Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ


Το ζήτημα δεν είναι να «παγώσουν» ή να «εκλογικευθούν» οι μισθοί στο Δημόσιο. Το ζήτημα είναι πόσοι χρειάζεται να λαμβάνουν χρήματα από το Δημόσιο και πόσα...


Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών, ζήτησε (επέβαλε δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) το ECOFIN στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως δεν είναι αν το ευρωπαϊκό διευθυντήριο μας επιβάλλει κάποια μέτρα, αλλά αν τα μέτρα είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένα. Άλλο ζήτημα, επίσης, δεν είναι αν τα μέτρα υιοθετηθούν στα λόγια, αλλά αν έχουμε (την παραμικρή) όρεξη να τα πάρουμε στα σοβαρά και στην πράξη.
Η χρήση, στην αμέσως προηγούμενη πρόταση, του πρώτου πληθυντικού προσώπου δεν είναι τυχαία, δεν προέκυψε εκ παραδρομής ούτε αποτελεί κάποια «συγγραφική άδεια». Εννοεί ευθέως και σαφώς ότι τα όποια μέτρα μας αφορούν όλους: κρατικούς λειτουργούς και κρατικοδίαιτους πάσης φύσεως, επιχειρούντες, επαγγελματίες και μισθωτούς εργαζομένους, επενδυτές και εισοδηματίες πάσης φύσεως.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή μας αφορούν όλους και επειδή εξαρτώνται από όλοιυς εμάς, είναι μάλλον βέβαιο ότι του χρόνου τέτοιον καιρό στο «ευρω-σκαμνί» θα καθίσει και πάλι ο επί της Οικονομίας υπουργός μας, προκειμένου να εξηγήσει πώς το άτιμο το χρέος δεν λέει να συμμαζευτεί λιγάκι.
Αντε, λοιπόν, ο υπουργός μας να εξηγήσει στους... κουτόφραγκους ότι:


1. Έρχονται εκλογές.
Στην Ελλάδα πάντα έρχονται εκλογές. Ακόμη και αν γίνουν εφέτος πρόωρες, οι (όποιοι και να είναι) κυβερνώντες μας θα φροντίζουν για μια δίκαιη (για τους «δικούς» τους) ανακατανομή του εγχώριου προϊόντος (όπου «εγχώριο» προϊόν εννοούνται κυρίως οι κοινοτικές επιδοτήσεις). Αφήστε δε το ζητούμενο ότι οι «δικοί» τους πρέπει και να πληθύνουν, οπότε η «ανακατανομή», με «αξιοκρατικά» (πάνω απ’ όλα) κριτήρια, οφείλει να διαθέτει και μία κάποια ευελιξία.


2. Μια θέση στο δημόσιο αποτελεί ιδανικό της νέας γενιάς.
Οι Έλληνες διψούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό επιδιώκουν μετά μανίας θέσεις στο δημόσιο, τακτικές ή έκτακτες, από την πόρτα ή από το παράθυρο. Το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών έχει περιορίσει τις μύγες στις δημόσιες υπηρεσίες, με επακόλουθο οι μισοί τουλάχιστον δημόσιοι λειτουργοί μας να στερηθούν του αντικειμένου της ειδικότητός τους, δεν προκαλεί ανησυχία, καθότι η ευρηματικότης μας (περί του πώς θα σκοτώσουμε το χρόνο μας) είναι πράγματι ανεξάντλητος.


3. Το δημόσιο είναι η προσφιλής πηγή εισοδήματος για πολλούς επιχειρούντες.
Ο ιδιώτης πελάτης θα ελέγξει το προϊόν ή την υπηρεσία, θα κάνει έρευνα αγοράς, θα παζαρέψει, θα απαιτήσει... Ο κρατικός μηχανισμός, πάλι, επιδεικνύει περισσότερη «ευελιξία» σε ζητήματα προϋπολογισμού και παραλαβής έργων, αναθέσεων, αδιάβλητων διαγωνισμών και τα συναφή.


4. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να είναι καλά.
Είτε έχω μια επιχειρησούλα στην πόλη είτε ένα χωραφάκι στο χωριό, λογικό δεν είναι να προσδοκώ ένα 4Χ4, ένα σκάφος, μια βιλίτσα στην εξοχή, μερικά ταξιδάκια στην Ευρώπη ή σε πιο εξωτικούς προορισμούς και άλλα τέτοια «αναπτυξιακά», στα οποία διοχετεύονται τα κοινοτικά κονδύλια που - με τους γνωστούς τρόπους - εξασφάλισα, προκειμένου η οικονομία μας να καταστεί πιο... ανταγωνιστική;


5. Εδώ προσθέστε ό,τι θέλετε. Είναι βέβαιο ότι κι εσείς έχετε μια μακρά λίστα κατά νου.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να «παγώσουν» ή να «εκλογικευθούν» οι μισθοί στο Δημόσιο. Το ζήτημα είναι πόσοι χρειάζεται να λαμβάνουν χρήματα από το Δημόσιο. Είναι επίσης τι τόπο πιάνουν και κατά πόσο συμβάλλουν σε κάποιον παραγωγικό σκοπό τα χρήματα αυτά. Πόσα απ’ αυτά αντιστοιχούν σε θεμιτές δοσοληψίες με εύλογα τιμήματα και πόσα σε υπόγειες συναλλαγές...
Γνωρίζουμε όλοι μας τις απαντήσεις στα ρητορικά αυτά ερωτήματα. Και οι απαντήσεις αυτές μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως, ό,τι και να λέει το ECOFIN εμείς τα ακούμε βερεσέ (απ’ αυτό κι αν ξέρουμε...) και απλώς είμαστε πάντα έτοιμοι να «αντισταθούμε» στους ξένους που μας... φθονούν και μας πάνε κόντρα...

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site