Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
2009, ΜΕ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ 2010Με τους χειρότερους οιωνούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η νέα χρονιά. Στο πολύπαθο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε το κράτος υποχρεώνεται (;) να εκδίδει πολλαπλά πακέτα στήριξης, και επιπλέον να γίνεται εγγυητής τοξικών δανείων, και να επανακρατικοποιοεί, ουσιαστικά, όσες από αυτές έχουν πλέον απολέσει και την τελευταία ελπίδα επιβίωσης. Η Royal Bank of Scotland είναι το τελευταίο και ένα από τα ηχηρότερα παραδείγματα, αλλά δεν παύει να είναι ένα μόνο παράδειγμα από πολλά- για την ακρίβεια πολύ περισσότερα από όσα είχαν υποθέσει σε πρώτη φάση οι αρμόδιοι «ναυαγοσώστες».


ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΙΚΡΟ...
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον εξαντλήσει τα πολεμοφόδιά τους αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, χωρίς αυτό να προσφέρει ουσιαστική ενίσχυση στην ρευστότητα της αγοράς, ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα (όπως για παράδειγμα στη Ρωσία) το νόμισμα έχει αφεθεί να διολισθαίνει ανεξέλεγκτα, και αυτό με τις ευλογίες της Κεντρικής Τράπεζας.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ISM που δείχνει τις τάσεις των αγορών (πλην μεταποίησης) τον μήνα Δεκέμβριο βυθίστηκε στο 40,6, δεύτερη χειρότερη επίδοσή του όλων των εποχών (αναγνώσεις κάτω του 50 υποδηλούν συρρίκνωση). Το νούμερο αυτό ήταν καλύτερο του αναμενομένου, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, μια και ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση κατρακύλησε στο 32,4, τόσο χαμηλά όσο ποτέ άλλοτε.
Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα ενίσχυσης που επεξεργάστηκε ο Ομπάμα- ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των ΗΠΑ ασφαλώς θα περίμενε ο προκάτοχός του να του παραδώσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε λιγότερο τραγική κατάσταση.  Και, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, ο νέος πλανητάρχης κληρονόμησε και δύο πολέμους, μία εκρηκτική κατάσταση στη μέση ανατολή, και μία διεθνή εικόνα και υπόληψη καθόλου αξιοζήλευτη. Απολύτως πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η διάσωση των BoA και Citigroup οι οποίες απειλούν να ακολουθήσουν την RBS στον τραπεζικό χορό του Ζαλόγγου, καθώς αν αυτές οι τράπεζες καταρρεύσουν, την επόμενη ημέρα το μόνο ρευστό που θα κυκλοφορεί στην αγορά θα είναι ακάλυπτες επιταγές.
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο αριθμός- ρεκόρ επισκεπτών στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου ήταν εκεί για να επευφημήσει τον νέο πρόεδρο, η για να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό του που έφυγε ο προηγούμενος...
Ως ένα πρώτο έργο, στον οικονομικό τομέα, της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θεωρείται ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του προέδρου της πάλαι ποτέ πανίσχυρης SEC Κρίστοφερ Κοξ, στον οποίο καταλογίζεται ο υπέρ του δέοντος ελαστικός (στα όρια του πλημμελούς) έλεγχος της αγοράς, με συνέπεια τα πολλαπλά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που σημειώθηκαν τελευταία. Εικάζεται ότι και ο διοικητής της Fed θα τον ακολουθήσει σύντομα...


ΕΥΡΩΚΑΤΗΦΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 2009
Στην Ευρώπη, η ανεργία ανέρχεται συνεχώς, και μαζί με αυτήν μειώνεται και η ζήτηση με τις ανάλογες επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων. Η τελευταία καταγραφή του δείκτη τιμών καταναλωτή (για το μήνα Νοέμβριο) δείχνει μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,6%- και είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους 16 μήνες που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από το όριο του 2%, που εξορκίζουν Τρισέ και Παπαδήμος.
Για το εγγύς μέλλον, η ραγδαία πτώση του ΑΕΠ είναι αναπόφευκτη (κατά 1,9%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν), όπως και η άνοδος της ανεργίας, η οποία για το 2009 υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 8,7% για την Ε.Ε. και 9,3% για την Ευρωζώνη. Τέλος, αναμένεται και υπερδιπλασιασμός του δημοσίου ελλείμματος, σε επίπεδα γύρω στο 4% για την Ευρωζώνη και μισή μονάδα επιπλέον για την Ε.Ε. Η διάρκεια της ανάσχεσης αυτής αναμένεται να είναι μεγάλη, και ανάκαμψη (ίσως της τάξης του 0,4%) δεν προβλέπεται πριν από τα μέσα του 2010- πάντοτε σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Η συνολική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν ήταν ποτέ τόσο αποθαρρυντική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και επί πλέον δεν είναι καθόλου προφανές ποια μέτρα θα μπορούσαν να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα που επικρατεί.

