Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ»
ΠΕΡΑΣΕ
ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!


Το πρόβλημα των εταιριών μεταφέρθηκε από αυτές προς στις κυβερνήσεις και τώρα το ανοδικό ή πτωτικό μέλλον των αγορών έχει περάσει ουσιαστικά από τους επιχειρηματίες στους πολιτικούς.


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Πριν από κάμποσους μήνες, γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας έλεγε το εξής: «μην περιμένετε από τώρα άνοδο ή, καλύτερα, μην περιμένετε άνοδο αν δεν μάθετε τα χειρότερα στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Τα χειρότερα στις επιχειρήσεις, θα έρθουν όταν γίνει ευρέως γνωστό το πρόβλημα της Citigroup»...
Επί του παρόντος τουλάχιστον, ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει επιβεβαιωθεί τόσο ως προς την πορεία του Γενικού Δείκτη, όσο και ως προς τα προβλήματα που τελικά προέκυψαν και για τον («υπεράνω υποψίας» μέχρι τότε) τραπεζικό κολοσσό.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, σήμερα δεν απέχουμε σε μεγάλο βαθμό από τον πάτο του βαρελιού: «άντε να πέσουμε ένα επιπλέον 5%-10%» αναφέρει χαρακτηριστικά στους πελάτες τους.
Το βασικό του επιχείρημα δεν είναι καθόλου παράλογο. Από τη στιγμή που η αγορά είναι στο μεγαλύτερο τουλάχιστον βαθμό ενήμερη για τα προβλήματα των διεθνών τραπεζών, για τις δυσχέρειες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, για την κρίση στην αγορά ακινήτων, κ.λπ., λογικό είναι να τα έχει προεξοφλήσει πλήρως, ή ακόμη και περισσότερο απ’ ότι λογικά θα έπρεπε. Άρα λοιπόν, άντε να υπάρξει και ένα πισωγύρισμα 5%-10%, άντε να υπάρξει και ένα διάστημα ταλαιπωρίας κάποιων μηνών και... αυτό ήταν όλο. «Τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν» είναι μια άλλη έκφραση του ίδιου επιχειρήματος.
Βέβαια, υπάρχει ένας βασικός αντίλογος στο συγκεκριμένο επιχείρημα. Η αντίρρηση που εκφράζεται είναι ότι μπορεί μεν να είδαμε σχεδόν όλες τις «τρύπες» των επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, γιατί πολύ πιθανόν να μην είδαμε όλες τις μακροοικονομικές τρύπες. Το γεγονός δηλαδή ότι με πακέτα τύπου Ομπάμα ή τύπου Γκόρντον Μπράουν μπορούμε να «μπαλώσουμε» τα προβλήματα μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έληξε.
Απλά, το πρόβλημα των επιχειρήσεων μεταφέρθηκε από αυτές προς στις κυβερνήσεις και τώρα η επιβίωση του συστήματος και το μέλλον (ανοδικό ή πτωτικό) των χρηματιστηρίων, πέρασε ουσιαστικά από τους επιχειρηματίες στους πολιτικούς. Ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα χειριστούν οι τελευταίοι την κατάσταση, θα παιχτούν πολλά.
Σε επίπεδο Ελλάδας, το στοίχημα είναι να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα η οικονομία με χαμηλά επιτόκια και παράλληλα -με επίσης χαμηλά επιτόκια- να καλύψει και το κράτος τις δικές του δανειακές ανάγκες. Δηλαδή, οι τράπεζες χρειάζονται τη στήριξη του κράτους, το κράτος τη στήριξη των τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα κράτος και τράπεζες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αντλήσει χρήμα από τους επενδυτές (κρατικά ομόλογα εναντίον τραπεζικών καταθέσεων). Καθόλου εύκολο το εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το μέλλον του ΧΑ και των λοιπών διεθνών χρηματιστηρίων θα παιχτεί σε διεθνές πολιτικό επίπεδο. Από το αν για παράδειγμα θα υπάρξει συντονισμένη διεθνής δράση για την καταπολέμηση της κρίσης και όχι προσπάθειας «πάσας» της κρίσης από ΗΠΑ σε Ευρώπη και αντιστρόφως. Από το αν επίσης, ο πλούσιος ευρωπαϊκός βορράς στηρίξει το φτωχό ευρωπαϊκό νότο (και μεταξύ αυτών και την Ελλάδα) και μάλιστα σε ποιο βαθμό θα γίνει κάτι τέτοιο...


