Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ... ΕΠΟΝΤΑΙ


Οι αυξημένες προβλέψεις προβληματικών δανείων
αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία


από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Με βουτιά σε εξαιρετικά θολά νερά, μοιάζει η προσπάθεια ανίχνευσης των τάσεων και των προοπτικών κερδοφορίας των τραπεζών το 2009. Το βέβαιο είναι ότι η χρονιά έχει αρχίσει με τους χειρότερους οιωνούς καθώς τραπεζίτες και αναλυτές συμφωνούν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης τώρα θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στις τράπεζες.
Γιατί τα προβλήματα στις τράπεζες εμφανίζονται τόσους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης; Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τα προβληματικά απαιτούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ωρίμανσης μέχρι να εμφανιστούν και να καταγραφούν στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών. Για παράδειγμα, αν μια εμπορική εταιρεία, εμφανίζει σημαντική μείωση πωλήσεων σήμερα, θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού αρκετούς μήνες μετά. Αυτοί που θα απολυθούν θα μειώσουν τις δαπάνες τους αρκετές εβδομάδες μετά, ενώ θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών των δανείων τους αρκετούς μήνες μετά. Επιπλέον, ένα δάνειο για να χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενο πρέπει να εμφανίσει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών. Με λίγα λόγια, τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία θα εμφανιστούν στο τραπεζικό σύστημα με μεγάλη καθυστέρηση και θα προκαλέσουν νέες επιπτώσεις στην αγορά. Φαύλος κύκλος.


ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ
Ακριβώς γι’ αυτό τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν ιδιαίτερα θετικά τόσο στο πρώτο τρίμηνο, όσο και στο δεύτερο όσο και στο τρίτο τρίμηνο του 2008, παρά το γεγονός ότι η κρίση είχε ήδη θέσει σε δοκιμασία τις οικονομίες ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 οι περισσότερες μεγάλες εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν ζημιές, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα αρνητικά αποτελέσματα των τραπεζών οφείλονται στην απόφαση των διοικήσεών τους να προχωρήσουν στην διενέργεια έκτακτων προβλέψεων για την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης και την αντιμετώπιση δυσκολιών που θα παρουσιαστούν στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.
Η Alpha Bank προχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο στον υπερδιπλασιασμό των προβλέψεων, οι οποίες  ανήλθαν στα 275,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της Alpha Bank, η προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα ήταν επιβεβλημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τράπεζα είχε προχωρήσει και στο τρίτο τρίμηνο του 2008 σε αύξηση των προβλέψεων στα 124 εκατ. ευρώ, έναντι 74,4 εκατ. και 67,6 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα. Ομοίως, ο Όμιλος Πειραιώς προχώρησε στη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα, ύψους 215 εκατ. ευρώ, ενώ η Εμπορική Τράπεζα προχώρησε σε συνολικές προβλέψεις 474 εκατ. ευρώ.
Η προσαρμογή στις νέες δύσκολες οικονομικές συνθήκες είχε σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία του 2008: τα κέρδη της Alpha Bank περιορίστηκαν στα 512 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 33,%, του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 37%, ενώ η Εμπορική Τράπεζα έκλεισε τη χρήση του 2008 με ζημιές ύψους ύψους 491,8 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση των κερδών οφείλεται αποκλειστικά στην μεγάλη αύξηση των προβλέψεων: στελέχη του ομίλου Πειραιώς επισημαίνουν στο «Χ» ότι αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι πρόσθετες προβλέψεις τα κέρδη του ομίλου το 2008 θα ανέρχονταν στα 530 εκατ. ευρώ, έναντι 503 εκατ. ευρώ το 2007.


ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Το τι θα γίνει στις τράπεζες την εφετινή χρονιά, και το πόσο θα επηρεαστεί η κερδοφορία του κλάδου από την κρίση, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου σημειώνει ότι οι τράπεζες μπορούν με σχετική ακρίβεια να προβλέψουν ποια θα είναι η εξέλιξη των εργασιών κατά το νέο έτος (δηλαδή τι νέα δάνεια θα δώσουν οι τράπεζες) καθώς και το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν τα έσοδα. Ωστόσο, η παράμετρος στην οποία δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής προσέγγιση είναι το πώς θα εξελιχθούν οι καθυστερήσεις και κατά συνέπεια το τι προβλέψεις θα χρειαστεί να «πάρουν»  οι τράπεζες. Ο ρόλος των προβλέψεων στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας των αποτελεσμάτων των τραπεζών είναι κομβικός: κάθε ευρώ αύξησης των προβλέψεων προκαλεί αντίστοιχη μείωση των κερδών. Εκεί αποδίδεται η απροθυμία των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια -της εντυπωσιακής κερδοφορίας- να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες προβλέψεις.
Μεγάλη αδυναμία για την ελληνική τραπεζική αγορά είναι το γεγονός ότι απελευθερώθηκε μόλις τα τελευταία 10 χρόνια και αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, λόγω της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Ποια, όμως, είναι η πιστωτική συμπεριφορά, δηλαδή η ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε περιβάλλον αναπτυξιακής ύφεσης ή ακόμα περισσότερο ύφεσης; Στην ερώτηση αυτή καθένας μπορεί να απαντά διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να συσχετίζουν την επίπτωση της μείωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης με τις επισφάλειες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στερείται εμπειριών ύφεσης.


ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ
Σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που γνωρίζουν ότι μηδενική ανάπτυξη οδηγεί, για παράδειγμα, σε διπλασιασμό των προβληματικών δανείων, στην Ελλάδα το τι συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα σε περιόδους κρίσεων αποτελεί άγνωστο ζήτημα. Έτσι, οι τράπεζες φαίνεται ότι προσεγγίζουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα με τακτική του τύπου «βλέποντας και κάνοντας». Προχώρησαν σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, αν και τα στοιχεία των καθυστερήσεων δεν δείχνουν ακόμα κάποια σοβαρή επιδείνωση στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Με λίγα λόγια, οι τραπεζίτες θα πρέπει να περιμένουν το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2009, ώστε να δουν την εξέλιξη των καθυστερήσεων και να διαπιστώσουν αν οι προβλέψεις που πραγματοποίησαν ήταν επαρκείς ή αν θα χρειαστεί περαιτέρω αύξησή τους την εφετινή χρονιά. Οι ξένοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι, ενώ -τις περισσότερες φορές- η ακρίβεια και η μεθοδολογία των προβλέψεών τους αμφισβητούνται με ισχυρή επιχειρηματολογία από τις εγχώριες τράπεζες.
Η Deutsche Bank σε πρόσφατη ανάλυσή της για τις εγχώριες τράπεζες προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα αυξήσει τις προβλέψεις για επισφάλειες το 2009 στα 481 εκατ. ευρώ από 279 εκατ. το 2008 στην Ελλάδα, στα 267 εκατ. ευρώ από 73 εκατ. ευρώ το 2008 στην Τουρκία και στα 217 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για τη Eurobank η γερμανική τράπεζα προβλέπει αύξηση των προβλέψεων στο 1,07 δισ. ευρώ το 2009 από 572 εκατ. ευρώ το 2008, για την Alpha Bank σε 585 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ και για την Πειραιώς εκτιμά ότι το 2009 θα πραγματοποιήσει προβλέψεις ύψους 704 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ το 2008. Σημειώνεται ότι η Alpha και η Πειραιώς ήδη ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2008 πραγματοποιώντας υψηλές προβλέψεις ανατρέποντας τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζες. Το βέβαιο είναι ότι αν οι εκτιμήσεις, για την ανάγκη περαιτέρω μεγάλης αύξησης των προβλέψεων το 2009, επιβεβαιωθούν τότε η μείωση των κερδών των εγχωρίων τραπεζών κατά την τρέχουσα χρήση θα είναι μεγάλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Deutsche Bank για τη διετία 2009 - 2010 προβλέπει κατακόρυφη πτώση των κερδών των τραπεζών λόγω της μεγάλης αύξησης των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, προβλέπει για το 2009 μείωση των κερδών όλων των εγχώριων τραπεζών: -37% για την Εθνική Τράπεζα, -57% για την Eurobank, -33% για την Alpha Bank και -81% για τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...
Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών και στην εγχώρια τραπεζική αγορά, η μεγάλη αύξηση του κόστους του χρήματος, η προβλεπόμενη ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, η βαλκανική απειλή και η αύξηση των καθυστερήσεων και των προβλέψεων αποτελούν μικρές ψηφίδες στο μεγάλο μωσαϊκό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες.
Και ενός κακού μύρια έπονται! Στην μακρά αλυσίδα των προβλημάτων οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τεχνικά ζητήματα, που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση αναφορικά με την εξέλιξη των καθυστερήσεων. Αυτή τη φορά, ο πονοκέφαλος είναι… μαθηματικός. Ο δείκτης των καθυστερήσεων προκύπτει από τη διαίρεση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση προς τα συνολικά δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζα.
Έτσι, τις ημέρες της ευφορίας όταν τα δάνεια αυξάνονταν κατά 30% και 40% και 50%, τα όποια προβληματικά δάνεια «χάνονταν», καθώς η αύξηση του παρονομαστή ήταν πολύ μεγαλύτερη του αριθμητή. Τώρα όμως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την ακριβώς αντίθετη κατάσταση: ο αριθμητής (προβληματικά δάνεια) αυξάνεται με ρυθμό κατά πολύ υψηλότερο του παρονομαστή (σύνολο δανείων). Με άλλα λόγια ο δείκτης καθυστερήσεων θα επιδεινωθεί την εφετινή χρονιά, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουμε αύξηση των προβλημάτων μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα, αν τα προβληματικά δάνεια πράγματι αυξηθούν εξ αιτίας της κρίσης (κάτι που ελάχιστοι αμφισβητούν), τότε η επίπτωση στους δείκτες των τραπεζών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site