Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΕΝ ΑΡΧΗ...

του Ανδρέα Αναστασίου, Διευθυντή Σύνταξης


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΧΡΥΣΑΦΙ


Δεν ενδείκνυται να αγοράζουμε με χρήματα που θα χρειασθούμε πολύ σύντομα. Οι χαμηλές τιμές του σήμερα δεν μας λέει κανείς ότι δεν μπορούν να γίνουν χαμηλότερες αύριο.


Υποθέτω ότι θα γινόσασταν ευτυχείς ως επενδυτές, αν σήμερα σας λέγαμε με σιγουριά στις πόσες μονάδες του Γενικού Δείκτη θα τερματισθεί ο πτωτικός κύκλος του Χρηματιστηρίου ή μετά από πόσον καιρό θα συμβεί αυτό. Μετά, ίσως θα θέλατε να μάθετε και πότε ή στις πόσες μονάδες η αγορά θα φθάσει στο καινούργιο «ταβάνι» της, ώστε να ρευστοποιήσετε στις ψηλότερες δυνατές τιμές αυτά που έχετε αγοράσει στα χαμηλά. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, αυτό δεν γίνεται, απλώς επειδή μάλλον κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες.
Μέλημά μας, παρά ταύτα, είναι ο συνδυασμός όλων όσα γράφονται στις σελίδες του «Χ» να φωτίζουν αρκετά το δρόμο που οδηγεί στις ποθητές απαντήσεις, έστω και αν οι απαντήσεις αυτές δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να διατυπωθούν ευθύτατα και μονολεκτικά.
Ας προσπαθήσουμε μαζί, όμως, να βαδίσουμε σ' εκείνη την κατεύθυνση, με την περιορισμένη, αλλά όχι και αμελητέα, γνώση και πληροφόρηση που έχουμε. Με την όποια κρίση, επίσης, μας παρέχει η εμπειρία - θετική και αρνητική - που έχουμε αποκομίσει από την τριβή μας με τα επενδυτικά θέματα. Το πρώτο μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι: να αγοράσουμε; Αν ναι, πότε; Και αν βρούμε πότε, τι;


Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...
Οι απόψεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και του ομολόγου του της Λευκωσίας, κεντρικών τραπεζιτών - από Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ, της Κομισιόν, καθώς επίσης ειδικών αναλυτών από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αλλά και άλλων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων, οι οποίες αναφέρονται σε διάφορα θέματα αυτού του τεύχους, συγκλίνουν στο ότι η κρίση στις οικονομίες και τις αγορές δεν πρόκειται να περάσει «σήμερα - αύριο».
Συγκλίνουν, ακόμη, στο ότι το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των αποτιμήσεων, που έχει ήδη διαμορφωθεί, επιτρέπει σκέψη και μελέτη περί ύπαρξης ελκυστικών ευκαιριών, ασχέτως του πότε θα επέλθει η ανάκαμψη. 'Αλλωστε, δύο από τις συμβουλές του - κατά τεκμήριο επιτυχημένου επενδυτή - Γουόρεν Μπάφετ, είναι:
1. μην περιμένετε να εντοπίσετε το κατώτατο σημείο των τιμών, επειδή έτσι μάλλον θα χάσετε το «τίναγμα» της ανόδου, και
2. μην αγοράζετε μετοχές που δεν θα τις διακρατούσατε για χρόνια.
Η συλλογιστική αυτή οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα: ευκαιρίες μάλλον υπάρχουν και σήμερα, γι' αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν με σαφή μακροπρόθεσμη διάθεση.


... ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ
Εύλογο, λοιπόν, είναι ότι τώρα (και μάλλον όχι μόνο τώρα) δεν ενδείκνυται να αγοράζει κανείς με χρήματα που θα χρειασθεί πολύ σύντομα. Οι χαμηλές τιμές του σήμερα δεν μας λέει κανείς ότι δεν μπορούν να γίνουν χαμηλότερες αύριο, όπως προειδοποιεί ο κ. Σπ. Καπράλος στη συνέντευξη που θα διαβάσετε σε επόμενες σελίδες. Ο Κύπριος συνάδελφός του, όμως, κ. Γ. Κουφάρης, επισημαίνει ότι «υπάρχουν τεράστια κεφάλαια στο περιθώριο», τα οποία δεν μπορεί παρά κάποτε να επανέλθουν στις αγορές.
Σε επιφυλακή, λοιπόν, με το βλέμμα στραμμένο στις λεγόμενες «συντηρητικές» μετοχές, των κλάδων δηλαδή που αφ' ενός χάνουν συγκριτικά λιγότερο σε εποχές ύφεσης, αλλά και αντιδρούν θετικά, σχεδόν αυτομάτως, σε κάθε ανοδική εξέλιξη του ΑΕΠ. Η υγεία, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι τρεις τυπικοί τέτοιοι κλάδοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μου πείτε, εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία δεν θα ξεκινήσει πριν από τους πρώτους μήνες του 2010. Γιατί, λοιπόν, να βιαστεί κάποιος να αγοράσει; Επειδή τα χρηματιστήρια θα πάρουν την ανιούσα πριν από την πραγματική οικονομία, είναι μια απάντηση. Πόσο πριν όμως;
Πολλά ζητάτε... Και μάλιστα από την... πρώτη σελίδα. Αν συνεχίσετε στις επόμενες θα δείτε πολλά ακόμη χρήσιμα και ενδιαφέροντα, που μάλλον θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα...

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
Άρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site