Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2008                              

ΑΡΘΡΟ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ
ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ


Δανειζόμενοι τη ρήση των Μπιλ Γκέιτς και Τζέρεμι Ρίφκιν, θα πούμε ότι η τεχνολογία είναι ανεξαρτησία και μόνο μέσω αυτής ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να έχει μέλλον. Η Ινδία και η Κίνα είναι οι χώρες που μπορούν να βοηθήσουν το σύγχρονο κόσμο να βρει τη διέξοδο από την οικονομική κρίση μέσω της τεχνολογίας.


Του Νεκτάριου Γ. Σμυρνή*


Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας έφτασε το 8% το 2007. Οι υπηρεσίες αποτελούν την κεντρική πηγή της οικονομικής ανάπτυξης. Περισσότεροι νέοι αποφοιτούν στην Ινδία από ό,τι στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για αυτούς χάρη στη νέα οικονομική κατάσταση. Η οικονομική ανάπτυξη και η μετανάστευση συντελούν γενικά στις κοινωνικές αλλαγές. Η Ινδία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να εξαλείψει αυτές πρακτικές όπως είναι τα υποχρεωτικά συνοικέσια ή γάμοι και το σύστημα κοινωνικού διαχωρισμού.
Η Ινδία έρχεται δεύτερη στον κόσμο σε πληθυσμό (μετά από την Κίνα) και, ως εκ τούτου, αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και σημαντικός επενδυτής στη χώρα. Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ τους είναι καλές, υπάρχουν κάποιες εντάσεις όσον αφορά  τις τιμές εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων τις οποίες η Ινδία επιθυμεί να μειώσει.
Περίπου τρία εκατομμύρια Ινδοί -ή άτομα ινδικής καταγωγής- ζουν στην Ευρώπη ενώ περίπου 30.000 Ευρωπαίοι ζουν στην Ινδία. Το  μέλλον της Ινδίας φαίνεται να εναπόκειται στο μεγάλο ποσοστό της νεολαίας της: ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της θα είναι 29 το 2020, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου θα είναι 45.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή νέων Ινδών στο πρόγραμμα Erasmus και η πανεπιστημιακή έδρα Jean Monnet αναφορικά με τις ευρωπαϊκές σπουδές που υπάρχει στο Δελχί.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκά Κοινοβούλιο προωθεί τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, μέσω της αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών που ασχολούνται με θέματα που αφορούν την περιοχή της Νότιας Ασίας. Η αντιπροσωπεία αυτή, της οποίας προεδρεύει η Βρετανίδα ευρωβουλευτής ινδικής καταγωγής και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κα Neena Gill, προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το ινδικό κοινοβούλιο. Η σημασία της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα έχει σήμερα μια "στρατηγική εταιρική σχέση" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.
Η διανοητική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τον Ινδό Πρόεδρο Abdul Kalam, που πιστεύει ότι "η σκέψη πρέπει να είναι το κεφάλαιό μας, επειδή η σκέψη αντιπροσωπεύει την πρόοδο. Η έλλειψη σκέψης οδηγεί στη στασιμότητα του ατόμου και της οργάνωσης της χώρας". Ο κ. Abdul Kalam θέλει να μετατρέψει την Ινδία σε μια "υπερδύναμη της γνώσης" μέχρι το 2020. Η επιστήμη αποτελεί προτεραιότητα για την Ινδία, κατά τη γνώμη του, καθώς επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη και την εξέλιξη των νοοτροπιών. "Περίπου ένα τέταρτο του ινδικού πληθυσμού θα μπορούσε να βγει από τη φτώχεια αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υποστηρίζει την τεχνολογία ως τρόπο ανάπτυξης", πιστεύει ο Ινδός Πρόεδρος.
Παρ' όλη τη συνεχή ανοδική πορεία, η μεγάλη οικονομική κρίση που σημειώθηκε το τελευταίο χρόνο δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και την Ινδία. Συγκεκριμένα Στην Ινδία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε στη μείωση κατά 0,5% σε ένα από τα βασικά δανειστικά της επιτόκια σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της διευκόλυνσης των πιστώσεων. Παράλληλα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι μετά την 8η Νοεμβρίου και «εν μέσω ενός ασταθούς περιβάλλοντος, μειώνεται, κατά 1% το (υποχρεωτικό) ύψος των αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών, στο 24% του συνόλου των καταθέσεων» των εμπορικών τραπεζών. Το ινδικό προεξοφλητικό επιτόκιο, μειώθηκε από το 9% στο 8%.


ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Από την άλλη η Κίνα η οποία αυτή τη στιγμή μαζί με την Ινδία είναι μια εξ ίσου ισχυρή υπερδύναμη έδειξε και αυτή παρ' ότι τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη να επηρεάζεται σημαντικά από τη κρίση. Η επίδραση της κρίσης φαίνεται να είναι ποιο ισχυρή στη συγκεκριμένη χώρα και αυτό λόγω των αυξημένων σχέσεων της με Αμερική και λοιπές χώρες της Ασίας όπως την Ιαπωνία η οποία έχει επηρεαστεί αρκετά. Οι Κινέζοι οικονομικοί παράγοντες έκανα για πρώτη φορά λόγο για «επιβράδυνση».
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Κίνα μόλις άρχισαν, καθώς αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια μιας μικρής επιβράδυνσης στην βιομηχανική ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά έσοδα. Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία να καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Κίνα» πρόσθεσε. Η αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές εκθέτει το κινεζικό τραπεζικό σύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η Κίνα δεν επιβάλλει, πλέον, αυστηρά όρια στο δανεισμό από τις τράπεζες, στην προσπάθεια να διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, στην οποία ο ρόλος των παγκόσμιων αγορών είναι σημαντικός. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς η οικονομική κρίση επηρεάζει ξεκάθαρα πλέον την πραγματική οικονομία, στην Κίνα. Σε όλο αυτό το κλίμα υπήρξε μια νότα αισιοδοξίας με την πτώση των επιτοκίων του διατραπεζικού δανεισμού, δίνοντας ένα σημάδι ότι τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών έχουν αρχίσει, σε κάποιο βαθμό, να αποδίδουν.
Το πρόβλημα θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, όπως και στη βαριά βιομηχανία, που είναι και οι βασικοί εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας (οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας κατά τα τελευταία έτη). Έχοντας προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στους δύο αυτούς τομείς τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή έχει κατά πολύ ξεπεράσει την εγχώρια ζήτηση και μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας ανακοίνωσαν ήδη πρόθεση μείωσης της παραγωγής τους κατά 20%. Ο τομέας της μεταποίησης (παιχνίδια, ρούχα) έχει ήδη πληγεί από τη μείωση των εξαγωγών και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Ωστόσο, θεωρείται ότι, γενικά, στους κλάδους έντασης εργασίας, το θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί ευκολότερα, με τη μείωση των ωρών εργασίας και των βαρδιών.
Επί πλέον, και η εισροή επενδύσεων στην Κίνα παρουσιάζει κάμψη. Εκτιμάται ότι, καθώς οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα περνούν σε ύφεση, το διεθνές κεφάλαιο θα αποσύρεται από τις αναπτυσσόμενες και θα επιστρέφει στις αναπτυγμένες χώρες. Ήδη η εισροή επενδύσεων στην Κίνα το Σεπτέμβριο του 2008 ήταν μόνο 6,64 δισ. δολ. ΗΠΑ, ενώ ο μηνιαίος μέσος όρος εισροής κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους ήταν 8,3 δισ. δολ.
Για τους παραπάνω λόγους, η έμφαση των Αρχών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης δίδεται στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Όμως, παρά την καθαρή αύξηση του κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στα αστικά κέντρα το πρώτο εξάμηνο του 2008 κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, και την αντίστοιχη εξέλιξη στην καταναλωτική δαπάνη (καθαρή αύξηση 5,7%), οι κινέζοι καταναλωτές δείχνουν επιφυλακτικοί, κυρίως σε σχέση με δαπάνες για είδη πολυτελείας και την αγορά κατοικίας. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ και κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση ειδών πολυτελείας της Σαγκάης, οι καταναλωτές έδειξαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Σε μια προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω πτώσης της εγχώριας επένδυσης σε στέγη (ήδη σε κάμψη από το τελευταίο τρίμηνο του 2007), και εν όψει της αναμενόμενης μείωσης των εξαγωγών και της εισροής ξένων κεφαλαίων, το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής - Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε πρόταση για την τόνωση της ζήτησης στην κτηματαγορά, που περιλαμβάνει άρση περιορισμού απόκτησης δεύτερης κατοικίας, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας και παράταση λήξης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι στην παρούσα φάση, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Κίνας, παρά μόνο ενδεχομένως να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών της και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της. Το δε χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αναμένεται να μείνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανέπαφο από τις εν λόγω διεθνείς εξελίξεις.
Η λύση στη κρίση όπως αυτή δόθηκε παραπάνω από τον Ινδό πρωθυπουργό αλλά και όπως εφάρμοσε η Ρωσία είναι η τεχνολογία και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το άνοιγμα προς νέες αγορές, η προσπάθεια των επιχειρήσεων να φύγουν από τετριμμένες δράσεις και στρατηγικές και το άνοιγμα προς τη νέα τεχνολογική εποχή θα επιφέρει την βελτίωση στην υπάρχουσα κατάσταση ενώ θα δοθούν λύσεις για όλες τις χώρες του κόσμου.
Δανειζόμενοι τη ρήση των Μπιλ Γκέιτς και Τζέρεμι Ρίφκιν, θα πούμε ότι η τεχνολογία είναι ανεξαρτησία και ότι μόνο μέσω αυτής ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να έχει μέλλον. Η Ινδία και η Κίνα είναι οι χώρες που μπορούν να βοηθήσουν το σύγχρονο κόσμο να βρει τη διέξοδο από την οικονομική κρίση μέσω της τεχνολογίας.


