Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ
Ή ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;


Η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου εξελήφθη από πολλούς ως εκδήλωση της κρίσης, ενώ δεν ήταν παρά το προμήνυμά της


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Το ξεκίνημα του 2009 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη διάρκειά του μπορεί να είναι θετικές. Η διεθνής οικονομική κρίση, την οποία μόλις τώρα αρχίζει να αισθάνεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι από μόνη της πολύ μεγάλο πρόβλημα, που απαιτεί την αφιέρωση μεγάλου μέρους του δυναμικού ζωτικότητας και σοβαρότητας που διαθέτει η χώρα. Η Ελλάδα, όμως, ενδέχεται να ασχολείται - για παραπάνω από έναν ολόκληρο χρόνο - όχι τόσο με την επίλυση των «καυτών» προβλημάτων της όσο με τους κομματικούς ανταγωνισμούς για την (ανα)κατανομή της εξουσίας.


ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Με την «καλημέρα» του 2009 η κρίση δήλωσε παρούσα στην Ελλάδα. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο βιομηχανία Frigoglass προώθησε τη μείωση προσωπικού της παραγωγικής μονάδας της στην Αχαΐα από 210 σε 90 άτομα! Η συγκεκριμένη εταιρεία, προφανώς, δεν είναι η μόνη που προχωρεί σε δραστική (τραγική, αν σκεφθεί κανείς το μέγεθος των κοινωνικών συνεπειών) μείωση του προσωπικού της. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι μέσα στο τρέχον έτος η χιονοστιβάδα των απολύσεων μπορεί να αγγίξει μέχρι και 100.000 ανθρώπους.
Με την οικοδομική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο να έχει βαλτώσει ήδη από την αρχή του 2008, τη ναυτιλία να ακολουθεί τις τάσεις συρρίκνωσης της βιομηχανίας και του εμπορίου και τον τουρισμό να πλήττεται από την αρνητική διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κρίση που μάλλον δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει. Η κατρακύλα των χρηματιστηρίων, από τον Οκτώβριο και μετά, εξελήφθη από πολλούς ως εκδήλωση της κρίσης, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά το προμήνυμά της.


ΑΠΙΑΣΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,2%, ενώ ο (ήδη αναθεωρούμενος) κρατικός προϋπολογισμός ανέφερε 2,7%. Το κρατικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα φθάσει το 3,7%, ενώ ο (υπερ)φιλόδοξος στόχος του προϋπολογισμού ήταν 2,5%. Δυστυχώς, η ιστορία δεν επιτρέπει να δώσει κανείς περισσότερη βαρύτητα στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πώς άλλωστε να πάρει κανείς στα σοβαρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης, βλέποντας ότι αυτές έπεσαν έξω, σε περίοδο οικονομικής, επενδυτικής και χρηματιστηριακής ευφορίας (2004-2007), οπόταν το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, έναντι στόχου που το προέβλεπε μειούμενο κάτω του 83%;
Η κατάσταση, λοιπόν, δεν είναι απλή και οι υπεύθυνοι πολιτικοί θα έπρεπε να έχουν λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών φαινομένων που αναμένονται να προκύψουν. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας άλλαξε, βεβαίως, αλλά το γεγονός (της υπουργοποίησης του υφυπουργού) δεν φαίνεται να στηρίζει την πεποίθηση ότι η μεταβολή αυτή θα αλλάξει δραστικά και τις βασικές κατευθύνσεις της ασκούμενης από την κυβέρνηση οικονομικής πολιτικής.


ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός εξυπηρέτησε πρωτίστως ζητήματα απήχησης της κυβέρνησης και (προ)εκλογικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός απέσυρε από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας τα στελέχη εκείνα της Νέας Δημοκρατίας που είχαν φθαρεί από την εμπλοκή τους σε, καθώς και τον υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής. Πριν ο δημοσκοπικός κατήφορος της ΝΔ φθάσει στο απροχώρητο, ο Καραμανλής ίσως στρέφεται προς τη λύση των εκλογών, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Αυτό μπορεί να είναι μια αξιοπρεπής ήττα, που ενδεχομένως θα του δίνει τη δυνατότητα για σύντομη επάνοδο στην εξουσία, αν και άλλοι παράγοντες (τον) βοηθήσουν.
Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμπλέξει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (το 2010) στο πεδίο των κομματικών ανταγωνισμών και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση. Εκδοχή που θα παρέτεινε, βεβαίως, την αβεβαιότητα και την αστάθεια στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, ενώ δεν θα ευνοούσε τη διαμόρφωση συνθηκών ανάκαμψης και την άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.


