελλάδα δαπανάται πάνω από το 10% του ΑΕΠ ή αλλιώς περίπου 3.000 δολάρια κατά κεφαλήν ετησίως, η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός το οποίο πιστώνεται στα αρνητικά του κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά τη σημαντική αύξηση που σημείωσαν το 2007 τα συμβόλαια στον τομέα Ασφάλισης Υγείας (65,52 εκατ. ευρώ από 7,28 εκατ. ευρώ το 2006), εντούτοις το ποσοστό του είναι μόλις 2,6% επί των συνολικών ασφαλίσεων Ζωής και λιγότερο από 1% επί των συνολικών δαπανών της χώρας για την Υγεία όταν ο μέσος όρος στον κόσμο «παίζει» γύρω στο 6%.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, με την ανεξέλεγκτη χρήση των καρτών νοσηλείας, οι ασφαλιστικές ουσιαστικά αποτέλεσαν τους χρηματοδότες των νοσοκομείων.
Παράλληλα, δεν αναπτύχθηκε επαρκώς η δημόσια περίθαλψη και οι ασφαλιστές εγκλωβίστηκαν με ένα παλιό σαθρό χαρτοφυλάκιο χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος των νοσοκομειακών δαπανών.
Τώρα που υπάρχει ένας διάλογος με τα νοσοκομεία, διαφαίνεται μια πιο σαφής κατεύθυνση για τον κλάδο και οι μεγάλες ζημιές καταλήγουν τελικά στον ασφαλιζόμενο, στις τιμές των ασφαλίστρων. Στο πλαίσιο αυτό δικαιολογούνται και οι εξελίξεις που σχετίζονται με εξαγορές ή συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών και μεγάλων ομίλων της Υγείας. Οι ασφαλιστικές πλέον δίνουν έμφαση κυρίως σε επιδοματικά προϊόντα που θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία, αφού η πλειονότητα των προϊόντων που λάνσαραν στην αγορά τα τελευταία χρόνια δεν συγκινούσε τους Έλληνες πελάτες καθώς ήταν ασαφή και είχαν κόστος ιδιωτικών κλινικών.
Στόχος δηλαδή των νέων προϊόντων είναι να καλύψουν τις υπηρεσίες Υγείας για τον κάθε ασθενή παρέχοντας στους ασφαλισμένους λιγότερη ταλαιπωρία και λιγότερα έξοδα.


Groupama Φοίνιξ: Επέκταση του Safe Life
Η Groupama Φοίνιξ παρουσίασε δύο νέα πρωτοποριακά ασφαλιστικά προϊόντα που συμπληρώνουν την παλαιότερη σειρά Safe Life.
Πρόκειται για τα προγράμματα ολοκληρωμένης κάλυψης υγείας Safe Life For All και Safe Life Diagnosis. To Safe Life for All αποζημιώνει για έξοδα νοσοκομείου, αμοιβές χειρουργών, αναισθησιολόγων, θεράποντος γιατρού, αποκλειστικής νοσοκόμας , έξοδα ακτινοθεραπειών. Το πρόγραμμα παρέχει ημερήσιο επίδομα νοσηλείας. Το Safe Life Diagnosis στοχεύει στην πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων με χαμηλό κόστος συμβολαίου. Τέλος σημειώνεται ότι η εταιρεία προσφέρει σε όλους τους πελάτες της δωρεάν την εκπτωτική κάρτα "Υγείας Δώρον", η οποία εξασφαλίζει ιδιαίτερα προνομιακές τιμές (τιμές κρατικού τιμολογίου ΦΕΚ) για τη διενέργεια όλων των προσφερόμενων διαγνωστικών εξετάσεων στα καταστήματα του δικτύου της συνεργαζόμενης στο πρόγραμμα, γνωστής αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων.


