Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙ


ΕΛΛΑΚΤΩΡ
«ΕΠΙΘΕΣΗ» ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ


Της Στεφανίας Σούκη


Όταν στις αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκδήλωσε ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την έκπληξή τους. Οσοι όμως παρακολουθούν την πορεία του ομίλου την τελευταία δεκαετία, γνωρίζουν ότι η διοίκηση των κκ. Δημήτρη Κούτρα, Λεωνίδα Μπόμπολα, Αναστάσιου και Δημητρίου Καλλιτσάντση βαδίζουν στα χνάρια των μεγάλων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων οι οποίοι πέραν του παραδοσιακού κατασκευαστικού αντικειμένου αναπτύσσουν και μία σειρά από συμπληρωματικές δραστηριότητες, από τις οποίες μάλιστα ορισμένες φορές αποκομίζουν μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με τις κατασκευές.
Επισημαίνεται ότι η γαλλική Vinci, από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον κλάδο παγκοσμίως, γνωστή και στη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο έργο της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου αλλά και σε δύο νέα οδικά συγχρηματοδοτούμενα έργα σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εξασφάλισε για το 2007 σχεδόν το ήμισυ των καθαρών εσόδων της όχι από την παραδοσιακή κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά από τον κλάδο των παραχωρήσεων: Από το σύνολο του 1,46 δισ. ευρώ που ήταν τα συνολικά καθαρά έσοδα το 2007, τα 680 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα έσοδα από τις παραχωρήσεις.
Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί τα τελευταία χρόνια και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η δραστηριοποίηση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, πέραν των όποιων οικονομιών κλίμακας, εξασφαλίζουν διασπορά ρίσκου και προσδίδουν στον όμιλο ένα πιο δυτικοευρωπαϊκό «προφίλ», βάσει του μοντέλου διοίκησης των δυτικοευρωπαϊκών κατασκευαστικών κολοσσών.


ΣΤΑ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ
Παρ' όλα αυτά, έστω κι αν εφέτος το ανεκτέλεστο του ομίλου είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό(!), σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραμένει μικρή σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της. «Κάνουμε ένα τιτάνιο αγώνα να επιβιώσουμε, ανταγωνιζόμενοι τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια που ανδρώνονται στη χώρα τους και που είναι από 10 έως 50 φορές μεγαλύτερα», ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο στο τέλος Νοεμβρίου ο κ. Δημήτρης Κούτρας πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΑΚΤΩΡ,  αλλά και πρόεδρος, από το 1999, της Κοινοπραξίας Αττικής Οδού. «Και όμως, εμείς ακούμε ότι τάχα μονοπωλούμε τα έργα, όταν από τις 15 αρχικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο στην Ελλάδα αναλαμβάνουν έργα και αλλοδαπές εταιρείες. Εμείς τελικά παράγουμε και δημιουργούμε στην χώρα μας σε ένα καθεστώς με λιγότερα δικαιώματα από τους αλλοδαπούς ανταγωνιστές μας. Δηλαδή, δουλεύουμε ως μετανάστες στον ίδιο τον τόπο μας. Επομένως, η όποια ανοδική πορεία της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας «είναι ένα δρόμος μετ’ εμποδίων» και μάλιστα εγχώριων».
Πάντως, η θυγατρική ΑΚΤΩΡ εφέτος θα είναι η μοναδική ελληνική κατασκευαστική εταιρεία που θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ όσον αφορά τον τζίρο, ενώ σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει κατά την τρέχουσα χρήση το 1,5 δισ. ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες  και εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, η διοίκηση του ομίλου   φαίνεται ότι επαναξιολογεί το σχεδιασμό του σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρά το υψηλό ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ. Οι κίνδυνοι έγκεινται ουσιαστικά στις πιθανές καθυστερήσεις πληρωμών και την επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων ως επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομική κρίσης, ενώ και στον τομέα των ΣΔΙΤ η διοίκηση θέτει ως βασικό μέλημα να αρθούν τα εμπόδια που δημιουργεί η κρίση στους διαγωνισμούς για νέα έργα και η απροθυμία των τραπεζών να τα χρηματοδοτήσουν.


ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ
Για το εννεάμηνο του 2008 ο ενοποιημένος τζίρος, λόγω και της ενοποίησης της Αττικής Οδού και της Παντεχνικής, εμφανίζεται σημαντικά αυξημένος στα 1,255 δισ. ευρώ έναντι 636,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 69,3 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 25,7% από τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του 9μήνου 2007 προσαρμοσμένα για τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (έκτακτα κέρδη από συναλλαγή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, και πώληση της ΑΤΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ).
Χωρίς την παραπάνω προσαρμογή, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας είναι μειωμένα κατά 34,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007.
- O Κατασκευαστικός κλάδος του ομίλου για το 9μηνο του 2008 παρουσίασε κύκλο εργασιών 938,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 76,2%) και λειτουργικά κέρδη 46,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 115,1%.
- Ο κλάδος των Παραχωρήσεων είχε ενοποιημένα έσοδα 195,7 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 105,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους  65,2 εκατ. ευρώ μετά την ενοποίηση των αποτελεσμάτων της Αττικής Οδού.
- Στον κλάδο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, ο Όμιλος παρουσίασε  ενοποιημένα έσοδα  90,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 63,4%), αποτελέσματα εκμετάλλευσης και καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 15,4 εκατ. ευρώ και 7,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
- Ο κλάδος των Λατομείων παρουσίασε στο 9μηνο του 2008  κύκλο εργασιών 22,2 εκατ. ευρώ έναντι 15,2  εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με αύξηση 46,1%, και αποτελέσματα εκμετάλλευσης 2 εκατ. ευρώ.
- Ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων παρουσίασε το 9μηνο του 2008  ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 30,9 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 3,5 εκατ. ευρώ.


ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΑΛΟΥ
Ειδικά για τον κλάδο των ακινήτων, θέση της διοίκησης είναι ότι «η κρίση γεννά ευκαιρίες, όχι όμως τη δεδομένη στιγμή, αφού ειδικά οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να πέσουν κι άλλο από τις αρχές του 2009». Το γεγονός ότι ακυρώθηκε το Νοέμβριο το προσύμφωνο για την απόκτηση έναντι 70 εκατ. ευρώ από τη γαλλική LSGIE του ακινήτου ιδιοκτησίας της θυγατρικής του ομίλου REDS στην Κάντζα Παιανίας (η οποία θα υλοποιούσε εκεί εμπορικό κέντρο αξίας επένδυσης 300 εκατ. ευρώ) δεν φαίνεται ότι ανησυχεί τη διοίκηση. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει η ίδια, οι λόγοι που η συμφωνία «χάλασε» ήταν ότι η REDS ζήτησε υψηλότερο τίμημα, το οποίο η LSGIE εν μέσω κρίσης αρνήθηκε να δώσει.
Στην παρούσα φάση ο όμιλος προχωρεί κανονικά τις διαδικασίες για την κατασκευή του εμπορικού πάρκου στην περιοχή Γυαλού, πολύ κοντά στην Αττική Οδό. Ηδη, το εκπτωτικό χωριό (designer outlet) της McArthur Glen που θα γίνει σε ένα τμήμα του συγκεκριμένου ακινήτου, έχει μπεί σε φάση κατασκευής με στόχο να ανοίξει στα μέσα του 2010. 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site