Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

 


EUROMONEY


ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Στις αρχές του 2007, υπήρξαν πολλές φωνές που προειδοποίησαν για την εκτίναξη του δανεισμού προς τα νοικοκυριά στις βαλκανικές οικονομίες, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της άρχιζε να «πιέζει» τα τραπεζικά συστήματα αυτών των χωρών. Μάλιστα υπήρξαν απόψεις που μιλούσαν για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και των οικονομικών αρχών προς αποφυγή μελλοντικών παρενεργειών. Από τότε όμως, η διεθνής πιστωτική και οικονομική κρίση, η οποία χρόνο με το χρόνο εντάθηκε, άρχισε να προκαλεί τις πρώτες αναταραχές και στις βαλκανικές αγορές, οι οποίες ενδεχομένως να άργησαν να λάβουν το μήνυμα της πρόληψης της σοβαρής αυτής κατάστασης.


Μέχρι πρό τινος, η βαλκανική οικονομία στο σύνολό της δεν είχε αισθανθεί ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της πιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Η ανάπτυξη παρέμενε σχετικά ισχυρή, καθώς ενδεικτικά, στην Κροατία ανήλθε σε περίπου 6% σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου της εγχώριας ζήτησης. Η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των καταναλωτών. Επίσης στη Σερβία, η ανάπτυξη του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) ήταν 7,5% το περασμένο έτος (2007) και το μέσο εισόδημα παρουσίασε άνοδο κατά 19,5% σε σύγκριση με το 2006 σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας (NBS – National Bank of Serbia), που είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Στη Σερβία, μετά από τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, οι πραγματικοί μισθοί παρουσίασαν αύξηση κατά 4,3% στο πρώτο 6μηνο του 2008.
Η εκτόξευση του δανεισμού προς τους ιδιώτες που έλαβε χώρα μέσα στο 2007 ήταν αποτέλεσμα τόσο της σχετικά υψηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του ερχομού των ξένων τραπεζών, οι οποίες σήμερα καταλαμβάνουν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς. Συγκεκριμένα, το 90% όλων των ενεργητικών στοιχείων των τραπεζών σε αυτές τις αγορές βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, γεγονός που καθιστά τον ανταγωνισμό ολοένα πιο δύσκολο.
Τα εν λόγω τραπεζικά ιδρύματα εδώ και καιρό συνεχίζουν να δανείζουν με επιθετικό τρόπο τα νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή, εφαρμόζοντας μια πολιτική με σκοπό να κερδίσουν μερίδια αγοράς, να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνό τους και να περιορίσουν την πιστωτική συγκέντρωση των κεφαλαίων τους στον ισολογισμό. Για παράδειγμα, στην αγορά της ΠΓΔΜ, τα δάνεια προς τα φυσικά πρόσωπα αυξάνονταν σε μέσους όρους κατά 29,1% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Το αποτέλεσμα από την προθυμία των τραπεζών να δανείζουν και τη διάθεση των καταναλωτών να δανείζονται δημιούργησε μια πιστωτική άνθηση που παρόμοια δεν είχαν γνωρίσει εδώ και δεκαετίες οι βαλκανικές οικονομίες. Μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση και για την πρόληψη τυχόν εκτάκτων συνεπειών, οι νομισματικές αρχές αποφάσισαν να λάβουν μια σειρά από μέτρα – τόσο στην οικονομία όσο και στη νομοθεσία – προκειμένου να συγκρατήσουν την πιστωτική εκτίναξη και να αντισταθμίσουν πιθανές επιπτώσεις από την επερχόμενη οικονομική κρίση. Όμως αυτές οι προσπάθειες παρεμποδίστηκαν από την έλλειψη της εμπειρίας των τραπεζικών παραγόντων στις εν λόγω αγορές. Αρκετό καιρό πριν, δηλαδή στα τέλη του 2006, ακόμη και το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών και κυρίως μεταξύ των τραπεζών και των αρχών ώστε να θεσμοθετηθούν μεγαλύτερες «ασπίδες» στο τραπεζικό σύστημα της κάθε χώρας.
Μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν τις πολιτικές μάλλον άκουσαν την έκκληση εκείνη και έθεσαν σε προτεραιότητα το ζήτημα της συνεργασίας τόσο μέσα στην κάθε χώρα όσο και μεταξύ των διαφορετικών τραπεζικών συστημάτων της περιοχής. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, η οποία ανέλαβε και πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης αποτέλεσε μια συμφωνία μεταξύ 10 κεντρικών τραπεζικών αρχών: Την Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας και τις κεντρικές τράπεζες της Ελλάδας, Σκοπίων, Σλοβενίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Μαυροβούνιου, Βοσνίας / Ερζεγοβίνης. Ο απώτερος σκοπός του μνημονίου είναι η προώθηση μιας περισσότερο δομημένης συνεργασίας στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας και επιτήρησης προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει καταρχήν τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε περιόδους κρίσης και ορίζει τους ρόλους και τις ευθύνες των αντίστοιχων εποπτικών αρχών. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις διασυνοριακές επιπλοκές που μπορεί να φέρει μια επικείμενη εθνική κρίση σε μία από τις χώρες της περιοχής. Πέρα από την ανταλλαγή κρίσιμης πληροφόρησης, η συνεργασία περιλαμβάνει συχνές συναντήσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών. Από την άλλη πλευρά όμως, καθώς το μνημόνιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ των τραπεζιτών της περιοχής ως προς το εάν οι νομισματικές αρχές των χωρών συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους.
Αρκετές χώρες προσβλέπουν στην επικείμενη εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια πανάκεια – υποθετικό φάρμακο – σε όλες τις οικονομικές τους ανησυχίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται και όλες οι χώρες που ακόμη δεν έχουν γίνει μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Στη Γεωργία, ο Πρόεδρος έδωσε πρόσφατα μια ομιλία μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι η χώρα του απέχει ακόμη αρκετά από τη χρονική στιγμή της εισδοχής της. Στα Βαλκάνια, η Κροατία, η Τουρκία και η Μακεδονία είναι υποψήφιες χώρες για εισδοχή, ενώ δυνητικές υποψήφιες είναι και οι Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία / Ερζεγοβίνη. Η προοπτική μεγαλύτερης συνεργασίας με τις χώρες – μέλη της ΕΕ προσδίδει από μόνη της μεγάλη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Επίσης αρκετοί πολίτες έχουν μεταναστεύσει σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία από όπου επαναπατρίζουν κεφάλαια στις χώρες τους.
Η εν λόγω διαδικασία εισδοχής δεν έχει μέχρι σήμερα επηρεασθεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας. Καταρχήν, οι μεγαλύτερες ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία δεν επηρεάσθηκαν σημαντικά από την πρόσφατη πιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα οι προοπτικές αυτών των τραπεζών να μην διαφοροποιούνται σημαντικά.


ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Στη Βουλγαρία, η οποία από τις αρχές του 2007 αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έντονα κρούσματα οικονομικής διαφθοράς. Η Επιτροπή μάλιστα υπογράμμισε ως συμπέρασμα ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων καθώς και του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος δεν παρήγαγε απτά αποτελέσματα. Εν τούτοις δεν πρόσθεσε στη διατύπωσή της - όπως έκανε παλαιότερα - απειλές περί επιβράδυνσης της διαδικασίας υιοθέτησης του ευρώ, από την άλλη πλευρά όμως προέβη σε πάγωμα κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική βοήθεια και απαγόρευσε σε φορείς της χώρας να διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτέλεσε για πολλούς Ευρωπαίους παράγοντες την πιο καυστική κριτική που έχει ποτέ δεχθεί μια χώρα μέλος της ΕΕ. Μάλιστα αν θεωρηθεί ως μήνυμα και για τις άλλες χώρες που επιθυμούν την πλήρη είσοδό τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά δεν έχουν προβεί στα απαραίτητα βήματα, τότε πολύ εύκολα μπορεί να σημαίνει ότι από εδώ και πέρα η διαδικασία της εισδοχής γίνεται ακόμη πιο σχολαστική και επίπονη για τις υποψήφιες χώρες.
Είναι γεγονός ότι αρκετές κυβερνήσεις βαλκανικών και όχι μόνο χωρών υπερεκτιμούν τις θετικές επιπτώσεις από την εισδοχή τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με τραπεζίτες, ο πολιτικός κόσμος της περιοχής πιστεύει ότι όταν επιτευχθεί η πλήρης εισδοχή μιας χώρας στην ΕΕ όλα τα σοβαρά προβλήματα που είχε η εν λόγω χώρα θα τείνουν να επουλωθούν. Όμως όπως απέδειξε η περίπτωση της Βουλγαρίας, τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα. Συνεπώς η πίστη ότι ως πλήρη μέλη, αυτές οι χώρες θα επιτύχουν τη συνεργασία ή θα λάβουν την απαραίτητη βοήθεια - προστασία, δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, και θα πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες και οι νομισματικές αρχές να κάνουν τις δικές τους ασκήσεις προετοιμασίας για έκτακτες καταστάσεις ή κρίσεις.
Μάλιστα, όπως σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης παγκοσμίως, τα μέτρα στις βαλκανικές χώρες μεταξύ αρχών και τραπεζών θα πρέπει να αποφασισθούν σχετικά σύντομα. Ακόμη και η περιλάλητη οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών βρίσκεται σε απειλή. Η αύξηση του ΑΕΠ στο Μαυροβούνιο αναμένεται να υποχωρήσει από 10,3% το 2007 στο 7% το 2008 και στο 4% κατά το 2009. Για τη Βουλγαρία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί είναι 6,2%, 5,8% και 4% για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Σύμφωνα με τη Moody’s, ο κυριότερος λόγος της πτώσης της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή είναι η έλλειψη δυναμικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής να αντιμετωπίσουν την κρίση.


ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ  ΚΡΙΣΗ
Το κανάλι μέσω του οποίου η παγκόσμια κρίση αρχίζει να διαπερνά τις βαλκανικές οικονομίες είναι οι ξένες μητρικές τράπεζες των εγχώριων ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Βαλκανικής. Η μεγάλη αβεβαιότητα των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου είχε τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της στις ξένες μητρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν είναι πλέον σε θέση να διοχετεύουν με την ίδια ευκολία κεφάλαια προς τις θυγατρικές τράπεζες της περιοχής. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην περιοχή αποτιμάται σε ξένο νόμισμα, αντιπροσωπεύοντας έως και το 90% του συνόλου σε ορισμένες χώρες. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι τα δάνεια σε ευρώ, αλλά έχουν χορηγηθεί δάνειο και σε άλλα νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο. Η πιστωτική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων στα εν λόγω νομίσματα και άσκησε πίεση στην ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τις δόσεις τους.
Όλα τα ανωτέρω οδήγησαν στην άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στη Βουλγαρία αντιπροσώπευαν το 2% του συνόλου κατά το α’ 3μηνο του 2008, από 1,6% κατά το δ' 3μηνο του 2007. Αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε πρόσφατα και στη Ρουμανία. Μια πρόσθετη απειλή για τις Βαλκανικές οικονομίες προέρχεται επίσης από την οικονομία της Κίνας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή των Βαλκανικών οικονομιών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Αν και το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο οξύ σήμερα, η ανταγωνιστικότητα της Κίνας δεν παύει να προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς στις εν λόγω οικονομίες.
Στην παρούσα φάση, η βαλκανική χερσόνησος εξακολουθεί να θεωρείται μια περιοχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε μία πρόσφατη έρευνα που έλαβε χώρα μεταξύ εταιριών συμμετοχών ιδιωτικού κεφαλαίου (Private Equity), τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η ευρύτερη Ανατολική Ευρώπη αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό επενδυτικών κεφαλαίων δυτικής προέλευσης. Συνεπώς, χωρίς οι ανησυχίες να είναι λιγότερες σε αυτήν τη φάση, οι εν λόγω αγορές απολαμβάνουν σήμερα μια πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες.


ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οι οικονομίες της Βαλκανικής, όμως, δεν έχουν κατορθώσει να ξεφύγουν από τα διαρθρωτικά τους προβλήματα. Για παράδειγμα, στην Κροατία προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι ο εξωτερικός δανεισμός αποτελεί το 87,5% του ΑΕΠ της χώρας βάσει των στοιχείων στα τέλη του 2007. Επίσης ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6% ενώ θα μπορούσε να είναι υψηλότερος εάν η κυβέρνηση θέσπιζε μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς. Ο πιστωτικός κλάδος στη χώρα αν και θεωρείται ότι βρίσκεται σε υγιείς βάσεις, εντούτοις αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους λόγω της ταχείας πιστωτικής επέκτασης. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θεωρείται ικανοποιητική, η ποιότητα του ενεργητικού υψηλή και η κερδοφορία των ιδρυμάτων αν και σε μειούμενη τάση παραμένει άκρως ελκυστική.
Η πιστωτική επέκταση, όμως, προκαλεί άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και πληθωριστικές προσδοκίες για τις οποίες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ο πληθωρισμός δύναται να δυσκολέψει τους καταναλωτές να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν συνάψει με τις τράπεζες, καθώς ψαλιδίζει την αγοραστική τους δύναμη.
Άρα αναμφίβολα, το τραπεζικό σύστημα στη Βαλκανική θα έρθει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπο με τους κινδύνους που διατρέχει και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η συνεργασία μεταξύ των οικονομικών αρχών και των τραπεζών θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην επίλυση προβλημάτων όπως η αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Προς το παρόν, οι καταναλωτές δεν είναι πολύ πιεσμένοι από το βάρος των δανείων που έχουν αναλάβει, σε αντίθεση με τις καταστάσεις που έχουν γίνει γνωστές σε άλλες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ. Όμως υπάρχουν σήμερα και συστάδες καταναλωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ το σύστημα δεν είναι σε θέση να επεξεργασθεί πλήρως και αποτελεσματικά όλες τις πληροφορίες για τη συμπεριφορά όλων των καταναλωτών όσον αφορά στην αποπληρωμή δανείων.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο πρέπει να προσεχθεί είναι η έλλειψη εμπειρίας των τραπεζικών παραγόντων στη Βαλκανική, προκειμένου να αποτρέψουν μια επιδείνωση των συνεπειών της παρούσας κατάστασης στις διεθνείς αγορές. Η συνεργασία μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και διασυνοριακά είναι ζωτικής σημασίας πλέον. Παρ' όλα αυτά, επικοινωνία και συντονισμός κινήσεων παρατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της περιοχής. Μεταξύ των τελευταίων υπάρχουν επίσημες συμφωνίες με τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες χωρών (κυρίως της Δυτικής Ευρώπης) στις οποίες εδρεύουν οι μητρικές τράπεζες των αντίστοιχων τραπεζικών ιδρυμάτων στη Βαλκανική.
Αυτές οι συμφωνίες έχουν οδηγήσει και σε αντίστοιχες πολιτικές σε κάθε μία χώρα. Στη Βοσνία / Ερζεγοβίνη, τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών αυξήθηκαν στο 18% από 15% προηγουμένως, ενώ στη Σερβία ο δείκτης ο οποίος συνδέει το δανεισμό προς τα νοικοκυριά και το κεφάλαιο tier 1 θεσπίσθηκε στο αυστηρότερο επίπεδο του 150% έναντι 200% προηγουμένως. Αντίστοιχα μέτρα σαν τα ανωτέρω έλαβαν και άλλες χώρες της περιοχής. Απώτερος σκοπός όλων αυτών των πολιτικών ήταν ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της πιστωτικής επέκτασης ενάντια στις εμπορικές τράπεζες της περιοχής που πάντα επιδίωκαν την ολοένα και μεγαλύτερη χορήγηση δανείων με σκοπό την κατάκτηση μεριδίων αγοράς.
Για παράδειγμα, η Croatia National Bank έχει θεσπίσει περιοριστικά μέτρα στη χορήγηση δανείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσφορά κεφαλαίων και να αυξάνονται τα επιτόκια αλλά και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη χορήγηση αυτών, όμως τα πιστωτικά ιδρύματα δεν αποκλείεται να βρουν άλλες εναλλακτικές οδούς για τη χορήγηση δανείων και την επίτευξη αποδόσεων. Αυτού του είδους η συμπεριφορά μάλλον θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου, καθώς και στην ισορροπία του συστήματος ως σύνολο. Η μη ευθυγράμμιση μεταξύ της πρόθεσης των εποπτών να συγκρατήσουν την πιστωτική επέκταση και την επιθυμία των τραπεζών να δανείζουν προκειμένου να κατακτήσουν μερίδια αγοράς, θα σημαίνει ότι τα όποια μέτρα υιοθετηθούν θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στις αγορές.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα παραμείνει υψηλός, αποτελώντας κρίσιμο ζήτημα ενόψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης που αργά ή γρήγορα θα διαποτίσει και τις Βαλκανικές οικονομίες και αγορές. Ενώ από τη μια πλευρά, η ιδιότητα μέλους της ΕΕ θα προστατεύει αρκετές από τις οικονομίες αυτές (για παράδειγμα, το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα προκαλούσε σοβαρές αναταραχές εάν η χώρα δεν είχε ως νόμισμα το ευρώ), εν τούτοις θα απαιτηθεί από τις χώρες αυτές μια συστηματικότερη συνεργασία και επικοινωνία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πραγματικές επιπτώσεις της διεθνούς πιστωτικής και οικονομικής κρίσης.


Τη μετάφραση επιμελήθηκε το γραφείο εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών μεταφράσεων της “Valuation & Research Specialists” (“VRS”). Επικοινωνία: info@iraj.gr


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
¶ρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
¶ρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site