Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2009
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
Συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών


Η παγκόσμια οικονομία έχει ακόμη να διανύσει αρκετό δρόμο για να διαβεί τη στενωπό, εκτιμούν οι αναλυτές των διεθνών αγορών. Οι προβλέψεις τους συγκλίνουν στην εκτίμηση για ύφεση κατά την μεγαλύτερη διακεια του ερχομένου έτους, με συνέπεια να εκδηλώνεται συρρίκνωση των οικονομικών δεικτών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία ταυτόχρονα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.


Του Παναγιώτη Φρεντζά


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ
Κάτω από το όριο των 1,30 δολ. ανά ευρώ έκλεισε τον περασμένο μήνα το δολάριο, σαν αποτέλεσμα των μεγαλύτερων προοπτικών γρήγορης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονιμίας έναντι της ευρωπαϊκής - όχι για λόγους ποιοτικούς, αλλά γιατί τα μέτρα στήριξης από την χρηματοπιστωτική κρίση είναι δραστικότερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Τα κέρδη του δαολαρίου έναντι στερλίνας και δολαρίου Αυστραλίας ήταν είσης σημαντικά, ενώ έναντι του γιεν μικρότερα.
Πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν βρει καταφύγιο αυτή την εποχή στην σχετικά ασφαλή αγορά συναλλάγματος, και ο όγκος των συναλλαγών κρίνεται ικανοποιητικός. Για τους προσεχείς μήνες, μία νέα άνοδος του δολαρίου (το οποίο ακόμη βρίσκεται σε, ιστορικά, χαμηλά επίπεδα) έναντι ευρώ και στερλίνας κρίνεται πιθανή, ενώ οι πιθανότητες ανόδου έναντι του γιεν είναι σαφώς πιο περιορισμένες.


 Τα δεδομένα του παγκόσμιου δείκτη PMI (Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών) έχουν επιδεινωθεί και υποδηλώνουν ότι η ανακούφιση από την ύφεση θα είναι μικρή, με τον κινεζικό δείκτη κατασκευών ΡΜΙ να σημειώνει δραστική πτώση στο 44,6 από το 51,2 του Σεπτεμβρίου, ενώ το ΔΝΤ τοποθετεί το δείκτη ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας για το προσεχές έτος μόλις στο 2,2%.
Πολλοί αναλυτές, λοιπόν, διαβλέπουν και νέα χαλάρωση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, προβλέποντας, ουσιαστικά, και μία νέα συντονισμένη κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς πριν από τα τέλη του 2008, μετά από αυτήν που προηγήθηκε την 8η Οκτωβρίου, καθώς και τη θέσπιση πολιτικής μηδενικών επιτοκίων από περισσότερες μεγάλες τράπεζες, κάτι που θα είχε γίνει ήδη κοινή πρακτική αν δεν υπήρχε ο φόβος του αντιπληθωρισμού. Τέλος, πιθανή θεωρείται και η λήψη μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης.


ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια, ο τομέας Global Multi-Asset Group (GMAG) της JP Morgan εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών ειναι πλέον οριακές, κάτι που σημαίνει μειωμένο επενδυτικό κίνδυνο για το 2009, και διαβλέπει οριζόντια πορεία των δεικτών έως ότου γίνουν σαφέστερα τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα. Ο Οκτώβριος, πάντως, αποδείχθηκε μαύρος, με ακραίες μεταπτώσεις (οφειλόμενες εν μέρει σε κερδοσκοποικές κινήσεις) και ιδιαίτερη αστάθεια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης Vix για την μεταβλητότητα ξεπέρασε το 80,1, που είναι η ανώτατη τιμή της ιστορίας του, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ανάληψης κινδύνων της Credit Suisse ξεπέρασε μέσα στον Οκτώβριο 4 φορές το όριο του -5, ενώ κάτι τέτοιο είχε συμβεί μόλις δύο φορές (συνολικά) προηγούμενα, σε όλη την 27χρονη ιστορία του δείκτη.
Εκτιμά δε επιπλέον ότι ο κίνδυνος για φαινόμενα ντόμινο στον τραπεζικό τομέα είναι πλέον πολύ μειωμένος, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το όλο τραπεζοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκεται ακόμη κάτω από πολύ μεγάλη πίεση, ενώ οι στρεβλώσεις είναι εμφανέστατες σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Παρά την (σχετική) μικρή εξομάλυνση της κατάστασης, η  GMAG προβλέπει ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς για το μεγαλύτερο μέρος του 2009, και συνιστά την προσεκτική αποτίμηση των οικονομικών δεδομένων. Αναφέρει, επίσης, ότι ομόλογα και μετοχές έχουν αρχίσει να συσχετίζονται αρνητικά, γεγονός που καθιστά την όποια πρόβλεψη δυσχερέστερη.
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις, ο GMAG εκδηλώνει την προτίμησή του σε πρώτο βαθμό για αμερικανικές μετοχές, και σε δεύτερο για βρετανικές- στις δεύτερες λόγω της νέας εξαιρετικά ανεκτικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, και της επιθετικότητας του σχεδίου διάσωσης Μπράουν. Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές, ιαπωνικές και ασιατικές μετοχές, εξακολουθεί να υπάρχει ουδέτερη τοποθέτηση.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΟΛΑΡΙΟΥ & ΧΡΥΣΟΥ
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί εν πολλοίς και η συμβουλευτική επενδυτική Blackrock, η οποία επιπλέον επισημαίνει και το ενδεχόμενο overweight θέσεων σε growth stocks. Θεωρεί τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υπερτιμημένα, και επισημαίνει ορισμένες ευκαιρίες, κυρίως στην αγορά υποθηκών. Τέλος, διαβλέπει και νέα άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ δυσμενείς είναι οι προβλέψεις της για την αγορά εμπορευμάτων.
Προβλέπει, πάντως, ότι παρά την σημαντική βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου, η τιμή θα εξακολουθήσει να κινείται υψηλά, σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα της. Για τον χρυσό, προβλέπει ότι η ζήτηση θα εξακολουθήσει να παραμένει ισχυρή, για όσο χρόνο η επένδυση αυτή θα εξακολουθήσει να προσφέρεται σαν καταφύγιο ενάντια στην αστάθεια των αγορών.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, εντοπίζει τις μεγαλύτερες ζημιές στις μετοχές των προϊόντων και υπηρεσιών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κυκλικότητα της οικονομίας, όπως οι κλάδοι κατασκευών και πληροφορικής. Τις καλύτερες αποδόσεις έχουν προσφέρει, κατά την Blackrock, οι "αμυντικές" μετοχές, όπως αυτές των εταιριών λιανικής και των προϊόντων υγείας.


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ WALL, ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση αυτό του Λονδίνου, το οποίο έχει αμερικανότροπες αντιδράσεις, ακολουθούν μουδιασμένη πορεία με σχεδόν μηδενικές ανοδικές τάσεις, που δεν βοηθούν στην απαλοιφή των προηγούμενων σοβαρότατων απωλειών, ενώ τα ίδια ισχύουν και για την Ιαπωνία.
Αντίθετα στις ΗΠΑ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν εντονότατα ανοδικά φαινόμενα, που αποδόθηκαν στην αισιοδοξία για τα άμεσα μέτρα που θα λάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Χονγκ Κονγκ και Ρίο έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, αν και τα δύο χρηματιστήρια βρίσκονται 60% χαμηλότερα από τα υψηλά τους για το 2008.
Η αβεβαιότητα σε όλα τα χρηματιστήρια είναι εμφανής, και αναμένεται να διαρκέσει μέχρις ότου υπάρξουν κάποια απτά σημεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ


Με ιδιαίτερη νευρικότητα κινήθηκε η αγορά εμπορευμάτων κατά τον μήνα Νοέμβριο, κατ' εικόνα και ομοίωση της αγοράς μετοχών.Με εξαίρεση το πετρέλαιο, το οποίο δείχνει μία σχετική τάση σταθεροποίησης γύρω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, τα υπόλοιπα εμπορεύματα κινήθηκαν ανοδικά (έντονα, σε ορισμένες περιπτώσεις), αντισταθμίζοντας έτσι, στον μεγαλύτερο βαθμό, τις πολύ μεγάλες απώλειες του Οκτωβρίου.
Ο χρυσός σημείωσε θεαματική άνοδο 14% από τις αρχές του μήνα, η οποία δεν απόσβεσε πλήρως το -18% του περασμένου μήνα, και ίσως αυτό να αργήσει να γίνει, καθώς στην αγορά έχει ξαναζεσταθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο. Μεσοπρόθεσμα πάντως, οι προοπτικές ανόδου του είναι ιδιαίτερα καλές- η Citigroup εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί και να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια μέσα στο 2009, καθώς όλο και περισσότερο ρευστό θα διοχετεύεται από τις τράπεζες στις αγορές.
Ο μήνας κλείνει με σπέκουλα για μεγάλη άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο, καθώς η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα μείωσε την τελευταία ημέρα του μήνα το επιτόκιό της κατά 1,08%, δημιουργώντας έτσι την προσδοκία αύξησης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Στην πράξη θα φανεί αν και κατά πόσο αυτό το σενάριο θα επαληθευθεί

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
Άρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
Άρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site