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Αναμφίβολα, μέσα στο Γενάρη, οι κκ. Αράπογλου, Κωστόπουλος και Σάλλας βγήκαν υποστήριξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και ότι το πακέτο στήριξης θα επαρκέσει για την απρόσκοπτη χρηματοδότησης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας, Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν διαθέτουν τοξικά προϊόντα και έχουν τη δυνατότητα και το μέγεθος να στηρίξουν την οικονομία. Διαθέτουν βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και συνολικό δείκτη από 9,5% έως 11%. Οι δείκτες αυτοί θα αυξηθούν μετά και την εφαρμογή του πακέτου στήριξης, το οποίο νομίζει ότι θα επαρκέσει για την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Οι μέσοι όροι των δεικτών επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτεροι έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, το πακέτο έρχεται να δράσει προληπτικά κατά των πιθανών δυσκολιών που δεν μπορούν να προβλεφθούν πότε θα προκύψουν και πόσες θα είναι. Κανένας ωστόσο από τους τραπεζίτες δεν μίλησε ούτε για κερδοφορίες, ούτε για spreads, ούτε για τίποτε σχετικό. «Ότι συμφέρει την οικονομία, συμφέρει και τις τράπεζες» δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος, γνωρίζοντας προφανώς ότι την οικονομία τη συμφέρει αυτή την περίοδο να έχει επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς και θα επιβαρύνονται με χαμηλά επιτόκια από τις τράπεζες.
Είναι βέβαιο ότι στη σημερινή συγκυρία, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι τραπεζίτες επιθυμούν μια ταχεία αποκλιμάκωση τόσο στα επιτόκια καταθέσεων, όσο και στα επιτόκια χορηγήσεων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι οι τράπεζες: α) από τη μια πλευρά θα αναγκαστούν να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων (αποφυγή επισφαλειών, πιέσεις από το δημόσιο μετά το πακέτο στήριξης, κ.λπ.) β) από την άλλη πλευρά όμως, δύσκολα θα ρίξουν σε ανάλογο βαθμό τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς εκτός των άλλων θα έχουν να ανταγωνίζονται ακόμη και το ελληνικό δημόσιο (βλέπε έκδοση πενταετών ομολόγων με επιτόκιο 5,5%, κ.λπ.).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές έχουν αρκετούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί για το ύψος των φετινών τραπεζικών κερδών, με τις τράπεζες όμως να μην είναι σε θέση ακόμη να δώσουν τις δικές τους «απαντήσεις». Αυτές θα έρθουν μετά την πάροδο μηνών και αυτοί που θα προβλέψουν σωστά το περιεχόμενό τους, είτε θα επιτύχουν υψηλά κέρδη στο ταμπλό, είτε θα αποφύγουν ανάλογες απώλειες. Το βέβαιο είναι ότι τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία.
Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών τραπεζών έναντι των ξένων είναι ότι δεν διαθέτουν «τοξικά προϊόντα» και ότι παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει σαφής αύξηση επισφαλειών, το μοντέλο λειτουργίας τους εξακολουθεί να είναι κερδοφόρο, έστω και αν οι σχετικές επιδόσεις απέχουν πολύ σε σύγκριση με αυτές του 2007 και πόσο μάλλον με τις προβλέψεις των περιβόητων business plans.
Από χρηματιστηριακής πλευράς τώρα, το πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζικών τίτλων είναι ότι διαπραγματεύονται με ελκυστικότερους δείκτες σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών, όπως πχ με βάση το δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία), ή το δείκτη P/TE (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία), κ.λπ.
Αντίθετα, ο προβληματισμός για τις ελληνικές τράπεζες έγκειται στα σημαντικά προβλήματα των μακροοικονομικών επιδόσεων της χώρας, αλλά και στη δομή των κεφαλαίων τους, καθώς πολλές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις σαφώς ανώτερο του 100%.


ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Κλειδί για την πορεία των ελληνικών τραπεζών αποτελεί το κατά πόσο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές δανείων του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο όφελος, για παράδειγμα, από την έκδοση προνομιούχων μετοχών για τις τράπεζες δεν είναι τόσο τα κάποια εκατοντάδες εκατ. ευρώ που έλαβαν (και μάλιστα με ετήσιο κόστος 10%), αλλά η προσδοκία το ότι τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντλήσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τις ξένες αγορές και μάλιστα με καλύτερους όρους επιτοκίων.
Τα νέα, λοιπόν, πακέτα στήριξης στις τράπεζες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζεται ότι σε βάθος κάποιων μηνών θα επιφέρουν μια κάποια αποκατάσταση των διεθνών αγορών και έτσι οι ελληνικές (και όχι μόνο) τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται και πάλι από το εξωτερικό.
Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο για τις τράπεζες, είναι το πώς τελικά το ελληνικό δημόσιο θα καταφέρει να διευθετήσει το δικό του δανειακό πρόβλημα. Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης οποιασδήποτε χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και οι πολιτικές διεργασίες που γίνονται για από κοινού διευθέτηση του δανεισμού των αδύναμων χωρών της ζώνης του ευρώ (πχ έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου, ή αντίστοιχες ενέργειες) αμβλύνουν κάποιους φόβους της αγοράς και δημιουργούν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης και για τις τράπεζες.


Η «ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ» ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
H σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων «σπάνε» το ένα (αρνητικό) ρεκόρ μετά το άλλο, δείχνοντας ότι για τα σοβαρά που αντιμετωπίζουμε σήμερα πολύ λιγότερο ευθύνεται η διεθνής κρίση και περισσότερο οι γνωστές διαρθρωτικές μας αδυναμίες.
Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα (όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) βαδίζει ουσιαστικά εκτός στόχων του προϋπολογισμού, καθώς επισήμως είχε προβλεφθεί ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 2,8% και οι νεώτερες εκτιμήσεις μιλούν για μόλις +0,2%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βέβαια, η ευελιξία του κ. Γ. Παπαθανασίου δεν είναι μεγάλη. Ούτε -εν μέσω κρίσης- μπορεί να προχωρήσει στις γνωστές «σταθεροποιητικές πολιτικές», αλλά ούτε και αναμένεται να αποδώσουν κινήσεις-τομές του παρελθόντος, καθώς τέτοιες κινήσεις, δεν έγιναν…
Αυτά που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας, ο νέος υπουργός να πράξει, είναι τα εξής:
Πρώτον, να πείσει το ευρύ κοινό και τις αγορές, ότι γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος.
Δεύτερον, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν αναμένουμε φέτος βελτίωση τω δεικτών.
Και τρίτον να πείσει ότι: α) δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και β) ξεκινούν «από χθες» κινήσεις και πολιτικές, προκειμένου η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να αρχίσει και πάλι να βελτιώνεται από το 2010 και μετά.
Εάν γίνουν και τα τρία αυτά πράγματα, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα spreads των ομολόγων θα μπορούσαν να πέσουν και έτσι να μην επιβαρυνθούν οι επόμενοι προϋπολογισμοί με υπέρογκες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Αντ' αυτών ωστόσο, τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση στις αγορές, εξακολουθούν να παραμένουν αλλοπρόσαλλα. Για  παράδειγμα, αποφασίζεται μέσα σε μια μέρα να δοθούν επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ στους αγρότες, ποσό που δεν υπήρχε καν στον προϋπολογισμό!
Αντ' αυτών επίσης, συζητείται η κατάργηση φόρων που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και που αναμενόταν να ενισχύσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Και τέλος, βλέπουμε μια κυβέρνηση που από τη μια πλευρά ενισχύει τις τράπεζες με το περιβόητο πακέτο των 28 δισ., με σκοπό την ομαλή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, από την άλλη πλευρά όμως ανταγωνίζεται τις τραπεζικές καταθέσεις με τα γνωστά «λαϊκά ομόλογα».