**************************************************************************

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ NEW YORK UNIVERSITY
Χρεοκοπίες τραπεζών σε ΗΠΑ & ΕΕ
Οι ζημίες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος κρίση μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 3,6 τρισ. δολάρια. Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένο, καθώς ξεκινά με κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων. Αυτή είναι μία συστημική τραπεζική κρίση. Τα προβλήματα της Citi, της Bank of America και άλλων δείχνουν ότι το σύστημα είναι χρεοκοπημένο. Στην Ευρώπη, συμβαίνει το ίδιο.


ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΝΤ
Η κρίση οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή
Εάν δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε καλύτερη κατανομή του πλούτου, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές, όπως αυτές που είδαμε στην Ελλάδα, σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας. Το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.


ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ
Ισορροπούμε...
Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κίνδυνοι περιορίζονται, ενώ τόσο η παγκόσμια ζήτηση, όσο και η ζήτηση στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να υποχωρήσουν για παρατεταμένη περίοδο. Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι στην σταθερότητα τιμών μεσοπρόθεσμα είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.


ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ
Θα χρειαστεί χρόνος
Ελάχιστες γενιές στην ιστορία μας είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με τόσο τεράστιες προκλήσεις. Τέτοιες τεράστιες προκλήσεις δεν επιλύονται γρήγορα. Θα υπάρξουν σφάλματα και αποτυχίες, αγωνίες και απογοητεύσεις. Θα χρειαστεί να επιδείξουμε υπομονή την ίδια ώρα που θα κινούμαστε με την αίσθηση του κατεπείγοντος.


ΜΠΕΝ ΜΕΡΝΑΝΚΙ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FED
Καλό αλλά λίγο τo πακέτο Ομπάμα
Η νέα κυβέρνηση και το Κογκρέσο συζητούν ένα ουσιώδες δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο, εάν ενεργοποιηθεί, θα παράσχει μία ισχυρή ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Κατά την άποψή μου, όμως, οι δημοσιονομικές δράσεις είναι απίθανο να δημιουργήσουν μία διατηρήσιμη ανάκαμψη εάν δεν συνοδεύονται από περαιτέρω μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
(1) Θα κερδίσουμε το στοίχημα
Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι, όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια. Αποδείξαμε στην πράξη ότι διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποχρεώσαμε πολλούς από τους επικριτές μας να μας ζητήσουν συγγνώμη. Κατόπιν η Ελλάδα σημείωσε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μείωσε σημαντικά την ανεργία, τα ελλείμματα και το χρέος της.


(2) Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χρειάζονται βαθιές τομές
Όσο χωλαίνει η διαρθρωτική συνιστώσα των δημοσιονομικών μας δύσκολα θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας μας. Το 2009 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά δεν θα εισέλθει σε ύφεση. Σε αυτό βοηθούν - και τούτο αποτελεί παραδοξολογία - κάποιες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της. Τα στοιχεία δυσκαμψίας στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών στην παρούσα φάση συμβάλλει στην τόνωση των εισοδημάτων και της ζήτησης. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο παράγων αυτός αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και αποβαίνει σε βάρος εκείνων που αναζητούν εργασία. Το σύστημα αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ALPHA BANK
Δάνεια με το... κεφάλι ψηλά
Τα κεφάλαια αυτά μας χρειάζονται γιατί ανάλογα πακέτα στήριξης έχουν λάβει και οι τράπεζες των άλλων χωρών κι έτσι δεν θα πρέπει εμείς να υστερούμε σε κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των άλλων τραπεζών. Επίσης, τα κεφάλαια αυτά θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές με το... κεφάλι ψηλά. Ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για τις τράπεζες.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ποια είναι η διέξοδος
Το κρίσιμο για την Ελλάδα, είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτική που πείθει ότι επιχειρείται σοβαρά, με συνέπεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση της υστέρησης. Να καθιστά φανερό ότι υπάρχει θέληση και ικανότητα να αναστραφεί η αρνητική οικονομική πορεία και η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Έτσι, θα ανοίξουν δρόμοι συνεννόησης και συμπαράστασης από τους εταίρους.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
Άρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site