Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ


SOUTH-EAST EUROPE INSURANCE CONFERENCE 2008
ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ MONEY CONFERENCES


ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


 


Το συνέδριο South-East Europe Insurance Conference 2008, της επιτυχημένης σειράς συνεδρίων Money Conferences, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στις 16 Δεκεμβρίου 2008 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και της  Ένωσης Τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (BACEE).
Το South-East Europe Insurance Conference 2008 ήταν το πρώτο Κλιματικά Ουδέτερο Ασφαλιστικό Συνέδριο στην Ελλάδα, πιστοποιημένο από τον οργανισμό Climate Partner. Το Climate Partner υπολόγισε την επιβάρυνση στο περιβάλλον που προκάλεσαν οι μετακινήσεις συνέδρων, ο φωτισμός των χώρων, η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και κάθε άλλη μορφή κατανάλωσης ενέργειας από δραστηριότητες σχετικές με το Συνέδριο, και ως αντιστάθμιση οι διοργανωτές του Συνεδρίου συνέβαλαν οικονομικά σε συγκεκριμένο έργο προστασίας κλίματος που έχει αναπτύξει η WWF στο Νεπάλ.
Το συνέδριο συνδύασε επιτυχώς διαδραστικές συζητήσεις σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες που εστίασαν στα:
- Solvency II: Απειλή ή Ευκαιρία,
- Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόκληση για την Κοινωνία και την Οικονομία,
- Ομαδικά Συμβολαία: Διαρκές Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για τις Επιχειρήσεις και
- Επιχειρείν στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη με Ασφαλεια.
Τα πάνελ απαρτίζονταν από ειδικούς σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, Διευθύνοντες Συμβούλους και εκπροσώπους των χορηγών του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ING Ελλάδος ως χορηγός κατηγορίας Platinum είχε την δυνατότητα να οργανώσει ένα 45λεπτο εργαστήριο με θέμα: «Ιδιωτικά Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχήματα: Γεφυρώνοντας τα δημόσια με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα». Κύριος Ομιλητής στην συζήτηση εργασίας που διοργάνωσε η ING, ήταν ο κ. Bram Boon, CEO ING Ελλάδος.
Μεταξύ των υψηλού κύρους ομιλητών που συμμετείχαν στο Συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κ. Φωκίων Μπράβος, ο Δρ. Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης & Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», ALBA Graduate Business School, o Managing Director, Head of M&A, Central & Eastern Europe της Deutsche Bank, ο κ. Bram Boon, CEO, ING Ελλάδος ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παρατηρητήριο Απασχόλησης, Eπιστημονικός Σύμβουλος, Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ο κ.  Κωνσταντίνος Τζινιέρης, Πρόεδρος ΔΣ, Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (Ε.ΤΑ.Ο.), Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ διακεκριμένοι Έλληνες ειδικοί και επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο του “South-East Europe Insurance Conference 2008” πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τα αποκαλυπτήρια του ανανεωμένου περιοδικού ΧΡΗΜΑ και του νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού Insurance World.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών οίκων, και τραπεζών, ειδικοί από τον τραπεζικό, χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό χώρο, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, opinion leaders κ.ά.


ΧΟΡΗΓΟΙ

Οι χορηγοί του South-East Europe Insurance Conference 2008, σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς, που με τη συμμετοχή του συνέβαλαν ουσιαστικά στην  διεξαγωγή του συνεδρίου, ήταν:
Platinum Χορηγός: ING Ελλάδος, Gold Χορηγος: HDI-Gerling, Silver Χορηγοί: BSI SA, Comergon ΑΕ, Kosmocar, V+O Communications, Επιστημονικός συνεργάτης: ALBA Graduate Business School, Honorary Sponsors: Υπουργείο Ανάπτυξης, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Συνδέσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών, Ένωση Τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Communication Sponsors: ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑWeek, SBC Business Channel, Κέρδος, Ισοτιμία, Euro2day, Ad Business, City Press.ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ


ΦΩΚΙΩΝ ΜΠΡΑΒΟΣ
Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Βρισκόμαστε στη μέση της μεγαλύτερης χρηματοοικονομική κρίσης των τελευταίων 75 ετών και ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο πάτος και αν θα φθάσουμε σε αυτόν σε έξι μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια ή και περισσότερο... Η κρίση αυτή λοιπόν επηρεάζει σημαντικά την ασφαλιστική αγορά πολλαπλώς.
Δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει την αγορά μας είναι η απόδοση των επενδύσεων. Η ασφαλιστική αγορά είναι μία δραστηριότητα που αποταμιεύει τεράστια ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσει μελλοντικούς κινδύνους. Από τη γενικότερη πορεία των επενδύσεων, λοιπόν, εξαρτάται άμεσα η αγορά μας.
