Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ «ΑΡΚΟΥΔΩΝ»


Το διαδοχικό «σορτάρισμα» της αγοράς με προθεσμιακά συμβόλαια στο Δείκτη FTSE-20 έχει αποφέρει κέρδη 341,3% στους τελευταίους 16 μήνες, όταν τα «συμβατικά» επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν υποστεί εκτεταμένη αφαίμαξη, με τα «βαριά χαρτιά» να έχουν χάσει το 71,5% της αξίας τους.


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΣΟΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ


από τον Δημήτρη Κόκκορη


Η εκδοχή του «τυχαίου περιπάτου» είναι ίσως η πιο αιρετική απόπειρα που γίνεται, προκειμένου να διακριβωθεί η μελλοντική πορεία του χρηματιστηρίου. Σε αδρές γραμμές. Η εκδοχή αυτή προσεγγίζει τις εξελίξεις με τον ακόλουθο τρόπο: Έστω λοιπόν, ότι τοποθετούμε στο κέντρο ενός χωραφιού ένα μεθυσμένο. Η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί είναι απρόβλεπτη. Η διαδρομή η οποία θα ακολουθήσει τελικά, θα είναι το άθροισμα των αστάθμητων μεταβολών και των απρόβλεπτων βημάτων που λογίζονται ως «τυχαίος περίπατος¨...
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας δίνει την αίσθηση ότι εξακολουθεί να βαδίζει «ξυπόλητη στο πάρκο» της απαξίωσης. Με τη επενδυτική πυξίδα να παραμένει «κολλημένη» στην αβεβαιότητα και την αρνητική ψυχολογία να κυριαρχεί, μεσούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι από την τελευταία κορυφή (στα τέλη Οκτωβρίου του 2007) ο Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει το 70% της αξίας του μέχρι την τρίτη εβδομάδα του εφετινού Φεβρουαρίου, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοικτά για τη συνέχεια. Άλλωστε, για τις τιμές των μετοχών, το ακόμη φθηνότερο είναι ο μεγάλος εχθρός του φθηνού... Το αποδεικνύει αυτό, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, το... κραχ που έχει συντελεσθεί στις αποτιμήσεις, στη 16μηνη διάρκεια της καταστροφικής πτώσης.
Μπορεί να ηχεί παράταιρα, μπορεί να ξενίζει και να  ξαφνιάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα ιδιότυπο «δεδικασμένο» για τη χρηματιστηριακή αγορά: Σε τούτη τη σκληρή εποχή των «αρκούδων» τα κέρδη βγαίνουν από εκείνους που στοιχηματίζουν ότι όντως «είναι ωραίοι καιροί για απαισιόδοξους». Ενώ, λοιπόν, το ΧΑ «κατρακυλά στου κακού τη σκάλα», όσοι φρόντισαν να πάρουν θέσεις στα παράγωγα, ποντάροντας στην πτώση των τιμών, αποζημιώθηκαν και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Είτε από ένστικτο είτε από τύχη είτε από ορθολογική αξιολόγηση της κατάστασης, μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει η αγορά των παραγώγων. Να μπορεί, δηλαδή, να βγάζει κάποιος κέρδη όχι μόνο από την άνοδο των τιμών (όπως συμβαίνει  στο χρηματιστήριο) αλλά και από την πτώση τους. Στην προκειμένη περίπτωση, το διαδοχικό «σορτάρισμα» της αγοράς με προθεσμιακά συμβόλαια στο Δείκτη FTSE-20 έχει αποφέρει κέρδη 341,3% στους τελευταίους 16 μήνες, όταν τα «συμβατικά» επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν υποστεί εκτεταμένη αφαίμαξη, με τα «βαριά χαρτιά» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχουν χάσει το 71,5% της αξίας τους.


ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Τα στοιχεία βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα της προθεσμιακής αγοράς και καταδεικνύουν ότι τα πολυσυζητημένα στοιχήματα στα παράγωγα (διότι περί αυτού πρόκειται) δίνουν ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη, σε όσους προβλέπουν σωστά τη μελλοντική κίνηση των τιμών. Εξυπακούεται ότι το ρίσκο είναι ευθέως ανάλογο προς τα προσδοκώμενα οφέλη, αφού αν η αγορά κινηθεί αντίθετα από τις προβλέψεις σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τόιτε καταγράφονται ζημιές.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, αποφεύγει να ασχοληθεί με τα παράγωγα, τα οποία θεωρούνται λίγο-πολύ ως «απαγορευμένος καρπός». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για κάθε 50 «παίκτες», που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, αντιστοιχεί μολις ένας ο οποίος κινείται στην προθεσμιακή αγορά, έστω και σποραδικά. Αν και οι Έλληνες εξοικειώθηκαν γρήγορα με τα... ποδοσφαιρικά στοιχήματα, στα οποία τζιράρουν τεράστια ποσά, εν τούτοις αποφεύγουν να μπουν στην αγορά των παραγώγων, όπου οι πιθανότητες επιτυχίας, σε συνδυασμό με τις αποδόσεις, είναι αρκετά ελκυστικές, σε θεωρητικό επίπεδο. Στην πράξη, βέβαια, απαιτούνται κάθε φορά «τετράγωνοι» υπολογισμοί του αναλμβανόμενου ρίσκου, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει βάθος, ενώ συχνά-πυκνά διατυπώνονται αιχμηρές αναφορές για «χειραγώγηση» των τιμολογούμενων προϊόντων που πρσφέρονται. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, κάνουν λόγο για στρεβλώσειςοι οποίες οφείλονται στη μειωμένη εμβέλεια που έχουν τα παράγωγα εξ αιτίας του χαμηλόυ ενδιαφέροντος και της συνακόλουθης περιορισμένης ευελιξίας από πλευράς των (λιγοστών) «μάρκετ μέικερς» που δίνουν τιμές. Η έλλειψη βάθους στην αγορά έχει πολύ πιο ορατές παρενέργειες στην τιμολόγηση των δικαιωμάτων, ενώ αντίθετα στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του 20άρη Δείκτη FTSE υπάρχει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και γενικότερα καλύτερο περιβάλλον για τους παίκτες.


ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ
Ιδού, όμως, πώς καταγράφονται οι εξελίξεις με φόντο τα πραγματικά στοιχεία που αντλούνται από τα ημερήσια δελτία τιμών. Αν λοιπόν, κάποιος, στα τέλη Οκτωβρίου 2007, πίστευε ότι το Χρηματιστήριο θα έπαιρνε την κάτω βόλτα, μπορούσε να ποντάρει στην πτώση, παίρνοντας μια θέση πώλησης στο προθεσμιακό συμβόλαιο του FTSE-20.
* Στις 30 Οκτωβρίου του 2007, το συγκεκριμένο συμβόλαιο με ημερομηνία λήξεως την τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου του 2007, έκλεισε στην τιμή των 2.816 μονάδων. Πολλαπλασιαζόμενη με 5 ευρώ ανά μονάδα, η ονομαστική αξία ήταν 14.080 ευρώ, αλλά στα παράγωγα απαιτείται μόνο ένα τμήμα του αρχικού ποσού. Το λεγόμενο περιθώριο ασφάλισης είναι στο 14%, αλλά οι χρηματιστηριακές ζητούν το 20% της ονομαστικής αξίας. Δηλαδή 2.816 ευρώ στην προκειμένη περίπτωση (14.080 Χ 20% = 2.816). Αντί για μετρητά, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να «καλύψουν» τη θέση τους και με εισφορά μετοχών, η αξία των οποίων υπολογίζεται με ειδικούς συντελεστές. Ούτως ή άλλως, το ουσιώδες είναι ότι στις 21/12/2007 το συμβόλαιο (που ακολουθεί την πορεία του χρηματιστηριακού Δείκτη FTSE-20) υποχώρησε και έκλεισε στις 2.658 μονάδες. Το στοίχημα επιβεβαιώθηκε και απέφερε συνολικά κέρδη 158 μονάδων (2.821-2.658), τα οποία - πολλαπλασιαζόμενα επί 5 ευρώ - δίνουν συνολικά οφέλη 790 ευρώ. Κλείνοντας τη θέση, επιστρέφεται και το αρχικό κεφάλαιο της ασφάλισης (2.821 ευρώ).
* Ακολουθώντας την ίδια τακτική, ο «παίκτης» που επιμένει στην πτώση της αγοράς ξαναπαίρνει θέση πώλησης στο συμβόλαιο του FTSE-20. Από τις 21/12/2007 έως τις 20/3/2008 η τιμή κατρακυλά από τις 2.698 στις 1.968 μονάδες. Τα κέρδη που προκύπτουν είναι 3.650 ευρώ (730 μονάδες πτώσης Χ 5 ευρώ).
* Πάντα με θέση πώλησης, το συμβόλαιο από τις 20/3/2008 έως τις 20/6/2008 πηγαίνει από τις 1.855 στις 1.967 μονάδες. Η πρόβλεψη αστοχεί και, ως εκ τούτου, η ζημιά στον «παίκτη» είναι συνολικά 560 ευρώ (112 μονάδες διαφορά Χ 5 ευρώ).
* Αρχής γενομένης από τις 20/6/2008 μέχρι τη λήξη του στις 19/9/2008, το συμβόλαιο πήγε από τις 1.918 στις 1729 μονάδες. Δίνοντας κέρδη 189 μονάδων, που μεταφράζονται σε 945 ευρώ.
* Από τις 19/9/2008 έως τις 19/12/2008 οι τιμές του συμβολαίου πήγαν από τις 1.766 στις 887 μονάδες, προσφέροντας κέρδη από την πτώση 4.395 ευρώ (879 μονάδες πτώσης Χ 5 ευρώ).
* Στις 19 Δεκεμβρίου του 2008 το συμβόλαιο λήξης Μαρτίου του 2009 είχε τιμή 867 ευρώ. Αν η θέση πώλησης είχε κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, η τιμή ήταν στις 789 μονάδες. Προέκυπτε, δηλαδή, πτώση 78 μονάδων, με κέρδη 390 ευρώ.


ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, στα αρχικά 2.816 ευρώ, προστέθηκαν κέρδη 9.610 ευρώ και το συνολικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε σε 12.426 ευρώ. Έτσι, σε 16 μήνες, η απόδοση είναι της τάξεως του 341,3%, χωρίς τις απαιτούμενες προμήθειες της χρηματιστηριακής, που για όλες αυτές τις πράξεις θα εισέπραττε περίπου 300 ευρώ.
Αν ο ίδιος «παίκτης» δεν έπαιρνε θέση στα παράγωγα μόνο με ένα συμβόλαιο, αλλά χρησιμοποιούσε κάθε φορά όλα τα διαθέσιμα (αρχικό κεφάλαιο και κέρδη) τότε μετά από 16 μήνες, τα 2.816 ευρώ θα είχαν γίνει... 45.954 ευρώ!
Καθοριστικής σημασίας για τα κέρδη στα παράγωγα είναι η σωστή πρόβλεψη για το πού θα κινηθεί η αγορά σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Χωρίς να αποκλείεται βέβαια το άνοιγμα και το κλείσιμο θέσεων γρηγορότερα, ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα. Καθώς η τιμή του συμβολαίου μεταβάλλεται καθημερινά, ο χρηματικός διακανονισμός γίνεται μέρα-μέρα, με τον «παίκτη» να παίρνει τα κέρδη ή να πληρώνει τις ζημιές.
Εκ των πραγμάτων, αν η πρόβλεψη αστοχήσει, οι ζημιές διογκώνονται. Αν δηλαδή κάποιος παίξει την πτώση και αγορά ανέβει 20%, τότε οι απώλειές του θα είναι ίσες με το αρχικό περιθώριο ασφάλισης. Για να μη συνεχισθεί η οικονομική αιμορραγία, οι «παίκτες» επιλέγουν το «stop loss», οριοθετώντας το σημείο τερματισμού των ζημιών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, και εφ’ όσον το στοίχημα επιβεβαιώνεται, εκείνα που τρέχουν είναι τα κέρδη.
Βέβαια, το γεγονός ότι μέχρι τώρα η αγορά έχει δικαιώσει τους απαισιόδοξους δεν σημαίνει ότι πάντα θα επιβραβεύονται όσοι ποντάρουν στην πτώση τιμών. Αν η πορεία αντιστραφεί, κέρδη θα προκύψουν για εκείνους που στοιχηματίζουν στην άνοδο.
Σε αντίθεση με τη χρηματιστηριακή αγορά, στα παράγωγα έχει θεσμοθετηθεί ο «αέρας» (εξ ου και το περιθώριο ασφάλισης), ενώ η απόδοση είναι πενταπλάσιας δυναμικής απ’ ότι οι τοποθετήσεις στην αγορά του ΧΑ.


ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι έντονες πιέσεις, που δέχθηκαν οι μετοχές το Φεβρουάριο, θα οδηγήσουν σε ανοδική αντίδραση, πιθανότατα εξ ίσου έντονη. Παρά ταύτα, η έξοδος του ΧΑ από το «πτωτικό κανάλι» θα σηματοδοτηθεί μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009. «Κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελούν οι τράπεζες και ειδικότερα η Εθνική, η οποία είναι εκείνη που δίνει τον τόνο στη χρηματιστηριακή αγορά. Στο παρελθόν, οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξαναβρεθεί στη δίνη του κυκλώνα της απαξίωσης (το 1990, αλλά και την περίοδο 1999-2003), αλλά κατάφεραν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η οικονομική κρίση έχει πρωτόγνωρη ένταση και, ως εκ τούτου, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοικτά. Πάντως, η μετοχή της Εθνικής, την περίοδο του 1990 είχε χάσει το 65% της αξίας της (από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς), ενώ από τις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 μέχρι τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 είχε καταγράψει πτώση 85%. Στο τελευταίο 16μηνο (από 31/10/2007 έως 23/2/2009) η Εθνική έχει χάσει το 78% της αξίας της.
Από εδώ και πέρα, η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς ανάγεται μάλλον στην περίπτωση του... «τυχαίου περιπάτου». Όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία «το να είσαι αβέβαιος είναι ενοχλητικό, αλλά το να είσαι βέβαιος είναι γελοίο...»

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site