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Aspis Bank: Με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους κάτω από το ένα ευρώ, το δημόσιο θα καταβάλει 2,71 ευρώ το κομμάτι προκειμένου να αποκτήσει τις προνομιούχες μετοχές του πακέτου στήριξης. Ενώ δηλαδή, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφωθεί στα 90 εκατ. ευρώ!
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Για να διανέμεται κάθε χρόνο το 10% του τόκου των προνομιούχων μετοχών, θα πρέπει μια τράπεζα: Πρώτον να παρουσιάζει κερδοφόρο αποτέλεσμα και δεύτερον, να λάβει την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συμπέρασμα: Στο τέλος της τετραετίας του προγράμματος στήριξης, η Aspis Bank θα κληθεί να επαναγοράσει προς 2,71 ευρώ (και ενδεχομένως ακόμη πιο πάνω μια μετοχή που σήμερα αποτιμάται κάτω από ένα ευρώ;
Πρώτο ερώτημα: Αν η τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους δεν έχει πολλαπλασιαστεί μέχρι τότε, μήπως θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων, το δημόσιο να αποκτήσει ποσοστό στην Τράπεζα;
Δεύτερο ερώτημα: Η αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων που σχεδιάζει η Τράπεζα δεν μπορεί να γίνει κάτω από τα 2,71 ευρώ. Ποιος θα είναι αυτός που στις τρέχουσες συνθήκες θα αγοράσει τόσο ακριβά τις νέες μετοχές;
ΥΓ: «Μικρή τράπεζα με μικρά προβλήματα» χαρακτήρισε την Aspis Bank ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Σορώτος.

Τράπεζα Πειραιώς: Δεν γνωρίζουμε το πόσο τελικά θα ωφελήσει της Τράπεζα η αγωγή απέναντι στην Deutsche Bank, μια αγωγή που προφανώς θα εκδικαστεί μετά από κάτι χρόνια και που είναι μάλλον αμφίβολο να αποδειχτεί δόλος των Γερμανών. Μια σαφής διαφοροποίηση των θέσεων της Πειραιώς από αυτή της DB, θα ήταν αρκετή.
Επί της ουσίας τώρα, δύο είναι τα γεγονότα: Πρώτον, ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Μιχάλης Σάλλας μίλησε σε ένα κλίμα αισιοδοξίας ως προς όλα: ως προς την υγεία των ελληνικών τραπεζών, ως προς την επάρκεια του πακέτου στήριξης για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, κ.λπ. Και δεύτερον, ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποχωρούν και μέσα στο 2009 (η Πειραιώς από τα 6,4 ευρώ έχει βρεθεί στα 5,34 ευρώ), με τους αναλυτές να προτείνουν την αγορά μετοχών άλλων κλάδων.
Marfin Investment Group: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το deal που αφορούσε την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Vivartia, έχει «κολλήσει», παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2008 εθεωρείτο ως «τελειωμένη υπόθεση». Σε περίπτωση μη υλοποίησης του deal, τότε η MIG θα χάσει ένα χειροπιαστό πλεονέκτημά της στο ταμπλό της Σοφοκλέους, προκειμένου να ανεβεί (θα είχε ταμείο γύρω στα 2 δις με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις στα 2,3 δις ευρώ). Και τότε θα πρέπει να βασιστεί στα υπόλοιπα.

Aegean Airlines: Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 3 ευρώ, όταν είχε εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας γύρω στα 8. Με την τρέχουσα λοιπόν κεφαλαιοποίηση στα 195 περίπου εκατ. ευρώ, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που βλέπουν μια καλή ευκαιρία, καθώς μπορεί βέβαια η κρίση να απειλεί τις πληρότητες, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε το κόστος του πετρελαίου πολύ χαμηλότερα από πέρυσι, την ανταγωνίστρια Ολυμπιακή με προβλήματα και κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρίες στα δρομολόγια εξωτερικού, να περικόπτουν δρομολόγια….
Ευρωπαϊκή Πίστη: Είναι ίσως η χειρότερη περίοδος να μιλήσει κάποιος για μετοχές ασφαλιστικών εταιριών. Ο κλάδος έχει πληγεί παντοιοτρόπως. Η καταβαράθρωση του χρηματιστηρίου, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, τα πολύ λιγότερα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται και η οικονομική στενότητα των αγορών λόγω της κρίσης, έρχονται να προστεθούν σε προϋπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχει φόβος ότι η κρίση θα φέρει θύματα στον ασφαλιστικό κλάδο και αρκετές εταιρίες είναι αυτές που απειλούνται.
Παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Πίστη παραμένει μια υγιής εταιρία, που σε δύσκολους καιρούς κερδίζει δίκτυα από τον ανταγωνισμό. Η αποτίμησή της επίσης στο ταμπλό είναι σαφώς χαμηλότερη του 1 ευρώ, όταν η Τράπεζα Πειραιώς είχε αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή προς 2,30. «Χαρτί» που οι μακροπρόθεσμοι θα πρέπει να εξετάσουν.

