Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009                              

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...

ΜΑΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...


Ο κ. Παπαθανασίου γνωρίζει ότι κατά τη χρονική περίοδο που εμείς θα διατηρούμε την κοινωνική συνοχή, που «προέχει» θα πρέπει και να δανειζόμαστε μεγάλα ποσά από τους ξένους για να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες. Αλλά οι ξένοι επενδυτές δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τη δική μας «κοινωνική συνοχή».

Από τον Λουκιανό*


Αν έχουμε καταλάβει καλά πώς εξελίσσονται τα πράγματα τον τελευταίο καιρό, μπορούμε να καταλήξουμε στα παρακάτω, σημαντικά κατά τη γνώμη μας, συμπεράσματα:
Πρώτον, είχαμε έναν πολύ κακό άνθρωπο για υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών που τόσα χρόνια έκανε του κεφαλιού του, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Και φυσικά χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Ούτε καν από τον πρωθυπουργό. Τον έλεγαν Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο πρωθυπουργός, μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο των αποφάσεων του κ. Αλογοσκούφη κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, τον αντικατέστησε αμέσως...
Δεύτερον, επειδή αυτός ο Αλογοσκούφης είχε μαζοχιστικές τάσεις, έβαζε νέους φόρους (φορολόγηση επαγγελματιών, κ.λπ.)  χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά καμιά απολύτως ανάγκη για τα δημόσια οικονομικά (αμάν, όχι άλλο πλεόνασμα, όχι άλλη εξοικονόμηση κόστους, φτάνει πια). Γι’ αυτό και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης ζητούν τώρα να αποσυρθούν οι φόροι αυτοί.
Και τρίτον, όταν ένας υπουργός όπως ο κ. Αλογοσκούφης αποτυγχάνει, τότε η αμέσως επόμενη κίνηση μιας κυβέρνησης είναι να τον αντικαταστήσει με τον μέχρι πρότινος υφυπουργό του, δηλαδή με το «δεξί του χέρι»...
Ελάτε όμως που ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Παπαθανασίου, αρχίζουν οι «περιπέτειες», καθώς σε περιόδους όπως η τρέχουσα, συμφέρει περισσότερο να είσαι ακροβάτης, παρά υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην Ελλάδα!
«Προέχει η κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο νέος υπουργός, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s.
Και πράγματι, έτσι είναι. Το πρώτο ζητούμενο σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι η διατήρηση της βάσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, προκειμένου να μην προκύψουν ανεξέλεγκτες παρενέργειες, που μετά δεν θα μπορούν να μαζευτούν με τίποτε…
Βέβαια οι όποιες κινήσεις διατήρησης της «συνοχής» έγιναν τον τελευταίο καιρό κάπως άτσαλα και κυρίως, «έτσι... χωρίς πρόγραμμα» που θα έλεγε και η αείμνηστος Μαρία Ρεζάν.
Όπως για παράδειγμα το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που δόθηκε εντελώς ξαφνικά στους αγρότες. Γιατί δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι ενώ το υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη δρομολογήσει τη διανομή του πακέτου, έτρεξαν οι αγρότες να κλείσουν τους δρόμους προκειμένου να μην αφήσουν την κυβέρνηση να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη που θα προέκυπταν!
Έλα όμως που ο κ. Παπαθανασίου γνωρίζει ότι κατά τη χρονική περίοδο που εμείς θα διατηρούμε την «κοινωνική συνοχή, που προέχει» θα πρέπει επίσης και να δανειζόμαστε μεγάλα ποσά από τους ξένους για να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες. Και οι ξένοι επενδυτές, δυστυχώς, δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τη δική μας «κοινωνική συνοχή».
Αν λοιπόν θέλουμε να δανειστούμε με ένα επιτόκιο που δεν θα απειλήσει την «κοινωνική συνοχή» των επόμενων ετών, θα πρέπει να προχωρήσουμε -και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- μια σειρά κινήσεων, έτσι ώστε να πείσουμε τους επενδυτές, ότι:
Πρώτον, αντιλαμβανόμαστε πραγματικά, και όχι μόνο στα λόγια, ότι το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα αποτελεί βόμβα για την οικονομία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.
Δεύτερον, δρομολογούμε άμεσα κινήσεις διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, έτσι ώστε να «χτυπήσουμε» τα διαρθρωτικά αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα των ελλειμμάτων και του χρέους.
Και τρίτον, ότι αυτές οι κινήσεις που θα ξεκινήσουμε άμεσα, (είτε οι ίδιες ή έστω κάποιες άλλες της ίδιας φιλοσοφίας) θα συνεχιστούν και στο μέλλον, από οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν έρθει στην εξουσία.
Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται:
α) να μην καταφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές και
β) να υπάρξει από τώρα μια κοινή συναινετική πλατφόρμα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας (τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων).
Εσείς από την πλευρά σας, λέτε να γίνει έστω και ένα από αυτά τα πράγματα ή μάλλον για «χλωμό» το βλέπετε;


*Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπίστημίου των Λαδάδικων
  (Για την αντιγραφή: Στέφανος Κοτζαμάνης)

  Περιεχόμενα
Editorial: Αναζητώντας απαντήσεις που αξίζουν χρυσάφι
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς: Χρηματοστήριο - το «παιχνίδι» πέρασε στους πολιτικούς!
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Συνέντευξη: Σπύρος Καπράλος - Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών
¶ρθρο: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα: Οι 4 εποχές του χρηματιστηρίου και τι «διδάσκουν» για τις επενδύσεις
Θέμα: Επενδύσεις σε ακίνητα - Αγοραστικές ευκαιρίες, ικανοποιητικές αποδόσεις
Θέμα: Προτείνεται ειδικό βαλκανικό πακέτο στήριξης
Ανάλυση Merrill Lynch: Πώς βλέπει το επενδυτικό 2009 ο Gary Dugan της Merrill Lynch
Αφιέρωμα: Εταιρίες Δημοσίου
Παρουσίαση: Ο νομπελίστας P.Krugman για την οικονομική κρίση
Αφιέρωμα: South-East Europe Insurance Conference 2008
Παρουσίαση: ΧΡΗΜΑ & INSURANCE WORLD - Νέες κσι ανανεωμένες εκδόσεις της Metaholding
Αφιέρωμα: Αγορά μαζικής εστίασης
Παρουσίαση: IDC Security Roadshow 2009
Αφιέρωμα: Καταθετικά προϊόντα τραπεζών
Αφιέρωμα: Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
Διεθνείς Αγορές: 2009, με βαρυχειμωνιά
Ανάλυση Schroders: Πως βγήκαν οι αγορές από τις προηγούμενες υφέσεις
Αποκλειστικότητα Euromoney: Πως οι εταιρείες θα επιβιώσουν όσο διαρκεί η κρίση ρευστότητας
Ανάλυση BlackRock: Οι προοπτικές του 2009
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Τα νέα της αγοράς
Δια ταύτα...: Μάλλον, για χλωμό το βλέπουμε

 Όροι και προϋποθέσεις του site