Axa: Δύο νέα επιδόματα
Από την πλευρά της η ΑΧΑ Ασφαλιστική διεύρυνε το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» με δύο νέα Προϊόντα: το Βασικό Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα και το Πλήρες Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα.
Τα νέα προϊόντα απευθύνονται σε όλους όσους επιλέγουν για τη νοσηλεία τους τα Δημόσια Νοσοκομεία, σε όσους επιθυμούν να συμπληρώσουν την Ομαδική ή Κοινωνική τους ασφάλιση με επιπλέον επιδόματα, καθώς και σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το νοσοκομειακό τους πρόγραμμα με επιπλέον επιδόματα.
Το Βασικό Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα προσφέρει Υψηλό Ημερήσιο Νοσοκομειακό Επίδομα σύμφωνα με τις Ανάγκες του Πελάτη (από 50 έως 150 Ευρώ) που διπλασιάζεται τις πρώτες ημέρες Νοσηλείας. Παρέχει ακόμη Χειρουργικό Επίδομα σύμφωνα με την επιλογή του πελάτη (από 3.000 έως 4.500 ευρώ), ενώ δίνει Κάλυψη και για Νοσηλεία εκτός Ελλάδας. Τέλος είναι Ισόβιο, Μη Ακυρώσιμο, Ανεξάρτητο από τη Διάρκεια της Βασικής Ασφάλισης και διατίθεται μόνο του ή συνδυάζεται με τα νέα προϊόντα Υγείας της ΑΧΑ Ασφαλιστικής.
Το Πλήρες Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα περιλαμβάνει τις καλύψεις του Βασικού Νοσοκομειακού και Χειρουργικού Επιδόματος και επιπλέον παρέχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη εφοδιάζοντας τον Ασφαλισμένο με τη δυνατότητα διενέργειας Διαγνωστικών Εξετάσεων μέχρι 800 Ευρώ ετησίως στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου Euromedica, καθώς και Ετήσιου Check Up χωρίς συμμετοχή του. Τέλος, παρέχεται στους ασφαλισμένους η δυνατότητα 10 Επισκέψεων Ετησίως σε Ιατρούς του Δικτύου του παραπάνω Ιατρικού Ομίλου (στο ιατρείο ή στο σπίτι), με μικρή συμμετοχή.


Alico: Extra Med
Η Alico, έχοντας πάντα σαν στόχο την ουσιαστική προστασία των ασφαλισμένων μέσα από την παροχή αξιόπιστων και ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της Υγείας, δημιούργησε ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα, το Alico Extra Med.
Πρόκειται για ένα «κεφάλαιο» προστασίας που ενισχύει οικονομικά τον ασφαλισμένο σε περίπτωση διάγνωσης μιας από 31 σοβαρές παθήσεις, με εφάπαξ αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ.
Ο ασφαλισμένος διαχειρίζεται το κεφάλαιο του Alico Extra Med κατά  βούληση, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία ή παραστατικά εξόδων, σε περίπτωση που διαγνωστεί μια από τις 31 σοβαρότερες παθήσεις που απειλούν τον σύγχρονο άνθρωπο (καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, Alzheimer's, Parkinson's, εγκεφαλικό, κ.ά.). Έτσι, με ένα άμεσα διαθέσιμο κεφάλαιο, ο ασθενής μπορεί αφενός   να αξιοποιήσει αμέσως τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα ιατρικά και θεραπευτικά μέσα, αφετέρου να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της καθημερινότητας, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και υποστηρίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της υγείας του. Το Alico Extra Med, έρχεται να προστεθεί στα ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα Alico Mediguard και Alico Mediplan.


Commercial Value: Health Value
Τέλος, η Commercial Value δημιούργησε το Health Value, ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα που παρέχει ολοκληρωμένη κάλυψη σε περίπτωση νοσηλείας συνεπεία ατυχήματος ή ασθένειας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει μέχρι 500.000 ευρώ κατά περίπτωση και ασφαλισμένο άτομο, που με αντιπληθωριστική προστασία μπορεί να αυξήσει το ασφαλισμένο κεφάλαιο μέχρι του ποσού των 1.000.000 ευρώ (καλύπτονται τα πραγματοποιηθέντα έξοδα κατά 100% εντός Ελλάδας στα συμβεβλημένα νοσοκομεία, 90% στα μη συμβεβλημένα, 90% σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού, εκτός των ΗΠΑ & Καναδά και 80% σε ΗΠΑ & Καναδά).
Ακόμη με το πρόγραμμα Συνασφάλιση συμπληρώνεται η υπάρχουσα ασφαλιστική του κάθε πελάτη με τρία σχέδια οικονομικής στήριξης. Ανάλογα με το ύψος των αναγκών του πελάτη, τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παροχές:
- Απώλεια Ζωής από ασθένεια ή ατύχημα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή κι αν συμβεί.
- Χειρουργικό Επίδομα εφάπαξ, που καταβάλλεται σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το είδος της, με βάση το δείκτη σοβαρότητας χειρουργικών επεμβάσεων.
- Ημερήσιο Νοσοκομειακό Επίδομα, που καταβάλλεται μέχρι και δύο χρόνια για κάθε ημέρα νοσηλείας, σε νοσοκομείο ή κλινική, εξαιτίας ατυχήματος, ασθένειας ή τοκετού. Επιπλέον, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, παρέχεται ημερήσιο επίδομα ανάρρωσης (ίσο με το 50% του ημερήσιου νοσοκομειακού επιδόματος, για ίδιο διάστημα με των ημερών νοσηλείας και με ανώτατο όριο τους 6 μήνες).
- Απώλεια Ζωής από ατύχημα, όπου καταβάλλεται το επιλεγμένο κεφάλαιο, επιπρόσθετα με το κεφάλαιο της πρώτης κάλυψης.


ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Εθνική Ασφαλιστική
Χαρτοφυλάκιο εστιασμένο στην αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού κινδύνου και στην προστασία των επενδεδυμένων κεφαλαίων διαθέτει η Εθνική Ασφαλιστική. Η εταιρεία εστιάζει σταθερά στην προστασία των πελατών της καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβολαίων τους. Αναφορικά με τις επενδύσεις κεφαλαίων, η εστίαση αυτή αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη εγγυημένη προστασία και ανάπτυξη των κεφαλαίων υπό διαχείριση, ειδικά σε αυτή την περίοδο της διεθνούς χρηματοοικονομικής αναταραχής.
Η ρευστότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής ανερχόταν στο τέλος του εννεαμήνου στα 251 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρόσβαση σε αυτή την πηγή χρημάτων εξασφαλίζει ευελιξία και σιγουριά στη σημερινή συγκυρία των αγορών. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αφορούν παραδοσιακά γραφειακούς χώρους που αποτιμώνται στο κόστος και όχι σε εμπορικές αξίες. Το χαρτοφυλάκιο μετοχών αντιπροσωπεύει το 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου και αφορά θέσεις σε μετοχές του δείκτη FTSE20 του Χ.Α. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αποτελείται, κυρίως, από εκδόσεις Ελληνικών και Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει και δεν είχε τίτλους εταιριών οι οποίες πτώχευσαν ή εξαγοράσθηκαν σαν αποτέλεσμα της σημερινής κρίσης των αγορών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνετή προσέγγιση, βασισμένη σε ισχυρή ρευστότητα και επενδυτικούς τίτλους υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζει ότι οι πελάτες μας απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και στο σημερινό ασταθές περιβάλλον».


Eureko
Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και αυξημένη ρευστότητα διαθέτει ο όμιλος της Eureko, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Interamerican. Μιλώντας σε συνέδριο του ομίλου στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος του ομίλου κ. M. Dijkshoorn σημείωσε ότι, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, «η θέση της Eureko παραμένει πολύ ισχυρή όσον αφορά τη φερεγγυότητα του ομίλου, αλλά και ως προς τη ρευστότητα και τα λειτουργικά αποτελέσματα». Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. T. van Rijckevorsel, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, επεσήμανε την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ομίλου, με ίδια κεφάλαια που φθάνουν τα 9,38 δισ. ευρώ. Η Eureko, ακολουθώντας συντηρητική επενδυτική πολιτική, έχει το 81% των επενδύσεών της τοποθετημένο σε ομόλογα, καταθέσεις και ακίνητα, με το μεγαλύτερο μέρος του ομολογιακού χαρτοφυλακίου της αποτελούμενο από κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Ειδικότερα για την Interamerican, κατά το συνέδριο επιβεβαιώθηκε η συνέπεια στην τήρηση των επιλογών για οργανική ανάπτυξη της εταιρείας και προώθηση νέων προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες της αγοράς. Η υπερκάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας από την εταιρεία με υψηλή αποθεματοποίηση και οι ασφαλείς επενδυτικές τοποθετήσεις, που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο ομόλογα (79,3%) και καταθέσεις (14,1%), επιτρέπουν στην Interamerican, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Κώτσαλος, να εστιάζει στους στόχους που έχει θέσει, σύμφωνα με το business plan.