Και το τρίτο στοιχείο είναι η ύφεση, η οποία επίσης μπορεί να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην αγορά.
Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουμε ήδη καταγράψει 900 περιστατικά, τα οποία θα αποζημιωθούν με ποσό που θα φθάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προέτρεψε τα μέλη της να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παθόντων, έστω με μεγάλες προκαταβολές, ώστε να προλάβουν τα εμπορικά καταστήματα να εκμεταλλευθούν όσο γίνεται τη  περίοδο των εορτών.
Στο θέμα των επενδύσεων: Εμείς είμαστε μακροχρόνιοι, συντηρητικοί επενδυταί. Τα αποθέματα τα οποία επενδύουμε δεν προορίζονται για κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ιδίως για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, οι τοποθετήσεις που κάνουμε γίνονται με ορίζοντα 30, 40 ή και περισσότερων ετών. Οφείλουμε, λοιπόν, ως θεσμικοί επενδυταί που είμαστε, να είμαστε συντηρητικοί επενδυταί.
Στις 30 Ιουνίου 2008, το σύνολο των επενδύσεων της ασφαλιστικής αγοράς ανερχόταν σε 11,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 83% ήταν σε ακίνητα, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και άλλες συντηρητικές τοποθετήσεις, και μόνο το 13% ήταν σε μετοχικές επενδύσεις και σε αμοιβαία κεφάλαια μετοχικών αξιών. Επομένως ο αντίκτυπος στην αγορά επηρεάζει ουσιαστικά το 17% των χρηματιστηριακών επενδύσεων. Η ασφαλιστική αγορά δεν είχε συμμετοχή σε τοξικές και άλλες προβληματικές επενδύσεις.
Τις επενδύσεις αυτές, στο μέγιστο μέρος τους, γίνονται στην Ελλάδα, ελέγχονται αποτελεσματικά και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με την ύφεση: Μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, αυτή δεν είχε φανεί στην ασφαλιστική αγορά, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εταιριών του κλάδου, παρά και την πτωτική τάση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Στον τομέα ζωής, η ασφαλιστική παραγωγή ήταν αυξημένη σε σχέση με το εννεάμηνο του 2007. Υστερούμε, όμως, ακόμη συγκρινόμενοι με τις αντίστοιχες επιδόσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζητήσαμε, λοιπόν, από την Πολιτεία τη νομοθετική εναρμόνιση με την ΕΕ, σε ζητήματα όπως οι αντικειμενικές αξίες, η ουσιαστικότερη συμμετοχή των αντασφαλιστών στα αποθέματα των εταιριών, τη γενίκευση των λογιστικών προτύπων κ.λπ. ώστε η ασφαλιστική αγορά να αντεπεξέλθει στην κρίση παλικαρίσια.
Το νέο εποπτικό πλαίσιο δημιουργεί δυσκολίες σε κάποιες εταιρίες, αλλά πάντως ορίζει πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Δεν ζητάμε, λοιπόν, παρά μια χρονική παράταση και ευελιξία στην εφαρμογή του, ώστε η αγορά να μπορέσει να προσαρμοσθεί ομαλά, δεδομένου και ενός κακού προηγουμένου, μιας κατάστασης δεκαετιών, που χαρακτηριζόταν από την υπερβολικά χαλαρή εποπτεία, η οποία μάλιστα γινόταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ένα υπουργείο χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση στον χρηματοοικονομικό τομέα. Κάνουμε, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα και για να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη αξιοπιστία μας.
Στον κλάδο του αυτοκινήτου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού αυτός στην Ελλάδα λειτουργεί με ασφάλιστρο πολύ χαμηλότερο από το πραγματικά απαιτούμενο. Εύλογη συνέπεια είναι να υπάρχουν συμβιβασμοί στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Ζητούμενο είναι να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και πιστεύω ότι η εποπτική αρχή κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό δημιουργεί μία νέα δυναμική, αλλά θα περάσουμε και μέσα από τριβές, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν και φυγόκεντρες δυνάμεις από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθώς οι επί μέρους ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν, φυσικά, σε συνθήκες ανταγωνισμού.
Η πρόοδος θα υπάρξει, όμως, με φιλοδοξία η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να συμμετάσχει - συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση - και στον τρίτο πυλώνα των ασφαλίσεων. Σε στενή συνεργασία, λοιπόν, και με τη νέα εποπτική αρχή, θα βαδίσουμε με αποφασιστικότητα και θα επιτύχουμε ένα υψηλό βαθμό συνέπειας, φερεγγυότητας, αξιοπιστίας και ποιοτικών υπηρεσιών.


Δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ
Πρύτανης & Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», ALBA Graduate Business School
1-2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο Καθηγητής Τραυλός αναφέρθηκε στα αίτια και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης για τη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο.
Αναφορικά με τα αίτια, απέδωσε την κρίση στην αλόγιστη χρήση τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων (securitization), στην υπερβολική χρήση δανειακών κεφαλαίων (leverage), στην εσφαλμένη εκτίμηση του πιστοληπτικού κινδύνου (bond rating) από τους διεθνείς οίκους διαβάθμισης των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subprime bonds), στο σύστημα αμοιβών στελεχών και στο κανονιστικό πλαίσιο.
Σχετικά με τις επιπτώσεις, τόνισε ιδιαίτερα τον περιορισμό πιστώσεων στην οικονομία, την αύξηση του κόστους δανεισμού ιδιωτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των διαφόρων οικονομιών ή ακόμη και την αναμενόμενη ύφεση σε αρκετές χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο καθηγητής Τραυλός υποστήριξε πως το τραπεζικό σύστημα είναι σε σχετικά καλύτερη θέση από το αντίστοιχο των ΗΠΑ και αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και πως οι συνέπειες της κρίσης είναι κυρίως έμμεσες και προέρχονται από τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία των αρνητικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία και υποστήριξε πως και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί, αφού κλείσει τον κύκλο της που αναμένεται να διαρκέσει 1-2 ακόμη χρόνια.


BRAM BOON
Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το γεγονός ότι, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο, δημιουργεί έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς παροχής συντάξεων, καθώς το ποσοστό των συνταξιούχων σε σχέση με τους ενεργώς απασχολούμενους βαίνει αυξανόμενο. Καθένας μας ατομικώς, λοιπόν, όπως επίσης τα κράτη και οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και ο χρόνος για να το κάνουμε αυτό είναι τώρα. Αν τώρα δεν αποταμιεύσουμε σωστά για το μέλλον μας, αργότερα θα είναι πολύ αργά.
Διαφορετικά άτομα, όμως, αντιλαμβάνονται το ζήτημα με διαφορετικό τρόπο. Στη Ρουμανία, παραδείγματος χάριν, διεξήχθη μακρά συζήτηση περί του αν είναι απαραίτητο ή όχι να υπάρχουν συντάξεις των επιζώντων (προστατευομένων του ασφαλισμένου) μελών, σε συνδυασμό με τις συντάξεις που προορίζονται για τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Παράλληλα με το φαινόμενο της διαρκώς διευρυνόμενης μακροζωίας παρατηρείται το φαινόμενο της αλλαγής του τρόπου ζωής των ηλικιωμένων, αφού αυτοί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, δεδομένου βεβαίως ότι αυτοί υποστηρίζονται από ικανοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα.
Στις Κάτω Χώρες, φερ’ ειπείν, όπου οι συνταξιούχοι είναι πλούσιοι, αν παρατηρήσει κανείς τα σπορ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν θα δει ότι πολλά από αυτά τα οδηγούν άτομα ηλικίας 70 ετών και πλέον. Στη Ρουμανία, από την άλλη, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν καν να επιβιώσουν αν στηριχθούν αποκλειστικά στο ποσό της σύνταξής τους. Στην Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται κάπου στη μέση.
Κίνητρο, για να απασχοληθεί κανείς για τη μελλοντική εξασφάλισή του μέσω μιας σύνταξης, είναι και το φαινόμενο του αυξανόμενου ατομισμού της νέας γενιάς, η οποία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα γηραιότερα μέλη της οικογένειάς της, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Υπάρχουν, λοιπόν, συντάξεις το ύψος των οποίων καθορίζεται ως ποσοστό του τελευταίου μισθού του ασφαλισμένου, και συντάξεις που εξαρτώνται από το ύψος των συνολικών εισφορών που αυτός έχει καταβάλει σε όλη τη διάρκεια της ασφάλισής του. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός των δύο είναι ο ενδεδειγμένος. Οι εισφορές των ασφαλισμένων αναγκαστικά κάπου επενδύονται, οπότε περιλαμβάνουν το στοιχείο του κινδύνου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς αποδόσεις των επενδύσεων αυτών μετά από πολλά χρόνια. Σαφώς, λοιπόν, θα πρέπει να τηρείται κάποιο περιθώριο ευρωστίας για τη διασφάλιση της ανταπόκρισης του ασφαλιστικού φορέα στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Όπως επίσης θα πρέπει να παρέχεται στον ασφαλισμένο μια ελάχιστη εγγύηση, ανάλογη των εισφορών που έχει καταβάλει.
ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Πιστεύω στα ιδιωτικά συστήματα. Είναι καταλληλότερα από τα δημόσια, καθώς είναι καλύτερα στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό για τη δουλειά που είναι απαραίτητο να γίνει. Ο κόσμος, βέβαια, επαφίεται κυρίως στα κράτη, στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πολύ σωστό.
Η τάση είναι γνωστή και περιλαμβάνει όλο και λιγότερους ενεργώς απασχολουμένους ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνεται πλέον. Τα κράτη, με τις σημερινές δομές τους, δεν αντέχουν να καταβάλλουν τις προσδοκώμενες συντάξεις. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα αξιόπιστο ιδιωτικό σύστημα, που θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο παράγοντας μακροζωία συνεπάγεται και την επί πολύ μακρότερο χρήση ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών εκ μέρους των συνταξιούχων, υπηρεσίες οι οποίες (και αυτές) επιβαρύνουν σημαντικά το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι οι ασφαλιστικοί φορείς να προβαίνουν σε επενδύσεις οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα των ασφαλισμένων. Οι νεότεροι μπορούν να επιτρέψουν η διαχείριση των εισφορών τους να περιλαμβάνει κάπως υψηλό ποσοστό κινδύνου, καθώς - μακροπρόθεσμα – αυτό θα τους ωφελήσει. Οι ασφαλισμένοι μέσης ηλικίας θα περιορίσουν την έκθεση των εισφορών τους σε κίνδυνο. Ενώ όσοι φθάνουν στην τελευταία πενταετία της εργασιακά ενεργής ζωής τους θα τείνουν να μηδενίζουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να λειτουργούν διαφορετικά ασφαλιστικά - επενδυτικά κεφάλαια για διαφορετικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Κάτι που, όμως, δεν επιτρεπόταν στη Ρουμανία, όπου έγινε μεγάλη συζήτηση επί του θέματος.
Υπάρχουν, βεβαίως, διάφορες παραλλαγές εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στην Αυστραλία, όπου - όταν ο ασφαλισμένος φθάσει σε συντάξιμη ηλικία - εισπράττει ένα σημαντικό ποσό «εφ’ άπαξ», παρατηρείται η τάση αρκετοί συνταξιούχοι να επενδύουν αυτό το ποσό σε κάποια μικρή επιχείρηση και να εξακολουθούν, έτσι, να είναι οικονομικώς ενεργοί, οπότε και να συμβάλλουν περαιτέρω στο ασφαλιστικό σύστημα. Στις Κάτω Χώρες, όπου οι συντάξεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, παρατηρείται ότι πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, χρηματοδοτώντας τη σύνταξή τους από τη διαφορά μεταξύ αυτής που θα έπαιρναν κατά την ωρίμανσή της (στην ηλικία των 65 ετών) και αυτής που θα πάρουν κατά την πρόωρη αποχώρησή τους από την εργασία (π.χ. στα 60 τους).


ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Στις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης λειτουργούν, πλέον, και οι τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος:
- η στοιχειώδης κρατική παροχή, η οποία απλώς σε προφυλάσσει από του να πεθάνεις από πείνα,
- η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, η οποία σε αναγκάζει να αποταμιεύεις για το μέλλον σου, και
- η επί πλέον εθελοντική ασφάλιση, η οποία υποστηρίζεται με μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τώρα, οφείλουν να κατανοήσουν ότι δουλειά τους δεν είναι απλώς να συλλέγουν εισοφορές και να τις τοποθετούν σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο. Οφείλουν να συνυπολογίσουν τόσο τον επενδυτικό κίνδυνο όσο και τον διαχειριστικό κόστος. Εδώ υπεισέρχεται και ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα κάνει τα συνταξιοδοτικά - επενδυτικά κεφάλαια να λειτουργούν αποτελεσματικά. Πρέπει, βέβαια, οι ιδιωτικοί αυτοί φορείς να εξηγήσουν στο κοινό τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων ταμείων. Και για να το κάνουν αυτό δεν μπορούν παρά να συζητήσουν προσωπικά με κάθε πελάτη.
Όσον αφορά στη ρυθμιστική παρέμβαση των αρχών, αυτή θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι «ισορροπημένη», καθώς ενδεχόμενη υπερβολική παρέμβαση θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις. Αυτό που είναι καλύτερο να γίνει είναι να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ συνταξιοδοτικών φορέων και αρχών.
Καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας ενός τέτοιου ταμείου είναι η διεθνής εμπειρία του, η υψηλή εξειδίκευση των επενδυτικών συμβούλων του και βεβαίως η διαφάνεια στη διαχείριση, καθώς κανείς δεν θα έδινε τα χρήματά του σε κάποιον που δεν ξέρει αν μπορεί να εμπιστευθεί. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι πολιτικές συνθήκες, οι οποίες οφείλουν να είναι σταθερές. Οι ασφαλιστικοί φορείς προβαίνουν σε εκτιμήσεις και μακροχρόνιους σχεδιασμούς, βασισμένοι σε πολλά δεδομένα. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν είναι σωστό το κράτος να μεταβάλλει μονομερώς αυτά τα δεδομένα.


Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόκληση που η ING αντιμετώπισε κατά την καθιέρωση του θεσμού των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων στη Ρουμανία. Εκεί, λοιπόν, τα ταμεία έπρεπε να προσεγγίσουν 4,5 εκατομμύρια άτομα μέσα σε τέσσερις μήνες. Σύφωναμε το μερίδιο της ING στην αγορά (30%) στόχος μας ήταν να έλθουμε σε επαφή με 1,5 εκατομμύριο άτομα μέσα στο στενό περιθώριο αυτών των τεσσάρων μηνών. Στόχος που σήμαινε ότι το δυναμικό μας στον τομέα των πωλήσεων, που αριθμούσε 2.000 στελέχη έπρεπε να αυξηθεί σε 40.000, με τους νέους αυτούς συνεργάτες να πρέπει να επιλεγούν και να εκπαιδευθούν σε χρόνο-ρεκόρ ώστε, ακολούθως, να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Το ευχάριστο είναι ότι η ING κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτήν την πρόκληση.
Γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους ότι με ανάλογη επιτυχία θα ανταποκριθεί και στην πρόκληση που τώρα έχει ενώπιόν της και στην Ελλάδα. Ξεκινάμε, λοιπόν, να ενημερώνουμε το κοινό, καθώς και να συζητάμε με την κυβέρνηση, τις εποπτικές αρχές και κάθε εμπλεκόμενο.ΠΑΝΕΛ Ι
SOLVENCY II: ΑΠΕΙΛΗ Ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Στο πρώτο πάνελ με συντονίστρια την δημοσιογράφο κα Ευγενία Τζώρτζη, συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AIG Greece, ο κ. Λάμπρος Γκόγκος, Senior Manager Αναλογιστικών Υπηρεσιών, Ernst & Young και η κα Βασιλική Κωστάκη, Actuarial Director, Groupama Phoenix
Σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που επιφέρει η εφαρμογή των νέων κανόνων του Solvency, που τίθεται σε ισχύ από το 2012. Η προοπτική αυτή, όπως συμφώνησε το σύνολο των ομιλητών που συμμετείχαν στο πάνελ για το Solvency, εμφανίζεται πιο ισχυρή για τις ελληνικές κυρίως επιχειρήσεις, με δεδομένα τα προβλήματα αποθεματοποίησης που αντιμετωπίζουν, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά και όχι αμυντικά ως εξωτερικά επιβαλλόμενη διαδικασία.
Όπως μάλιστα επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Greece, κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, η πρόκληση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με τη γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη μείωση των αποδόσεων από τις επενδύσεις, αλλά και την αύξηση των ορίων για τις αποζημιώσεις υλικών και σωματικών βλαβών, που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή σταδιακά έως και το 2012.
Επιχειρώντας μια ανάλυση της δομής του Solvency, ο κ. Λάμπρος Γκόγκος, senior manager αναλογιστικών υπηρεσιών της Ernst & Young, ανέλυσε τον πρώτο πυλώνα που περιλαμβάνει τον πιστωτικό, το λειτουργικό και τον ασφαλιστικό κίνδυνο. Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην ποιοτική προσέγγιση του κινδύνου και ο τρίτος στη ενημέρωση των εποπτικών αρχών, ο ρόλος των οποίων θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστεί.
Η εφαρμογή των νέων κανόνων του Solvency, όπως επεσήμανε η κ. Βασιλική Κωστάκη actuarial director της Groupama Phoenix, θα υποχρεώσει τις εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές, αναθεωρώντας παράλληλα πολιτικές που σχετίζονται με την τιμολόγηση των προϊόντων. Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων θεωρείται δεδομένη και σύμφωνα με τους ομιλητές, μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή, ενισχύοντας την παρεχόμενη ασφάλεια. Αν και αρκετά από τα μικρά χαρτοφυλάκια μπορεί να μην αποδειχθούν βιώσιμα, αυτό θα κριθεί με βάση την αποτελεσματικότητα της κάθε επιχείρησης και κυρίως με τον εξορθολογισμό του κόστους, τη μείωση των εξόδων πρόσκτησης και την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ανεπαρκής τιμολόγηση.