-----------------------------------------------------------------
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ
Δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις ο προηγούμενος μήνας στις αγορές συναλλάγματος, με μόνη εξαίρεση την θεαματική υποχώρηση της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε σχεδόν κατά 20%, και έφθασε κάποια στιγμή σε 1:1 ισοτιμία με το ευρώ. Το γιεν ενισχύθηκε τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ (σαν φυσικό αποτέλεσμα των buy-backs που πραγματοποιούν οι traders), ενώ η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ παρέμεινε στα όρια που είχε κλείσει και τον προηγούμενο μήνα (1,29).
Για τον Ιανουάριο, τόσο οι προσδοκίες που γεννά η ενθρόνιση του νέου πλανητάρχη, όσο και τα τεράστια προβλήματα στην RBS και άλλες μεγάλες βρετανικές τράπεζες, που ανάγκασαν την βρετανική κυβέρνηση να ξοδέψει χρήμα για να εγγυηθεί τοξικά δάνεια των προβληματικών τραπεζών, είναι πιθανότατο να «ωθήσουν» το δολάριο ψηλότερα, τόσο σε σχέση με την στερλίνα, όσο και με το ευρώ- τουλάχιστον αυτή η τάση καταγράφεται στις αγορές.

-----------------------------------------------------------------
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο «ΠΑΤΟΣ»
Τα μικρά κέρδη που σημείωσαν τα περισσότερα χρηματιστήρια κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν στάθηκαν ικανά να σώσουν την χρονιά, η οποία έκλεισε με πολύ μεγάλες απώλειες για το σύνολό τους. Δεν είναι παράδοξο ότι τα δύο καλύτερα χρηματιστήρια του 2007 (Μόσχα και Σαγκάη) ήταν αυτά που πέρυσι είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες: τα δύο τρίτα της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων έγιναν καπνός, ενώ τις μικρότερες, αναλογικά, απώλειες, είχαν τα λατινοαμερικανικά χρηματιστήρια. Με τις αποδόσεις μετρημένες σε δολάρια, το καλύτερο χρηματιστήριο ήταν το Καράκας με -7,1% (το 2007 είχε καταβαραθρωθεί), το Σαντιάγο με -16,4%, και το Μεξικό με -25,1%. Το καλύτερο ευρωχρηματιστήριο (Φρανκφούρτη) έχασε 38,8%, ενώ το χειρότερο (Αθήνα) 62,9%.
Και το σημαντικότερο είναι, ότι όλοι οι ειδικοί που κατά καιρούς ανακοινώνουν ότι πιάσαμε πλέον τον «πάτο», αναγκάζονται μετά από λίγο να διαψεύσουν εαυτούς, για να μην διαψευσθούν από τα γεγονότα. Εξ άλλου, κανένα απολύτως από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σαν αξιόπιστοι δείκτες της πορείας της οικονομίας, δεν δικαιολογεί την παραμικρή αισιοδοξία: Η κρίση είναι εδώ, και είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν υπάρχει κάποια μεσοπρόθεσμη έξοδος από αυτή την ζοφερή κατάσταση. Οι αισιόδοξοι μιλούν για ανάκαμψη στο 4ο τρίμηνο του 2009, αλλά τα επιχειρήματά τους δεν φαίνονται να πείθουν.


-----------------------------------------------------------------
ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ

Από την 21η Ιανουαρίου το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του (2%). Το επιτόκιο, υποχώρησε κατά 2,25 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες από τις 15 Οκτωβρίου, και μάλλον θα παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

-----------------------------------------------------------------
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙ ΤΑ 30 ΔΟΛ. ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η άνευ προηγουμένου πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας έχει ρίξει κατακόρυφα τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες στις αρχές Ιανουαρίου είχαν υποχωρήσει από τα 55 στα 39 δολάρια το βαρέλι, με σαφή τάση να υποχωρήσουν και κάτω από τα 30 δολάρια. Τα σενάρια του προηγούμενου μήνα για αύξηση της ζήτησης, κύρια από τον κινεζικό μεταποιητικό κλάδο, παρέμειναν στην σφαίρα της φαντασίας. Στο εγγύς μέλλον, η τιμή του μαύρου χρυσού θα επηρεαστεί από την ομαλή ή όχι ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τη δεκαετή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως επίσης και από το πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς στη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός, συνέχισε την ανοδική του πορεία, αν και όχι τόσο έντονα όσο είχαν εκτιμήσει κάποιοι ειδικοί της αγοράς, αλλά πάντως ξεπερνώντας και το φράγμα των 850 δολαρίων ανά ουγγιά.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
Άρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site