Allianz
Κέρδη ύψους 5,8 εκατ. ευρώ επί συνολικού τζίρου 143,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Allianz Ελλάδος στο εννεάμηνο αποδεικνύοντας ότι δεν την έχει – για την ώρα τουλάχιστον - «ακουμπήσει» η κρίση που ταλαιπωρεί τις διεθνείς χρηματαγορές και απειλεί πλέον και την ελληνική οικονομία.
Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι «στηριζόμενη στην πολιτική των σταθερών αξιών και των συντηρητικών τοποθετήσεων, η Allianz, αντιμετωπίζει επιτυχώς τις συνέπειες του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, διατηρώντας τον πήχη των προσδοκιών της στα επίπεδα που είχε εξ αρχής ορίσει για την τρέχουσα χρήση».
Σε ό,τι αφορά στην εικόνα του εννεαμήνου, η Allianz Ελλάδος εμφάνισε καθαρά μετά φόρων κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα Γενικών Ασφαλίσεων, 1,7 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα Ζωής και 0,2 εκατ. ευρώ από άλλες δραστηριότητες.
Η παραγωγή ασφαλίστρων Ατομικών Συμβολαίων Ζωής παρουσίασε αύξηση 5%, οι Ομαδικές Ασφαλίσεις 7% και η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου Αυτοκινήτου 11%. Η παραγωγή Γενικών Ασφαλίσεων ανήλθε στα 60,4 εκατ. ευρώ και η δραστηριότητα Ζωής στα 78,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών, ο Δείκτης Ζημιών διαμορφώθηκε στο 59,4% και ο Δείκτης Εξόδων στο 31,8%, ενώ ειδικότερα, ο Δείκτης Ζημιών του κλάδου Αυτοκινήτων μειώθηκε στο 63,3% από 64,6% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τέλος, ο δείκτης αποθεματοποίησης του κλάδου Αυτοκινήτων έφθασε στο 223,8%, ως ποσοστό επί των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, από 236,9% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ο δείκτης Αποθεματοποίησης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτου κυμάνθηκε στο 336,8%, από 355,47% πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα.
Στον κλάδο Ζωής και πιο συγκεκριμένα στις Συμπληρωματικές Καλύψεις Ατυχημάτων και Υγείας ο δείκτης ζημιών διαμορφώθηκε στο 63% και το ποσοστό εξόδων της δραστηριότητας Ζωής ανήλθε σε 23,7%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρος Παπανικολάου τόνισε σχετικά ότι «η συμβολή της εταιρείας μας στο κερδοφόρο αποτέλεσμα του ομίλου Allianz, το οποίο ανήλθε στα 6,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2008, δεν αποτελεί μόνο δείγμα ευρωστίας και φερεγγυότητας, αλλά απόδειξη συνέπειας και συντηρητικής διαχείρισης που διασφαλίζει όλους εκείνους που μας έχουν εμπιστευθεί τις πιο σημαντικές ανάγκες της ζωής τους».


Alico-AIG
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη μητρική ΑΙG, οι εταιρίες του ομίλου στην Ελλάδα ALICO AIG Life και National Union / AIG Greece διαβεβαίωσαν τους ασφαλισμένους τους και τους δικαιούχους αποζημιώσεων ότι είναι απολύτως διασφαλισμένοι καθώς όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που καθορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία είναι διασφαλισμένες από αντίστοιχες επενδύσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με σχετική πιστοποίηση που δίνεται από την Εποπτική Αρχή. Τα αποθέματα αυτά είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και σταθερής απόδοσης με έμφαση σε ομολογίες ελληνικού δημοσίου.
Τα υγιή οικονομικά στοιχεία και η παραδοσιακά θετική εικόνα των εταιρειών του Ομίλου συνεχίζουν, βελτιούμενα, να αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα του 2008, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια αρχή (ΕΠΕΙΑ). Ειδικότερα στο εννεάμηνο, η παραγωγή ασφαλίστρων για τις εταιρείες της AIG Greece (AIG ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και National Union Fire Insurance Co. - εταιρείες μέλη του American International Group, Inc.), παρουσίασε αύξηση 20,82% ανερχόμενη σε 47,07 εκατ. ευρώ.
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008 ανακοινώθηκε από την έδρα του AIG ότι η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης αποφάσισε να ενισχύσει την εταιρία με διετές δάνειο 85 δισ. ευρώ. Ο κρατικός αυτός δανεισμός αποτελεί έκφραση ουσιαστικής εμπιστοσύνης και εξασφαλίζει στον όμιλο τον χρονικό ορίζοντα για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων όσο αφορά στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του. Στις προθέσεις του ομίλου δεν περιλαμβάνεται η μείωση κεφαλαίων των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών του.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Alico AIG, οι εταιρείες Γενικών Ασφαλειών, Ζωής και Συνταξιοδοτικών Υπηρεσιών σε όλον τον κόσμο αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό και πλέον υγιή κορμό του Ομίλου και εξακολουθούν να εργάζονται απρόσκοπτα, διατηρώντας την κεφαλαιακή επάρκεια και τα ισχυρά αποθεματικά τους, ανταποκρινόμενες απόλυτα στις εκάστοτε εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις.