ΠΑΝΕΛ II
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο δεύτερο πάνελ με συντονιστή τον κ. Γιάννη Βερμισσώ, συμμετείχαν ως ομιλητές ο  κ. Bram Boon, CEO, ING Ελλάδος , ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παρατηρητήριο Απασχόλησης, Eπιστημονικός Σύμβουλος, Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο κ. Κωνσταντίνος Τζινιέρης, Πρόεδρος Δ.Σ., Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (Ε.ΤΑ.Ο.), Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ και ο κ. Νικόλαος Τεσσαρομάτης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, ALBA, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Διαχείρισης, ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ Asset Management
Ο κ. Bram Boon αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εφαρμογή του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ολλανδία και την τεχνογνωσία της ING αλλά και των άλλων ασφαλιστικών εταιρειών στην διαχείριση των ταμείων αυτών. Ακόμη επισήμανε τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται από τα κράτη όπου εφαρμόζουν τον θεσμό και  μεριμνούν για την ανάπτυξή του, εδώ και χρόνια. Επίσης επισήμανε ότι η ενεργοποίηση των κρατών στο θέμα των Επαγγελματικών Ταμείων σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία έχει δείξει ότι έχει καθοριστική σημασία στην ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και στην βελτίωση τους αισθήματος ασφάλειας των πολιτών που απολαμβάνουν τα οφέλη του θεσμού στην λήξη της επαγγελματικής τους ζωής.
Ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς αναφέρθηκε σε σημαντικές παραμέτρους της λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων τονίζοντας ότι ο θεσμός έχει νομοθετικές αδυναμίες γι΄αυτό και δεν εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα. Επισήμανε πώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που υπάρχει Επικουρική Ασφάλιση ο θεσμός δεν αναπτύσσεται, και μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης εμφανίζονται στις Βόρειες χώρες.  Ακόμα υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα είναι να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να δώσουν ευελιξία στην σύσταση Ταμείων και να  μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν και σε περιοδικές παροχές προς τα μέλη τους διότι απ΄όσα Επαγγελματικά Ταμεία έχουν συσταθεί και λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα κανένα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Ο κ. Νίκος Τεσσαρομάτης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην παγκόσμια αγορά η χρηματοπιστωτική κρίση ωθώντας προς την σύσταση Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία παρέχουν «στέγη» ασφάλειας στους εργαζόμενους. Έκανε εκτενή αναφορά στις κατηγορίες των Επαγγελματικών Ταμείων που λειτουργούν σήμερα και τα οφέλη στους ασφαλισμένους κατά περίπτωση. Υποστηρίζοντας την σημασία των Επαγγελματικών Ταμείων για την ασφάλιση των εργαζομένων επαγγελματικών κλάδων ή επιχειρήσεων, επισήμανε ότι αποτελούν σημαντική παράμετρο της σύγχρονης οικονομίας και πώς και η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο σε ένα θεσμό δοκιμασμένο σε άλλες χώρες ο οποίος προσφέρει σε εκατομμύρια  εργαζόμενους ασφάλεια στην απολαβή συντάξεων όσες εργασίες και να αλλάξουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τζινιέρης αναφέρθηκε στην εμπειρία του Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Ταμείων που παρέχει εφάπαξ παροχές στα μέλη του. Επισήμανε τους τρόπους διαχείρισης των εισφορών των ασφαλισμένων μέσω του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Εσωτερικού που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, όπως και τους κανόνες διαφάνειας και ενημέρωσης των μελών για τα χρήματα που καταβάλλουν ως παροχές στο Ταμείο. Ακόμα επισήμανε τα φορολογικά οφέλη σε όσους καταβάλλουν παροχές στο Ταμείο –εκπίπτουν της φορολόγησης- ενώ τόνισε πώς δεν αποκλείεται να επεκταθεί το Ταμείο και στον τομέα της σύνταξης ή ακόμα και στην δημιουργία νέου κλάδου παροχών προς στα μέλη του.


