Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2006                               Τεύχος 322

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006


Στη διάρκεια του πέμπτου μήνα του έτους 2006, η διεθνής αγορά των εμπορευμάτων χαρακτηρίστηκε από συσσώρευση σε ημερήσιο επίπεδο, από υψηλή μεταβλητότητα και αυξημένο όγκο συναλλαγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της κίνησης των ενεργειακών εμπορευμάτων, αλλά και των πολύτιμων μετάλλων. Η πορεία του δείκτη Commodities Research Bureau ήταν έντονα ανοδική για το πρώτο 15θήμερο του μήνα, στη συνέχεια έλαβε χώρα μια σημαντική αύξηση στις short θέσεις από τους επενδυτές και τελικά σταθεροποίηση σε χαμηλότερα επίπεδα από το μήνα Απρίλιο.
Η τιμή του δείκτη εμπορευμάτων CRB στη διάρκεια της αρχικής ανοδικής κίνησης προσέγγισε τις 365 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 343 μονάδες εν συγκρίσει με τις 355,22 μονάδες του Απριλίου. Η πτωτική πορεία και η εκ νέου διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου των 350 μονάδων στη διάρκεια του μηνός Μαΐου, δεν αποτελεί θετικό νέο για την αγορά, η οποία έπειτα από την ισχυρή αποκομιδή κερδών, δείχνει ότι αρχίζει να χάνει δυναμική, σε συνδυασμό πάντα με τις απώλειες στις αναδυόμενες αγορές μετοχών. Η μεταβλητότητα στην αγορά των εμπορευμάτων εξακολουθεί να κινείται σε ανώτερα επίπεδα, συγκρινόμενη με τους ιστορικούς μέσους όρους, γεγονός το οποίο λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές. Σε τεχνικούς όρους, βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης CRB πιθανότατα θα δοκιμάσει να διασπάσει εκ νέου τα επίπεδα των 350 μονάδων, ενώ στον αντίποδα οι στηρίξεις των 320 μονάδων και 310 μονάδων θα δοκιμασθούν σε περίπτωση δημιουργίας μιας νέας πτωτικής τάσης. Η αγορά των εμπορευμάτων έχει εισέλθει σε μια φάση συσσώρευσης και πλέον αλλάζουμε τη στάση, από θετική σε ουδέτερη, για την αγορά εμπορευμάτων, μέχρις ότου υπάρξει αξιόπιστο «στίγμα» για τη νέα κατεύθυνσή της.
Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η οποία περιλαμβάνει τα πολύτιμα μέταλλα χρυσό, άργυρο, πλατίνα και παλλάδιο, ο δείκτης της πολύτιμων μετάλλων της Goldman Sachs, στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα Μαΐου έδειξε ανοδικές διαθέσεις. Η ανοδική διάθεση των επενδυτών, με τους αγοραστές να είναι πιο αποφασιστικοί στις κινήσεις τους, είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης των πολύτιμων μετάλλων να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες. Η τιμή του χρυσού και του αργύρου, οι οποίες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, έδωσαν ισχυρό ανοδικό τόνο στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με  το παλλάδιο και την πλατίνα να ακολουθούν πιο «διακριτικά». Ωστόσο, η συνέχεια, με αφορμή τη διόρθωση του χρυσού, ήταν ισχυρή με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει χαμηλότερα στις 875 μονάδες, αρκετά κάτω από τις 916,71μονάδες που ήταν το προηγούμενο κλείσιμο. Για το μήνα Ιούνιο, κρίσιμο τεστ θα αποτελέσει η διατήρηση ή μη των 825 μονάδων αν και βραχυχρόνια, η θετική εικόνα παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η άνοδος από τις αρχές του 2006 είναι υπερβολική. Έπειτα από την ανοδική κίνηση στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, αλουμίνιο, χάλυβας, κ.ά.), κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Τελικά, ο δείκτης έκλεισε στις 440 μονάδες έναντι 413,19 μονάδων για το μήνα Απρίλιο, με την ανοδική ορμή να ενισχύεται για ένα ακόμη μήνα. Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων της Goldman Sachs στην εξεταζόμενη περίοδο, κινήθηκε με υψηλή μεταβλητότητα, με την προσπάθεια διάσπασης 240 μονάδων να αποτυγχάνει, κλείνοντας τελικά στις 230 μονάδες έναντι 228,25 μονάδων στα τέλη Απριλίου 2006. Η πορεία του δείκτη θα εξαρτηθεί πλέον από τη διατήρηση ή μη του σημείου στήριξης των 225 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ο δείκτης των ζώντων εμπορευμάτων κινήθηκε ανοδικά συγκριτικά με τους υπόλοιπους δείκτες, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης τελικά έκλεισε πάνω από τα επίπεδα των 212,50 μονάδων, σε σχέση με τις 200 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, ο δείκτης ενεργειακών πρώτων υλών κινήθηκε έντονα, με την τιμή του πετρελαίου να δίνει τον τόνο για την ευρύτερη αγορά για έναν ακόμα μήνα. Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, ο δείκτης έκλεισε στα επίπεδα των 247 μονάδων, έναντι 257,91 μονάδων περίπου για τον προηγούμενο μήνα.


Ανάλυση:
Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, Γεώργιος Α. Σαββάκης

  Περιεχόμενα
EDITORIAL: Η κατάσταση μετά την «αύξηση του αιώνα»!
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΤΟ «ΣΤΟΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Άρθρο: Σοφοκλέους: Στον αστερισμό των σεναρίων
Αφιέρωμα: Τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της Σοφοκλέους
Άρθρο: Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη : αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μάιο του 2006
Άρθρο: Ποιές αλλαγές φέρνουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
Άρθρο: Mια σύγχρονη προσέγγιση των διεθνών αγορών
Άρθρο: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών
Άρθρο: H αγορά του ψευδάργυρου

 Όροι και προϋποθέσεις του site