ING
Η ING ήρθε σε συμφωνία με την ολλανδική κυβέρνηση προκειμένου να ενδυναμώσει την κεφαλαιακή της θέση, δημιουργώντας ένα ισχυρό περιθώριο ασφάλειας με το οποίο θα προχωρήσει στην τρέχουσα αγορά και το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Η ING θα εκδώσει χρεόγραφα core Tier-1 χωρίς δικαίωμα ψήφου, συνολικού μεγέθους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ολλανδική κυβέρνηση. Η μεταβίβαση θα ανεβάσει το συντελεστή core Tier-1 της ING Bank περίπου στο 8%, θα ενδυναμώσει τον ασφαλιστικό ισολογισμό και θα μειώσει το δείκτη χρέους/ ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου ING περίπου στο 10%.
Η ενίσχυση του κεφαλαίου του ING ακολουθεί την εξαγγελία μέτρων της ολλανδικής κυβέρνησης στις 9 Οκτωβρίου για τη δημιουργία διαθέσιμου κεφαλαίου στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που είναι εκ βάθρων υγιείς και βιώσιμοι. Το ING αξιολογεί θετικά τα μέτρα που παίρνει η ολλανδική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και σταθερότητα του ολλανδικού χρηματοοικονομικού συστήματος.
«Η κεφαλαιακή μας θέση ήταν εναρμονισμένη με προηγούμενα επίπεδα στόχων και απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στην αγορά άλλαξαν δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και οδήγησαν σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη πεποίθηση ότι στις δεδομένες συνθήκες αγοράς για να προχωρήσουμε θα πρέπει οι κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να είναι υψηλότερες», είπε ο Michel Tilmant, CEO της ING, ενώ πρόσθεσε ότι «νοιώθουμε ότι τη στιγμή αυτή είναι συνετό να αυξήσουμε τα βασικά ίδια κεφάλαια μας ώστε να ενδυναμώσουμε την ισχυρή ανταγωνιστική μας θέση σε αυτό το εναλλασσόμενο τοπίο. Η μεταβίβαση αυτή δεν απομειώνει (dilution) τη θέση των υπαρχόντων μετόχων μας, ενώ προσδίδει επιπλέον ασφάλεια στους 85 εκατομμύρια πελάτες μας. Ενδυναμώνει την αφοσίωση στην στρατηγική μας, την διαχείριση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου και την αυστηρή μας προσέγγιση έναντι των κινδύνων και της διαχείρισης κεφαλαίου».
Στα καθ’ ημάς, την θέση του CEO ING Insurance Ελλάδος ανέλαβε από την 1η Οκτωβρίου 2008 ο Bram Boon, πρώην CEO ING Insurance Ρουμανίας, που διαδέχτηκε τον Cornelis den Boer. Ο νέος CEO της ING Ελλάδος εκτός των άλλων έχει στο ενεργητικό του την πολύ επιτυχημένη είσοδο της ΙNG στο δεύτερο πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση) της ασφαλιστικής αγοράς της Ρουμανίας
Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του στην ING Ελλάδος, ο κύριος Boon δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία διαθέτει τεράστια δυναμική, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στα κατηρτισμένα και ικανά στελέχη της, τόσο στις πωλήσεις, όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες».


ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Ασπίς Πρόνοια
Σημαντική ποσοστιαία άνοδο ύψους 25,72% παρουσίασαν οι εισπράξεις της Ασπίς Πρόνοια Ζημιών (ΑΕΑΖ) το πρώτο 10μηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φθάνοντας τα 107,8 εκατ. ευρώ, έναντι 85,7 εκατ. ευρώ το 2007. Ταυτόχρονα, άνοδο κατά 6,37% σημείωσαν τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ τους πρώτους 10 μήνες της τρέχουσας χρήσης, συγκριτικά με την ανάλογη περίοδο του 2008, αγγίζοντας τα 108 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της φερεγγυότητας, της αξιοπιστίας, αλλά και της συνέπειάς της στην τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων απέναντι στους ασφαλισμένους της, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ προέβη στις 29 Οκτωβρίου σε αποζημίωση ύψους 2.937.500 ευρώ για την ολοσχερή καταστροφή των εμπορευμάτων και εκτεταμένων ζημιών στο αποθηκευτικό κέντρο διανομής του Ομίλου Γλου στην περιοχή Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο Αττικής, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 25 Ιουνίου 2008.
Υπογραμμίζεται ότι οι συνολικές αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια Ζημιών το πρώτο 10μηνο της φετινής περιόδου υπερέβησαν τα 50 εκατ. ευρώ.