ΠΑΝΕΛ III
ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την συνεχώς αυξανόμενη σημασία των ομαδικών ασφαλίσεων τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβούντες όσο και για την δημιουργία κλίματος 'επιχειρηματικές εμπιστοσύνης' στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων τόνισαν οι 3 ομιλητές του πάνελ για τις Ομαδικές Ασφαλίσεις που πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Σακελλαρίου. Tην πλευρά των Ασφαλιστικών Εταιρειών εκπροσώπησε ο κ. Γ. Βλασσόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων της Alico, την πλευρά των διαμεσολαβούντων εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Κ2 Insurance Risk Management Consultants ενώ από την πλευρά των επιχειρήσεων και των στελεχών τους ο κ. Γιώργος Αναστασάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του τουριστικού ομίλου Aldemar Hotels μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς σκέφτεται μία επιχείρηση όταν συνάπτει συμβόλαια ομαδικών ασφαλίσεων.
Ο κ. Βλασσόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι το μεγέθος της ασφαλιστικής παραγωγής στις Ομαδικές Ασφαλίσεις είναι ακόμη μικρό σε σχέση με το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής αλλά έχει αυξημένες προοπτικές ανόδου. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό» είπε ο κ. Βλασσόπουλος είναι ότι η ομαδική ασφάλιση είναι συμπληρωματική ασφάλιση στην κοινωνική, διαθέτει μεγάλο ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς μπορεί η ομαδική ασφάλιση να προστατέψει και να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ο κ. Κεχαγιάογλου τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων για να προωθήσουν τις ομαδικές ασφαλίσεις και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο αλλά και σημαντικά οφέλη για τους διαμεσολαβούντες απ’ αυτή την διαδικασία. Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο κ. Κεχαγιάογλου υποστήριξε ότι ο φόβος των οικονομικών απωλειών θα γίνει αιτία για αύξηση των ασφαλίσεων.
Τέλος ο κ. Αναστασάκος, αναφέρθηκε στη σημασία της ομαδικής ασφάλισης για την προσέλκυση υψηλών στελεχών στις επιχειρήσεις ενώ υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον δικό τους κλάδο ουδείς επιθυμεί  να προχωρήσουν στην διακοπή του δικού τους ομαδικού ασφαλιστήριου.


ΠΑΝΕΛ IV
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το τέταρτο πάνελ, με θέμα «Επιχειρείν στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη με Ασφάλεια», συντόνισε ο Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού ΧΡΗΜΑ, ενώ ομιλητές ήταν οι: Νότης Βαγιακάκος, Διευθύνων Σύμβουλος HDI-Gerling Hellas, Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος Comergon Insurance Brokers και Αικατερίνη Μανσούρη, Υπεύθυνη Τμήματος Μεσομακροπρόθεσμων Πιστώσεων & Ειδικών Συμβολαίων του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
Τα κυριότερα σημεία όσων οι εισηγητές ανέφεραν στη διάρκεια της συζήτησης ήταν:
Νότης Βαγιακάκος: Τα βίαια γεγονότα από τα οποία υπέφερε η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν μια χρήσιμη εμπειρία, καθώς όταν ασχολείσαι με τον κίνδυνο σε καθημερινή βάση πολλές φορές δεν συνειδητοποιείς επαρκώς ότι αυτός πραγματικά υπάρχει. Αυτό ίσχυε για πολλούς πελάτες, που θεωρούσαν την ασφάλιση μόνο ένα κόστος, αλλά και για εμάς τους ίδιους, που κάποιες φορές δεν κατανοούμε τη φύση και το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε.
Τα γεγονότα, όμως, κάνουν τη διεθνή αγορά να θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πολιτικό κίνδυνο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος της συγκεκριμένης κάλυψης.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, και αυτό είναι το ωραίο στο επάγγελμά μας, ακολουθούν τους πελάτες τους στην επέκτασή τους. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τα νέα προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους κατά την επέκτασή τους αυτή.
Οι Έλληνες πάντα ανελάμβαναν κινδύνους και ανέπτυσσαν πλούσια δραστηριότητα στο εξωτερικό. Το θέμα είναι να το κάνουν αυτό με τρόπο μετρημένο και σύννομο, ζητούμενα τα οποία εμπίπτουν και στις δικές μας αρμοδιότητες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες θέματα που θεωρούνταν αυτονόητα από Έλληνες επιχειρούντες απλώς δεν μπορούσαν, για νομικούς λόγους, να γίνουν στο εξωτερικό. Δεν μπορεί, ας πούμε κάποιος να ασφαλίσει την ξένη θυγατρική του σε ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα και να εισπράξει αποζημίωση στο εξωτερικό, αφού εκεί δεν πληρώνει ασφάλιστρα, οπότε προκύπτουν φορολογικά και άλλα ζητήματα.