* Ο κ. Νεκτάριος Γ. Σμυρνής είναι ανώτατο στέλεχος βιομηχανίας,
υποψήφιος διδάκτωρ Διοίκησης Διεθνών Επιχειρήσεων European University 

  Περιεχόμενα
Editorial: Εν αρχή...
Επικαιρότητα - 2009: Ένα έτος...έτοιμο για όλα!
Προτάσεις Αγοράς - Σοφοκλέους: Οι παράμετροι του νέου «στοιχήματος»
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Bram Boon - Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος
Θέμα: Τράπεζες - Από τη ραγδαία επέκταση στη βαλκανική...υποχώρηση
Θέμα: Εμπορικά κέντρα - Τα malls πληθαίνουν παρά την κρίση
Επενδύσεις: Χρυσός - Τα γιατί και τα πως της επένδυσης στο «Βασιλιά των μετάλλων»
Αφιέρωμα: South-East Europe Investment Conference 2008
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - Αντίσταση στην κρίση με όπλο τον κλάδο υγείας
Αφιέρωμα: Ασφαλιστική αγορά - β' μέρος
Αφιέρωμα: Αγορά τυχερών παιχνιδιών - Και η τύχη...ατυχεί λόγω συγκυρίας
Αφιέρωμα: Αγορά Leasing - Φρένο στην ανάπτυξη λόγω παγκόσμιας κρίσης
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες - Και όμως,στην Ελλάδα είναι "φθηνές"
Αφιέρωμα: Αγορά πετρελαιοειδών - Η κρίση δεν κάμπτει τις εισηγμένες
Φάκελοι: Ελλάκτωρ - "Επίθεση" με αιχμή τον κλάδο παραχωρήσεων
Διεθνείς Αγορές
Αποκλειστικότητα Euromoney: Λεπτές ισορροπίες στις βαλκανικές τράπεζες
Αποκλειστικότητα Euromoney: Ασφαλιστικές εταιρίες - Πρόβλημα η μακροημέρευση
Άρθρο: Ραγδαία αναπτυσσόμενη η αγορά συμβολαίων επί της διαφοράς
Άρθρο: Πώς επιδρά η κρίση στις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη
Ανάλυση: Πληθωρισμός - Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ακόμη ο πόλεμος
Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου Αθηνών
Επενδύσεις: Forthnet - Πρώτη στην ευρυζωνικότητα και στις επενδύσεις
Παρουσιάσεις
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα

 Όροι και προϋποθέσεις του site