AXA Ασφαλιστική
Η AXA Ασφαλιστική δημιούργησε το νέο πρόγραμμα ασφάλισης ζωής «Εξ- Ασφάλιση δανείου», το οποίο απευθύνεται στους κατόχους στεγαστικών, κυρίως, δανείων και σκοπό έχει την ομαλή αποπληρωμή των υπολοίπων δόσεων σε περίπτωση απώλειας ζωής ή ολικής ανικανότητας για εργασία.
Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου καταβάλλεται το εναπομείναν ασφαλισμένο κεφάλαιο στους δικαιούχους (τράπεζα ή κληρονόμους).
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος καταστεί, από οποιαδήποτε αιτία, ολικά ανίκανος για εργασία καταβάλλεται σ΄αυτόν το εναπομείναν ασφαλισμένο κεφάλαιο σε 3 δόσεις.
Έχει χαμηλό, σταθερό ασφάλιστρο για όλη την περίοδο της ασφάλισης.
Συνδυάζεται με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα υγείας που προσφέρει η Εταιρία.
Παρέχει φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων μέχρι του ποσού των ευρώ 1.200, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Groupama Φοίνιξ
H Groupama Φοίνιξ λάνσαρε πρόσφατα τη νέα σειρά προϊόντων της Safe.  Το πρόγραμμα Safe House απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς όσον αφορά την ασφάλιση της κατοικίας και της οικογενειακής προστασίας προσφέροντας αποζημίωση σε αξία καινούριου για το κτίριο και το περιεχόμενο, καλύπτοντας συγχρόνως τις ηλεκτρονικές συσκευές από κάθε κίνδυνο. Παράλληλα, προσφέρει κάλυψη για τους κινδύνους κλοπής, πυρκαγιάς, ή πλημμύρας καθώς και της αστικής ευθύνης προς τρίτους, της νομικής προστασίας, όπως και για πολλές ακόμα σύγχρονες καλύψεις.
Το πρόγραμμα "Safe Family", αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ολοκληρωμένης, συνδυαστικής κάλυψης με έμφαση στους 4 βασικότερους και πιο ουσιαστικούς κινδύνους: - την απώλεια ζωής από ατύχημα ή ασθένεια, τη μόνιμη ολική ανικανότητα, τις 10 σοβαρές ασθένειες και την απώλεια εισοδήματος από ατύχημα ή ασθένεια.
Τέλος, το πρόγραμμα Safe Business σχεδιάστηκε για να καλύψει τις πολλαπλές ασφαλιστικές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτου μεγέθους, για κεφάλαιο μέχρι 1.000.000 ευρώ, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και ασφάλεια. Συγκεκριμένα, παρέχει κάλυψη για το κτίριο, τα εμπορεύματα, τον εξοπλισμό και τις εισπράξεις της επιχείρησης.


Commercial Value
Η Commercial Value παρουσίασε πρόσφατα μία νέα σειρά προϊόντων.
Το Pension Value είναι ένα νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει να συμβάλει στη δημιουργία όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερης σύνταξης.
Η ασφαλιστική θα επιλέγει για λογαριασμό του κάθε πελάτη της, τον αποτελεσματικότερο τρόπο επένδυσης των χρημάτων του, εγγυόμενη για τη σύνταξή του και πιο συγκεκριμένα το σύνολο των καταβολών του και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 3%, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Το University Value έχει ως στόχο να προετοιμάσει, μαζί με το γονέα, τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής των παιδιών του. Με το πρόγραμμα αυτό ο γονέας επιλέγει, αποφασίζοντας σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες του παιδιού του, για το ποσό που θέλει να διαθέσει εφ' άπαξ ή κάθε μήνα ή όποτε τον διευκολύνει.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η Commercial Value εγγυάται ως ελάχιστη ετήσια απόδοση 3%.


Generali
Από το ξεκίνημα της χρονιάς, η Generali προσφέρει μία νέα σειρά ασφαλιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, γνωστή ως «Generation G», η οποία απευθύνεται σε μία νέα γενιά καταναλωτών. Στα προϊόντα της σειράς αυτής περιλαμβάνονται  το Medical Safety, το Junior Principle, το Business Value, το Home Comfort, το Team Spirit, το Personal Freedom, το Pension Plan και το Fly away. 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site