Η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο, με αιχμή μάλιστα τους διαμεσολαβούντες, που θα έλεγα ότι είναι η «πρώτη γραμμή» συμβούλων των ασφαλιζομένων, είναι να πάρουμε τους πελάτες κοντά μας και να τους δείξουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί - από την Ελλάδα - για τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις στα ασφαλιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και μάλιστα με πολύ ανταγωνιστικό κόστος.
Γιώργος Ζαφειρίου: Οι ταραχές και οι καταστροφές που έγιναν το Δεκέμβριο δεν ήταν τρομοκρατικές ενέργειες, όπως θεωρούσαν πολλοί πελάτες, αλλά συντάσσονται κάτω από την κάλυψη του πολιτικού κινδύνου. Στάσεις-απεργίες, πολιτικές ταραχές, κακόβουλες ενέργειες θεωρούνται αυτονόητες καλύψεις που δεν συνεπάγονται επασφάλιστρο. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα κάποιος ασφαλισμένος δεν έχει την κάλυψη των πολιτικών ταραχών. Κάποιοι, λοιπόν, ήταν ασφαλισμένοι και ήδη αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές. Άλλοι, που δεν πλήρωναν ασφάλιστρα και έτσι ήταν λιγότερο προνοητικοί αλλά περισσότερο ανταγωνιστικοί, θα αποζημιωθούν από το κράτος, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δεν προνοούν να βάλουν εγκαίρως τον υπεύθυνο για την ασφάλισή τους, διαμεσολαβούντα ή ασφαλιστή, στην υπόθεση της επέκτασής τους στο εξωτερικό, δηλαδή κατά το σχετικό σχεδιασμό και την εκτίμηση των κινδύνων. Συνήθης περίπτωση είναι πρώτα να προβούν στην επένδυση και μετά να μας ενημερώσουν. Για να μην πω ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που μας ενημερώνουν αφού πρώτα υποστούν ζημιά. Το σωστό, βεβαίως, είναι να μας καλέσουν από την αρχή ώστε να μπορέσουμε κι εμείς εγκαίρως να μελετήσουμε και να εκτιμήσουμε τους κινδύνους.
'Αλλη άστοχη τακτική κάποιων εταιριών είναι ότι συνάπτουν ξεχωριστά συμβόλαια για τις δραστηριότητές τους σε διάφορες χώρες, πράγμα που τελικώς τους κοστίζει πολύ περισσότερο απ' όσο θα κόστιζε η συγκέντρωση όλων των κατά τόπους καλύψεων σε ένα κεντρικό συμβόλαιο της μητρικής εταιρίας.
Αικατερίνη Μανσούρη: Μία παράμετρος των δυσάρεστων γεγονότων του Δεκεμβρίου, που αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο, είναι ότι έδειξαν πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών.
Από τα κύρια αντικείμενα του ΟΑΕΠ είναι η κάλυψη του πολιτικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες που επιχειρούν σε χώρες του εξωτερικού. Έχοντας ένα ασφαλιστήριο από τον ΟΑΕΠ ο επιχειρηματίας μπορεί - εκχωρώντας τα δικαιώματά του για αποζημίωση σε μια τράπεζα - να επιτύχει ευκολότερη ή ευνοϊκότερη χρηματοδότηση. Οι σχετικές ασφαλίσεις είναι διπλά καλυμμένες, τόσο μέσω αντασφάλισης όσο και μέσω εγγυοδοσίας του Δημοσίου.
Έχουμε παραδείγματα πελατών που δεν θεωρούσαν πιθανό κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο και δεν ασφαλίσθηκαν γι’ αυτόν. Ο κίνδυνος προέκυψε, όμως, και μάλιστα ήταν καταστροφικός, καθώς μιλάμε για πόλεμο. Στη δική μας αποστολή, λοιπόν, συγκαταλέγεται και η ανάγκη να συμβουλεύσουμε σωστά τους επιχειρούντες και να ενισχύσουμε - για το δικό τους όφελος - την ασφαλιστική τους συνείδηση.
Μόνο μεγάλες εταιρίες έχουν οργανωμένο τμήμα διαχείρισης κινδύνου, ενώ με πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουμε αδυναμία ακόμη και να συνεννοηθούμε επί του ζητήματος. Σταδιακά, όμως, διά των εμπειριών, οι Έλληνες επιχειρηματίες συνειδητοποιούν τις ασφαλιστικές ανάγκες τους και φροντίζουν να τις καλύψουν. Στο πεδίο αυτό είναι σημαντικός ο δικός μας ο ρόλος, τόσο ο συμβουλευτικός όσο και ο ενημερωτικός, σχετικά με τα παρεχόμενα προϊόντα και το τι αυτά εξασφαλίζουν στους επιχειρούντες.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
¶ρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site