Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΑΝΑΛΥΣΗ


ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ 2009
Ο GARY DUGAN ΤΗΣ MERRILL LYNCH

ΩΡΑ ΓΙΑ «ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ»Τοποθετήσεις σε αξίες χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ιδιώτες επενδυτές τις καλύτερες προοπτικές για ελκυστικές αποδόσεις το 2009, καθώς τα μεγάλα βιομηχανοποιημένα κράτη του κόσμου βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με τον Gary Dugan, συντάκτη του Merrill Lynch Global Wealth Management’s Outlook για το 2009.

από τον Gary DuganΜε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν αποδόσεις ακολουθώντας μια προσεκτική προσέγγιση στις επενδυτικές επιλογές τους. Κάποιες προτάσεις περιλαμβάνουν υψηλής αξιολόγησης και ποιότητας εταιρικά ομόλογα, υψηλής απόδοσης μετοχές σε βιομηχανίες του αμυντικού κλάδου, κατά την άποψη του Gary Dugan, Chief Investment Officer του τμήματος Global Wealth Management της Merrill Lynch για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).
Οι κυβερνήσεις αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καταφεύγοντας σε περικοπές φόρων και σε δημόσιες δαπάνες προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη. Θα χρειαστεί να βρουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προώθησης της ανάπτυξης μέσω δημόσιων δαπανών και της προσφυγής σε υπερβολικό δανεισμό.
«Αυτή πρόκειται να είναι μια αποφασιστική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία», δηλώνει ο κύριος  Dugan. «Η κρατική παρέμβαση θα παίξει ζωτικό ρόλο στο καθορισμό του κατά πόσον θα βιώσουμε μια σχετικά σύντομη και απότομη καθοδική φάση - η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δωδεκαμήνου - ή μια μακρά και παρατεταμένη ύφεση όπως αυτή που βίωσε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990».


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη χρήση σημαντικών δημοσιονομικών πακέτων, αξίας μεταξύ 2%-5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), προκειμένου να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κύριο Dugan.
«Οι επενδυτές πρέπει να δουν τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως σημαντικό βαρόμετρο της προόδου της παγκόσμιας ανάκαμψης», δηλώνει ο Gary Dugan. «Αν υπάρξουν απότομες ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων, αυτό θα δείξει ότι οι κυβερνήσεις έχουν καταγράψει υπερβολικές δαπάνες».
Η αντίδραση των κυβερνήσεων στην κρίση με την εφαρμογή πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να αποβεί αποφασιστικής σημασίας για τον καθορισμό της διάρκειας και της οξύτητας της καθοδικής πορείας.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών θα πρέπει να προσφέρουν αποτελεσματικά δημοσιονομικά πακέτα για να ενεργοποιήσουν τις οικονομίες τους», δηλώνει ο ίδιος. «Οι σπόροι της ανάκαμψης θα μπορούσαν να σπαρθούν το 2009, αλλά αν δεν γονιμοποιηθούν, τότε ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε πολυετή ύφεση».
Εκτός από τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στα υψηλά επίπεδα δανεισμού και τις περαιτέρω προειδοποιήσεις περί κερδών, ο αντιπληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει κύριο ζήτημα το 2009.
«Ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμένουν πολλοί», δηλώνει ο κύριος Dugan. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα διαρκούς αντιπληθωρισμού, αλλά αυτός θα είχε εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επιθετική και καινοτόμος προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η απειλή».


ΠΙΘΑΝΗ ΒΡΑΧΥΒΙΑ ΑΝΟΔΟΣ
Μολονότι η καθοδική πορεία των κερδών είναι πιθανό να κυριαρχήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, θα μπορούσε να σημειωθεί μια άνοδος στις παγκόσμιες αγορές μετοχών κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, από την οποία πιθανώς να επωφεληθούν οι μετοχές εταιριών παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων και οι κυκλικές μετοχές. Πάντως, «οι επενδυτές πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί. Χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι για να αποκομίσουν κέρδη. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια άνοδος θα τερματιστεί κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους. Οι μετοχές, ως επενδυτική επιλογή, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν υπεραποδόσεις αν δεν υπάρξει σοβαρός κίνδυνος αντιπληθωρισμού», δηλώνει ο Gary Dugan. «Κατά τη γνώμη μας, ο αντιπληθωρισμός θα αποφευχθεί».
Μολονότι και οι αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, η ανάκαμψη πιθανώς θα είναι βραχύβια λόγω της απουσίας ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ. Τα πολύτιμα μέταλλα θα μπορούσαν να δουν μια πιο παρατεταμένη άνοδο, με τον χρυσό να επωφελείται από την εξασθένηση του δολαρίου κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους.
Η επιλεκτική επένδυση σε εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης θα μπορούσε και αυτή να προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις. Οι υψηλές αποδόσεις και οι αναδυόμενες αγορές, λόγω των χρεών τους, είναι πιθανόν να παραμείνουν μη ελκυστικές, εφόσον οι αναδυόμενες αγορές κινδυνεύουν να υποβληθούν σε δυναμική επαναξιολόγηση καθώς οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών - περιλαμβανομένων και των οικονομιών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά - θα αντιμετωπίσουν ύφεση κατά το 2009.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν, επίσης, να στραφούν στις ιδιωτικές τοποθετήσεις, οι οποίες προσέφεραν μεγάλες αποδόσεις κατά τις καθοδικές περιόδους του 1991 και του 2001, σε ευκαιριακή βάση. Ίσως αποδειχθεί ότι αξίζει να στραφεί κανείς σε ορισμένες στρατηγικές κεφαλαίων αναχαίτισης κινδύνου (hedge fund strategies), αλλά πρέπει να μεταχειριζόμαστε ούτως ή άλλως με επιφυλακτικότητα τα κεφάλαια αναχαίτισης κινδύνου, ως επενδυτική επιλογή, κατά τη γνώμη του κυρίου Dugan.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
¶ρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site