ΟΤΕ: «Πισινή» κράτησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγής Βουρλούμης, σχετικά με την ποσοτικοποίηση των συνεργιών που θα προκύψουν από την επικείμενη στρατηγική συνεργασία με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom, καθώς απέφυγε ούτε τόσο να τις ποσοτικοποιήσει, όσο και να προβλέψει για το πότε αυτές θα έρθουν.
Στον «αέρα» επίσης είναι και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου προσπαθεί να δει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν τόσο από τους συνδικαλιστές, όσο και από την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να βάλει και πάλι να συμφωνήσει να βάλει το «χέρι στην τσέπη»...
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ΟΤΕ παραμένει ισχυρός, αναμένεται το 2009 να βελτιώσει την κερδοφορία του και τώρα που ο τίτλος «ελάφρωσε» κατά ένα ευρώ το τελευταίο δεκαήμερο, φαίνεται να αξίζει τον κόπο να προσεχτεί από τους οπαδούς της θεμελιώδους ανάλυσης.****************************************************************************


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


Σκοπός: Το «ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο» χαρακτηρίζεται από έντονη κλαδική διασπορά, τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων και εταιρίες που φαίνεται να διαθέτουν αρκετά αμυντικά χαρακτηριστικά.


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες             Εθνική
Κατασκευές          ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ
Ενέργεια             ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Τηλεπικοινωνίες   ΟΤΕ
Τρόφιμα-ποτά      Coca-Cola Τρία Έψιλον
Εμπορικές           Jumbo, Sprider, Fourlis Συμμετοχών
Ακίνητα              Eurobank Properties, Lamda Development
Λοιπές                MIG, ΕΥΑΘ, Sciens, 
Πληροφορική       Byte


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Inform Λύκος, Pasal Development, Motor Oil, FG Europe, Frigoglass, J&P Άβαξ


ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Εθνική Τράπεζα: Υψηλή ρευστότητα, δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις χαμηλότερος του 100%.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΓΕΚ: Οι ήδη υπάρχουσες αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις και τα ενεργειακά έργα αποτελούν μια πολύ ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση. Πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων.
Coca-Cola Τρία Έψιλον: Σαφώς μονοψήφιο P/E για το 2009 και αποτίμηση κοντά στη λογιστική αξία. Απέναντι στον συναλλαγματικό κίνδυνο, υπάρχει η προσδοκία για μειωμένο κόστος λόγω της πορείας των τιμών των πρώτων υλών.
Eurobank Properties, Lamda Development, Pasal: Πολύ υψηλά discount σε σύγκριση με τις καθαρές αξίες του ενεργητικού τους (NAV).
MIG: Μεγάλο το discount της μετοχής. Να συνεκτιμηθεί το γεγονός του μηδενικού δανεισμού και των πολύ υψηλών ταμιακών διαθεσίμων.
Sciens: Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου ευνοεί και η έκθεση σε hedge funds λογικά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 σεντς ανά μετοχή, όταν το P/NAV είναι πολύ χαμηλότερο του 50%.
Motor Oil: Κάποιοι φοβούνται σημαντική συρρίκνωση του περιθωρίου διύλισης. Μάλλον όχι, αλλά να δούμε...
FG Europe: Η κρίση απειλεί την κατανάλωση, αλλά ο πολλαπλασιαστής των κερδών είναι χαμηλότατος. Αν τελικά οι απώλειες πωλήσεων δεν είναι μεγάλες, τότε ο τίτλος δικαιούται ανόδου, λαμβανομένης υπόψη και της κινητικότητας στην κατά 40% θυγατρική RF Energy.
---------------------------
Σημ. 1: Οι μετοχές αυτές έχουν ενδεικτικό μόνο χαρακτήρα, συχνότατα περιλαμβάνονται σε εκθέσεις αναλυτών και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές.
Σημ. 2: Η ένδειξη «προς εξέταση» σημαίνει ότι αναμένονται κάποιες εξελίξεις, προκειμένου να ενταχθεί μία μετοχή ή όχι στο αμυντικό χαρτοφυλάκιο.
Σημ. 3: Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, η ηλεκτρονική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week και γενικότερα η εταιρία Metaholding ΑΕ ενδεχομένως να διαθέτει ή να επιδιώξει να αποκτήσει πελατειακές σχέσεις με εταιρίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
¶ρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site